RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

#cnleramprunya

És la nostra etiqueta per a Twitter o Google+. Així estareu al cas de les novetats de l'Àrea d'Ensenyament del CNL Eramprunyà

 • Sessió 3 de març

  Fitxes a punt per ser validades

  L’objectiu de la sessió era validar les activitats que ens havíem compromès a experimentar per tal de validar-les i que puguin formar part d’un futur dossier.

  Acords:

  • Ajornem la sessió d’abril i canviem de data de la del maig. Ara serà el 5 de maig.
  • En aquesta sessió cal haver penjat a la carpeta d’OneDrive les activitats que s’han experimentat i també cal registrar-les a l’Excel. També hem de provar aquest document per si cal crear més camps que ens ajudin a l’hora de cercar alguna activitat.

  Article complet

 • Com hem treballat la morfologia del substantiu i de l’adjectiu a l’S1

  Arran d’un curs d’innovació educativa que hem fet les professores del SLC de Sant Boi i del fet que el curs requeria que havíem de posar en pràctica algunes de les ensenyances rebudes, vaig decidir d’intentar treballar de manera diferent a com ho havia fet fins ara la morfologia del substantiu i de l’adjectiu. Us […]

  Source: Com hem treballat la morfologia del substantiu i de l’adjectiu a l’S1

  Article complet

 • Gamificant (2a part)

  globus-1

  Bon dia,

  A finals de desembre vam acabar l’Intermedi 3 que he provat de gamificar i de què ja havia parlat en l’entrada anterior. Així, doncs, el propòsit d’aquesta entrada és resumir la 2a part del curs. Som-hi!

  Si ho recordeu, uns segrestadors van segrestar els 20 punts de nota de curs de tot l’alumnat. Per això vam haver de seguir totes les indicacions que anàvem rebent per tal de recuperar-los. Un cop elaborats els jocs dedicats a l’accentuació, cada grup els va enviar una carta explicant-los què havien fet i també hi adjuntaven el joc.

  Com van reaccionar els segrestadors? Ens van enviar una carta en què ens felicitaven per la feina feta i ens explicaven l’últim repte: participar en la final d’El gran dictat que tindria lloc el 14 de novembre a classe. A més, ens explicaven també les categories del concurs (la paraula mal dita, la frase desfeta,  lletra a lletra i dictat final) i ens en van adjuntar un exemple perquè poguéssim practicar. Finalment, per tal d’obtenir la puntuació mínima per superar aquesta final, ens aconsellaven treballar aquests temes: a/e, o/u, dièresi, palatals, africades, laterals i la h.

  Per començar, vam fer grups d’experts de la vocal neutra. Vaig voler incorporar activitats que feia amb d’altres gamificades i alguna proposta extreta del curs d’Innovació educativa impartit per la Laia Casas. Per tant, un cop els grups d’experts van posar en comú la teoria vam acabar la classe jugant a la bomba. L’endemà vam començar amb un dictat a la paret específic de la vocal neutra. Com que ens vam allargar una mica, els vaig dir que demanaria una pròrroga als segrestadors per tal d’endarrerir la final.

  Els segrestadors van contestar amb una carta amb alguns espais buits que ens va servir per introduir el tema o/u. Vam tancar aquests temes (a/e i o/u) amb el rellotge de cites.

  Finalment, vam fer grups d’experts dels temes que ens faltaven per participar en la final. Com que els ritmes eren diferents, quan van anar acabant utilitzàvem la tècnica dels fulls de colors (1/2/4).

   

  I ara ja sí va arribar el dia de la final. Vam formar equips a partir de la data de naixement (no de l’any) i va començar el joc. La primera fase era individual. A la segona fase havien de consensuar amb els companys de grup les respostes i podien utilitzar els recursos que havíem vist si tenien algun dubte (diccionari, Optimot…). Això sí, el temps era limitat. Tots els grups van obtenir la puntuació necessària per superar la final. Així, doncs, l’endemà (l’últim dia de classe abans de la prova), l’alumnat va trobar a l’aula una bossa gegant d’escombraries que contenia globus amb els seus noms. Dins hi havia una nota dels segrestadors en què els felicitaven per la feina feta i els retornaven els 20 punts.

