Subscriu-te via RSS

 • Classes del 14 i el 16 de novembre

  Escrit per el 18/11/2017 a les 12.04 h, a Intermedi tarda

  Extret de @clar_i_catala

  Vam practicar l’escriptura dels nombres i vam fer l’ex. 17, pàg. 27  (Teide). Vam veure la regla del D (desenes)-U (unitats)-C (centenes). També vam repassar l’apòstrof en els articles determinats. Vam fer l’ex. 1.2 de la pàg. 37 (EAPC).

  A partir de l’ex. 24, pàg 44 (Teide) sobre els oficis antics, vam repassar dos sufixos típics per parlar de professions -er, -aire. Després, per grups, vam llegir els testimonis de l’article de Time Out que explicaven un canvi de feina radical i els vam explicar oralment. A continuació, i a partir de les explicacions de l’ex. 2 de la pàg. 36 (Teide), vam omplir la plantilla per descriure com serà la vacant de la vostra empresa.

  Per deures, hi ha l’ex. 27 (Teide) i els ex. 12.2 i 12.3 de la pàg. 37 (llibre EAPC).

  Exercicis extra sobre l’escriptura dels numerals.

  Article complet

 • Classes del 7 i el 9 de novembre

  Escrit per el 10/11/2017 a les 13.17 h, a Intermedi tarda

  Vau fer una descripció de tres objectes que havíeu decidit que us volíeu vendre. Un cop descrits, vam explicar el gènere dels noms (pàg. 75 i 77). Vam veure les paraules que divergeixen d’altres llengües com els afores, el compte, el deute, el dot, el senyal, la calor, la dent... Després vam fer els exercicis 21.4 i 21.5.  A partir d’un objecte, vau redactar un anunci per vendre’l per internet.

  Dijous vam començar la classe repassant les frases amb els paraules conflictives pel que fa al gènere. A partir dels vostres anuncis, vam veure com poden ser les frases segons els tipus de subjecte: construccions personals (Venc pantalons descolorits, No trobaràs cap rellotge com aquest) i construccions impersonals (Hi ha plats fondos, Es ven rellotge de segona mà). Vam comentar que en les contruccions personals, el subjecte a vegades està elidit. Vam fer l’ex. 25 de la pàg. 31 (Llibre Teide).

  A continuació, i després d’haver comentat expressions per parlar dels preus i les ofertes (ex. 23, pàg. 30), vau planificar una parada al mercat. Amb les informacions que vau recollir, heu de redactar un anunci per deures.

  Si voleu practicar una mica més, aquí teniu exercicis sobre el gènere dels noms.

  Article complet

 • Classes del 31 d’octubre i el 2 de novembre

  Escrit per el 6/11/2017 a les 17.23 h, a Intermedi tarda

  Vam començar la classe de dimarts llegint un text de Marie Kondo sobre l’ordre a casa i vam buscar el significat dels sinònims que fem servir per parlar dels objectes que ja no ens fan cap servei (bagatel·la, fòtilrampoina, trasto… i també els mots comodí com daixonses i dallonses). A partir d’aquestes paraules, vam fer un exercici sobre els plurals.
  Vam treballar la separació de síl·labes, la diferència entre síl·labes tòniques i àtones i també vam veure què és un monosíl·lab. Vam fer els exercicis 2.1 i 2.2 (pàg. 9) i 5.1 (pàg. 12). A partir d’aquí, vam fer un dictat per veure els primers casos d’escriptura de la vocal neutra. Vam fer l’ex. 10.1.

  També vam fer una expressió oral sobre trucs per comprar amb seny i una comprensió lectora sobre la història del mercat de la Boqueria.
  Deures: 10.3, 10.4, 10.6 i 10.7 (llibre blanc).
  En aquest enllaç teniu les propostes de treball del llibre de lectura.

  Article complet

 • Canvi de vida (I)

  Escrit per el 27/10/2017 a les 12.55 h, a Elemental 2017-2018

  Després de mirar un fragment del programa Retrats sobre el projecte de vida en comunitat a Cal Cases, expliqueu què us agrada i què no us agrada d’aquest estil de vida.

  Podeu fer servir el subjuntiu: m’agrada que mengin tots junts…

  Article complet

 • Classes del 24 i el 26 d’octubre

  Escrit per el 27/10/2017 a les 10.09 h, a General, Intermedi tarda

  Aquesta setmana hem parlat del programa Voluntariat per la llengua: què és, com funciona i qui hi pot participar. Vam llegir una entrevista d’una parella lingüística i després, per grups, vam proposar idees per practicar el català oral.  A partir d’aquí vam veure com es fa una invitació. Vam fer un parell d’activitats del llibre de Teide (ex. 6 i 7 de la pàg. 12).

  Per deures, hi havia l’ex. 25.2 (només el condicional i l’imperfet de subjuntiu), pàg. 90 (llibre blanc).

  Dijous vam veure diverses maneres d’escriure una invitació: com cridar l’atenció, com començar, com acabar. En vam analitzar uns quants exemples i, a continuació, en vam fer una en grup sobre la propera trobada del Voluntariat. Després vam avaluar les invitacions dels companys.

  Per deures, heu d’escriure una altra invitació però individual i sobre un tema lliure (festa d’aniversari, casament, inauguració d’un local, etc.).

  Us recomano també aquests exercicis de repàs de l’adjectiu. Són autocorrectius i els podeu anar fent.

  Article complet

 • Classes del 17 i el 19 d’octubre

  Escrit per el 23/10/2017 a les 19.42 h, a Intermedi tarda

  Dimarts vam començar la classe fent una subhasta dels errors de les notes que havíeu escrit per deures. Després vam llegir en veu alta les respostes a les possibles sortides. Vam fer una comprensió lectora sobre les parts d’una nota i, a continuació, en vam escriure una.

  La classe de dijous va girar tota al voltant d’un possible canvi de vida. A partir d’un àudio, vam fer una comprensió oral i després vam classificar les paraules suggerides en diferents categories. Podeu consultar aquest quadre si teniu algun dubte. Un cop vam tenir clara la diferència entre un nom (o substantiu) i un adjectiu, vam veure com formen els femení els adjectius. Vam acabar la classe fent un exercici de frases fetes relacionades amb les persones que volen canviar de vida.

  Deures: pàg. 78-80, Ex. 22.1, 22.2, 22.3, 22.4. Recordeu que en aquestes pàgines també hi teniu teoria sobre l’adjectiu.

  I per acabar, us recomano una web per buscar els femenins i els plurals de noms i adjectius quan el diccionari no ens ajuda: el Lèxic Obert Flexionat del Català (LOFC).

  Article complet

 • Classe del 10 d’octubre

  Escrit per el 16/10/2017 a les 20.00 h, a Intermedi tarda

  A la classe de dijous vam començar repassant l’alfabet en català, fent èmfasi en les grafies que costen més. També vam veure quins dígrafs hi ha en català (pàg. 8, llibre EAPC).

  A continuació vam fer un exercici per preparar una sortida en grup. Per redactar la proposta, s’havien de fer servir els verbs en condicional. Quan fem servir aquest temps verbal, hem d’anar alerta a escriure correctament les formes següents:

  aniria  

  SENSE ACCENT

   

    aniríem AMB ACCENT
  aniries aniríeu
  aniria anirien SENSE ACCENT

  Després vam llegir les propostes i, per deures, heu de redactar una resposta a la sortida que més us hagi agradat.

  Vam acabar la classe completant la cançó Si jo fos, de Ramon Sauló.

   

  Article complet

 • Classe del 5 d’octubre

  Escrit per el 9/10/2017 a les 23.40 h, a Intermedi tarda

  Dijous era el primer dia de classe i vam presentar el curs. Aquí teniu el full amb el calendari i les dades del curs i els llibres de lectura. En aquest enllaç també trobareu els avantatges que teniu amb el carnet d’alumne.

  Vam llegir el text Amb noms i cognoms i, a continuació, vam aprofitar les preguntes per presentar-nos.

  Vam veure com utilitzem els pronoms quan parlem de coses concretes:

  Jo, el català lo parlo, ho entenc i ho escric. (incorrecte)
  Jo, el català el parlo, l’entenc i l’escric. (correcte)

  Aquest és tot el programa sencer:

  Edu3.cat

  Per al proper dia, marqueu els sons dels text que penseu que us costen més de pronunciar. I també podeu buscar un dubte que teníem: quina relació té Victor Català amb Cerdanyola del Vallès?

  Article complet

 • CLASSE 29 DE MAIG

  Escrit per el 29/5/2017 a les 11.31 h, a SUFICIÈNCIA MATÍ

  Avui hem començat  comentant els dubtes dels exercicis de verbs que hi havia de deures i també la correcció de l’exercici de gramàtica. A continuació hem vist l’estructura de la prova que farem la setmana vinent.

  Després hem vist quan posem per i quan per a (indica destinació), i hem fet l’exercici 15 de la pàg. 209 del llibre de Teide.

  Tot seguit, hem fet els exercicis 3 i 4 del model de prova de gramàtica i lèxic.

  Per deures, acabeu els exercicis 5 i 6 que us he passat avui i feu la unitat 31 del llibre El català escrit.

   

   

  Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • pfreixa: “fes-te” El pronom EN aquí no cal.
 • pfreixa: 🙂 Exacte!
 • Belén: En català es diu targeta sanitâria.
 • Belén: Crec que sobra el pronom en de feste’n soci, s’hauria d’escriure feste soci. No estic segura.
 • Belén: Crec que la formes correctes serien: suís, ensaïmada i sense dubte el que falten són els xurros.

Núvol d'etiquetes

Anem de viatge? C2 cançons comprensió lectora Comprensió oral Cornisa cantàbrica El camí dels bons homes i les bones dones El camí de Sant Jaume El pulmó de Collserola El Ripollès i la Vall de Núria Expressió escrita Haikus Intermedi 2011-2012 Intermedi matí 2014-2015 Intermedi vespre; Intermedi vespre; expressió escrita La Garrotxa Notícies Sortida amb els companys de classe SS 2010-2011 Suficiència 2011-2012 Suficiència 2011-2012; Comprensió oral Tot un personatge!