Sobre aquest bloc

El fogonet de Montcada és el blog dels alumnes dels cursos de català per a adults del Servei Local de Català de Montcada i Reixac. Hi trobareu tot el que es cou a les aules. Remeneu, cuineu i tasteu!

Subscriu-te via RSS

 • Intermedi 1 – Avui hem fet… (19 d’octubre)

  Escrit per el 20/10/2016 a les 10.59 h, a Nivell Intermedi 1

  pissarraAvui hem començat la classe comentant el text L’enunciat de les hores, repassant com diem les hores en català i parlant de la importància que té el temps en el nostre dia a dia. Tot seguit, hem fet un exercici per aprendre que, en català, quan parlo de les parts del dia ho faig amb la preposició -a (al matí, al migdia…). Hem fet, també, l’exercici 25 de la pàg. 19 (llibre vermell).

  Hem acabat la classe parlant de les notes, els escrits breus que deixem a algú quan volem dir-li alguna cosa important, i hem fet una activitat en grup que ens ha servit per veure’n les característiques.

  De deures, heu de fer una nota (la podeu descarregar aquí).

  Bon cap de setmana!

  Article complet

 • Elemental 1 – Avui hem fet… (19 d’octubre)

  Escrit per el 20/10/2016 a les 10.51 h, a Nivell Elemental 1

  pissarraAvui hem començat la classe explicant què fem abans de venir a classe de català per tal de practicar el present.

  Seguidament, hem fet alguns exercicis més sobre els verbs en present.

  Per acabar, hem començat a preparar l’exposició oral sobre la festa que ens agrada del nostre lloc d’origen.

  De deures heu de preparar l’exposició oral que farem dilluns.

  Bon cap de setmana!

  Article complet

 • Bàsic 1 – Avui hem fet… (20 d’octubre)

  Escrit per el 20/10/2016 a les 10.45 h, a Bàsic 1

  20161020_111139Avui hem començat la classe repassant el vocabulari que vam aprendre l’altre dia sobre com som: hem fet un exercici per veure com són aquests adjectius segons si són singular o plural i masculí o femení.

  Seguidament hem escoltat dos àudios i hem fet dues comprensions orals.

  Per acabar la classe, hem fet un arbre genealògic entre tots per aprendre els noms dels parentius en català.

  De deures, heu de fer les dues fotocòpies sobre la família que us he repartit i, recordeu, que dimarts heu de portar fotografies de la vostra família.

  Bon cap de setmana!

  Article complet

 • Avantatges del carnet d’estudiant del CPNL

  Escrit per el 18/10/2016 a les 11.32 h, a Bàsic 1, Nivell Elemental 1, Nivell Intermedi 1

  carnet

  El Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix als seus alumnes dels cursos de català el carnet d’estudiant. Aquest és el document identificatiu com a alumne/a del CPNL i té una validesa anual.
  Presentant aquest carnet podeu obtenir descomptes en la compra d’entrades per a espectacles, museus i equipaments culturals de Catalunya.

  Podeu consultar els descomptes per a l’alumnat del CPNL en aquest enllaç.

  Article complet

 • Bàsic 1 – Avui hem fet… (18 d’octubre)

  Escrit per el 18/10/2016 a les 11.26 h, a Bàsic 1

  pissarraAvui hem començat la classe amb un petit dictat: una sèrie de paraules que ens han servit per saber que si acaben amb el so de la vocal neutra les hem d’escriure amb -e si són masculines (llibre, cofre, sobre…) i amb -a si són femenines (cabra, trena, brusa…).

  Seguidament, hem començat a veure com som, tant físicament com pel que fa al caràcter. Per a això, hem vist el vocabulari necessari (alt, baix, gras, prim, cabells rossos, castanys, ulls verds, blaus…) i els verbs que fem servir (ser, tenir i portar). Hem fet diverses activitats per practicar-ho: descriure’ns a nosaltres mateixos i descriure fotografies de persones famoses.

  Recordeu que, si no ho heu fet encara, heu d’escriure una breu presentació sobre vosaltres mateixos al blog. Ho podeu fer escrivint un comentari clicant aquest enllaç.

   

  Fins dijous!

  Article complet

 • Intermedi 1 – Avui hem fet… (17 d’octubre)

  Escrit per el 17/10/2016 a les 13.00 h, a Nivell Intermedi 1

  pissarraAvui hem començat la classe corregint la pàgina 9 del llibre blanc sobre la separació de síl·labes.

  Tot seguit, hem ampliat el nostre vocabulari buscant adjectius que podem utilitzar per descriure ambients i activitats (p. 14 del llibre vermell).

  Ens hem posat per grups (els mateixos de l’altre dia) per planificar la nostra invitació. Abans de redactar-la, hem vist l’apostrofació dels articles el i la i de la preposició de.

  Finalment, hem redactat la invitació que, tal com hem quedat, m’heu d’enviar per correu electrònic (egimenez@cpnl.cat) una persona de cada grup.

  De deures heu de llegir el text L’enunciat de les hores que us he donat.

  Ens veiem dimecres!

  Article complet

 • Elemental 1 – Avui hem fet… (17 d’octubre)

  Escrit per el 17/10/2016 a les 12.56 h, a Nivell Elemental 1

  pissarraAvui hem començat la classe repassant vocabulari sobre la tardor, Tots Sants i La Castanyada.

  Seguidament, hem fet una activitat per grups per intentar recordar com es fa el present dels verbs. L’hem comentat entre tots i hem explicat en quins casos utilitzo el present.

