• La delegació de Nou Barris impartirà un taller del llenguatge del còmic amb motiu de la 18a edició del Concurs de còmic de Nou Barris

  El concurs de còmic de Nou Barris organitzat pel Centre Cívic de Can Verdaguer enguany celebra la seva 18a edició i, dins d’aquest context, la delegació de Nou Barris impartirà dijous vinent un taller sobre els registres de llenguatge adequats per als diàlegs d’un còmic. Sota el títol de “El llenguatge del còmic: com tenir ganxo?” aprendrem a trobar les paraules i les expressions genuïnes més adequades a l’hora d’escriure un còmic en català de manera que els diàlegs resultin dinàmics i actuals, sense evitar la normativa lingüística.

  Aquesta activitat forma part de la campanya Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català, una iniciativa del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona que té com a propòsit donar a conèixer i fer visibles els còmics que s’editen en català per tal de fomentar-ne la lectura i el consum. A més, pretén contribuir a l’augment de l’oferta, incentivant la creació i l’edició de còmics en català.

  Centre Cívic Can Verdaguer
  Dijous 27 d’abril, a les 19.00 h

   

  Article complet

 • La campanya “A l’abril cada paraula val per mil” omple de mots comerços i mercats

  La campanya “A l’abril cada paraula val per mil” ja s’ha desplegat amb tot el seu esplendor pels eixos comercials i mercats de Barcelona i hi serà present fins al proper 29 d’abril. Vine i participa-hi!
  La campanya

  “A l’abril cada paraula val per mil” és una col·lecció de cartells que expliquen l’etimologia de paraules relacionades amb el comerç amb motiu de la celebració de Sant Jordi.

  En total, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona, amb la col·laboració de Mercats de Barcelona, ha repartit 6.000 cartells de la campanya “A l’abril cada paraula val per mil” a comerços i mercats de la ciutat.

  Aneu-hi a comprar i a passejar i descobriu l’origen de 92 paraules diferents que fem servir cada dia relacionades amb el sector comercial. I fins al 29 d’abril, aquestes paraules tenen premi si participes en aquest concurs de fotografia http://ow.ly/Zo5z30aCDsC.

   

  Enllaços relacionats

   

  Save

  Article complet

 • Torna la Radionovel·la.cat aquest divendres 28 d’abril, a La font de mimir

  La Radionovel·la.cat és una trobada amb periodicitat setmanal, organitzada per la delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona, en què es crea un espai d’intercanvi de lectura en veu alta per promoure el gust per la lectura, la sensibilització per la llengua i el foment del català en diferents àmbits socials. L’objectiu és el d’acompanyar persones amb poca pràctica lectora o persones amb poc domini del català que tenen dificultats lectores. És un espai de treball col·laboratiu per a l’aprenentatge de la llengua en el qual intervenen lectors amb competència oral suficients del català com a lectors i oients aprenents de la llengua.

  Us agrada que us llegeixin una història?

  Una de les millor maneres d’aprendre una llengua és sentint-la. Amb la radionovel·la.cat us volem convidar a endinsar-vos en un món d’històries, en el món de la ficció i només haureu d’escoltar. De la mà d’un lector, anirem entrant en diferent mons, en el silenci de la llibreria La font de mimir i acompanyats dels nostres assistents. Un petit relax per als matins de divendres, a punt per començar el cap de setmana amb la literatura.

  En aquesta ocasió, la sessió s’ampliarà a membres del programa Voluntariat per la llengua.

  Llibreria La font de mimir

  Divendres 28 d’abril, a les 12.00 h

  Article complet

 • David Castillo va presentar ahir dimecres el llibre Eren ells, de Carles Rebassa, a La font de mimir

  Un David Castillo pròxim i planer va anar donant la seva visió de l’escriptor i el llibre sota la mirada amable d’en Carles, assegut al seu costat. Sota la sentència de “Si es llegís més, la societat avançaria” Castillo va situar Rebassa en la generació d’escriptors que va començar amb Blai Bonet a Mallorca i que han compartit Miquel Bauçà, Biel Mesquida o Andreu Vidal.

