• S1 matí – Com acaben les dues versions de “Vida matrimonial”?

  A partir de l’inici del conte “Vida matrimonial”, de Quim Monzó (Tots els contes),  vau redactar per grups la continuació i el final d’aquest conte mitjançant la descripció dels espais que hi apareixen: la ciutat, l’hotel, l’habitació i el passeig del costat del riu.

  Si  voleu llegir el resultat final dels dos contes, cal que cliqueu damunt d’aquesta fotografia. 

  Segur que us agradaran!

  9623574522_c611a7c3f7

  “Podria ser aquesta la ciutat del conte?” photo credit: along the riverside [panorama in blue] via photopin (license)

  Article complet

 • S1 matí – La descripció del meu barri

  Aquí us deixo un altre text descriptiu de lloc, escrit per una altra companya del curs. En aquesta ocasió, es tracta d’un barri de l’Hospitalet.

  Per cert, sabeu de quin es tracta? 

  Aquest matí, en despertar-me, he mirat per la finestra i m’he parat a observar el meu barri. S’hi respirava tranquil·litat i quotidianitat. Els carrers asfaltats estaven plens de persones passejant, fent encàrrercs, esport i altres activitats de la vida diària. El cel estava radiant, amb un sol esplèndid que il·luminava tots els racons del barri. De sobte, em vaig adonar que tots els carrers eren plens i oberta, fet que s’agraeix molt per gaudir-hi d’un bon passeig.

  Mentre estava pensant tot això, mentre mirava per la finestra, vaig decidir a sortir a fer un volt. Un cop al carrer, em va sobtar molt l’arquitectura, perquè mai abans no havia observat els edificis del barri amb tant de detall. Semblaven fitxes de dominó ben col·locades en fila, una darrere de les altres, formant així l’anomentat “efecte dòmino”.  Això és perquè són alts i estrets per donar cabuda a moltes famílies en un espai de sòl reduït.

  En acabar el passeig, vaig tornar a casa amb la reflexió que m’agradava el meu barri per la seva tranquil·litat, perquè és cèntric i ben comunicat, i pels grans espais verds i la gent.

  Per finalitzar, m’agradaria dir que els edificis sempre m’havien semblat simples blocs, però ara crec, sense dubte, que són el seu segell d’identitat i la seva peculiaritat.

  Text escrit per Ana C. 

  8109282352_c6eb1c6e12

  “Els edificis d’aquest barri semblen fitxes de dòmino… De quin barri són?” photo credit: Dominó via photopin (license)

   

  Article complet

 • S1 matí – El meu racó favorit de Catalunya: Siurana

  Us convido a llegir aquesta descripció del poble de Siurana i el seu entorn, redactada per una companya del curs. 

  Siurana (el Priorat, Tarragona) 

  És una carretera costeruda i plena de corbes la que porta a aquest poble misteriós anomenat Siurana. Es tracta d’una zona escarpada i rocallosa i, a mesura que ens aproximem al poble, es fa més pronunciada la pujada. La llegenda de guerres medievals es deixa entreveure des de l’inici de la carretera.

  Per la finestra del cotxe, veig plantacions d’oliveres i vinyes.  Un aire fresc em recorre la cara i el so del vent m’amanyaga les orelles. Finalment, arribem a Siurana, a uns 700 metres d’altitud sobre un dels penya-segats més alts del món. Dues reixes ens permeten accedir-hi. Aquesta entrada va reemplaçar l’antiga porta principal i el pont llevadís de la vila.

  Un imponent paisatge s’obre als meus ulls, de cases i carrers empedrats plens d’història, pels quals és intrigant passejar-hi imaginant què va passar en  cada racó medieval. El castell en ruïnes ens dóna informació del passat guerrer d’ aquest poble encantador. Va ser construït sobre aquest penya-segat, el qual ens permet veure les aigües tranquil·les i transparents d’un embassament que no sembla haver viscut cap lluita sagnant.

  Article complet

 • S1 matí – 17a sessió (dimecres, 25 de novembre)

  qhr-transparent

  “Explica’ns una anècdota! Qui n’és el protagonista? Què va passar? Quan i on va tenir lloc? Com més divertida, millor!”

   

  QUÈ HEM FET DE NOU?

  1. Ortografia i pronunciació: la vocal neutra a final de paraula (pàg. 285) i la essa sonora (fotocòpia). Podeu repassar la lectura en veu alta d’aquestes paraules.
  2. El substantiu: correcció de l’ex. 4, pàg. 120. Morfologia del substantiu (el nombre). Canvis ortogràfics. Pàg. 113 i 114.
  3. El text narratiu. L’acudit i l’anècdota.  Per parelles us heu explicat un acudit, que havíeu preparat prèviament a casa. Estil directe i estil indirecte. Planificació de l’explicació d’una anècdota personal o d’una tercera persona mitjançant un esquema: pàg. 44 i 45. Importància de l’ús dels connectors temporals i lògics (pàg. 45 i 25).
  4. El text narratiu: en grups, heu recordat un conte tradicional infantil, com ara Els tres porquets,  la Bella Dorment, la Rínxols d’Or, etc. A la propera classe caldrà pensar un final alternatiu per a cada conte escollit. Seria recomanable que, abans, en recordéssiu el final original.

  DEURES

  1. Activitats de repàs per consolidar l’ortografia del curs (fotocòpia).
  2. Cal que feu una pluja d’idees i un esquema d’una anècdota personal o d’una tercera persona que conegueu (text narratiu). Podeu consultar les pàgines 44 i 45. Penseu 5 o 6 connectors que utilitzaríeu si l’haguéssiu d’explicar oralment.
  3. Avaluació del text descriptiu de lloc: dilluns, 30 de novembre. Repasseu el text descriptiu de lloc: recursos lingüístics, adjectius, metàfores, connectors, models de textos llegits a classe, dictats, etc.  Reviseu les correccions dels textos retornats per evitar cometre els mateixos errors el dia de la prova. Pàg. 82, 83, 84, 85, 85 i 87.
  4. Podeu llegir aquest fragment de El carrer Estret, novel·la de Josep Pla (1952),  i parar atenció als elements descriptius que hi apareixen (substantius, adjectius, metàfores…). Cliqueu damunt del títol per llegir-lo.

  Atenció!

  Recordeu que és important que disposeu bé el text, repartit en diferents paràgrafs, i que el redacteu amb tots els elements d’un text descriptiu (adjectius, comparacions, metàfores, adverbis de lloc, verbs situacionals, com ara ser, trobar-se, situar-se i haver-hi, etc.).

   

  Bon cap de setmana carregat de bones anècdotes!

  medium_11253468756

  “La meva càmera sí que té anècdotes per explicar…”  photo credit: DanielJPHadley via photopin cc

   

   

  Article complet

 • Última sessió de “Llegir per parlar, llegir per aprendre” del 2015!

  Dijous vinent, 3 de desembre, tindrà lloc l’última sessió de Llegir per parlar, llegir per aprendre del 2015.

  On? Al CC Sant Josep.

  Quan?  a les 19 h.  

  Llegir per parlar, llegir per aprendrePodràs posar en pràctica el teu català oral. Si n’estàs aprenent, si et fa vergonya parlar-lo, si et falta vocabulari o si, simplement, creus que necessites millorar la teva fluïdesa, uneix-te al grup i practica català amb nosaltres!

  T’hi esperem!

  Si hi vols participar, comenta-ho a la teva professora o a la Cèlia.

  Article complet

 • S2 matí – Ja saps què és la Viquimarató?

  Fem gran la Viquipèdia. Projecte Viquimarató

   

  El proper mes de desembre el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), amb la col·laboració de l’Amical Wikimedia, organitzarà una viquimarató d’entrades en català i en altres llengües sobre la llengua i la cultura catalanes i sobre patrimoni de Catalunya.

  Aquesta iniciativa va sorgir arran de l’interès de l’Amical per engrandir la Viquipèdia (una enciclopèdia de contingut lliure i oberta a tothom) aprofitant la diversitat de llengües dels alumnes dels cursos que organitza el Consorci a través dels seus 22 centres de normalització lingüística.

  Així doncs, organitzarem una Viquimarató amb la comunitat d’aprenentatge de la llengua catalana del CPNL  amb un doble objectiu: reforçar l’aprenentatge i l’ús del català a través de la lectura i l’expressió escrita.

