Espai comunicatiu de llengua per a l’alumnat de nivell de Suficiència

Subscriu-te via RSS

 • U2. Parlem de cultura

  Escrit per el 24/3/2017 a les 11.04 h, a: Suficiència 3

  Us agrada l’òpera?

  En aquesta unitat, que parlem de cultura, no podem evitar parlar dels grans clàssics de l’òpera. Segons el DIEC l’òpera és un «drama posat en música per a ésser cantat amb acompanyament d’orquestra i representat amb els elements propis del teatre». Molta gent té la idea que aquest és un gènere reservat a les elits… diuen que s’estimen més el musical; però quan busquem la definició de musical, veurem que ens diu que és una «pel·lícula o espectacle teatral que es desenvolupa a través de seqüències cantades o dansades». Podria ser que el musical fos una òpera moderna?

  Jo em pregunto com pot ser que la gent pensi que les òperes són per a una part il·lustrada de la societat i, en canvi, que en el cas dels musicals ningú discuteixi que siguin aptes per a tothom, per veure’ls als cines i o a la televisió. Quantes vegades han passat per la televisió “òperes modernes” com West Side Story, The sound of music o, per agafar un exemple de casa nostra, Mar i cel?

  Què en penseu, de l’òpera? us agrada? no us agrada? penseu que és avorrida? insuportable? o, per contra, la trobeu apassionant? Intenteu expressar les vostres preferències envers aquest gènere i argumenteu les vostres respostes. ALERTA! Deixeu el vostre comentari sense faltes d’ortografia.

  Després de penjar el comentari, mireu el vídeo que us deixo al final d’aquesta entrada. Pels volts del 2014, a TV3 van fer un programa que es deia Òpera en texans que intentava, amb un apassionat Ramon Gener, acostar l’òpera al públic en general. El proper dia començarem la classe parlant d’aquest vídeo.

   

   

   

  Article complet

 • S3. Fòrum de Salut

  Escrit per el 13/3/2017 a les 13.03 h, a: General, Suficiència 3

  En aquesta unitat acabarem escrivint un article per a un fòrum de salut. Ara es tracta de fer una pluja de diferents temes dels quals es pot parlar perquè cadascú triï el que més li agradi. Per exemple: cada vegada més hi ha gent que es planteja la conveniència o no de posar-se vacunes, que procuren no consumir aliments transgènics, que es plantegen donar els seus òrgans o, fins i tot, donar el seu cos a la ciència; o bé, ara que arriba el bon temps, hi ha gent que comença dietes per aprimar-se…

  Ara es tracta que n’hi puguem afegir més. Feu el vostre comentari!

  Article complet

 • S3. Si passem de la pluja al text…

  Escrit per el 23/2/2017 a les 20.47 h, a: General, Suficiència 3

  Sempre cal programar el text

  Els professors potser us devem semblar un pèl pesats quan insistim tant en la idea que abans de redactar un text l’heu de planificar; però val a dir que ho fem ja que realment val molt la pena! Planificar el text vol dir que cal que penseu a qui va dirigit, quin registre haureu d’utilitzar (formal o informal), què hi voldreu dir, quin és el canal de comunicació (oral, escrit, tipus d’escrit…). Si us atureu a pensar-hi uns segons i, a més a més, feu la pluja d’idees i un esquema de com aniran ordenades, hi guanyareu en temps i en seguretat.

  Ara us presento un llistat d’arguments: llegiu-los bé, penseu com repartireu la informació i com ho fareu per tal que en resulti un text de registre formal. Recordeu que heu de respectar al màxim l’opinió del text (encara que no hi estigueu d’acord), no hi podeu afegir arguments. Podeu afegir la informació que creieu necessària per completar les frases que ja existeixen o per enllaçar-les.

  El proper dia a l’aula, cal que porteu la vostra proposta per escrit.

   

  Et preocupa la moda de les selfies?

  A favor, però no publicar només per ús personal, no a un públic general, i guardar com a record.

  Contra: perquè al moment de publicar-la tens la possibilitat que la foto sigui manipulada per pirates informàtics o mals amics a desacord teu.

  En canvi, a favor per compartir els records amb familiars i amics, que vols que s’enterin de les teves experiències de la vida tingudes en algun moment sigui una excursió sigui un moment important de la teva vida.

  També t’enteres d’algun moment de la vida altres persones.

  Tot es pot fer amb seny i en compte per no tenir sorpreses a nivell informàtic i també si no vols que algú ho miri.

   

  Hi ha una paraula que no és catalana, a veure si l’esmeneu.

  Article complet

 • Ara va de bo!

  Escrit per el 17/2/2017 a les 10.26 h, a: General

  Ja sou a la recta final del nivell de suficiència!

  En aquest curs centrarem l’atenció en els textos argumentatius i d’opinió i en les diverses formes de cohesió d’un text. Espero que aprengueu i que a la vegada passeu una bona estona a les classes. Us recomano que feu tots un esforç per poder aprofitar al màxim el curs i que aquests mesos us “submergiu” en el català al màxim: llegiu, escriviu, parleu i somnieu en català! Convertiu-vos en detectius a la recerca d’errors al carrer, a la botiga i, naturalment, en els vostres textos!

  També us anirem informant d’activitats preparades per a aquest quadrimestre: Voluntariat per la llengua, xerrada amb  l’escriptor Toni Sales i un munt de coses més. Espero que us agradin i que hi participeu.

  Mireu-vos els enllaços que teniu a la banda dreta del blog, perquè us serviran per treballar aspectes que no tingueu clars de cursos anteriors.

  L’examen del curs serà els dies 5 i  7 de juny de 18:30 h a 20 h a l’aula. Podeu consultar un model d’examen al web Materials d’aprenentatge del CPNL.

  Vinga, que ens espera molta feina!

  Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Svetlana Sazonova: Per a mi l’òpera és un gènere musical què no el conec gaire, tot i què vaig tenir...
 • Joana Amagat: Personalment em costa poder opinar si m’agrada o no l’òpera, perquè encara que sembli...
 • Irene Vaquero: Jo crec que l’òpera es un gènere musical que t’agrada molt o no t’agrada gens. A mi...
 • Nona Movsisyan: L’opera per a mi, és una art dramàtica, conjunt de teatre, cant i ball. És gairebé coneguda en...
 • Tura Calm: En relació a què penseu de l òpera?, he de dir que no he tingut l oportunitat d´ anar-hi. És veritat que...

Núvol d'etiquetes