• Intermedi 3_11a setmana (13/1/2017)

  baixa-1Amb la unitat 10, aquesta setmana hem reprès els curs. Hem estat repassant les funcions sintàctiques de les paraules i, després, la substitució pronominal de cada complement. També vam comentar la sol·licitud o instància.

  Aquí al costat us he posat la darrera foto que tinc del grup classe… Esteu moníssimes!

  FESTA MAJOR

  Sobre la projecció d’Un monstre em ve a veure, us confirmo que tot apunta que es farà en castellà… Us ho explicaré a l’aula dimarts.

  Pel que fa a l’obra de teatre (Paradise) de dilluns 23, a les 20.00 h, -en català-, informo a tothom que la Sílvia està disposada a comprar entrades per a totes  les que hi vulguem anar. Estaria molt bé que, qui ho vulgui fer així, li portés els 6 euros dimarts vinent…


  TEMES DE FUTUR

  Sobre el que comentàvem ahir a la tarda, podeu veure una part de l’avaluació de l’S3 en aquests enllaços:

  http://blogs.cpnl.cat/montsepalau/category/suficiencia-3/viatge-dhivern-2013/

  http://blogs.cpnl.cat/montsepalau/category/suficiencia-3/els-deu-manaments-de-la-felicitat-2015/

  (Aquest falla: copieu-lo i enganxeu-lo a la casella del navegador per accedir-hi, o bé aneu a la vostra dreta, a la columna Categories, i cliqueu damunt la segona.)

  Per economitzar l’espai digital, em fan eliminar fotografies de tant en tant, és per això que moltes no hi són… No passa res, que l’important és el text! Per llegir-los, si us plau, un cop dins,  baixeu fins al final de tot per començar pel número 1!


   

  RECORDEU: dimarts teniu la 4a prova per a la nota de curs, que és un exercici d’omplir forats amb pronoms febles. Hi haurà complements circumstancials (p. 96, 97, 98 i 99), complements preposicionals (p. 109-110 i 111) i atributs (p. 121 i 122).

  Dibujo 46

  Repassar el que cregueu convenient…

  BON CAP DE SETMANA!

  Article complet

 • Bon Nadal!

  adornos-navidad-bolas-fondosDarrera entrada de l’any, que aprofito per desitjar-vos que passeu unes fantàstiques festes, en companyia de tots els que estimeu.

  Gaudiu de la innocència dels petits i de l’alegria dels grans, sortiu i passeu-vos-ho bé… Però no oblideu que, passades les vacances, ens retrobarem per enfilar la recta final del curs. Intenteu repassar conceptes, fer exercicis, organitzar apunts, etc., amb la idea de guanyar confiança de cara a la prova final.

  Aquí podeu llegir l’article que he fet per a la revista de l’Ajuntament, que explica el perquè de les dites populars. Espero que us agradi! 7_nadal16_dites

   

  Ara, un vídeo dolç i ensucrat, com pertoca:

  Ens retrobarem el dia 10 de gener…

   

  BONES FESTES!

   

   

  images

  Article complet

 • Intermedi 3_10a setmana (16/12/2016)

  th-1Aquesta setmana hem acabat de veure les característiques de la carta formal, concretament, les cartes que acompanyen els currículums i que pretenen predisposar la persona que la rep a favor nostre. Recordeu que dimarts fareu la 3a prova per a la nota de curs, que consistirà en la redacció a l’aula d’una carta formal… Prou! No us vull sentir rondinar: sóc capaç de percebre QUEIXES a través de l’espai virtual! Algun dia, podríeu trobar-hi ELEMENTS POSITIUS, al fet de fer exàmens, no estaria gens malament, que no tot han de ser FACTORS NEGATIUS.

  Pel que fa a la morfosintaxi, hem vist la substitució pronominal de l’atribut i, també, hem repassat els usos de la xeix i els grups tg, tj, etc.

  images (2)-exercici lèxic p. 120 (el de dalt)

  -e. 3 i 4, p. 122

  -e.3, p. 124

  -tota la p. 125

  BON CAP DE SETMANA!

  Article complet

 • Intermedi 3_9a setmana (2/12/2016)

  florencia-anochecerJa hem arribat al desembre i, també, hem superat la meitat del curs.

  Aquesta setmana hem continuat treballant la carta formal i el lèxic. Pel que fa a la gramàtica, hem vist l’ortografia de la g i la j, i la substitució pronominal del c. preposicional.

  Com que la setmana vinent no hi ha classe, estaria molt bé que trobéssiu temps per posar-vos al dia en la feina del curs: mirar quins exercicis no teniu fets i/o corregits amb el solucionari, fer-ne alguns per refrescar coneixements, organitzar papers, etc.

  Quan parlàvem de frases fetes, us vaig recordar una cançó de la Trinca que en feia broma. Aquí la teniu:

  Recordeu que AVUI, a l’auditori d’Els Costals a les 9.oo h, canta el Quartet Mèlt: són boníssims i us els recomano vivament! Jo no hi podré anar i em sap molt de greu…

  k14222913-Llegir el conte “Cerezo rosa” i escriure un comentari en aquesta entrada, que expliqui quan i com us heu adonat de l’engany que conté…

  -Portar-me una carta formal manuscrita, amb tot el procés creatiu grapat al darrere.

  -Fer el que falta dels exercicis 3 i 4 de la p. 111, l’exercici 3 de la p. 113, l’exercici 6 de la p.114 i el full dels diacrítics.

  BON CAP DE SETMANA!

  Article complet

 • Intermedi 3_8a setmana (25/11/2016)

  7049989089_566c63e598Després de la meva confusió, aquesta setmana hem acabat el que ens faltava de les lliçons 6 i 7. A la imatge podeu veure un bus de l’Alsina Graells tal com eren abans…

  Hem continuat amb la carta formal i hem vist diversos verbs irregulars de la 2a conjugació. Pel que fa als accents diacrítics, recordeu que hi ha canvis a la normativa: ens hem d’anar acostumant a utilitzar només els de la llista que us vaig donar. Sobre el rebombori que va causar la supressió de la majoria, vaig fer un article que surt al web municipal… Espero que us agradi, el podeu llegir aquí:

  http://www.castellbisbal.cat/el-municipi-per-temes/educacio/servei-local-de-catala/apunts-de-llengua/un-dia-critic-29-de-setembre-de-2016/

  Ja tenim les dates per a les proves que falten de la nota de curs. Preneu-ne nota, si us plau:

  Dijous, 1 de desembre: accents i dièresis a verbs

  Dimarts, 20 de desembre: carta formal (Atenció! Aquesta és un canvi!)

  Dimarts, 17 de gener: pronoms febles

  Dimarts, 24 de gener: carta formal

  Aquest vespre, a les 22.25 hores i a TV3, s’estrena una pel·lícula sobre la Batalla de l’Ebre. Pot estar molt bé, no us la perdeu!

   

  depositphotos_27413167-Romantic-letter-of-beautiful-flowers-Els exercicis de verbs de les pàgines 84, 85 i 86 estan mig fets… Acabeu-los!

  -exercicis 7 i 8 p.87

  -NO feu els exercicis dels diacrítics!

  -Per acabar l’activitat sobre la Montserrat Roig, feu un comentari en aquest blog que expressi la vostra actitud vital, els vostres principis. Màxim: dues línies! No cal que sigui una frase vostra, podeu buscar per Internet citacions cèlebres que s’ajustin al que vosaltres penseu. Per exemple: Qui la fa, la paga. Si en trobeu més d’una, no hi fa res: escriviu la millor en el comentari, guardeu la resta i les comentem a classe dijous.

  Bon cap de setmana!

  Article complet

 • Intermedi 3_7a setmana (18/11/2016)

  animaatjes-secretaresses-58840Pel que fa als textos, a la Unitat 6 heu pogut veure l’estructura de la carta formal, que heu de memoritzar i tenir clara, clara; en les unitats que venen hi entrarem a fons i les acabareu fent molt bé, com la noia del dibuix! També hem repassat la dièresi i la substitució pronominal dels CC. Vaig fer, a més, un recordatori ràpid del CD/CI. (Recordeu que podeu -i us ho recomano- fer-ne pràctiques al quadern de vacances, a partir de la pàgina 18.)

  Les que no heu penjat el comentari sobre el conte del Quim Monzó a l’entrada anterior, feu-ho, si us plau! 

  La setmana que ve, dimecres, és l’últim dia per participar en el concurs sobre la Montserrat Roig de la biblioteca.

  Recordeu: diumenge al vespre, a quarts d’onze, teniu una cita amb TV3 i Emergències… Hi surt la “germana” de la Paqui, la llevadora simpàtica!

  images-Llegiu tots els comentaris sobre La dama salmó penjats a l’entrada anterior i mireu si tenen un fil conductor, si les opinions van en una mateixa línia o són divergents, etc. En parlarem!

  -Exercici 3, p.97 ( 1 i 2, no cal; 4, p. 98, tampoc)

  -Exercici 7, p.99

  -Exercici 3, 101, la meitat que falta

  Exercicis 4, 5, 6, 7 i 8, p. 101-2

  BON CAP DE SETMANA!

  Article complet

 • Intermedi3_6a setmana (11/11/2016)

  olivetti-moulinex-chaffoteaux-et-mauryAquesta setmana hem fet la Unitat 5, amb l’estudi del diàleg a la part textual. Han usat un conte del Quim Monzó com a exemple. Ara us faré un regalet:  es tracta d’un altre conte del mateix autor. (Dispenseu la lletra petita, que no he tingut temps d’ampliar-la!) Llegiu-lo i escriviu-ne un comentari en aquesta entrada. Ha de ser una frase el més curta possible, que expliqui no pas l’argument, sinó què vol dir aquesta història. Per exemple:

  1. Descriu un viatge en tren. (Incorrecte! Això és l’argument!)
  2. Els traumes de la guerra s’arrosseguen tota la vida (Evidentment no hi té res a veure, només és un exemple de com ha d’anar la cosa…)

  Us aconsello que no llegiu els comentaris de les altres companyes abans de penjar-hi el vostre: us podrien condicionar molt! Penseu la vostra frase prèviament i pengeu-la.

  La imatge és la portada del llibre on hi ha la història. I aquí teniu el  conte_la-dama-salmo.

  Pel que fa a la gramàtica, hem vist la segona conjugació i hem repassat els accents. D’aquesta segona matèria us vaig donar un dossier-resum de la normativa, amb exercicis i solucions.  Ja sabeu, aneu-los fent amb calma, per repassar i repassar.

  k14222913 -exercici 4, p.70
  -exercici 5, p.71

  -exercici 8, p. 72

  -exercici 4, p.74

  -exercici 7, p.75

  Important: en el llibre hi ha més exercicis que aquests… Estaria bé que els anéssiu fent també!

  BON CAP DE SETMANA!

   

  Article complet

 • Intermedi 3_5a setmana (4/11/2016)

  13087776_1538589006437565_7740556034761816163_nSetmana de Castanyada aquesta, en què només hem fet una sessió de classe.

  Hem acabat la Unitat 4, amb l’estudi/repàs de l’oració simple. També hem rematat els casos especials del grup o/u en posició àtona. Durant la sessió d’ahir vam continuar fent les activitats sobre l’obra de la Montserrat Roig, que s’allargaran durant tot el mes de novembre en homenatge a l’autora barcelonina, la qual recordem en el 25è aniversari de la seva mort prematura. Penseu a passar per la Biblioteca i a participar en el concurs que hi he muntat sobre la seva obra. També hi he fet una exposició de les seves obres principals, que podreu veure al costat de la vitrina.

  images

  -exercicis 4 i 5, p.59

  -pàgina 60

  QUE TINGUEU UN BON CAP DE SETMANA… PRENENT TAPES ALS BARS DEL POBLE!

  Article complet

 • Intermedi 3_4a setmana (28/10/2016)

  images-1

  Aquesta setmana hem fet mitja lliçó, la primera part de la Unitat 4, en què hem parlat de  les rondalles i, en general, de la literatura popular. Vau fer unes interpretacions sublims de la vostra versió de quatre contes populars. El so no és gaire bo, però aquí sota us podreu sentir:

  La Caputxeta Vermella

   La rateta que escombrava l’escaleta

   

  Els tres porquets

   

  En Patufet

   

  A l’apartat del lèxic, hem continuat amb frases fetes i expressions, aquesta vegada amb el verb fer i la paraula cap.

