• Benvinguts al CNL del Maresme

  images (1)Després d’un estiu ben calorós  arriba el setembre i l’inici dels cursos de català del CNL del  Maresme.

  Tant si  ja heu fet altres cursos amb nosaltres com si és el primer que fareu, tant  si ja coneixíeu el blog com si és la primera vegada que hi entreu,  sigueu molt benvinguts i benvingudes.   Aquest és un espai d’interacció entre alumnat i professorat que pretén ajudar-vos en el vostre procés d’aprenentatge i millora de la llengua.   Hi podeu trobar enllaços diversos, recomanacions i espais per compartir experiències, lectures… i tot allò que vulgueu.

  El nom del blog és “català amb accents” perquè volem que sigui això, un espai de relació en català per a tothom, sigui quina sigui la vostra  procedència i el nivell de llengua que tingueu. La diversitat “d’accents” i parlants enriqueix una llengua i un poble.

  Us animem, doncs, a entrar-hi  i a participar-hi amb els vostres comentaris i suggeriments.

   

   

   

  Article complet

 • 8a sessió/C2/dimarts_24 de novembre

  En aquesta sessió s’ha fet força feina. A continuació us faré un breu resum de tot el que vam fer per si algú necessita recordar-ho.

  L’Anna ha iniciat la primera hora de classe amb un nou fragment del dictat creatiu. Aquesta nova entrega ens ha capgirat la història i ens ha deixat un gran nombre de nous mots que la majoria dels alumnes desconeixíem com malsonyós (despertar d’un malson), belar (cridar fort), llambregar (mirar a banda i banda d’un sol cop) o xafigar (esclafir). Així mateix, cal destacar que si s’ha d’inserir un pensament intern d’estructura semblant a la d’un diàleg, es designarà entre cometes i seguidament una coma; és a dir, quan el protagonista es diu a si mateix que es troba en un moment idoni, s’escriurà com: “Per fi el meu moment!”, va pensar amb el batec del cor al coll.

  A continuació, la Núria ha realitzat la seva presentació titulada “Estem intoxicats?”. En aquesta exposició ha relacionat l’increment d’intoleràncies i al·lèrgies alimentàries, de càncers i de dificultats gastrointestinals amb l’alteració que reben els aliments que ingerim. La Núria ha argumentat amb opinions científiques la necessitat d’ingerir alimentació orgànica per tal de reduir o eliminar aquestes malalties. A partir de l’exposició, s’ha expressat que mots relacionats amb els sentits van seguits de la preposició “de” (gust de, olor de, sabor de).

  Abans de fer la parada per fer un cafetó, s’ha realitzat la lectura d’un parell de notícies que es van realitzar en la sessió anterior i s’ha tractat un dels temes que genera més problemàtica a l’hora d’escriure una notícia: els criteris en l’ús de majúscules i minúscules basat en les normes generals de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i consultable en:

  http://www.uoc.edu/serveilinguistic/criteris/gramatica/substantius.html
  http://llengua.gencat.cat/web/.content/documents/publicacions/altres/arxius/majus.pdf

  Així mateix, s’ha tractat sobre l’ús de neologismes; aquests mots poden aparèixer a base de dades com l’OPTIMOT o al esadir.cat (on t’exposa la situació de normalització), però només s’assegura el reconeixement per la DGPL apareguessin al TERMCAT en suport informàtic o al DIEC. Si no existís el mot en català es pot escriure en la llengua d’origen en cursiva.

  Després d’un merescut descans s’ha tractat l’esdeveniment d’olor de femta que es va viure a la ciutat de Barcelona i rodalies fa uns dies, comparant tres articles de diferents rigorositat. En aquest moment s’ha introduït el concepte dels sinònims i la Lurdes ens ha suggerit diverses eines de consulta digital com:

  http://www.diccionaris.cat/
  http://www.elpuntavui.cat/serveis/diccionaris/sinonims.html
  https://www.softcatala.org/diccionari_de_sinonims
  http://ddd.uab.cat/pub/llibres/2006/89642/Diccionari_sinonims_Espinal_a2006.pdf

  Després d’això, s’ha realitzat un exercici pràctic per entregar al final de la sessió. En aquesta, s’havia de redactar una notícia fictícia basada en la notícia anterior, però utilitzant sinònims.

