Subscriu-te via RSS

 • VII Jornada d’Intercanvi d’Experiències del CNL del Barcelona

  Escrit per el 30/5/2016 a les 15.58 h, a: Jornades i congressos

  fotjoamReunió de TNL d’ensenyament i VII Jornada d’Intercanvi d’Experiències del CNL de Barcelona

  Data: 20 de maig de 2016

  Lloc: Espai Avinyó – Llengua i Cultura

   

  Treball en grups

  9.30 h           Micropresentacions per nivells (Aules 1, 3, 5 i Sala de reunions: consulteu el grup i l’aula i aneu directament la reunió per grups)

  Sala polivalent

  10.30 h          Informacions d’ensenyament

  11 h                Presentació del projecte i 1r Concurs d’Autobiografies i Biografies Lingüístiques del CNL de Barcelona (Sílvia Aregall, Mercè Solé

  i la col·laboració de Puri Pinto, autora del llibre Amb Q de formatge i Joao Lin Yun, alumne del CNL)

  11.40 h          Pausa

  Intercanvi d’Experiències

  12 h                La lectura en els cursos de nivell bàsic (Jordi Palomar, Digna Rodríguez, Acolliment)

  12.15 h          Propostes per al nivell inicial (Anna Solé, Ciutat Vella i Xavier Marquès, Acolliment)

  12.30 h          El projecte “Contes del món” a l’aula (Laia Perpiñà, Sant Martí)

  12.45 h          Jam de pintura. Taller de creació de personatges i de microcontes (Mireia Nebot, Nou Barris)

  13 h                Àudios i vídeos per a l’aprenentatge del català (Joan Pla, Horta – Guinardó)

  13.15 h          Didàctica de El llibre de les bèsties de Ramon Llull al nivell elemental (Eulàlia Panyella, Ciutat Vella)

  13.30 h          Fi de jornada

  El grup de professors que es va trobar el passat divendres 20 de maig va poder compartir activitats dutes a terme a l’aula. A més, els TNL van conèixer més detalls del concurs de biografies lingüístiques que el CNL de Barcelona farà properament.

  Divendres 20 de maig va tenir lloc a l’Espai Avinyó-Llengua i Cultura la VII Jornada d’Intercanvi d’Experiències del Professorat organitzat per la Coordinació d’Ensenyament del CNL de Barcelona. La primera part de la trobada va servir perquè els professors s’agrupessin per nivells i presentessin activitats que fan a l’aula (micropresentacions).  També es va presentar un material de la DGPL.

  Un altre dels punts de la jornada va ser la presentació del 1r Concurs d’Autobiografies i Biografies Lingüístiques que el CNLB està preparant i que es durà a terme durant els propers mesos. Per conèixer una mica millor què és una biografia lingüística, els professors van poder escoltar Puri Pinto, autora del llibre Amb Q de formatge i Joao Lin Yun, alumne de la Delegació de Sants-Montjuïc. Tot seguit, la Mercè Solé va explicar més detalls sobre el concurs i sobre la importància de les biografies lingüístiques per a l’aprenentatge de llengües.

  Per acabar, alguns professors van fer presentacions més extenses de materials i activitats per als cursos:

  • La lectura en els cursos de nivell bàsic, a càrrec de Jordi Palomar i Digna Rodríguez, del CALB, que van explicar la importància que té que els alumnes de nivells més baixos també treballin la llengua a partir de la lectura.

   

  • Propostes per al nivell inicial, a càrrec d’Anna Solé, de la Delegació de Ciutat Vella, i Xavier Marquès, del CALB, per fer conèixer, al professorat de nivells inicials, les activitats que estan preparant en un grup de treball i que van compartint a la carpeta Material didàctic del OneDrive.

   

  • El projecte “Contes del món” a l’aula, a càrrec de Laia Perpiñà, de la Delegació de Sant Martí. La professora va parlar acompanyada de dos alumnes que van llegir algun dels contes que havien creat a l’aula per participar al Concurs Contes del Món que organitza COMSOC. També, van explicar el procés de creació dels cinc contes que van presentar al Concurs i que han quedat semifinalistes. Enhorabona! To seguit, teniu l’enllaç a un vídeo que va fer un alumne, que va participar  al  Concurs i que va venir a la Jornada, sobre un dels contes.

