• “Cassolada”, elegit neologisme de l’any 2017

    Al desembre, l’Observatori de Neologia (OBNEO) del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) van fer una crida oberta, per quart any consecutiu, a participar en la tria del neologisme de l’any, a partir de termes l’ús dels quals s’ha normalitzat en els darrers temps, però que no són al diccionari o hi són amb significats diferents del que s’està estenent. Es podia triar entre 10 neologismes: cassolada, fer pinya, gentrificació, hiperventilar, judicialitzar, micromasclisme, feminicidi, sobiranisme, transgènere i turismofòbia.

    La paraula guanyadora del 2017 ha estat cassolada, amb el 23,8 % dels vots. El segon lloc ha estat per a fer pinya (17,6 %), i també han rebut molts vots els candidats següents: feminicidi (13 %), transgènere (12,3 %), micromasclisme (9,8 %) i sobiranisme (9 %). Els altres candidats han obtingut menys del 5 % dels vots: gentrificació (4,9 %), judicialitzar (4 %), hiperventilar (3,2 %) i turismofòbia (2,4 %).

    La paraula cassolada ja figura en el Diccionari de la llengua catalana en el sentit de ‘menjar que s’ha cuinat d’un cop en una cassola’, i és el nou sentit de ‘protesta col·lectiva en la qual es fa soroll amb cassoles’ que ara hi podria entrar si l’Institut d’Estudis Catalans ho considera oportú.

    Com a curiositat, el neologisme de l’any 2014 va ser el mot estelada, el del 2015 va ser dron i el del 2016, vegà -ana. En tots els casos, la Secció Filològica de l’IEC va decidir incorporar al diccionari normatiu el neologisme guanyador, i també aquest any la paraula més votada serà candidata a formar-ne part.

    En aquesta ocasió, hi ha hagut un gran èxit de participació, ja que han votat 5.600 persones, més del triple que en l’edició passada, i, per tant, es considera que és una iniciativa que ja està consolidada en la societat catalana.

     

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia