• Suficiència 1_8a setmana (21/4/2017)

  Aquesta setmana hem fet la Unitat 7. Hi hem treballat els diàlegs a les narracions i les metàfores. També hem vist les accentuacions errònies en algunes paraules i irregularitats dels verbs de la 2a conjugació, especialment els verbs velars. De moment, no feu res dels fulls que us vaig donar. Això sí, porteu-los a classe, que els anirem omplint.

   

   

  -exercicis de verbs 1,2,3,4,5 i 8: feu-los segons el vostre pla de treball i corregiu-los amb el solucionari.

  -exercicis de verbs 6 i  7: feu-los sense mirar el solucionari, els corregirem a classe dimarts.

   

   

  Diumenge és Sant Jordi, patró de Catalunya. A més, és el dia en què fem una festa preciosa, imitada i afalagada a molts llocs del món, com per exemple al Japó, que l’han calcada i s’hi han apuntat amb entusiasme. Més a prop, us informo que se celebra a Palma de fa molts anys amb tota normalitat. En l’àmbit del poble, com cada any podreu gaudir de les parades de llibres, roses i objectes d’artesania a la Plaça i carrers del voltant. Feu el petit esforç de comprar un llibre en català: és bo per a vosaltres i per a la cultura del país. Igualment, si teniu algun llibre a casa per bescanviar, ho podreu fer a la parada del Punt Verd: el podreu intercanviar amb els que tinguin allà: llibre per llibre!

  Si no sabeu quin llibre comprar, aquí en podeu veure molts:

  http://interactius.ara.cat/santjordi/2017

  https://www.racocatala.cat/canal/article/41393/nostres-llibres-sant-jordi-2017

   

  Aprofito el blog per enviar-vos el meu regal particular: un llibre i una rosa per a cadascun de vosaltres!

   

  BONA DIADA DE SANT JORDI!

   

  Article complet

 • Suficiència 1_7a setmana (7/4/2017)

  Aquesta setmana hem treballat la narració curta. També hem fet una prova de la flexió d’adjectius i noms i hem vist els trets fonamentals dels verbs. A cavall entre les unitats 5 i 6, hem repassat la síl·laba, els diftongs i l’accentuació.

  Per aprofitar bé les vacances, us recomano que poseu al dia el que tingueu per fer (unitats 1-6) i que repasseu el que us calgui de l’ortografia amb el PDF que us vaig enviar la setmana passada. També aniria de primera que llegíssiu un llibre…

  Recordeu que m’heu d’enviar, en un c/e, la vostra aportació al poema de Sant Jordi. El títol serà “El futur és…” i no han de ser més de dues línies. La data límit és dimarts, 18 d’abril, durant tot el dia.

  -Tota la pàgina 78 VERBS  (un cop feta, la corregiu i reflexioneu sobre les errades amb la teoria)

  -Tota la pàgina 82 ACCENTS (un cop feta, la corregiu i reflexioneu sobre les errades amb la teoria)

  BONES VACANCES!

   

  Article complet

 • Suficiència 1_6a setmana (31/3/2017)

  Aquesta setmana hem acabat la Unitat 5, amb la darrera ullada a la flexió d’adjectius i noms, i a la formació de noms amb sufixos.

  També hi hem vist les síl·labes, els diftongs i els fenòmens fonètics. Per completar el tema, hem anat a la Unitat 6 i hi hem repassat les normes d’accentuació i els accents diacrítics.

  Recordeu que aquesta nit, a TV3, fan la pel·lícula sobre la Maternitat d’Elna… Qui la vegi, pot escriure’n un comentari en aquesta entrada. Més informació:

  http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/El-llegat-de-la-maternitat-dElna/video/498169/

  -Exercici 7, pàgina 69, SENSE SOLUCIONARI! A més, us preguntaré per què heu separat així les paraules…

  -Exercici 1, pàgina 80, SENSE SOLUCIONARI! També us en faré preguntes…

  -Exercici 2, pàgina 81, SENSE SOLUCIONARI! També us en faré preguntes…

  -Repassar la flexió d’adjectius i noms per a l’examen de dijous (Unitats 1-5). Recordeu:boig/boja/bojos/boges, etc.

  BON CAP DE SETMANA!

  Article complet

 • Suficiència 1_5a setmana (24/3/2017)

  Aquesta setmana hem acabat la Unitat 4, fent atenció a les alternances vocàliques de determinats verbs: sortir, tossir, collir, cosir i escopir, d’una banda, i poder i voler, de l’altra. Busqueu-los al llibre de verbs i mireu-los amb atenció! Si no en teniu, ja sabeu que els podeu trobar conjugats a diccionari.cat (exemple: http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0135467). Entreu-hi, pitgeu conjugació i ja està!

  Vam començar, també, la Unitat 5. Vam fer la primera CL del curs i vam continuar amb les ressenyes de llocs… Aquesta vegada, però, eren quaderns de viatges o blogs de viatges. A la fotografia podeu veure el congost de Siq, que és el camí per accedir a Petra (Jordània) que vam comentar.

   

  -Feu, sencera, la pàgina 62. (No ho vaig dir, ho dic ara.)

  -Aprofiteu per posar-vos al dia d’exercicis.

   

  Hem tingut una setmana PLENA, PLENA, d’activitats extraescolars… (Ja semblem la canalla!)

  *El dia 17, el 1r Dictat Català de Castellbisbal. Moltes gràcies a totes les que hi vau poder venir (i al Marcel): sé perfectament que ho vau fer perquè jo us ho vaig demanar, conscients que, amb tota probabilitat, no guanyaríeu i això té molt de valor per a mi! De tota manera, en el proper Dictat haureu acabat aquest curs, n’haureu fet un altre i estareu començant l’S3, per tant, les vostres possibilitats hauran augmentat molt, moltíssim! (A més,  faré algun canvi a les bases i encara hi tindreu més opcions.)

  *El dia 18, Scaramouche al Teatre Victoria. Tarda perfecta, amb familiars o amics, i companys del Voluntariat per la Llengua!

  *El dia 23, conferència  i premis del Dictat Català. En comptes de fer classe, vam assistir a la xerrada sobre les masies organitzada per Col·lectiu Capbreu; després, lliurament de premis i, per acabar, entrepanets, begudes i galetes! A mi, la conferència em va agradar molt, tot i que potser va ser una mica massa acadèmica per al públic en general. De tota manera, espero que hi reconeguéssiu algunes de les coses que us ha explicat sovint sobre les masies, els masos, els hereus, les pubilles, etc.

  Aquí ho trobareu tot: https://www.facebook.com/catalacastellbisbal

  I ja està. Us prometo  que aquesta serà una setmana normal!

   

  BON CAP DE SETMANA!

  Article complet

 • Suficiència 1_4a setmana (17/3/2017)

  Aquesta setmana hem fet una part de la Unitat 4. Hi hem parlat de les ressenyes dels llocs. (En vau fer una de Castellbisbal -a l’aula i per parelles- amb resultats bons en general.) En l’entrada anterior, ja declarava que Núria era el lloc més bonic de Catalunya, però em va quedar la recança de deixar de banda la nostra costa, que té paratges increïbles, com Tossa de Mar, per exemple. A la fotografia podeu veure la Cala Llevadó, que queda mig amagada darrere el castell i no la coneix tothom.

  Pel que fa a la morfologia, vam estar comentant els substantius que tenen significats diferents segons el gènere i, també, els que tenen el gènere diferent respecte del castellà.

  Enmig la lliçó teniu la lletra d’una cançó d’Els Pets de l’any 94, que explica la història dels membres del grup quan eren petits i corrien pels carrers del seu poble, Constantí. Aquí sota la podeu sentir:

  Aquesta setmana, poquets DEURES:

  -exercici 3, pàgina 51

  -exercici 5, pàgina 52

  Aprofiteu per posar-vos al dia en coses pendents de les altres lliçons!

   

  BON CAP DE SETMANA (ple d’activitats en català!)

   

  Article complet

 • Suficiència 1_3a setmana (10/3/2017)

   

  Aquesta setmana hem fet la Unitat 3, amb la descripció dels llocs. Per il·lustrar l’entrada, m’ha semblat apropiat posar-hi una fotografia d’un dels llocs més bonics de Catalunya, la Vall de Núria. Si no hi heu estat mai, ja perdeu el temps! http://www.valldenuria.cat/hivern/

  Pel que fa a la morfologia, hem acabat el tema de la flexió dels adjectius… A la lliçó següent, els noms! També hem treballat el grup o/u en posició àtona. Sobre les interferències amb el castellà, en teniu un llistat a la lliçó, que ens ha servit per fer-ne un concurs… El campió, en Marcel, que ha estat capaç de confegir una frase coherent amb nou paraules de les conflictives en dos minuts! Es va endur un magnífic premi, consistent en un llibret de passatemps lingüístics en català.

   

  -exercici 1, p.39 (el feu i el corregiu amb el solucionari)

  -exercici 5 i 6, p. 41 (acabeu-los i corregiu-los)

  -exercici 3, p.43 (sense solucionari)

  -exercici 4, p.43 (el feu i el corregiu amb el solucionari)

  -exercici 5, p. 44 (NO EL FEU)

  -exercici 6, p. 44 (el feu i el corregiu amb el solucionari)

   

  Per a les que anirem a l’auditori d’Els Costals a veure l’espectacle sobre la Maternitat d’Elna, us convoco a les 21.45 hores a la porta d’accés, que ens hem de fer la foto per al Facebook! (A continuació, us enllaço l’article de la wikipèdia perquè pugueu tenir informació sobre el fet històric en què es basa l’obra: https://ca.wikipedia.org/wiki/Maternitat_d’Elna

   BON CAP DE SETMANA!