  Eren ells és un llibre amb moltes lectures, amb personatges de 17 anys i els descobriments pertinents a aquesta edat, amb temes com el maltractament, l’homofòbia o la introducció en el món claustrofòbic d’un microcosmos, però, tot plegat, narrat amb un aire positiu per amagar el pessimisme rotund d’unes situacions complicades que respira optimisme. L’autor, però, no voldria que Eren ells es titllés d’una novel·la d’adolescència: “L’adolescència sembla un invent més del capitalisme per manipular”, sinó d’una obra amb personatges que només tenen un present, el passat és presó i el futur no existeix; de persones que estan passant una època determinada de la seva vida, però en què la vida és una continuïtat; d’uns personatges sense etiquetar que conformen una enrevessada xarxa sexual i afectiva i on cadascun d’ells estarà marcat per la seva condició de partida. Uns personatges, en definitiva que sense el llibre no haurien tingut veu.

  Rebasssa va reflexionar sobre el procés d’escriptura d’Eren ells: “vaig començar a escriure i no sabia que seria aquest llibre. Però, de cop i volta, en vaig ser conscient i això va fer que, quan vaig continuar escrivint-lo, me’l miris d’una manera diferent. Després de l’anunci del XXVI Premi Ciutat de Tarragona de novel·la, en el moment de la publicació, les meves pàgines van passar a ser les d’un altre i les meves coses íntimes de noi van passar a ser públiques.”

  L’acte va comptar amb una trentena d’assistents que va escoltar atentament el diàleg Castillo-Rebassa en una tarda en què es palpava, ja, l’ambient de Sant Jordi.

  Article complet

 • La delegació de Nou Barris i Voluntariat per la llengua fan una presentació de serveis a l’Ateneu la Bòbila de Porta, al districte de Nou Barris

  La presentació es va fer per a membres de l’Associació 500 x 20 i de l’Assemblea aturades + aturats nou barris per comentar amb els assistents els avantatges socials i culturals d’aprendre la llengua catalana: per afavorir la igualtat d’oportunitats, la integració de les persones nouvingudes i el progrés personal i laboral. Els cursos de català de nivells bàsic estan orientats a facilitar l’accés a la formació de català a partir de diverses activitats formatives i de coneixement de l’entorn. L’objectiu final és que les persones immigrades puguin comunicar-se amb la llengua pròpia del país d’acollida per evitar situacions d’exclusió social i contribuir, així, a la cohesió social. La delegació de Nou Barris ha començat a treballar activament en col·laboració amb l’Ateneu la Bòbila de Porta per fomentar el coneixement i l’ús del català en aquest sentit. Complementàriament a la formació de català, també es va presentar el programa Voluntariat per la llengua que busca crear condicions favorables a l’ús del català entre parelles d’aprenents de la llengua i voluntaris.

  L’acte va comptar amb una seixantena d’assistents que van dialogar i debatre sobre els arguments presentats en la direcció que aprendre català és una eina més, però important, en el camí de la integració social i laboral.

  Article complet

 • David Castillo presentarà Eren ells, de Carles Rebassa, a La font de mimir

  Demà, dimarts 19 d’abril a les 19.00 h, David Castillo presentarà Eren ells, de Carles Rebassa. La novel·la ha estat guardonada amb el XXVI Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler  i el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura catalana 2016. L’autor hi demostra un esplèndid domini narratiu i lingüístic, donant veu a un grup d’adolescents que cerquen la seva identitat en un univers propi, de relacions ocultes i exaltades, viscudes amb l’emoció a flor de pell en la història d’en Sebastià, que ha sortit d’un centre de menors i comença el batxillerat en un institut públic. Comparteix aula amb en Jaume, un noi obsessionat pel llibre A sang freda de Capote, n’Albert Abat, un bon estudiant i líder carismàtic, i en Miquel Àngel, víctima de les burles dels seus companys i amb un entorn gens fàcil. Tots ells d’alguna manera estan marcats per la mort d’en Joel, un company de classe. Però no serà l’única mort d’aquell curs.