   

  • Jam de pintura. Taller de creació de personatges i de microcontes, a càrrec de Mireia Nebot, de la Delegació de Nou Barris. La professora va mostrar com es pot treballar el text narratiu en cursos de suficiència a partir d’aquesta activitat de creació pictòrica i literària.

   Enllaç al Llibre digital de microrelats

   Enllaç a l’entrada del blog de Nou Barris sobre aquesta activitat

    Àudios i vídeos per a l’aprenentatge del català, de Joan Pla, de la Delegació d’Horta–Guinardó. Va presentar àudios per al B1, que amplien l’oferta que tenim. També, va explicar el procés de creació de vídeos al youtube. Són vídeos de teoria gramatical amb àudio i, mentre sentim les explicacions, veiem com la teoria es va escrivint en una pissarra de manera molt entenedora.  Aquí  teniu l’enllaç  als   àudios de B1  i als vídeos de youtube

   

  • Didàctica de El llibre de les bèsties de Ramon Llull al nivell elemental, a càrrec d’Eulàlia Panyella, de la Delegació de Ciutat Vella. La professora va explicar l’activitat feta a l’aula després de la lectura d’aquesta obra, que encara avui ens resulta tan actual, per part dels alumnes en format lectura fàcil.  En una entrada anterior d’aquest blog teniu l’explicació de l’activitat i, també, teniu en PDF  la presentació 

   

   

  fotointermedi

  Posada en comú grup de treball intermedi

  imatgepúblic

  El públic, ben atent

  fotogrupinicial

  L’Anna Solé i el Xavier Marquès presentant el material d’inicial

   

   

   

   

   

   

   

   

  lecturabasic

  La Digna Rodríguez i el Jordi Palomar parlant de la lectura en els cursos de nivell bàsic

   

   

   

  I, finalment, adjuntem el PDF de la presentació que va fer la Mercè Solé sobre biografies lingüístiques.

  Article complet

 • Dossier didàctic sobre el Dia Internacional de la Llengua Materna

  Escrit per el 21/4/2016 a les 13.21 h, a: General

  La Coordinació d’Ensenyament del CNLB, juntament amb la Laia Tutusaus, de la Coordinació d’Activitats, i la Mercè Solé hem elaborat un dossier didàctic sobre el Dia Internacional de la llengua Materna. Aquest dossier conté explicació i propostes d’activitats didàctiques per nivells.

  docdelegDILM16_safe creative

  Article complet

 • Destaquem activitats didàctiques dels nostres cursos de català des de gener de 2016

  Escrit per el 7/4/2016 a les 14.49 h, a: General

  . A Sant Martí

  Alumnes del B3 de la Laia Perpiñá han participat al Concurs Contes del Món amb cinc contes que els alumnes van anar a gravar a Ràdio 4.

  •  “L’autoestopista”
  •  “Les sirenes i la seva amiga Sumitra”
  •  “El pagès i els pollastres”
  •  “La reina Bamo”
  •  “El ratolí Pérez”

   

  . A Ciutat Vella

  “Llegim Ramon Llull amb ulls del segle XXI “. Activitat del març que hem comentat en l’entrada anterior del blog.

  La llengua a Ciutat Vella

   

  . A Sants-Montjuïc i les Corts

  “Homenatge a Montserrat Roig”. Al blog de la Delegació hi ha un text de la Montserrat Roig en què parla de la seva infantesa. Alumnes de la Rosa Morte escriuen al blog records de la seva pròpia infantesa.

  Connectats a Sants-Montjuïc i a les Corts

   

  . A l’Eixample:

  Sessió de jocs a l’aula (Ikonikus, Letter Roll, Story Cubes…), el dia 11 de febrer, en un curs de B2

  “Les onomatopeies en el Dia Internacional de la Llengua Materna”. La Delegació de l’Eixample ha convidat els seus alumnes a penjar onomatopeies d’animals escrites en la seva llengua. El resultat ha estat un mosaic ple de sons divertits i curiosos com el kukurrukuru del gall en eusquera.

