Emociona’t amb la poesia!

Un bloc d'aportacions i experiències poètiques de persones vinculades al Consorci per a la Normalització Lingüística.

Subscriu-te via RSS

 • Compartim el Dia Mundial de la Poesia amb els alumnes del CNL de Badalona i Sant Adrià

  Escrit per el 24/3/2017 a les 13.01 h, a CNL de Badalona i Sant Adrià, Dia Mundial de la Poesia, Dia Mundial de la Poesia 2017

  Els haikus són una bella manera d’expressar-se i de descriure

  El grup de nivell S1, que no havien fet mai haikus, s’hi van engrescar de seguida. Durant una sessió d’1 hora aproximadament, els alumnes van pensar uns haikus a partir d’una mateixa imatge d’un paisatge.

  Després, per grups de dos o tres persones, van triar una imatge d’entre les que portàvem i van elaborar, ells sols, els haikus corresponents. Fins i tot una alumna que no va poder assistir a classe no es va voler perdre l’experiència i en va escriure un, posteriorment, a partir de la imatge que apareix al llibret del Dia Mundial de la Poesia.

  En definitiva, van estar molt contents amb l’activitat, que els va ensenyar a ser succints en les descripcions, els va ampliar el lèxic descriptiu i van poder mostrar la seva capacitat de fer poesia.

  Els haikus els van escriure en una cartolina i els van penjar al suro de l’aula:

   

  Podeu veure totes les fotos de la tasca a l’àlbum.

  Article complet

 • DIA MUNDIAL DE LA POESIA 21 de març del 2017

  Escrit per el 23/3/2017 a les 15.04 h, a Dia Mundial de la Poesia 2017

  A l’acte del Dia Mundial de la Poesia organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes hi ha participat una parella lingüística del Voluntariat per la llengua i una alumna dels cursos de català del Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià:

  • Majida Qadry, des de fa temps alumna dels cursos al CNL de Badalona i Sant Adrià i també  aprenenta del VxL.  Ha fet la lectura del poema en àrab.
  • Arlette Téphaine. alumna dels cursos  i actualment parella lingüística amb la Carme Serra. Ha fet la lectura del poema en francès.
  • Carme Serra. alumna dels cursos i voluntària, actualment forma parella lingüística amb l’Arlette Téphaine. Ella ha llegit en català la interpretació que han fet del poema d’Antònia Vicens:

   

  Per a nosaltres, Antònia Vicens

  ens explica que la poesia

  uneix el present amb el passat,

  uneix allò que és viu amb allò que ja és mort,

  i que, per tant, d’alguna manera és intemporal.

   

  És una evocació del passat,

  de les ombres d’allò que ha mort,

  com la màgia dels moments passats de la infantesa,

  d’aquells instants que s’han viscut com una cosa especial,

  que s’han viscut com una meravella,

   

  Però la mort s’uneix a la vida,

  perquè ens parla dels morts omplint la nit,

  i a la vegada ens parla de les colomes blanques

  que encenen el foc de la vida.

   

  Article complet

 • Poesia al CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura

  Escrit per el 23/3/2017 a les 14.33 h, a CNL de l'Àrea de Reus, Dia Mundial de la Poesia 2017, General

  Durant la  setmana del Dia Mundial de la Poesia l’alumnat de Falset, Cambrils, l’Hospitalet  i Reus han participat en activitats relacionades amb aquesta diada. La majoria han tingut relació amb la lectura del poema “La poesia”  d’Antònia Vicens, l’autora escollida enguany per la Institució de les Lletres Catalanes per escriure la composició que s’ha traduït a vint llengües.

  Aquestes són algunes de les imatges de Reus, en què també es van lliurar els premis als guanyadors de la Gimcana de les Llengües.

  A Cambrils, l’alumnat dels cursos del Servei de Català van llegir versions originals i traduccions de poemes sota el nom “Poesia necessària: un cant als refugiats”.

  A l’Hospitalet de l’Infant es van llegir poemes diversos a l’hora de classe:

  Finalment, a Falset els estudiants dels cursos del Servei Comarcal de Català del Priorat van participar en l’acte “Veniu a llegir un poema!”, que organitzava la Biblioteca Salvador Estrem i Fa.

   

  Article complet

 • Viu la Poesia! El Dia Mundial de la Poesia al CNL de Barcelona

  Escrit per el 23/3/2017 a les 13.09 h, a Dia Mundial de la Poesia 2017

  Per commemorar aquesta diada aquest any 2017, al CNL de Barcelona s’ha apostat per celebrar la festa de la poesia amb dos dies plens d’activitats per tal de fomentar el gust per la poesia entre el nostre alumnat i els usuaris del Centre.

