• Suficiència 2_13a setmana (12/1/2018)

  Bon any a tothom!

  Aquesta setmana hem reprès les classes, ens en queden 10 per acabar el quadrimestre; després, una setmana de pausa per matricular i… De cap a l’S3! De tot plegat en parlarem el 8 de febrer, darrer dia de classe: farem una petita tutoria individualitzada per tancar l’S2 i, després, tindreu els detalls que us convé saber de l’S3.

  Aquesta setmana hem fet la Unitat 9. Hi hem vist les biografies de persones amb molta barra i vam comentar una pel·lícula molt distreta que es va fer a partir de la vida d’un personatge real, un estafador molt jove, amb una ment brillant, que va fer anar de corcoll l’FBI als anys 50 del segle XX. A la imatge, el cartell amb els protagonistes.

  També hem estudiat algunes preposicions compostes i les pronunciacions incorrectes de les esses.

   

  -exercici 3, p.122

  -exercicis 5 i 6, p.122

  -p.125

  -repassar els pronoms relatius per a la prova de DIJOUS.

   

   

   

  BON CAP DE SETMANA!

   

  Article complet

 • Suficiència 2_12a setmana (21/12/2017)

  Aquesta és la darrera entrada de l’any i, també, de la tardor. D’aquí a unes hores comença l’hivern i l’ambient evolucionarà cap a dies molt freds i colors més neutres. Acomiadarem l’estació que deixem, doncs, amb un paisatge preciós, viu i brillant, que us regalo gustosa.

  L’única sessió de la setmana, la de dimarts, la vam dedicar a repassar els dubtes que poguéssiu tenir sobre els pronoms relatius; en farem la prova puntuable dijous, 18 de gener. Vam acabar, també, les qüestions lèxiques que quedaven per fer. Ens queden cinc setmanes de curs (acabarem el 8 de febrer) i quatre lliçons.

  Aprofiteu les festes per repassar molt i posar-vos al dia pel que fa als exercicis que heu de fer pel vostre compte amb l’ajut del solucionari;  per exemple, al final de la lliçó 8 (p. 111) hi ha el repàs de les esses…

  Aquí sota, una cançó emocionant:

   

  Gaudiu de la família i dels amics!

  BON NADAL!

   

   

   

   

   

   

  Article complet

 • Suficiència_10a i 11a setmanes (15/12/2017)

   

   

   

  Ja fa unes setmanes que estem fent els pronoms relatius. Dimarts resoldrem els dubtes que plantegeu.

  També hem repassat els usos de la essa, els sintagmes lexicalitzats, i hem vist l’entrevista i les biografies.

  Llegiu el text de la biografia del rei Jaume que us vaig donar i la comentarem.

   

   

  BON CAP DE SETMANA!

   

   

  Article complet

 • Suficiència 2_9a setmana (1/12/2017)

  Aquesta setmana hem continuat en bona companyia: hem estat fent un cafè amb el relatiu neutre i el relatiu possessiu. (Recordeu de repassar molt i molt tot el que hem fet fins ara dels PR.)

  Pel que fa als textos, us vau emocionar amb l’entrevista amb la psiquiatra nord-americana que teníeu al llibre… Pobra dona! Li devien xiular les orelles d’allò més!

  També ens hem endinsat en el món deliciós de l’ús –o no- del guionet en les paraules compostes.

  Per a les que vindreu aquest vespre, a les 21.00 hores a Els Costals, a veure els dos solos de dansa contemporània, us enganxo un tastet del primer solo:

   

   

   

  -Els dos exercicis de la p. 93

  -exercici 4, p. 96 (sense mirar el solucionari)

   

   

   

   

   

  Fa molt de fred i, potser, ens cau alguna nevadeta des d’avui fins dilluns. Abriguem-nos i aguantem, que la primavera arribarà com sempre! Mentre l’esperem, us regalo una magnífica fotografia de la flor silvestre emblemàtica de Catalunya: la ginesta.

   

   

   

  QUE TINGUEU UN BON CAP DE SETMANA!

