• Nova edició de la Dictada occitana a Barcelona

  El dissabte 27 de gener, a les 14.30 h, torna la Dictada occitana, un dictat en occità que des de fa 21 anys es fa de forma simultània a més de 40 ciutats d’Occitània i els Països Catalans,  un esdeveniment singular i únic i que té lloc al Palau Marc, un casal senyorial del segle XVIII, avui seu del Departament de Cultura (Rbla. Santa Mònica, 8).

  Com ja fa uns anys, el CNL de Barcelona, delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi, hi participarà com a entitat col·laboradora cedint llibres Comencem a parlar i Viure a Catalunya de la Generalitat de Catalunya i 4 jocs de taula Patim, Patam, Patum per a les persones guanyadores, fent difusió de l’acte entre l’alumnat i informant a través dels tríptics i volanders dels cursos de català i de les diverses campanyes del centre.

  La Dictada occitana és un concurs d’ortografia obert a tothom. El seu objectiu és donar prestigi a la llengua occitana. Es realitza un cop l’any i la seva dinàmica és molt senzilla, el mateix dia a la mateixa hora en diversos indrets es llegeix un text en occità i els participants l’han d’escriure, tot seguit es fa la correcció dels textos i es dóna un premi a aquell que ha fet el dictat amb menys errades.

  Només cal fer la inscripció a caoc@caoc.cat o bé trucant al 93 284 36 34.Tots els participants rebran premis i diplomes. Hi haurà premis especials als primers de cada categoria (adult, professional i infantil!).

  http://caoc.cat/nova-edicio-de-la-dictada-occitana-a-barcelona/

  Article complet

 • Visita al Museu de les Cultures

  L’11 de gener el grup de l’E2 de la Cristina López va fer una visita guiada de dues hores al Museu de les Cultures.

  El Museu de les Cultures és un museu especialitzat en la història de diverses cultures d’arreu del món ubicat al carrer Montcada de Barcelona. Es va inaugurar a principis de 2015. S’hi exhibeixen les col·leccions no occidentals del Museu Etnològic de Barcelona i la Col·lecció Folch, així com peces provinents d’altres fons privats.

  Article complet

 • Arriba la XXXI edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius

  Com cada any, els alumnes de la Delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi aprofitaran el festival per conèixer de prop la cultura musical catalana. Un any més, torna el Festival Folk Internacional Tradicionàrius per celebrar la seva 31a edició, del 12 de gener al 23 de març.

  El CNL de Barcelona és una de les entitats col·laboradores de l’esdeveniment i aquest 2018 tornarà a treballar per difondre’l i apropar-lo als alumnes dels cursos de català que, d’aquesta manera, tenen l’oportunitat de conèixer un vessant que els és desconegut de la cultura musical del territori.

  Gràcies a la col·laboració existent entre les dues organitzacions, els alumnes i els participants del Voluntariat per la llengua del CNL de Barcelona tenen sempre un 20% de descompte en els concerts del Tradicionàrius.

  El Tradicionàrius ha preparat un cartell de luxe amb propostes per a tots els públics, amb una gran part de concerts amb músics dels territoris de parla catalana i també d’altres indrets, com Galícia o el País Basc. A més dels concerts, el festival organitza també l’exposició “Peret Blanc de Beget”, dedicada al músic Pere Sala i Solé, que ja es pot visitar al Centre Artesà Tradicionàrius. També durant el festival tindran lloc altres activitats ja consolidades com “Les Vespres dels dimecres”, un diàleg entre trios de músics i el públic, i les passejades pels mercats de Gràcia amb “Folk als Mercats”.

  El festival s’inaugurarà el proper divendres, 12 de gener, amb un concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, amb el qual aquest grup mític de les Terres de l’Ebre amb trajectòria arrelada a la tradició folklòrica del país commemorarà també el seu 25è aniversari.

  Article complet

 • Nous cursos a l’Escola Poeta Foix

  Enguany el CNL de Barcelona, delegació de Gràcia i Sarrià Sant Gervasi, impartirà dos cursos de català a  l’Escola Poeta Foix de Sarrià, adreçat als pares i mares de l’escola, un curs de Bàsic 1 i un de Bàsic 2.

  L’inici serà el 30 de gener, finalitzaran el 31 de maig i s’impartiran a l’escola els dimarts i dijous, de 17.00 a 19.45 hores.

  Article complet

 • Societat negra, d’Andreu Martín, a la propera sessió del club de lectura

  El dimecres 17 de gener es parlarà de la novel·la Societat negra, d’Andreu Martín. Serà com sempre a les 12 h, a la Biblioteca Jaume Fuster de Gràcia.

  Societat negra és guanyadora del V Premi Crims de Tinta. Al carrer Güell de Barcelona, sobre un Lexus, troben un cap de dona tallat. I la resta del cadàver no triga a aparèixer, arrossegat per un Seat Toledo. L’han lligat amb una corda al cotxe mentre estava aparcat, i el cos ha quedat ocult sota el camió de repartiment que tenia al darrere. Les primeres investigacions dels Mossos d’Esquadra apunten a un cas relacionat amb les bandes llatines, una prova macabra o una manera brutal de passar comptes. Però al voltant de la botiga de roba a l’engròs del senyor Soong, al carrer Trafalgar, passen moltes coses, i se senten rumors d’un robatori recent a una central de diner negre. Ben aviat comença a haver-hi veus que assenyalen les tríades xineses.