  Connectats a l’Eixample

   

  . A Sant Andreu

  Alumnes del Bàsic 1 han fet un concurs de receptes fàcils i saboroses. La recepta guanyadora ha estat “Mousse de llimona”. També, podeu saber com es prepara un pollastre amb prunes i pinyons, un púding del Brasil…

  Connectats a Sant Andreu

  . A Nou Barris

  Per treballar el text narratiu, els alumnes de Suficiència 1 de la Mireia Nebot, van participar en una jam de pintura, taller de creació de personatges i de microcontes, Per tal taller, van comptar amb la presència de l’escriptora Anna Folch. És una activitat inspirada en el taller “Jam de ilustración. Creación de personajes”.

  Clica’t al Nou

   

  . A Gràcia

  Els grups del David, la Gemma i la Rosabel de l’Escola Rius i Taulet , van celebrar el Dia Mundial de la Poesia llegint poemes!

  Sarrià amb Gràcia

  . A Horta-Guinardó 

  Vicenç Villatoro, amb els alumnes d’I2 Aprèn català sense presses i amb altres grups classe

  La conferència de V. Villatoro del 13 d’abril va ser sobre el procés d’escriure una novel·la i de per què s’escriu. Es va triar el mes d’abril per la proximitat amb Sant Jordi. A la Fina Prats, la professora, li va semblar interessant que poguessin escoltar de l’autor aquest procés en un mes dedicat als llibres. Cada trimestre els alumnes llegeixen un llibre i al final parlen amb l’autor; en aquest cas, era una mica diferent ja que no havien llegit res d’ell. Ara, però, segurament ho faran… i veuran la intenció de l’escriptor.

  La conferència va ser molt amena, hi va posar anècdotes personals i va parlar de dos dels seus llibres Moon river, que va escriure quan la seva dona estava malalta i L’home que se’n va que explica la història del seu avi, que va emigrar de Castro del Rio (Còrdova) quan tenia 60 anys.

  Article complet

 • Activitat “Llegim Ramon Llull amb ulls del segle XXI” a Ciutat Vella

  Escrit per el 3/3/2016 a les 16.07 h, a: Foment de la lectura

  Del 14 de gener al 19 de febrer, a Ciutat Vella, els alumnes d’Elemental 1 de la Lali Panyella han fet aquesta activitat sobre Ramon Llull en el  marc de l’Any Llull.

  “Llegim Ramon Llull” és una activitat creada per la Lali Panyella en què es treballa l’expressió oral, l’expressió escrita i la comprensió lectora. Té una durada de quatre hores. L’activitat pretén motivar l’alumne a llegir obres en català de lectura fàcil i conèixer Ramon Llull.

  En primer lloc, els alumnes llegeixen a casa el llibre de LF Tant de gust… senyor Llull  de M. Carme Bernal i Carme Rubio. El llibre conté un resum de la vida de Llull i la faula El llibre de les bèsties, protagonitzada per animals amb característiques humanes, que critiquen els defectes humans i socials dels homes. En segon lloc, també, a casa, els alumnes cerquen més informació de la vida de Llull. A classe es comenta la biografia de l’escriptor.  A partir de la lectura del llibre, els alumnes treballen el caràcter dels protagonistes (pantera, lleó, serp…)  i , després, es fa una posada en comú. Finalment, es fa un debat sobre la vigència d’aquesta faula.

  20160222_14223620160222_14224020160222_142259

   

   

   

   

   

   

   

   

  Fotos del mural fet pels alumnes

  Article complet

 • Recull de recursos lingüístics al blog del SAFD

  Escrit per el 15/2/2016 a les 11.17 h, a: General

  Al blog del Servei d’Autoaprenentatge i Formació a Distància del CNL de Barcelona hi ha petits articles o reculls de piulades sobre aprenentatge, amb la intenció de donar idees i autonomia als alumnes, i un recull exhaustiu de recursos lingüístics a la xarxa.
  Aquí hi ha una tria del que pot ser més interessant per als alumnes dels cursos presencials.