  Carles Rebassa va néixer a Palma el 1977, ha publicat els llibres de poesia Requiescat in pace (amb Pere Perelló), Poema B, Els joves i les vídues (XLIV Premi de Poesia Ausiàs March) i Pluja de foc. Eren ells  és la primera novel·la que publica. Li agrada l’oralitat de la  literatura, i fa recitals arreu del país i a fora des que era  jovenet. Actualment treballa en altres llibres, amb la intenció  d’escatir idees com la mentida, el poder, el bosc, la reunió, la solitud  acompanyada. Es fa seu un poema de Miquel Bauçà que diu: Caminar i riure molt: el secret de no cansar-se.

  La font de mimir (Costa i Cuxart, 5)
  Dimarts 19 d’abril, a les 19.00 h

  Save

  Article complet

 • Any Bertrana 2017

  La Generalitat de Catalunya ha declarat el 2017 com a Any Bertrana, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i el 125è aniversari del de la seva filla Aurora Bertrana. L’objectiu principal d’aquesta commemoració és fer conèixer més i millor l’obra tant de Prudenci com d’Aurora Bertrana.

  L’Any Bertrana inclou l’organització de diverses exposicions sobre la figura i l’obra d’aquests autors; la realització de xerrades i conferencies sobre la seva obra; la publicació, revisió i reedició de moltes de les seves creacions, així com la realització i presentació pública de diversos muntatges audiovisuals sobre la trajectòria d’aquestes personalitats.

  El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), a través de l’ensenyament de la llengua catalana, vol donar a conèixer als seus usuaris i a la població en general els trets més rellevants de la cultura catalana i la diversitat d’autors literaris i artístics. El CPNL se suma a aquesta commemoració i recorda les figures d’Aurora i Prudenci Bertrana amb l’organització de diverses activitats a l’aula i d’actes commemoratius per part dels diversos centres de normalització lingüística arreu del territori. Algun dels actes compten amb la col·laboració del Departament de Cultura i de diverses entitats i organismes del territori com ara ajuntaments, escoles, biblioteques, ràdios municipals, associacions i centres culturals, entre altres.

  El Consorci també difon aquesta commemoració a la pàgina web de Llengua i Cultura i a les seves xarxes socials ha creat l’etiqueta #Bertrana_cpnl amb la qual es pot fer un seguiment a Twitter de tots els actes i activitats dels centres de normalització lingüística relacionats amb Aurora i Prudenci Bertrana.

  Article complet

 • Nou cercador d’apps en català

  La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha creat Cercaapps, un cercador d’apps en català que en aquest moment ja n’inclou prop de 200 i que s’anirà ampliant progressivament.

  Cercaapps s’ha nodrit de les apps que s’han publicat setmanalment des del febrer de 2013 en el marc de “L’App de la setmana“, que té l’objectiu de promoure el consum d’apps en català per als dispositius mòbils.

  L’eina, que es va estrenar coincidint amb la celebració del Mobile World Congress a Barcelona, s’enriquirà amb noves apps de la setmana i amb les que facin arribar les empreses i els ciutadans mitjançant un formulari.

  El món digital i les tecnologies mòbils són una oportunitat i un repte per al català. La Direcció General de Política Lingüística vol afavorir que tingui una sòlida base en tecnologies lingüístiques i promoure una oferta competitiva de productes i serveis. En aquesta línia, convoca anualment una línia d’ajuts per a empreses, a través de la qual l’any 2016 es va donar suport a una vintena de projectes.

  Aquest any 2017, es convocarà una nova línia de subvencions per a empreses que anirà destinada exclusivament a la traducció i la localització en català de productes tecnològics: apps, programari, videojocs, etc.

  Article complet

 • Nou web al servei de les empreses

  El nou web del Consorci per a la Normalització Lingüística dedicat a l’empresa permet estar al dia dels serveis que el CPNL facilita perquè l’empresa pugui utilitzar o millorar la comunicació en llengua catalana.

  El web s’estructura en quatre apartats. El primer és “Formació a mida” i s’hi recull tota la tipologia de cursos que impartim: cursos de comunicació oral i escrita, cursos generals i especialitzats, en modalitat presencial, combinada i en línia.

  En el segon apartat -“Auditoria lingüística”, s’hi explica de quina manera el Consorci pot detectar els principals punts a millorar de l’empresa en matèria comunicativa en català. L’auditoria permet adequar el funcionament lingüístic de l’organització i millorar-ne els resultats, mitjançant la formació del personal, les estratègies comunicatives en l’atenció a la clientela, la traducció del web empresarial o l’assessorament lingüístic.

  En l’apartat “Consultoria lingüística” s’hi apleguen serveis com el Voluntariat per la llengua adreçat a les empreses, sessions formatives (de recursos lingüístics en línia, de llenguatge no sexista, etc.) o assessorament en selecció de personal vinculat a l’àmbit lingüístic.

  El darrer apartat és el de “Traducció i correcció”. El CPNL disposa de personal altament qualificat per corregir i traduir textos (sempre amb el català com a llengua de destinació) procedents de les empreses.

  www.cpnl.cat/empresa

  Save

  Article complet

 • Ningú ha escombrat les fulles al Club de lectura intermedi de Nou Barris

  Dilluns vinent, 3 d’abril, tindrà lloc la setena sessió del club que la delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona condueix a la Biblioteca de Nou Barris. En aquesta ocasió, s’hi comentarà l’obra Ningú ha escombrat les fulles, de Jordi Llavina.

  Jordi Llavina i Murgadas és escriptor, poeta, crític literari i presentador de ràdio i televisió. Es va donar a conèixer l’any 2001 en guanyar el Premi Josep Pla de narrativa amb la novel·la Nitrato de Chile. Ha col·laborat al diari Avui, a El Mundo a La Vanguardia i a El 3 de vuit; i condueix el programa de televisió El book insígnia. A la ràdio, va presentar el programa Fum d’estampa a la desapareguda emissora Catalunya Cultura. També va col·laborar al programa L’ofici de viure de Catalunya Ràdio a la secció dels Mails d’amor.

  Durant la maduresa, és quan comença a crear obres de distints gèneres, com el poètic o el narratiu. En el terreny de la poesia, el 2006 va guanyar el Ciutat de Mallorca gràcies al recull La Corda del Gronxador; i, l’any 2007, el Premi Alfons el Magnànim de poesia en llengua catalana amb l’obra Diari d’un setembrista. Amb aquesta mateixa obra també va obtenir, un any més tard el Premi Crítica Serra d’Or de poesia. A aquests reconeixements li segueixen el Vicent Andrés Estellés de poesia per Entrada de fosc (2011) dels Premis Octubre i el Premi de la Crítica de la poesia catalana pel poemari Vetlla (2013).

  El 2014 Llavina va ser comissari de l’Any Vinyoli, per a commemorar el centenari del reconegut poeta català.

  Jordi Llavina ha fet en aquest recull de narracions del Ningú ha escombrat les fulles una aproximació a les relacions humanes, a les petites obsessions de cadascú que, moltes vegades semblen poc importants i massa vegades són d‘importància cabdal.

  Dilluns 3 d’abril de 2017, a les 19.00 h

  Biblioteca de Nou Barris

  Article complet


Arxius


Categories


Entrades recents


Comentaris recents


Normalització lingüística


Nou Barris


Treball en xarxa. Amb qui col·laborem?


etiquetes