  Article complet

 • Suficiència 2_8a setmana (24/11/2017)

  Aquesta setmana hem acabat la Unitat 5 i hem començat la 6. Pel que fa als textos, hem continuat amb els explicatius, treballant un reportatge sobre Frank McCourt… Recordeu que podeu llegir qualsevol dels seus dos llibres: El professor i Les cendres d’Àngela, i també localitzar i veure la magnífica pel·lícula que se’n va fer a partir del segon.

  De lèxic hem vist l’homonímia i la polisèmia. Sobre el darrer concepte, us enganxo un enllaç on trobareu tots els significats del verb FER… N’hi ha 37, sense comptar les variants! http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0063208

  Hem continuat amb les oracions de relatiu: aquesta setmana ha tocat veure els pronoms que les introdueixen i les seves variants. (El quadre-resum de la p. 84 és molt útil per usar-los bé.) Alguns heu constatat que els feu servir malament, amb una errada sistemàtica. La “gràcia” d’una equivocació com aquesta, que és constant i repetitiva, és que la teniu situada, sabeu quina és. Del que es tracta ara és de substituir-la des d’avui en la vostra expressió oral i escrita. Ho podeu fer amb constància i determinació, o sigui, amb voluntat i ganes de fer-ho… Endavant!

   

   

  -exercici 4, p.83 (feu-lo consultant la lliçó, però sense solucionari)

  -exercici 5, p. 84(feu-lo consultant la lliçó, però sense solucionari)

  -Donar-me la  ressenya del teatre i l’autobiografia lingüística, ambdós textos manuscrits

   

   

  ATENCIÓ!

  PER AL GRUP QUE ANEM AL TEATRE: QUEDEM A LES 17.45 HORES A LA PORTA PER FER LA FOTO DE GRUP!

  Article complet

 • Suficiència 2_7a setmana (17/11/2017)

  Aquest setmana, a la Unitat 5, hem vist els textos explicatius, com es fan i per a què serveixen. També hem fet un tast de les oracions de relatiu: tot just les hem presentades en societat, n’hem parlat de manera conceptual i poca cosa més. Més que no pas fer-ne exercicis, per una vegada m’estimaria més que entenguéssiu bé els quatre conceptes apuntats durant les explicacions d’ahir, que us quedessin clars. (Mireu-vos  què diu la lliçó i completeu-ho amb les notes que en vau prendre.) No vam tenir temps de corregir els fulls amb a dièresi, aquí en teniu les solucions:  S2_pràctica+de+la+dièresi_solucions

  Us vau endur deures per al dia 28 de novembre: m’heu d’entregar, manuscrita, la vostra biografia lingüística, és a dir, el relat de com heu encaixat l’aprenentatge de les diverses llengües presents a la vostra vida. A veure què m’expliqueu…

  POEMES pendents: DIMARTS els llegirà TOTHOM que no ho hagi fet encara!

  -lèxic, p. 65

  -repassar verbs i dièresis

  -fer exercicis d’altres lliçons que hagin quedat per fer

   

   

  BON CAP DE SETMANA!

   

  Article complet

 • Suficiència 2_6a setmana (10/11/2017)

  Aquesta setmana hem acabat la Unitat 4. Vam dedicar la sessió de dimarts a les formes no personals dels verbs. Us vaig donar aquest full:   S2_verbs_FNP_exercici_MPB    amb la idea que en féssiu pràctiques. En aquest altre hi ha les solucions: S2_FNP_solucions a veure com us ha sortit! També vam fer un cop d’ull a fons de la dièresi: amb aquests exercicis S2_Pràctica+de+la+dièresi (que corregirem a classe DIJOUS) podeu entrar-hi bé.

  La segona sessió de la setmana (ahir al vespre) la vam substituir per l’assistència a la conferència que ens va fer la Care Santos sobre Desig de xocolata i la seva obra en general. Em sembla que us ho vau passar d’allò més bé, ja en parlarem. A la imatge teniu una xocolatera de l’estil de la protagonista muda de la novel·la.