  Articles sobre aprenentatge

  1. Com començar a parlar en català

  2. Com millorar l’oral

  3. Una activitat d’escriptura extensiva. Ajuda molt a guanyar confiança, a més de vocabulari i fluïdesa

  4. Com aprofitar les correccions de les EE per aprendre

  5. Una activitat per millorar l’ortografia

  6.10 errors que cal evitar quan s’aprèn una llengua

  7. 7 maneres de desenvolupar bons hàbits

  8. Un exercici per començar a parlar una llengua

  9. Trucs per memoritzar vocabulari

  Recursos lingüístics a la xarxa

  1. Eines de consulta: diccionaris i terminologia, gramàtiques, conjugadors de verbs, dubtes lingüístics, altres eines.
  2. Exercicis d’ortografia, gramàtica i elaboració de textos :exercicis de nivells Bàsic i Elemental, exercicis de nivell Intermedi i Suficiència, exercicis de nivell Superior, redacció de textos, dictats en línia, jocs.
  3. Pronunciació i conversa per als nivells Bàsic i Elemental; per als nivells Intermedi, Suficiència i Superior; música, grups de    conversa i intercanvis.
  4. Vocabulari per als nivells Bàsic i Elemental; per als nivells Intermedi, Suficiència i Superior.
  5. Comptes de twitter per aprendre català
  6. Aplicacions mòbils: eines de consulta, traductors, conjugadors, conversa, pronunciació, llegir, vocabulari, gramàtica, jocs.

  Article complet

 • Fent de viquipedistes per al Viquiprojecte #ViquiAulaCAT

  Escrit per el 16/12/2015 a les 14.44 h, a: General

  El divendres 11 desembre, personal del CNL de Barcelona va fer l’entrada d’articles enciclopèdics que han elaborat alumnes dels nostres cursos a la Viquipèdia. Aquesta activitat es va dur a terme simultàniament amb altres CNL del CPNL en el marc del projecte ViquiAulaCAT, fet en col•laboració entre el CPNL i Amical Wikimedia, l’Associació d’Amics de la Viquipèdia en Català. Tal com es diu en l’article de la Viquipèdia sobre aquest Viquiprojecte, “tot plegat forma part d’una seqüència didàctica completa, que comprèn la cerca de la informació, la planificació i revisió d’un text, el treball en equip, el projecte per mostrar allò escrit a una comunitat ben àmplia, l’ús d’eines digitals, la situació comunicativa real…”
  En la majoria dels casos, durant aquesta jornada, es van entrar articles de nova creació que s’hauran d’anar completant. Per exemple, podeu llegir el d’Oskotz, un municipi de Navarra, elaborat per una alumna del C2 de Gràcia, o el de la Minga, una festa de Xile, a partir de la proposta d’una alumna de Nou Barris i fet en col•laboració amb altres alumnes de la classe.

  Al C2 de Gràcia, l’activitat és una de les tasques del curs. A Nou Barris, els textos els van fer en grup els alumnes d’I2 a la classe. Es van fer cinc grups. Cada alumne va explicar una festa de la seva terra al seu grup i en van escollir una. Es van repartir la feina de buscar més informació i a la classe següent van tornar a reunir-se en grup i van posar en comú la informació que havien trobat. La redacció del text la van fer en grup en dues sessions diferents. Els alumnes de B3 van col•laborar en la recerca de la informació sobre alguns dels textos i van passar la informació a la classe de l’I2. Un cop fets els textos, es van passar a la classe del B3 perquè els llegissin.
  Volem agrair a tots els alumnes implicats en el projecte la seva participació. També donem les gràcies  al personal del CNL de Barcelona que el dia 11 de desembre va introduir els articles.

  A continuació, teniu les fotos d’aquesta jornada a l’Espai Avinyó.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  La Mercè Coma i l’Eva Calafell

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  L’Imma Tenorio i la Pilar Carulla

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  La Núria Pujol, la Núria Vidal i el Jordi Font

  Article complet

 • Projecte Google Maps per al nivell de suficiència

  Escrit per el 19/10/2015 a les 15.21 h, a: Fora de l'aula, Ús de les TIC

  T’interessa conèixer un projecte que treballa la descripció, les TIC, la recerca d’informació i la interacció?

