Orientacions per resoldre enigmes


A continuació us donem una sèrie d’orientacions que us permetran resoldre i entendre millor els enigmes.

És molt important, primer, conèixer com funcionen els enigmes. Cal llegir-los bé i pensar-hi una estona.

Pot ser útil tenir presents aquests recursos lèxics:

  • Mots homònims. Es tracta de paraules que s’escriuen o sonen igual però que tenen significats diferents. Per exemple, si tenim l’enigma “Hi anem a buscar diners i ens serveix de seient” en realitat el que tenim són dos significats diferents que pot tenir la paraula BANC.
  • Mots hiperònims. Un hiperònim és un mot de significat genèric amb relació a un o més mots de significat específic. Per exemple, si tenim l’enigma “Seient amb música de petit timbal” ens estem referint a TAMBORET. El mot ‘seient’ és l’hiperònim de butaca, cadira i tamboret. I ‘tamboret’ també pot ser un tamborí o tambor petit.
  • Mots sinònims. Es tracta de mots que són gràficament diferents, però que tenen el mateix significat o un significat similar. Per exemple, els verbs ‘triar’ i ‘escollir’ són sinònims.
  • Les frases fetes. Una frase feta és una forma estereotipada i invariable, el significat de la qual no pot ser deduït del significat dels seus components, i que gairebé mai no es pot traduir literalment d’una llengua a una altra. Per això, si no coneixem les frase fetes, ens anirà bé consultar-les:

Tenim diversos reculls de Rodamots:

http://rodamots.cat/tema/menjar-i-beure/frases-fetes-i-locucions-amb-aliments/

I tenim també el Diccionari de sinònims de frases fetes de M. Teresa Espinal

https://dsff.uab.cat/cerca

 

També poden ser útils aquestes estratègies: 

  •   Cal tenir en compte els enigmes que comencen amb un VERB, un NOM o un ADJECTIU.

Si es tracta d’un verb, caldrà trobar un sinònim d’aquest verb en el mateix temps verbal i la mateixa persona (singular o plural) que apareix en l’enigma, i que després lligui de significat amb la segona part de l’endevinalla. Per exemple, si tenim l’enigma “Esquinça una branca i se’n dol” ens fixarem primer en el verb inicial i buscarem un sinònim d’’esquinçar’.

El podem buscar al Diccionari de sinònims d’Albert Jané que tenim  en línia

(Per buscar en aquest diccionari us aconsellem que cerqueu la paraula a l’espai que diu CERCA A L’ENTRADA i que feu la cerca després d’escollir l’opció ‘Comença per’ del desplegable. Així us sortirà directament la paraula remarcada de color blau amb els seus sinònims)

Resultat de la cerca a l’entrada d’’esquinçar’:

esquinçar  v.
estripar, esqueixar, esvellegar, trencar, destrossar.

A partir d’aquí, si anem mirant cadascun d’aquests verbs, i els posem en el mateix temps verbal que apareix a l’enigma (estripa, esqueixa, esvellega, trenca, destrossa), veurem que l’únic que lliga amb la segona part de l’endevinalla és ESQUEIXA = es queixa = se’n dol.

Caldria respondre ‘esqueixa’ a la resposta de l’enigma.

Si el que us cal és un nom o un adjectiu, igualment és vàlida la recerca de SINÒNIMS

Així, doncs, per resoldre els jocs de llengua, la majoria de vegades us serà útil buscar un sinònim de la primera part de la proposta. Després, cal que comproveu que el resultat té alguna relació amb la segona part de l’endevinalla. Aquesta connexió amb la segona part pot ser fonètica , semàntica, cultural… Si, efectivament, hi veieu una clara relació voldrà dir que l’heu encertat.

Un exemple:

Qualitat de no dir res, però m’ho endreça tot (de 6 lletres)
1.    Definició : Qualitat de no parlar> mudesa
2.    Connexió amb (m’ho endreça tot) > mudesa (m’ho desa)
3.    Solució: mudesa