  Al final de la sessió, s’ha remarcat la lleugera diferència que es poden percebre en els diferents sinònims d’un mot i la repercussió sobre el canvi de concepte, com per exemple, olorar-fer olor, escoltar-sentir o veure-mirar. A continuació, s’ha realitzat un exercici de sinònims i la Lurdes ha exposat que a causa de la manca de temps per repassar els exercicis de SER/ESTAR enviaria la solució per e-mail.

  Uf! Ja us havia comentat a l’inici del resum que avui havíem fet feina.

  Fins dimarts vinent! Gaudiu de la resta de la setma­na!

  VERÒNICA

  Article complet

 • Últimes notícies!

  LA NEUS CATALÀ AL TEATRE

  La Núria de Calella, una jove promesa del teatre d’aquest país, porta la vida de la Neus Català als escenaris

  MARIBEL CAMPS

  PINEDA DE MAR

  1506035_10207686554551618_1115519490391001422_nEl proper dia 25 de novembre al teatre Sant Jaume de Premià de Dalt i amb motiu de la celebració  del Dia internacional contra la violència de gènere, la Núria de Calella, una  jove promesa dels escenaris catalans, ens aproparà a la vida de la Neus Català, única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück i que aquest passat 6 d’octubre ha fet 100 anys.

  La Núria, sola a l’escenari i amb el violí  d’en Marc Egea com a únic acompanyament, ens oferirà un retrat auster i intimista de la vida d’aquesta dona guardonada amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Generalitat per la seva lluita per la justícia i les llibertats democràtiques, la memòria dels deportats als camps d’extermini nazi i la defensa dels drets humans.

   

  Article complet

 • 7a sessió /C2/dijous 19 novembre

  Dijous 19-11-2015.

  10 – 11 h matí – dictat creatiu a càrrec de la Mireia. Cal destacar les paraules difícils com :

  soca-rel , verdader o vertader , giragonses , Martí Bausà, núm 11.30 – 2/4 12h.

  11.15 h – Exposició oral de la Cristina, us en faig cinc cèntims.

  Exposició argumentativa en què dóna la seva opinió respecte al Collit. -S´hi està d´acord?

  -Els pros i contres…

  * Collit, llit familiar – Pares i fills que comparteixen el mateix llit.

  * facilitar la presa de lactància nocturna i ajudar la mare a descansar i gaudir de la criatura.

  * Baixar els índexs de mort sobtada dels nadons.

  Donem la nostra opinió durant els precs i preguntes.

  11.30h Diferència entre símbols , sigles i abreviatures.

  Seria un exemple:

  * Símbols: t , º,h, km, g, m… No porten punt final.

  * Sigles: OMS, ONU, ICS,CPNL , DNI… Sense punt final entre les lletres.

  * Abreviatures: etc.,Sr.,pàg.,núm.,Dr.,p.e.,p.a… aquests porten punt final.

  Tot seguit hem fet correcció de l´exercici de gènere i nombre dels substantiu i adjectiu.

  12.15 – 13h Després de fer el cafè de mig matí, continuem amb el dossier unitat núm. 3 en la pàg. 24 – Explicació de textos periodístics i interpretatius sobre la notícia i el reportatge.

  1. Informatius: la finalitat és donar informació objectiva, p.e: la notícia o reportatge.

  2. Interpretatius : Combinen informació amb l´opinió, p.e : una crònica o un reportatge interpretatiu.

  3. D´opinió : expressa el punt de vista del seu autor , de manera subjectiva, o sigui, van signats ; la persona que es escriu es fa responsable, p.e: article d´ opinió , columna del diari.

  Sobre la Notícia – El text periodístic que ens informa d´un fet, per la qual cosa ha de ser objecte. Una notícia ha de ser breu, objectiva, i clara.