  Projecte intercentres Google Maps ideat per l’Anna Valls, la Lourdes Subirà i l’Àngels Orduña

  Projecte Google Maps2015 (Explicació)

  Vídeo alumnes Castelldefels

  Fotos sortida les Corts

  Google Maps les Corts

   

  Article complet

 • Activitats sobre el còmic en català i enllaços d’interès

  Escrit per el 19/10/2015 a les 13.10 h, a: General

  Taller de conversa sobre el còmic

  Amb motiu de l’exposició “Vinyetes: història del còmic en català”, la professora Laia Tutusaus ha creat aquest Taller de conversa sobre el còmic per dinamitzar-ne la visita. Es tracta d’una proposta apta per a tots els nivells. Consta de la visita guiada a l’exposició, d’un taller de conversa  i d’una activitat de conclusió de la sessió amb propostes audiovisuals. També, hi ha propostes de jocs. Tot seguit, teniu els arxius per dur a terme el Taller.

  Sessió conversa còmic: guia didàctica

  Material Taller de conversa

  Qüestionaris Còmic

   

  Estranyes parelles del món del còmic: aparella’ls i fes-los parlar! – Activitat de Ciutat Vella

  Activitat per a Inicial i Bàsic que pretén fer conèixer l’oferta de còmic en català. Treballa la comprensió i l’expressió orals i la interacció.

  C. Vella- Activitat còmic 2015

   

  Altres propostes sobre el còmic del CNL de Barcelona

  La frase oculta, Personatges de còmic, Onomatopeies i Historieta de còmic. Activitats destinades a treballar la creació de diàlegs, el foment de la lectura del còmic, el coneixement dels personatges de còmic… S’adrecen a Bàsic, Elemental i Intermedi. Propostes de Raquel Cayero i Àfrica Sancho (Acolliment Lingüístic).

  Llegir Dràcula i conèixer els còmics. Activitat destinada al Bàsic 2, en el context d’un club de lectura. Proposta d’Encarna Mendoza (Sant Andreu)

  Un matí a la classe de català i Un dia a la classe de català. Activitats cooperatives i motivadores per als alumnes de B1 per practicar els continguts sobre accions quotidianes. Propostes d’Encarna Mendoza (Sant Andreu).

  • Concurs “Encomica’t !” de Nou Barris

   

  Explorem webs sobre el còmic

  Webs generals

  • Associació Catalana de Tintinaires: http://www.1001.cat/http://tintincat.webgratis.cat/index.html
  • Catàleg del còmic en català: http://www.grupelsisards.cat/comic
  • Còmic en català: http://elcomicencatala.blogspot.com.es/
  • Comicat: http://www.comicat.cat/
  • Ficomic: http://ficomic.com/inici.cfm
  • Manga: http://www.animelliure.net/
  • Tebeosfera: http://www.tebeosfera.com/1/index.htm
  • Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/C%C3%B2mic
  • Wiki del còmic en català: http://ca.comics.wikia.com/wiki/P%C3%A0gina principal

   

  Webs educatius

  • XTEC: http://www.xtec.cat/web/projectes/lectura/activitatsliteraries/comic
  • Treballem i juguem amb el còmic: http://www.xtec.cat/~imagrans/ Materials elaborats per Aparicio, R; Magrans, M; Serrahima, C
  • Com es fa un còmic?: http://www.xtec.cat/~pribas/projecte/projecte.htm
  • Fitxa de lectura Barcelona a trenc d’alba: http://edu365.cat/eso/muds/catala/lectures/barcelona/index.htm

   

  Recursos per a la conversa dins i fora de l’aula

  • Col•lecció Parlem Tu i Jo:
  http://llengua.gencat.cat/ca/serveis/informacio_i_difusio/publicacions_en_linia/parlem_tu_i_jo_col

  Per exemple, Viatgem pel món. Primer quadern de la col•lecció.Un text de Josep M. Espinàs, un còmic de Giovanni Castro i propostes de lectures i activitats relacionades amb els viatges facilitaran i enriquiran el diàleg en les trobades de les parelles lingüístiques: http://llengua.gencat.cat/permalink/8093a40d-5386-11e4-8f3f-000c29cdf219

   

