• Benvinguts al CNL del Maresme

  images (1)Després d’un estiu ben calorós  arriba el setembre i l’inici dels cursos de català del CNL del  Maresme.

  Tant si  ja heu fet altres cursos amb nosaltres com si és el primer que fareu, tant  si ja coneixíeu el blog com si és la primera vegada que hi entreu,  sigueu molt benvinguts i benvingudes.   Aquest és un espai d’interacció entre alumnat i professorat que pretén ajudar-vos en el vostre procés d’aprenentatge i millora de la llengua.   Hi podeu trobar enllaços diversos, recomanacions i espais per compartir experiències, lectures… i tot allò que vulgueu.

  El nom del blog és “català amb accents” perquè volem que sigui això, un espai de relació en català per a tothom, sigui quina sigui la vostra  procedència i el nivell de llengua que tingueu. La diversitat “d’accents” i parlants enriqueix una llengua i un poble.

  Us animem, doncs, a entrar-hi  i a participar-hi amb els vostres comentaris i suggeriments.

   

   

   

  Article complet

 • L’elegància de l’eriçó de Muriel Barbery

  La novel·la narra la història que es desenvolupa al voltant del número 7 de la elegant i selecta rue de Grenelle de París, al bell barri parisenc de Saint-Germain-des-Prés. La seva protagonista Renée, la portera de l’immoble, té “l’elegància de l’eriçó: per fora està coberta de pues, una veritable fortalesa, però […], per dins, té el mateix refinament senzill dels eriçons, que són animalets falsament indolents, tremendament solitaris i terriblement elegants”.

  La protagosnista amaga a una dona de 54 anys, intel·ligent, refinada, autodidacta i que llegeix compulsivament tot el que cau a les seves mans -al seu gat l’anomena Lleó per Tolstoi les novel·les del adoració. El secret de Renée passa totalment desapercebut als  veïns de l’edifici  que són membres de l’elit parisenca i compten amb tot el que es pot desitjar en aquesta vida. Tot canvia quan apareix en la trama un nou propietari, un ric japonès d’extraordinària sensibilitat, cultura i cortesia que, immediatament, s’adona que la portera no és el que sembla. Per desemmascarar a l’eriçó comptarà amb la col·laboració de la Paloma, filla d’un dels veïns del refinat edifici, un exministre socialista casat amb una dona una mica neuròtica. Nena preadolescent, la seva rebel·lia i intel·ligència la porta a menysprear el món i a planejar el seu suïcidi quan finalitzi el curs escolar cremant la seva pròpia casa.

  A partir de la història d’aquests tres personatges, la novel·la presenta un agut anàlisi sobre la insatisfacció de l’ésser humà en les nostres societats de consum. Des d’un punt de vista de la trama narrativa, alguna cosa em falla a l’inici de l’obra. Al llarg de les primeres pàgines, potser 70 o 80, no s’entreveu, ni tan sols s’intueix, la gran novel·la que s’està a punt de llegir. En tot cas, un cop superat aquest començament, l’elegant escriptura, la cruesa de les anàlisis i l’agilitat amb què es plantegen les mateixes, fan que el lector devori les seves pàgines introduint-se en reflexions sobre la complexitat de l’ésser humà sense que amb prou feines se n’adoni d’això. Alhora, la pulsió humana que batega en aquesta novel·la la fan veritablement deliciosa.

  En fi, ja sé que la que escriu aquestes paraules arriba tard a aquesta cita de la festa de “Som el que llegim” i que alguns companys hauran llegit ja aquesta novel·la. Vagi amb ells el meu homenatge i agraïment a Muriel Barbery.

  Publicat per 62 en català.

  Olga Gómez

  Article complet

 • C2/dj. 27a sessió

  Avui hem comentat l’exercici de llegir per escriure que vau fer el dia anterior.  Hem anat repassant els errors més freqüents: connectors, pronoms relatius, omissió de pronoms febles…

  Queda moolt poquet per acabar el curs, feu un últim esforç i repasseu totes aquelles qüestions que us costin més, tant d’ortografia com de gramàtica… Podeu fer exericicis dels Itineraris aprenentatge

  Ànims, fins dijous!

  baixa (4)

  Article complet

 • C2/dj. 26 sessió

   El canvi climàtic!

  Potser a partir d’avui, quan sentiu a parlar del canvi climàtic, us vindran al cap no només les imatges i les sentències i advertiments dels científics, sinó també el vostre escrit!

  L’exercici d’avui us ha d’haver servit per practicar un tipus de text diferent: un article per a una revista especialitzada i per anar agafant fluïdesa a l’hora de redactar.

  Per acabar, ens hem endinsat (una mica!) en el món de les convencions de les  majúsucles.  En general, tendim a usar-ne més de les necessàries.   Abans d’escriure, doncs, una parauala en majúscula, penseu si hi ha d’anar!

  Fins dijous vinent!

  Article complet

 • C2/dt. 28 sessió

  Últim dia de classe!  Hem comentat els exercicis d’expressió escrita que vau fer. Felicitats! Encara que ara no us ho sembli, heu millorat  molt i feu escrits molt millors que al principi de curs.

  Per acabar, hem repassat l’ús de les majúscules,  els gerundis, els pronoms relatius…

  Fins dimarts vinent!

  Article complet

Històric


Categories
Entrades recents


Blogroll


Enllaços d'interès per a l'aprenentatge


Rebost d'activitats


Recursos TIC


Segueix el CNL a


Webs d'interès


Paraules clau