  La notícia compleix el seu objectiu si conté les sis preguntes: QUI ,QUÈ , COM ,ON , QUAN, PER QUÈ.

  L´estructura d´una notícia:

  -Avantítol: optatiu, frase en lletra petita

  – Títol: síntesi d´allò més rellevant. Curt , concís i clar.

  – Subtítol: opcional

  – Entrada: darrera el títol, verb en present.

  -Cos de la notícia: desenvolupament de la informació.

  A partir d ´aquí en fet grups 3-4 persones per elaborar una notícia a partir d´uns retalls de diari donats per la Lurdes i de l´article rebut farem l´exercici.

  Els deures finals seria acabar l´exercici que hem fet a classe. També per correu electrònic en enviarà les solucions del bloc 2 de la morfologia del nom i adjectiu i els pronoms relatius que eren els deures de la setmana passada.

  Bona setmana

  Meritxell Montasell

  Article complet

 • C2 7a sessió/18 de novembre

  ACTA DE CLASSE 18.11.2015

  Iniciem la sessió recordant la tasca important la qual tenim pendent: hem de triar i començar a llegir un llibre, s’ha de llegir a consciència ja que treballarem amb aquest. La professora Judith ens recomana que si no ens agrada el llibre triat, “a la bassa” i escollim un altre.

  Seguidament, es continua la classe parlant dels usos incorrectes de l’infinitiu, i que per tant cal evitar. Es comenta que és incorrecte utilitzar l’infinitiu, a començament de frase, les frases correctes s’han de construir conjugant el verb en el temps que correspongui. També és incorrecte utilitzar l’infinitiu amb valor imperatiu, és a dir, per donar ordres.

  Es recorda que al blog s’ha creat un accés directe per accedir al dictat creatiu, és a la part dreta dins l’apartat categories.

  Per acabar aquesta primera part, es parla del complement directe, que és l’element que completa el significat del verb perquè ens diu l’objecte sobre el qual recau l’acció verbal. En els verbs transitius és imprescindible perquè el predicat tingui sentit. Es relaciona amb el verb quasi sempre directament, és a dir, sense necessitat de cap preposició. També es parla del complement indirecte, que sol fer referència a éssers animats i és l’element que completa el predicat perquè ens indica qui és el destinatari de l’acció o l’estat que expressa el verb.

  Continuem la classe amb l’exposició oral, aquesta setmana l’ha fet en Miquel, amb el títol: La recollida selectiva a Canet

  Un cop feta l’exposició es comenta que el temps de durada d’aquesta ha de ser d’uns cinc minuts aproximadament.

  Seguidament i abans de fer el descans, es diu que són quarts de sis de la tarda i es crea un petit debat: com va això dels quarts?

  Arribem a la conclusió que l’expressió són quarts de set, indica un període que pot oscil·lar entre les sis i les set. És a dir passa d’un quart però sense arribar a tres quarts.

  Descans.

  Després de la pausa es continua amb el dictat creatiu. La paraula difícil ha estat: desconhortat (desconsolat).

  També es comenta l’ús de la coma després del signe d’interrogació.

  Posem com exemple: Oh?, déu meu…

  Seguidament es recorda que hem de fer repàs dels accents diacrítics.

  Comencem a treballar la unitat tres del dossier: La notícia.

  El proper dia 25 la sessió es farà al teatre de Premià de Dalt a les 20:00 hores, on veurem l’obra de teatre “Neus” a la Sala Sant Jaume, que es troba ubicada: http://www.scsantjaume.cat/quisom/mapa.asp

   

  TASQUES PER AL PRÒXIM DIA

  Redactar una notícia, amb l’objectiu d’informar de l’obra de teatre “Neus” i penjar-la com a comentari a l’entrada “Últimes notícies”.

  Fins dimecres!

  Alfons.

   

  Article complet

Històric


Categories
Entrades recents


Blogroll


Enllaços d'interès per a l'aprenentatge


Rebost d'activitats


Recursos TIC


Segueix el CNL a


Webs d'interès


Paraules clau