  Per aprofundir sobre el còmic

  • Bibliografia selectiva. Biblioteques públiques de Catalunya. 2011. http://biblioteques.gencat.cat/web/.content/tematic/geco_x/documents/sis/Comics-basics-2011.pdf
  • Cercador de recursos https://www.diigo.com/user/Lalectura/c%C3%B2mic?page_num=0
  • Rosa Aparicio, Còmic expressió i comunicació http://www.xtec.cat/crp-santacolomag/recursos/comic/comic.pdf

   

  Alguns articles

  • Capdevila, Jaume. Ninotaires catalans a l’inici del segle XXI: https://webnegre.wordpress.com/2008/08/15/ninotaires-catalans-a-linici-del-segle-xxi/

  • El món del còmic. Patrimoni Gencat: http://patrimoni.gencat.cat/ca/histories/el-mon-del-comic
  • Riera, Jordi. El cómic en catalán. De la postguerra a la transición. Tebeosfera: http://www.tebeosfera.com/documentos/textos/el_comic_en_catalan_de_la_postguerra_a_la_transicion.html

   

  Editorials

  ❏ Astiberri Ediciones http://www.astiberri.com/
  ❏ Biblioteca de Catalunya http://www.bnc.cat/digital/arca/index.html
  ❏ Cavall Fort http://www.cavallfort.cat/
  ❏ Cossetània Edicions http://www.cossetania.com/
  ❏ Dolmen Editorial http://www.dolmeneditorial.com/
  ❏ ECC (DC Comics) http://www.eccediciones.com/
  ❏ Edicions Camacuc http://www.camacuc.com/
  ❏ Edicions de Ponent http://www.edicionsdeponent.com/cgi-bin/principal.asp
  ❏ Editorial Base http://www.editorialbase.com/
  ❏ Editorial Casals http://www.editorialcasals.com/inici/
  ❏ Editorial Efadós http://www.efados.cat/
  ❏ Editorial Joventut http://www.editorialjuventud.es/llibrescatala.html
  ❏ Estrella Polar (Grup 62. Planeta) http://www.grup62.cat/editorial-estrella-polar-62.html
  ❏ Fanbooks (Grup 62. Planeta) http://www.grup62.cat/editorial-fanbooks-71.html
  ❏ Grup 62 (Planeta) http://www.grup62.cat/tematica-comic-00021.html
  ❏ NetCom2 Editorial http://www.netcom2editorial.com/asp/index.asp
  ❏ Norma Editorial http://normaeditorial.cat/
  ❏ Panini España http://www.paninionline.com/collectibles/institutional/es/es/index.asp
  ❏ Tatano http://www.cavallfort.cat/cavallfort/ca/tatano.html

  Article complet

 • VI Jornada d’Intercanvi d’Experiències al CNL de Barcelona

  Escrit per el 19/10/2015 a les 10.28 h, a: Jornades i congressos

  El 22 de maig de 2015 es van celebrar  les VI Jornades d’Intercanvi d’Experiències. Us n’adjuntem  el programa i us presentem algunes de les activitats dutes a terme pels nostres professors  i professores.

  Reunió Intercanvi experiències 22 de maig de 2015

   

   

  Article complet

 • Curs d’escriptura creativa

  Escrit per el 18/6/2014 a les 10.46 h, a: General, Intermedi, Motivació, Suficiència, Superior

  Imatge lliure de drets, extreta de “my writer by cactusowa on” deviantART

  Els curs d’escriptura creativa s’adreça a persones que fan cursos del Consorci – a partir del nivell I3 – i a persones que no fan cursos, però que per prova de col•locació veiem que tenen el nivell.

  Els temes són molt variats: el microrelat, la novel•la de suspens, la literatura cruel, els somnis, l’art i la literatura, la novel•la eròtica, el guió, l’article d’opinió…

  Les classes s’estructuren en dues parts: la part teòrica sobre el tema de què tracta la sessió i les lectures i comentaris dels textos proposats, i la part de correcció gramatical.

  Cada setmana hi ha una proposta d’activitat escrita que els alumnes lliures durant la propera sessió.
  Després els alumnes la reben corregida a la tercera sessió, la llegeixen i pregunten sobre les correccions.

  Rosa Morte
  Delegació de Sants-Montjuïc i les Corts
  CNL de Barcelona

  Article complet