   

  Article complet

 • Suficiència 1_2a sessió (3/3/2017)

   

  Aquesta setmana hem fet la lliçó 2. Hem acabat de comentar la descripció de persones i me n’heu de portar una feineta dimarts. Per si alguna no sap a qui descriure, us podeu fixar en la fotografia d’aquí al costat…

  Pel que fa a la gramàtica, hem continuat amb la flexió dels adjectius qualificatius. A la pàgina 28 hi ha un requadre verd, amb pistes per escriure’ls bé. Igualment, a classe vam fer el 3 i el 4  de la pàgina 29, que són importants per deixar de cometre determinades faltes.

  També vam tocar un altre cop la vocal neutra, en concret aquelles paraules que no coincideixen amb altres llengües (vegeu requadre pàgina 32).

  -exercicis  6 i 7, p. 30

  -exercici 3, p. 32

  -el darrer exercici del lèxic, p. 27

  -una descripció d’una persona d’unes 90 paraules (manuscrita i en full gran)

   

   

   

   

  Us enganxo el PDF amb tota la programació de l’auditori d’Els Costals: DEFINITIU_ag_elscostals_01-17

  Finalment, per a les que vindreu a veure Scaramouche, aquí en teniu uns quants trossets:

   

  BON CAP DE SETMANA!

   

  Article complet

 • 1r Dictat Català de Castellbisbal

  Per primer cop, l’organitzem al poble, amb el convenciment que sortirà molt i molt bé! Serà divendres, 17 de març, a la sala d’actes municipals a les 19.30 hores.

  És una activitat planera i lúdica, que et pot permetre guanyar uns premis ben interessants. Aquí sota els tens:

  1.Una tauleta, valorada en uns 300 euros

  2.Un val per a dues persones per assistir gratuïtament a tots els espectacles que organitzi l’Àrea de Cultura municipal a l’auditori d’Els Costals en un any

  3.4.5 Un val per a un àpat per a dues persones a tres restaurants del poble

   

  A més, només per ser-hi, optaràs al premi a la participació!

  Si tens més de 18 anys, t’hi esperem!

  Pots consultar les bases senceres  aquí: 2017_Bases del I Dictat Català de Castellbisbal_DEF

  Article complet

 • Suficiència 1_1a setmana (24/2/2017)

  Doncs ja hi som! Ja hem començat el Nivell C!

  Hem refet el grup perquè algunes gallinetes ens han deixat per motius diversos… A totes elles, el nostre afecte més gran: sapigueu que sempre formareu part del grup, encara que les circumstàncies de la vida us hagin portat en una altra direcció. Molta sort, Carme, Paqui, Cristina, Mercè, Helena i Montse! En nom de totes, us dedico aquesta cançó:

   

  Com deia més amunt, el grup s’ha refet: dono, doncs, la benvinguda a les noves gallinetes: Sabrina, Gloria, Cristina i Cristina. Va per a vosaltres aquesta benvinguda i, per a totes, aquesta escala preciosa que pujarem juntes, fins arribar a l’objectiu final. Cordeu-vos el cinturó, que ens ho passarem bé!

  Ara, la feina. A la Unitat 1 hem repassat la vocal neutra i la morfologia d’alguns adjectius. Pel que fa als textos, hem vist de passada la descripció de persones: a la Unitat 2 hi tornarem i ho farem més a fons.

  -e. 3, p. 19 (no el corregirem a classe; feu-lo i mireu les solucions després)
  -3. 5, p.20 (no el corregirem a classe; feu-lo i mireu les solucions després)

  -e. 6, p. 20 (feu-lo sense mirar el solucionari després)

  -e. 3 i 4 p.22

   

   

  BON CAP DE SETMANA!

   

  Article complet

 • Intermedi 3_avaluació final (9/2/2017)

  Les vostres amigues -i companyes d’esbufecs- us han donat una bona pista… Per si algú no ho té clar del tot, aquí sota hi ha les notes, ordenades de més alta a més baixa:

  89
  87
  85
  79’5
  81
  79
  78
  76
  75
  75
  74
  74
  74
  70

  Per acabar, us proposo el darrer concurs del quadrimestre: qui ha tret la nota més alta? Escriviu-ho en un comentari en aquesta entrada... Qui ho encerti, té PREMI!

  Mentre arriba demà, us obro ben a gust les portes del Nivell C:

  Article complet

Segueix-nos a:

               

Espai comunicatiu de llengua per als alumnes de català per a adults de Castellbisbal

Aquí teniu un entorn, que vol ser una prolongació de l'aula, per fer-vos arribar tota mena d'informacions relacionades amb el curs que esteu fent. També hi trobareu altres temes, sempre referits a la llengua i la cultura del nostre país.

Categories


Històric


Blogroll


Darrers comentaris

 • Silvia: Vaig veure la Llum d’Elna i és certament un oasi enmig de la guerra… la Sra. Elisabeth Eidenbenz va ser...
 • Silvia: Montse, doncs sí una setmana plena d’activitats fora de l’aula, semblem canalla!! Em va agradar molt la...
 • Paqui: Moltes gràcies, petonets per totes, que us vagi molt bé amb el proper curs.
 • MERCE PEREZ: jo crec que Vanesa o Andrea
 • Loli: Jo crec que la Vane