  globus-3

  Després de la prova, vaig demanar que valoressin el curs (tècnica post-its). Aquest n’és el resultat: valoracio-i3

  La meva valoració és molt positiva ja que la gamificació ens ha permès gaudir i aprendre alhora que ha estat clau en la motivació i implicació de l’alumnat i, per què no dir-ho, de la professora. 🙂

   

  Article complet

 • Sessió 16 de desembre

  Tal com vam acordar en la passada reunió, l’objectiu d’aquesta sessió era aconseguir 130 punts per continuar el projecte.  Per guanyar-los vam haver de jugar al joc de l’ascensor.

  lascensor

  El resultat i els compromisos es concreten de la manera següent:

  Finalment, es va acordar que en la propera reunió ens centrarem en l’ús de la tecnologia.

  Article complet

 • Gamificant

  img_1994

   

  img_1993

  img_1995

   

  img_1992

  Bon dia,

  Aquest curs m’he marcat com a objectiu gamificar (o intentar-ho) un curs sencer, en aquest cas el d’Intermedi 3. Com que gairebé som a la meitat de curs, us faig cinc cèntims de què estem fent.

  Durant la 1a sessió del curs ens vam presentar, vam presentar el calendari, l’estructura de la prova i els vaig informar que tenien 20 punts de nota de curs que havien de mantenir.

  A la 2a segona sessió, algú va deixar un sobre per sota la porta de l’aula. El sobre contenia un anònim que deia que miréssim un vídeo que hi havia a l’ordinador. Quan el vam mirar, era una escena de La última llamada de Colin Farrell subtitulada en català. Els subtítols mostraven la conversa entre el professor i una persona que li notificava que havien segrestat els 20 punts de tots els alumnes. Per tal de recuperar-los, els segrestadors deien que els alumnes i la professora haurien de seguir totes les indicacions que anessin rebent .

  Així, doncs, 1r repte que plantejaven els segrestadors: superar un kahoot tots alhora. El vam fer i no el vam superar. Per tant, durant les dues sessions següents vam haver de treballar tot el que sortia al Kahoot (poti-poti de diferents aspectes que havien aparegut a les presentacions que van escriure el 1r dia). Finalment, vam tornar a fer el Kahoot i aquest cop sí que el vam superar tots alhora.

  Quan vam començar la propera sessió i vam veure que no teníem notícies dels segrestadors, vaig demanar a l’alumnat què podíem fer. Ho vam estar comentant (trucar a la policia, passar a les mans…) i vaig proposar escriure’ls una sol·licitud per tal d’informar-los que havíem superat el repte i, per tant, sol·licitar-los el retorn dels 20 punts. Em vaig comprometre a transmetre’ls la sol·licitud.

  L’endemà els segrestadors s’havien de tornar a comunicar amb nosaltres i, per no tornar a passar el sobre per sota de la porta, vaig demanar l’ajuda d’una còmplice: l’Anna. Així, doncs, li vaig demanar que abans d’anar a classe entrés a la meva aula i digués alguna cosa com: “Lourdes, perdona que us interrompi, han deixat això per a tu”. I em donava un nou sobre.

  Vam començar la sessió comentant alguns aspectes de la sol·licitud. Uns 30 minuts després, va aparèixer l’Anna, a qui no van relacionar amb el segrest. Vam continuar fent el que estàvem fent i, una estona després, vaig dir “ai, què deu ser això?”. Vaig obrir el sobre i hi havia un altre anònim que deia que miréssim la bústia de veu del mòbil de la professora. Cara d’espant i una mica de teatre… Com tenen el meu mòbil????? 😉

  Hi havia un missatge dels segrestadors en què ens deien que el 2n repte era elaborar uns jocs relacionats amb l’accentuació. El missatge va ser molt fàcil. Em vaig descarregar una aplicació gratuïta que distorsiona la veu i hi ha mil opcions de distorsió.

  Així doncs, hem estat repassant l’accentuació (un neguit que havien expressat) i han elaborat uns jocs en grups: un passaparaula, un de veritat/fals, un “qui l’encerta l’endevina” i un altre de dir si unes frases són correctes o no. Com que els ritmes dels grups eren diferents, quan anaven acabant els demanava que redactessin una carta per enviar als segrestadors amb el joc. Després de redactar-la, els vaig pasar un full amb l’estructura i algunes recomanacions perquè comprovessin si la carta que havien escrit seguia aquestes recomanacions. Vam acabar l’última classe jugant als jocs i avui tornarem a jugar-hi perquè ens va faltar temps. I encara tenim pendent tornar a jugar al Kahoot de l’accentuació que els segrestadors ens van fer.