  Una Viquimarató és una activitat en la qual un grup de “viquipedistes” es troben físicament en un lloc (sovint una biblioteca, un arxiu o un centre de documentació) per ampliar el màxim possible un article o una temàtica determinada de l’enciclopèdia. És una bona manera de fer créixer un article d’una manera ràpida i també de socialitzar un viquiprojecte.

  Aquest projecte també millorarà l’habilitat dels alumnes per a la redacció de textos explicatius i permetrà fer un treball a les aules de temes relacionats amb la llengua, la cultura o el patrimoni catalans, a banda d’incrementar la presència de la cultura catalana a la Viquipèdia.

  Article complet

 • S3 (24 i 26 de novembre)

  Aquesta setmana…

  1. Hem seguit practicant amb el model de prova.

  2. Hem fet la segona expressió escrita de nota de curs.

  3. No ens hem deixat ni un connector per repassar…

  4. …ni ens hem oblidat dels verbs (ex. 30, p. 151).

  5. Ens hem informat de les activitats nadalenques previstes a la ciutat, i n’hem extret tot el suc lingüístic!

   

  Per deures (corregiu-los vosaltres mateixos)…

  1. Ex. 4 i 5 (p. 328-329).

  2. Ex. 1, 2, 3, 4 i 5 (p. 392-397).

   

  I no oblideu que…

  1. Dimarts farem l’activitat d’expressió oral a l’aula. Prepareu-la bé!

  2. Dijous hi haurà una altra activitat de nota de curs, amb exercicis de gramàtica. Repasseu: verbs, pronoms, connectors, ortografia…

  Va, no defalliu! Ja es veu la llum al final del túnel!

  Va, no defalliu! Ja es veu la llum al final del túnel!

  (photocredit: Cristian Bortes via photopin cc)

   

   

   

   

   

   

   

   

  Article complet

 • S2 matí – 17a sessió (dimecres, 25 de novembre)

  qhr-transparent

  “Quin és el teu plat preferit? D’on és típic? Com es prepara? Amb quins ingredients s’elabora?  Quin és el temps que es necessita per elaborar-lo?”

   

  QUÈ HEM FET DE NOU? 

  1. Retorn de les activitats de repàs d’ortografia.
  2. Comentari general de les expressions escrites  sobre recomanacions i consells per fer una bona exposició oral en públic. Posada en comú d’aquests consells. Importància de l’elaboració d’un esquema previ. Aclariments sobre l’exposició oral de final de curs.
  3. Les oracions subordinades de relatiu: correcció de l’ex. 2, pàg. 223 i ex. 5, pàg. 224.
  4. Receptes de cuina (text instructiu):  correcció de l’ex. 7, pàg. 204. Parts d’una recepta de cuina. Símbols i sigles habituals. Lèxic de mesures: polsim, cullarada, porció, pessic, gra d’all, cabeça d’all, manat (raves, pastanagues, etc.), grapat…
  5. Ampliació del lèxic de cuina: hem ompert l’olla del lèxic amb un grapat d’ingredients.  Fixeu-vos com s’escriuen!

   al punt, allioli, coliflor, gira-sol, capipota, xup-xup, un polsim, un grapat, cremós, eixarreït, melós, tendre, cruixent, fet, cuit, suau, dolç, caldós, cremat, guarnit, picant, torrat, gustós, salat, cremós, eixut, cru, sec, ressec, afegir, ofegar, amassar, barrejar, mesclar, enrossir, daurar, coure, dessalar, desemmotllar, escaldar, enfarinar, escalivar, escalfar, escórrer, esmicolar, espolsar, pelar, macerar, ratllar, rectificar, salpebrar, remanar, reposar, reservar, servir, sofregir, trinxar, tastar, treure, triturar, trossejar, untar…

  DEURES

  1. Començar a enllestir l’esquema de la vostra intervenció oral  (text explicatiu). Comenceu a assajar la lectura en veu alta del fragment que escolliu per llegir el dia 14 de desembre. .
  2. Redactar una recepta de cuina, de 150-180 paraules, (del plat que vulgueu) amb totes les parts: el nom de la recepta, una petita explicació (sobre el plat, tipus de cocció, temps d’elaboració, nombre de persones…),  els ingredients, la preparació i el procés d’elaboració (amb les instruccions ordenades), i algunes recomanacions finals. Utilitzeu la forma de l’imperatiu dels verbs, els pronoms febles adequats, els connectors que convinguin i un lèxic precís, a més de les abreviacions correctes. Podeu fer un petit esquema que inclogui les diverses parts del text. Com sempre, citeu-me les fonts i les eines de consulta. No es tracta de fer cap refregit exacte duna recepta extreta d’InternetAquí teniu una altra recepta de model:  Suquet de peix de roca (cliqueu damunt del títol) 
  3. Lectura en veu alta del text: “Les maneres de taula”(pàg. 61 i 62).