  Aquestes són les activitats que s’han fet entre el 21 i el 22 de març:

  •  POESIA EN VIU: Espais públics on els alumnes del CNL de Barcelona van llegir els seus poemes preferits en l’idioma que van voler.
   • De 9.30 a 10.30 h, d’11.30 a 12.30 h, de 16 a 17 h, de 18.30 a 19,30 h
   • Espai Avinyó – Llengua i Cultura (pati de carruatges), al c. d’Avinyó, 52
  • RECITAL AMB EL POETA XAVIER GIOL
   • De 10.30 a 11.30 h
   • Espai Avinyó – Llengua i Cultura (sala polivalent), al c. d’Avinyó, 52.
  • ”EL MÓN POÈTIC DEL PORT I LES GAVINES”. RUTA POÈTICA:  Passeig pel Moll de la Fusta de la mà dels versos de diferents poetes als quals el port i tot el que l’envolta va deixar i ha deixat una petjada important.
   • De 17 a 18 h
   • Lloc de sortida: Espai Avinyó – Llengua i Cultura, al c. d’Avinyó, 52.
  • GASTROPOESIA, LA POÈTICA A TAULA: Jordi Beumala (dinamitzador gastronòmic) i Joan Vigó (poeta) van oferir una aproximació a aquesta tradició que ha marcat el tarannà mediterrani al llarg dels segles.
   • De 19,30 a 20,30 h
   • Espai Avinyó – Llengua i Cultura (sala polivalent), al c. d’Avinyó, 52.
  • HOMENATGE A JOSEP PALAU I FABRE. CENT ANYS DEL SEU NAIXEMENT: Carles Jordà, professor del CNL de Barcelona, va recitar  una selecció de textos de Josep Palau i Fabre en aquest homenatge al poeta en el centenari del seu naixement.
   • De 19 a 20 h
   • Espai Avinyó – Llengua i Cultura (sala polivalent), al carrer d’Avinyó, 52.

  Altres propostes

  • DEL MUR A LA XARXA. POESIA 2.0: Durant els dos dies de celebració del Dia Mundial de la Poesia hem convidat  els alumnes a crear el seu propi poema a partir d’un vers que els hem proposat. L’han hagut d’escriure en un mur de pissarra i un cop  acabat els hem convidat a publicar-lo a les xarxes socials amb les etiquetes #DMP17 i #CNLpoesia i fent menció del @CNLBarcelona.
   • Dimarts 21 i dimecres 22 de març durant tot el dia
   • Espai Avinyó – Llengua i Cultura (vestíbul), al carrer d’Avinyó, 52.

   

   

  Article complet

 • Viatge poètic a Sant Sadurní d’Anoia

  Escrit per el 22/3/2017 a les 11.29 h, a CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, Dia Mundial de la Poesia 2017

  DIARI DE LA PROFESSORA

  Bàsic 3 de Sant Sadurní d’Anoia, dimarts 21 de març

  Avui els alumnes s’han fet un regal i jo l’he pogut compartir amb ells. Junts hem viatjat per diferents països gràcies a la poesia: Mèxic, Filipines, Palestina, Veneçuela, Cuba i Paraguai.

  La Nathaly ha triat el poema Lluvia de sol, del poeta mexicà José Emilio Pacheco. La Joy, el poema Bayan Ko del poeta i activista filipí José Corazón de Jesús. La Nadia ens ha portat a Palestina a través del poema Lam Naftrik de Mahmoud Darwish. La Mariángel ha volgut fer un homenatge al mar mediterrani  i ha escollit el poema Regreso al mar del poeta veneçolà Andrés Eloy Blanco. El José Luis i l’Arely són de Cuba i per ells el poeta més representatiu és José Martí, per això han llegit Los versos senzillos i Cultivo una rosa blanca. I l’Eduardo, en guaraní, ens ha transportat al Paraguai amb el poema Che ru Tujami de Sabino Giménez Ortega, que fa referència al pare de família.

  Ja ho veieu, un viatge meravellós durant el matí de classe del Dia Mundial de la Poesia.  Ha estat un plaer!

   

  Article complet

 • Al CNL El Prat de Llobregat commemorem el Dia Mundial de la Poesia

  Escrit per el 22/3/2017 a les 11.07 h, a General

  Els alumnes del CNL El Prat han celebrat el Dia Mundial de la Poesia a les aules

  Diversos alumnes del Centre de Normalització Lingüística El Prat de Llobregat  ha participat en  la celebració del Dia Mundial de la Poesia  llegint un poema en la seva llengua materna.

  En la majoria de casos han llegit el poema  “La poesia”, que ha escrit especialment per a  l’ocasió la poeta mallorquina  Antònia Vicens per encàrrec de la Institució de les Lletres Catalanes, impulsora d’aquesta iniciativa. “La poesia” ha estat traduïda a vint llengües diferents per mostrar la riquesa d’aquest gènere literari arreu del món.