  Andreu Martín (Barcelona, 1949), escriptor prolífic, té publicades més d’un centenar d’obres en català i castellà, principalment novel·la policíaca per a adults i joves. També ha escrit còmic, teatre i guions de televisió i cinema. Ha rebut en tres ocasions el Premi Hammett de l’Associació Internacional d’Escriptors Policíacs a la millor novel·la policíaca publicada en castellà –Barcelona connection, el 1989, El hombre de la navaja [L’home que tenia raó], el 1993 i Bellísimas personas [Bellíssimes persones], el 2000–; el Premi Deutsche Krimi a la millor novel·la policíaca publicada a Alemanya el 1992 amb Si és no és; el Premi La Sonrisa Vertical de literatura eròtica el 2001 amb Espera, ponte así; el Premi Sant Joan de novel·la el 2011 amb Cabaret Pompeya i el Crims de Tinta el 2012 amb Societat Negra. El conjunt de la seva obra de gènere ha estat reconeguda amb el Premi del Col·legi de Detectius Privats de Catalunya (2001), el Memorial Jaume Fuster (2003) i el Premi Pepe Carvalho (2011).

  Si us hi voleu inscriure aneu al taulell de préstec de la biblioteca. La inscripció és gratuïta.

  Resultat d'imatges de societat negra

  Article complet

 • Nou curs semipresencial per obtenir el nivell bàsic de català

  Els cursos semipresencials intensius combinen les classes presencials en horari regular amb professor i grup i el treball individual amb material en línia. En un sol curs, s’hi fan de manera intensiva tres mòduls amb l’objectiu d’obtenir un certificat oficial de català a partir d’una prova final homologada.

  El curs BB és una novetat en aquest sentit, ja que és la primera vegada que es planifica un curs que contingui els tres mòduls Bàsic 1, Bàsic 2 i Bàsic 3. Al final del curs es fa un examen per obtenir el certificat oficial A2 de català, equivalent al Marc europeu comú de referència (MECR). De moment, n’hi ha un de programat, de febrer a juny, organitzat per la Delegació de Sants-Montjuïc del CNL de Barcelona.

  A més del BB, també hi ha programats cursos II (Intermedi 1, Intermedi 2 i Intermedi 3) i SS (Suficiència 1, Suficiència 2 i Suficiència 3), amb els quals es pot obtenir el certificat B2 i C1 de català del MECR. Podeu consultar-ne l’oferta en el nostre Cercador de cursos.

  Us hi podeu inscriure a qualsevol de les nostres delegacions.

  Díptic informatiu dels cursos semipresencials intensius

  Article complet

 • Llucia Ramis a la Biblioteca Jaume Fuster

  El 20 de desembre al matí el club de lectura de la Biblioteca Jaume Fuster va comptar amb la presència de Llucia Ramis.

  L’escriptora mallorquina va fer un recorregut per la seva biografia i va parlar de la seva trajectòria com a escriptora i periodista en diversos mitjans de comunicació, tant ràdio com premsa escrita. Va comentar la novel·la Egosurfing, Premi Josep Pla 2010, en la qual critica i al mateix temps és deutora de la tendència a l’egolatria en la nostra societat. Va ser una xerrada molt interessant, que es va fer molt curta i va tenir una molt bona acollida per part de les persones assistents al club de lectura.

   

  Article complet

 • Visita a l’exposició “Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya”

  El grup de la Rosabel de nivell B2 va assistir el 14 de desembre, a les set del vespre, a la inauguració de l’exposició “Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya” al Museu d’Història de Catalunya.

  El 2017 ha estat designat Any Josep Puig i Cadafalch per la Generalitat de Catalunya en commemoració del 150è aniversari del seu naixement i el centenari del seu nomenament com a president de Catalunya des del govern de la Mancomunitat, primera forma d’autogovern català del segle XX. Dins de les celebracions de l’Any s’inclou aquesta exposició, que és fruit de la col·laboració entre el Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya.

  El títol de l’exposició, “Puig i Cadafalch. Arquitecte de Catalunya”, fa referència, d’una banda, a la seva primera activitat professional, i, de l’altra, a la seva activa participació des de molts altres àmbits en la construcció d’un país modern i equiparat amb les altres nacions europees. El fil conductor de l’exposició és la seva pròpia biografia, de manera que en el recorregut es pot apreciar com es perfilen i combinen les diferents facetes al llarg del complex, i alhora dramàtic, període històric que va viure i que sempre va afrontar amb una gran voluntat de superació i de servei públic.

  El grup va acabar la sortida al pessebre de la plaça de Sant Jaume.

   

  Article complet

 • Fem cagar el tió a l’aula

  El 14 de desembre els alumnes de B1 de la Rosabel van poder conèixer una de les nostres tradicions més arrelades: fer cagar el tió! D’aquesta manera van acomiadar l’any i el curs de català.

  Article complet

 • Visita guiada a Vil·la Joana

  El grup de nivell S2 de la Teresa va visitar el dijous 14 de desembre, a les 10 h, el Museu Casa Verdaguer a Vil·la Joana.

   

  La Vil·la Joana fou una de les masies més importants de Vallvidrera. Documentada des del segle XVI, va ser adquirida al segle XIX per la família Miralles, que la reformà completament i li donà caràcter residencial i el nom de Vil·la Joana pel qual és coneguda. Al maig de 1902, Ramon Miralles va convidar-hi el poeta Jacint Verdaguer quan els metges van recomanar-li aire de muntanya per pal·liar els efectes de la seva avançada tuberculosi. El poeta va morir en aquesta finca el dia 10 de juny d’aquell any. Actualment és un centre museístic depenent del Museu d’Història de Barcelona.

  Article complet

Delegació de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi

Av. Príncep d’Astúries, 23-27. 08012 Barcelona

Tel. 932 178 723. gracia@cpnl.cat

Horari: de dilluns a divendres de 9 a 14 h i els dimecres a la tarda de 16 a 20 h.
Categories


Històric
CNL de Barcelona


Enllaços d'interès Gràcia


Enllaços d'interès Sarrià-Sant Gervasi


Comentaris recents