  Valoració fins al moment: els primers dies de classe una alumna va qüestionar l’efectivitat dels jocs. Va expressar sorpresa perquè mai havia treballat així. Manifestava que s’ho passava bé, que era entretingut i dinàmic però no sabia si això serviria per aprendre. És una persona que no ha vingut cada dia a classe i potser això ha influït en aquesta visió, ja que no ha seguit tot el procés. Ara bé, crec que durant l’última sessió (quan vam jugar amb els jocs dels accents), ja es va veure que sí que és efectiu. Les valoracions que han anat fent quan escriuen el dietari de l’aula ho mostren i, fins i tot, reclamen més Kahoots.

  M’agradaria destacar la implicació de l’alumnat. Per exemple,  quan és l’hora de marxar els ho he de dir jo perquè sovint no saben quina hora és (i la classe acaba a les 20.30 h). Un altre exemple és el d’un alumne que, tot i estar malalt i no poder-se quedar a classe, va venir expressamenmt a portar el joc perquè hi poguéssim jugar.

   

  Per tant, la meva valoració és molt positiva. L’únic aspecte que m’incomoda és el tema tecnològic ja que, poc després de començar el curs, vam haver de canviar d’aula perquè estan fent obres on abans fèiem classe. Això ens ha afectat força ja que no hi ha ni ordinador ni projector i, quan els he portat per muntar-los jo, no ha funcionat la connexió a Internet. La veritat és que això ens ha limitat molt però de moment ens en sortim.

  Quin serà el proper repte? De moment no ho sé, però ho hauré de decidir aviat perquè els segrestadors ja han rebut la carta i els jocs.

  Continuarà…

  Lourdes

   

   

  Article complet

 • Sessió 14 d’octubre

  pill-1350560_960_720

  La sessió tenia aquests objectius:

  • comunicar punts de la darrera reunió de coordinadors
  • establir els objectius de treball d’enguany
  • presentar una proposta del Seminari de Ludificació

  Pel que fa a la reunió de coordinadors, es va destacar el nou protocol de seguiment dels alumnes. Es va recordar del banc de rúbriques i el de lectures, de la wiki per divulgar les activitats relacionades amb l’Any Llull i que ara l’activitat d’elaborar entrades per a la Viquipèdia es podien organitzar al llarg del curs.

  Tot seguit, vam apuntar les expectatives per aquest curs.

  20161014_120507

  Vam acordar que suspenen la reunió del 25 de novembre. És el termini per escriure un missatge concretant que vull aprendre dels dos objectius fixats: tecnologia i expressió oral.

  Finalment, es va presentar la proposta d’experimentació del Seminari de Ludificació. Es va acordar que aprofitarem la sessió del dia 16 de desembre perquè cada tècnica presenti entre una i tres activitats perquè les companyes les vulguin experimentar el segon trimestre.

   

  Article complet

 • Treball de camp

  20160727_095233

  Ahir vam participar en un escape room i vam visitar l’exposició Ramon Llull i la màquina de pensar. La primera activitat ens va servir per experimentar la ludificació. Vam aconseguir sortir-nos-en quan faltaven pocs segons. Vam haver de resoldre enigmes a través de quatre espais. Hi vam veure molts possibilitats per dur-ho a la pràctica amb els alumnes, tot i que la Maria i la Griselda ja ho han posat en pràctica enguany.

  L’exposició és un trajecte per destacar la influència de l’art combinatòria lul·linana en artistes i científics. Es considera que és un precursor d’Internet i la interonnectivat.

  Article complet

 • Sessió 8 de juliol

  Els dos grups de treball van idear com podíem avaluar les sessions que van liderar.

  El grup 25 anys va plantejar aquestes preguntes per valorar la sessió que vam destinar per compartir activitats:

  • Com us vau sentir?
  • Cal continuïtat?
  • Què en fem?
  • Les adaptacions?