  D’altra banda, aquí sota hi ha els enllaços als dos capítols que se’n va fer d’Habitacions tancades… Gaudiu-ne!

  http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/habitacions-tancades/habitacions-tancades-capitol-1/video/5640852/

  http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/habitacions-tancades/habitacions-tancades-capitol-2/video/5640865/

   

  exercici 2, p. 53

  exercici 4, p. 54

  exercici 1, p. 57

  exercici 2, p. 58

  Portar la ressenya manuscrita amb les vostres impressions sobre la conferència

  (aquests exercicis són els que corregirem a classe… Estaria bé que els féssiu tots, aquests i els altres!

  RECORDEU!

   

  Tots els verbs de l’examen surten a les lliçons que hem fet fins ara…

   

   

   

   

   

  Per acabar, una sorpreseta: recordeu la famosa màquina del xocolater Fernandes que surt a Desig de xocolata? Aquí sota la podeu veure:

   

   

   

  BON CAP DE SETMANA! 

  ESTUDIEU! (amb una bona tassa de xocolata al costat, que farà fred...)

   

   

  Article complet

 • Suficiència 2_5a setmana (3/11/2017)

  Aquesta setmana hem començat a fer la Unitat 4, amb exercicis d’antònims. També hem fet la primera prova d’avaluació del curs: la redacció d’un text instructiu a l’aula.

  Com que se’ns gira feina, us posaré aquí sota unes indicacions aclaridores:

  Dimarts, 7:

  1.      Farem la dièresi i les formes no personal dels verbs.

  2.      M’heu de dir quantes entrades voleu per al teatre del dia 26 de novembre, diumenge.

  3.      Llegiran el poema: l’Andrea, la Mari Carme, la Sílvia, la Mati i la Raquel.

  Dijous, 9:

  -En comptes de fer classe, assistirem a la conferència que farà la Care Santos a la biblioteca. L’hora d’inici són les 19.00 hores; si no podeu arribar-hi puntuals, feu-ho tan aviat com pugueu. (Recordeu de portar uns fulls pe prendre notes per al treball posterior.)

  Dimarts, 14:

  1.      Farem examen de verbs (2a prova d’avaluació del curs)

  2.      Em donareu una ressenya manuscrita sobre les vostres impressions a l’entorn de la conferència de la Care Santos: hi podeu fer l’enfocament que us vingui de gust, mentre tingui una bona argumentació.

   

  -pàgina 49

  -darrer exercici dels antònims (p.51) SENSE MIRAR LES SOLUCIONS

   

  Bon cap de setmana!

  Article complet

 • Suficiència 2_4a setmana (27/10/2017)

  Aquesta setmana hem fet la Unitat 3. Pel que fa als textos, hem acabat els instructius amb una visió sobre les receptes de cuina. El text que inclou la unitat ens parlava dels rovellons i hem descobert que en tenim una experta al curs: la Raquel… Mireu si en sap, que m’ha fet arribar al despatx les mostres que veieu a la foto: son per repartir, per tant, ja podeu anar passant que n’hi ha un quilo per a cadascuna!

  Per acompanyar les receptes de cuina, vaig organitzar un concurs en el qual, en grup, havíeu de canviar el nom d’un plat típic de la cuina catalana i donar-li un aire de disseny… Els resultats van ser molt bons, però les guanyadores van ser l’Encarni (per cert, ben tornada al grup!), la Raquel i la Mari Carme: a partir d’ara, mai més no parlarem de pa amb tomàquet, sinó de Llit de blat sota una gebrada roja amb tocs de llàgrimes daurades i polsim salínic… Quedat dit! Està clar que es mereixen el magnífic premi que es van endur a casa!

  El Marcel i la Sabrina ens van llegir el poema seleccionat… Molt bé tots dos! Dijous vinent, la Mari Carme i l’Andrea!

  En l’àmbit de la gramàtica, vam treballar les interferències verbals i l’accentuació errònia d’algunes paraules. Paciència! Ens acostumarem a dir acne, diòptria i èczema… Alguna dia!