  Al Prat, els alumnes han pogut llegir i escoltar aquest poema en les llengües següents:  romanès, alemany,  urdú, àrab,  basc, gallec, castellà i català. L’exercici d’escoltar com sonava en les diferents llengües ha estat molt interessant per a  tothom. I els alumnes recitadors s’han sentit molt reconeguts i valorats.

  Uns altres alumnes que no disposaven del poema traduït en la seva llengua n’han llegit uns altres, que han aportat ells mateixos, en portuguès, búlgar ucraïnès i panjabi. I a més, una altra alumna romanesa ha volgut llegir un altre poema  “La llengua romanesa” per poder participar en l’activitat.

  Aquest particular recital poètic ha estat enregistrat en una sèrie de vídeos que es penjaran al web i a les xarxes socials del CNL, perquè en pugui gaudir tothom.

  En el cas de l’alumnat del nivell C2, a més de llegir tres poemes d’Antònia Vicens, han treballat l’autora i  els trets que caracteritzen els seus versos (manca de puntuació, espais en blanc, simbologia, etc.).

  El Dia Mundial de la Poesia va ser proclamat per la UNESCO i se celebra cada any el dia 21 de març. El CNL del Prat s’hi ha sumat enguany  per primera vegada, però vistos l’entusiasme, les ganes i la il·lusió dels alumnes que hi han participat, segur que l’any vinent hi tornarem.

  Article complet

 • La poesia emociona

  Escrit per l'1/3/2017 a les 11.42 h, a Alumnat, CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, General

  Sí, la poesia emociona. Ho van poder comprovar un cop més els alumnes de l’Intermedi 3 de Sant Pere de Ribes. Veus trencades, nusos a la gola… i fins i tot llàgrimes! Tot això es va poder viure en el II Concurs de lectura en veu alta de poesia de temàtica nadalenca. Aquest títol tan pompós descriu una activitat que al voltant de la poesia es va fer a Sant Pere de Ribes amb els alumnes de l’I3 l’últim dia de curs abans de les vacances de Nadal.

  La setmana anterior, la professora va presentar a classe diversos poetes catalans que han escrit poemes sobre el Nadal. Van parlar una mica de la seva època i de la seva obra. Tot seguit cada alumne va poder escollir una poesia per llegir-la en veu alta als seus companys i participar en el concurs. S’havia d’entendre bé, buscant si calia el significat d’algunes paraules o comentant amb alguns companys si la interpretaven de la mateixa manera. I preparar-se a casa per llegir adequadament.

  Per afegir una mica més d’emoció, no es va fer només el recital sinó que cada participant va votar el company que, segons la seva opinió, havia llegit millor. La guanyadora, una alumna d’origen italià, va emocionar amb la seva lectura del poema Potser Nadal de Miquel Martí i Pol. El premi per a la guanyadora: el llibre de Montserrat Roig El temps de les cireres.

  Ara que s’acosta el Dia Mundial de la Poesia, ens tornarem a emocionar!

   

   

   

  Article complet

 • Dia Mundial de la Poesia 2017

  Escrit per el 22/2/2017 a les 13.44 h, a General

  La Unesco va declarar el 21 de març Dia Mundial de la Poesia i la Institució de les Lletres Catalanes organitza amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades, la gran festa de la paraula i les lletres.

  El Consorci per a la Normalització Lingüística és una de les entitats que hi col·labora,  aquest dia organitza lectures de poemes a les aules, a les ciutats, a les xarxes… Podeu visualitzar la diversitat d’actes en aquest enllaç.

  La poeta d’enguany és Antònia Vicens, amb el poema “La poesia” escrit expressament per celebrar el Dia Mundial de la Poesia.

  Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Caterina Albert: http://quanarribalainspiracio. blogspot.com.es
 • FRANCESCA BLANCH: Un entorn natural…el millor lloc on recitar les teves poesies.
 • M.Mercè Alsina: Va ser una festa molt maca. Molt bé, per els alumnes que van participar amb els poemes.
 • manel casals: No vaig poder estar a tot l’acte pero la part que hi vaig estar molt be.Desprès em van dir que va...
 • Rocio Giraldo Duran: Hola, m´agradat molt el comentari que a fet la lourdes de la clase d`ultim día d´avan de les...

Núvol d'etiquetes

#dmp_cpnl acolliment alumnat Ausiàs March Badia del Vallès bàsic CNL de l'Hospitalet CNL de Lleida CNL Vallès Occidental 3 concurs Dia Mundial de la Poesia dmp Ebre elemental escriptura creativa Espriu haikus intermedi Joan Brossa Joan Maragall Joan Salvat Papasseit Joan Vinyoli lectura Miquel Martí i Pol Montserrat Abelló Màrius Torres Narcís Comadira Olga Xirinachs Pere Quart poema poemes poesia recital Ripollet Salvador Espriu Sant Jordi Sant Pere de Ribes SLC de Castelldefels SLC de Gavà suficiència tertúlia Vicent Andrés Estellés Voluntariat per la llengua VxL Zoraida Burgos