  Vam acordar que ens responsabilitzaríem de penjar les activitats a la subcarpeta corresponent i de registrar-la al document Excel:

  • Marta Merlo, B1 i B2
  • Mònica Sendra, B3 i cançons
  • Rosa Carme Sòria, E1 i E2
  • Neus Andreu, E3 i I1
  • Lourdes Subirà, I2 i I3
  • Griselda Encinas, S1 i S2
  • Núria Vidal, S3 i Tallers

  El grup  Al CPNL també va preguntar:

  • Com ens havíem sentit?
  • Va ser interessant la reunió?
  • Si es van acomplir les expectatives?

  Vam acordar que prosseguiríem el tema de la diversitat el curs 2016-17

  Article complet

 • Sessió 13 de maig

  IMG_9375

  Els assistents a la reunió, quan entren a l’aula, troben repartits a les cadires un paper amb el seu nom i un fragment d’una imatge. Griselda Encinas i Lourdes Subirà demanen als assistents que busquin els altres fragments que completen la imatge per constituir els grups. Un cop formats els grups, expliquen que s’ha de relacionar la imatge que tenen amb un perfil problemàtic. Els grups agafen el sobre amb aquest perfil i reben una missió: obtenir el títol d’estrategues. A més, també reben un premi per haver superat la primera fase: caramels i adhesiu.

  20160513_103741
  A continuació, cada grup rep un sobre que conté una descripció de com és la persona problemàtica, de quina actitud manifesta a classe i de què comporta això. Es demana que proposin una estratègia per resoldre aquest conflicte. El temps està limitat. Un cop proposada l’estratègia, es passa el problema a un altre grup (tècnica passaproblema) i així successivament. Tots els grups proposen estratègies per a totes les situacions.
  Finalment, cada grup rep el sobre corresponent al seu perfil i llegeix les estratègies proposades per la resta de grups i en fa una valoració.

  Pausa

  Es comença la segona part de la reunió amb el joc de les ovelles i el llop. Un cop finalitzat Núria Comas planteja als assistents per què creuen que s’ha fet aquesta activitat. Maria Miret comenta que segurament és per trencar el gel i evidenciar la importància del treball en equip. Núria Comas pregunta si creuen que és una activitat adequada per fer a classe. El no és majoritari. Algun assistent manifesta que és una activitat que està fora de lloc i que no és adequada.
  A continuació, s’explica que aquesta activitat és una excusa per buscar maneres de trobar solucions als possibles conflictes que tinguem a classe. Es reparteixen nou propostes d’activitats a cada grup. Cada membre del grup en llegeix tres i n’escull una. Seguidament, l’exposa als seus companys de grup i, finalment, entre els tres trien la proposta final que creuen que és la més adient per aplicar al seu perfil d’alumne problemàtic. Es comenta amb tots els assistents a la reunió quina és l’estratègia triada.

  IMG_9355
  Un cop arribats a aquest punt s’obre un debat sobre si cal seguir treballant aquest tema i si creuen que els ha estat útil.
  Es parla de temes concrets. Neus Andreu expressa les dificultats que té amb una alumna. Alguns assistents li fan propostes.

  IMG_9365

  Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Lourdes: Maria i Carme, Gràcies!
 • Maria: M’encanta, Lourdes! 😀
 • Carme Bové: Enhorabona, Lourdes!
 • lsubira: Gràcies, Griselda! Jaume, no ho sé. A veure què n’opinen les assessores… 😉
 • jsans: Al final, com n’hem de dir: ludificació o gamificació?

Núvol d'etiquetes

ABP activitats d'aula aprenentage cooperatiu aprenentatge cooperatiu aprenentatge experiencial aprenentatge per projectes autonomia avaluació avaluació inicial avaluació qualificadora avaluació reguladora avaluarxaprendre Carme Bové cohesió comunitat d'aprenentatge creixement professional criteris avaluatius cultura compartida curs 2012/13 decàleg per incorporar l'avaluació reguladora enfocament comunicatiu equip de treball Fernando Trujillo fixar objectius grup incerteses de l'avaluació individualitat ludificació María Acaso motivació negociació Neus Sanmartí objectius Olga Esteve pedagogia inclusiva portafoli projectes pràctica reflexiva reptes rol del professorat seqüència didàctica tallers tasca tasques treball en equip