  La segona sessió de la setmana la vam dedicar a fer la primera prova per a la nota de curs, amb vocalisme àton i flexió d’adjectius i noms… Les notes, dijous vinent! També vam estar comentant la festa de la Castanyada i us vaig explicar què és el Halloween i com va arribar als Estats Units, dins l’equipatge dels  irlandesos que hi van emigrar a finals de segle XIX. Us vaig explicar, de manera superficial, el perquè de la diàspora massiva des d’Irlanda als EUA. Si entreu en aquest enllaç en podreu llegir tots els detalls:

  https://historiadesconeguda.wordpress.com/2012/05/18/la-gran-fam-irlandesa/

  Sobre l ‘Illa d’Ellis, que era el punt d’entrada de tots els immigrants als Estats Units, hi ha moltíssimes fotos a Internet. En aquest enllaç n’hi trobareu unes quantes: http://historyinphotos.blogspot.com.es/search?q=ellis+island

  Finalment, ahir a la tarda vam començar a fer les activitats sobre la Montserrat Roig. Per saber-ne més coses encara, especialment sobre els seus llibres, llegiu això: http://blogs.cpnl.cat/montsepalau/files/2016/10/montserrat-roig-1.pdf

  Dibujo 46

  Llegiu amb atenció el que queda de les activitats que teniu a les fotocòpies. Reflexioneu sobre els textos i les preguntes, preneu notes del que us sembli, etc. N’anirem parlant durant tot el mes de novembre.


  d4ce375566a4120b53f5c0fd7f49c4e0


  images-4
  images

   

   

   

   

   

   

   

  images-5

   

  calentes-grosses-qui-vol-ara-que-fumen-cridava-les-parades-castanyes-abans-castanyada-celebrava-vespre-del-dia-tots-sants-deriva-dels-antics-apats-difunts-1414271562097

  Aquest quiosquet és com els que us explicava que hi havia abans a Barcelona… La novetat és que hi ha un castanyer i no pas una castanyera!

   

   

   

   

  Article complet

 • Intermedi 3_3a setmana (21/10/2016)

  thAquesta setmana hem fet la Unitat 3. A la part textual hi havia una entrevista amb l’actor Michael Caine i, com a activitat, n’heu preparat una a l’aula en clau d’humor… Enhorabona a tots els grups: ho heu fet molt bé… Tot i que em quedo amb les trifulgues del pastor enamorat, ja m’enteneu!

  Pel que fa al lèxic, hem après a construir anònims amb prefixos. També, hem treballat diverses expressions col·loquials… Espero que els comentaris us fessin el pes, fins i tot a les que vau fer salat. De vegades tinc por que les forces us facin figa d’una revolada, minuts abans de tocar el dos. 

  De morfologia, en aquesta lliçó hi ha la flexió dels adjectius, que es formula de manera igual que la dels noms. Per acabar, hem donat el vocalisme àton (o/u, en aquest cas).

  RECORDATORIdijous vinent, dia 27, fareu la primera prova per a la nota de curs. Contindrà el vocalisme àton (TOT) i la flexió d’adjectius i noms. (No hi haurà exercicis de verbs, els deixarem per a més endavant.)

  • images (2)
  • full meu amb exercicis de flexió d’adjectius i noms: 2a part dels exercicis 2 i 3
  • p. 45, e 2, del 5 al 8
  • p.47, e4, del 8 al 14
  • p. 48 i 49: la meitat final de tots els exercicis

   

  Aquest cap de setmana, al poble, hi haurà exhibició al carrer d’esports tradicionals bascos… Segur que està molt bé!

   

  BON CAP DE SETMANA!

   

  Article complet

Segueix-nos a:

               

Espai comunicatiu de llengua per als alumnes de català per a adults de Castellbisbal

Aquí teniu un entorn, que vol ser una prolongació de l'aula, per fer-vos arribar tota mena d'informacions relacionades amb el curs que esteu fent. També hi trobareu altres temes, sempre referits a la llengua i la cultura del nostre país.

Categories


Històric


Blogroll


Darrers comentaris

 • Lucia Ruiz: Bones Festes! Montse i companys, que tingueu tots un FELIÇ 2017 ple d’alegria i felicitat!
 • Andrea: Bones Festes, Montse i companyes! I que aquest nou any us porti tot allò que us fa ser feliçes!
 • merçe: Arribo tard però ho poso , jo casi al final vaig trovar la pista i també emb vaig tornà a lleguir per...
 • Silvia: Montse, m’he adonat tot i tenir-ho present durant tota la lectura, per estar atenta, que he descobert que el...
 • Paqui: Al principi he pensat que era un home, però m’ha semblat estrany l’estrofa: ” no puc viure...