  Per acabar, hem llegit uns textos breus sobre Tots Sants i La Castanyada i, a més de relacionar unes frases, hem vist la diferència entre els verbs personals (gaudeixen) dels impersonals (es gaudeixen).

  Recordeu que heu d’anar pensant sobre quina festa típica del vostre lloc d’origen ens parlareu a classe.

  Fins dimecres!

  Article complet

 • Ens presentem

  Escrit per el 13/10/2016 a les 10.50 h, a Bàsic 1

  img-thingAra ja hem fet les nostres primeres classes de català i hem après força coses. Ja podem presentar-nos, lletrejar el nostre nom i cognom, dir d’on som i on vivim, quants anys tenim, el nostre número de telèfon i quina és la nostra llengua materna. A més, també podem dir què ens agrada fer en el nostre temps lliure.

  Què us sembla si aprofitem aquest blog per presentar-nos virtualment? Va, vinga, començo jo.

  Em dic Emma. Tinc 39 anys. Sóc de Catalunya i visc a Barcelona. La meva llengua materna és el castellà. També parlo català i una mica d’anglès. El meu número de telèfon és el 93 575 16 44. Tinc dues filles: la Nora, que 4 anys, i la Zoe, que 14 mesos. En el meu temps lliure m’agrada fer manualitats, cosir, fer ganxet… però últimament no tinc gaire temps per fer-ho. També m’agrada molt llegir, però sobretot  estar amb la meva família.

  Estic molt contenta de ser la vostra professora.

  Qui és el següent??? Vinga, presenteu-vos als comentaris d’aquesta entrada.

  Article complet

 • Bàsic 1 – Avui hem fet… (13 d’octubre)

  Escrit per el 13/10/2016 a les 10.50 h, a Bàsic 1

  20161013_101252
  Avui hem començat la classe amb una activitat per repassar els verbs dir-se, ser i viure. Després hem corregit la comprensió lectora del text Parlants i llengües
  que teníeu de deures.

  Seguidament, hem parlat del que ens agrada i del que no ens agrada, i de si ens agrada molt, bastant, poc o gens. Per practicar-ho, hem fet l’activitat (la que veieu a la fotografia) Busca algú que…

  A continuació, hem repassat els interrogatius (com, on, quin, quina, quins, quines, quant, quanta, quants, quantes) amb una activitat per grups.

  Hem començat a parlar de com diem les hores i hem après que en català ens basem en els quarts (un quart, dos quarts, tres quarts) i que hem de “sumar” una hora.

  Per acabar, hem escoltat aquesta cançó, que ens ha servit per tornar a treballar els verbs  i tenir.

  Recordeu que, de deures, heu d’escriure una presentació sobre vosaltres mateixos. Ho podeu fer en un comentari en aquest enllaç.

   

   

   

   

  Article complet

 • Bàsic 1 – Avui hem fet… (11 d’octubre)

  Escrit per l'11/10/2016 a les 11.05 h, a Bàsic 1

  Avui hem començat la classe recordant els nostres noms. Seguidament, per parelles, hem ordenat dues petites converses per repassar les salutacions i, entre tots, hem repassat els números de l’1 al 10. Ens hem preguntat quin és el nostre número de telèfon i també quins són els telèfons de diversos serveis (ajuntament, bombers, biblioteca…). També ens hem preguntat quina és la nostra llengua materna i hem repassat el quin/quina i el meu/la meva, el teu/la teva, el seu/la seva.

  Per parelles us heu preguntat dades sobre vosaltres mateixos: nom, lloc d’origen, edat… i ens heu presentat el vostre company.

  Hem repassat l’alfabet i hem escoltat aquesta cançó:

  Tot seguit, cadascú de nosaltres ha tret una lletra de l’alfabet i ha dit una paraula en català amb la lletra inicial que li ha sortit. Déu n’hi do quantes paraules coneixem en català!!!

  Per acabar, hem fet una endevinalla: El tens gran si ets molt bo. El tens fred si ets dolent. I el tens quiet si estàs mort.

   

  Ens veiem dijous!!!

   

   

   

   

   

  Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Yolanda: Hola!!!!! Em dic Yolanda, tinc 41 anys, sóc de Madrid i visc a Montcada i Reixac, la meva llengua materna és...
 • Irene: Em dic Irene .tinc 39 anys. Sóc de Brasil i visc a Montcada i Reixac.la meva lingua materna és el portugês...
 • Adrian: Holaaa! Soc el Adrian i us el blog per primera vegada. Sembla molt divertit 🙂 Fins dijous a tothom!
 • Angeles: Hola!, sóc l’Ángeles. Sóc una dona jove, alta i morena. Tinc els ulls marrons. Porto arracades i...
 • Angeles: Hola! Em Dic Ángeles, sóc Canària i visc a Montcada i Reixac. La meva llengua materna és el castellà. També...

Núvol d'etiquetes

anunci Article d'opinió Avui hem fet benvinguda Benvinguts i benvingudes Bibliografia Bàsic 1 Bàsic 2 bàsic 3 carnet d'estudiant castanyada Club de lectura El català correcte Elemental Elemental 1 El secret del meu turbant Ens presentem família gerundis i participis irregulars intercanvi intermedi Intermedi 3 lectures Llegim en català Nivell bàsic Nivell D nivell de suficiència nivell elemental nivell intermedi Nivell Suficiència passa'l petons de diumenge plataforma per la llengua poesia Presentació Prova final Racó de lectura receptes de cuina sensibilització sílvia soler