  Com que la majoria esteu molt ocupades el vespre de la Castanyada, dimarts NO farem classe. Recordeu que podeu passar per la Plaça a comprar castanyes a les companyes que són membres de les diverses AMPA… És per una bona causa! Jo hi seré cap a 3/4 de 8… Va! Que farem una foto de grup per al Facebook!

  Dijous farem la primera prova per a l’avaluació del curs: redactareu a classe un text instructiu, que serà la normativa d’un càmping. Investigueu a la xarxa, però no podreu portar res escrit. Hi haureu de fer servir les perífrasis d’obligació (requadre de dalt, pàgina 13). Haureu de redactar entre 10 i 15 normes (ni més, ni menys), però caldrà que toqueu tots els àmbits possibles: no us podeu centrar només en un tipus.

   

   

  -pràctica de PF: omplir els buits de la recepta del trinxat de la p. 38

  -verbs: exercicis 3, 4 i 5, p.41 i 42

  -accents: exercicis p. 43 i 44

   

   

   

   

  Per acabar, apart de desitjar-vos un gran cap de setmana i una millor Castanyada, us regalo una imatge amb els meus rovellons ideals…

   

  Article complet

 • Suficiència 2_3a setmana (20/10/2017)

  Aquesta setmana hem fet la 2a lliçó. Hi hem continuat veient els textos instructius, amb un test sobre el tipus de sentit de l’humor que teniu. La nostra psicòloga de capçalera -la Sabrina- ens ha dit que les definicions dels tipus estan bé, però no pas el barem de resultats o sigui que… Tothom tranquil!

  Pel que fa a la gramàtica, hem continuat amb els verbs velars, en aquest cas, la formulació de l’imperatiu. Recordeu: S2-verbs-velars1 També hem vist els famosos diacrítics, altrament anomenats La colla dels 15. Com us vaig dir a l’aula, hi va haver un gran rebombori quan se’n va fer pública la modificació. Vaig aprofitar per fer-ne un article per desdramatitzar-ho tot plegat: 6_nov16_Un dia crític .

  Si voleu llegir tots els articles que publico a la revista municipal, aquí els teniu:  http://www.castellbisbal.cat/el-municipi-per-temes/educacio/servei-local-de-catala/apunts-de-llengua/

  Dimarts vinent, encetarem les recitacions de poemes puntuables per a la nota de curs. Andrea i Sabrina, ja direu si necessiteu que us en pengi  algun en format àudio aquí! (Els PDF amb tots són a l’entrada anterior.)

  -exercici 2, p. 33

  -exercici 4, p. 30

  -redactar 2-3 consells per aprofitar el temps a la feina. (De fet, més val que en porteu algun més perquè voldria que fóssiu molt productives…)

   

  Una última coseta: escolteu aquesta cançó… I no us en puc dir res més!

  BON CAP DE SETMANA!

  Article complet

Segueix-nos a:

               

Espai comunicatiu de llengua per als alumnes de català per a adults de Castellbisbal

Aquí teniu un entorn, que vol ser una prolongació de l'aula, per fer-vos arribar tota mena d'informacions relacionades amb el curs que esteu fent. També hi trobareu altres temes, sempre referits a la llengua i la cultura del nostre país.

Categories


Històric


Blogroll


Darrers comentaris

 • Andrea: Bona tarda, Montse i tot el grup de companys Malauradament no he pogut assistir a la darrera classe del any i...
 • patricia: Em quedo amb una de les seves frases..”No vull renunciar a res”. En va agradar moltíssim la...
 • Merche Pablos Moreno: Care Santos , es veu una dona molt culte i propera als seus lectors-as visitant els clubs de...
 • GLORIA ARIAS MARTIN: em va encantar no…. el següent…gràciesssssssss montse
 • Silvia Rodríguez: Ets una crak Montse, sí que es cert vàrem gaudir molt de la conferència de la Care Santos, poder...