  Bon cap de setmana als fogons!

  3323013839_bf56b3195d (1)

  “Vinga! Som-hi, que l’olla del curs ja comença a fer xup-xup!” photo credit: Hirviendo via photopin (license)

   

  Article complet

 • S1 matí – 16a sessió (dilluns, 23 de novembre)

  qhr-transparent

  “A quin barri vius? Com és? Com són els carrers, els comerços, la gent?   Quines sensacions et transmet?”

   

  QUÈ HEM FET?

  1. Retorn i comentari de les expressions escrites d’avaluació (descripció de persones).
  2. Retorn i comentari de les vostres descripcions de lloc (espai interior/lloc favorit de Catalunya).
  3. Text descriptiu de lloc: hem vist la metodologia per enriquir els vostres textos mitjançant la utilització d’adjectius (llista de la fotocòpia). Per parelles, heu fet una llista dels adjectius que servirien per descriure el vostre barri. A més, heu pensat un parell de metàfores o comparacions. En definitiva, heu fet una planificació del text.
  4. Els verbs SER, ESTAR i HAVER-HI en una descripció de lloc. Casos pràctics. El proper dia ampliarem aquesta informació.
  5. Fenònems de fonètica sintàctica i lectura en veu alta: pàg. 14. Pàg. 304 i 305 (exemples) Les elisions i les sinalefes. Les sonoritzacions, les sensibilitzacions i els emmudiments. Casos pràctics. Lectura en veu alta per parelles d’un fragment de la novel·la que esteu llegint.
  6. L’article: hem finalitzat aquest tema mitjançant el repàs de les contraccions. Pàg. 122.

   

  DEURES

  1. Expressió escrita: heu de redactar la descripció del vostre barri en 80-100 paraules a partir de la planificació feta a l’aula. Podeu plantejar-vos aquestes preguntes: On està situat? Com és? (extensió, edificis, carrers, comerços, etc.) Com és la gent? Quines sensacions et transmet?

  Recordeu que és important que disposeu bé el text, repartit en diferents paràgrafs, i que el redacteu amb tots els elements d’un text descriptiu (adjectius, comparacions, metàfores, adverbis de lloc, verbs situacionals, com ara ser, trobar-se, situar-se i haver-hi, etc.). 

  2. Porteu preparat l’acudit per explicar-lo a classe (text narratiu).

  3.  Assageu diàriament la lectura en veu alta per adquirir fluïdesa i posar en pràctica els fonòmens explicat en aquesta sessió.

  Recordeu  que DILLUNS, 30 de  NOVEMBRE, fareu  l’activitat d’AVALUACIÓ corresponent a la descripció de lloc.

  Bona setmana i bona passejada pel vostre barri!

  medium_3335314326

  Article complet

 • S2 matí – 16a sessió (dilluns, 23 de novembre)

  05

  Saps cuinar un text instructiu? Quins ingredients necessitaràs? Quina informació hi afegiràs? Quins passos seguiràs per preparar-lo i coure’l? 

  QUÈ HEM FET AVUI?

  El text instructiu: avui hem dedicat tota la sessió a treballar el text instructiu mitjançant models de receptes de cuina, entre d’altres. Diferents estructures i formes verbals. La persona gramatical (2a del plural i del singular, formes impersonals del verb, etc.). Cal evitar l’ús aïllat de l’infinitiu perquè no té valor d’obligació. 

  Activitats relacionades amb el text instructiu:

  1. Dictat d’un fragment d’una recepta de cuina: l’arròs a banda. Podeu llegir el text complet en aquest enllaç (programa Cuines, de TV3). Anàlisi de les formes verbals i dels pronoms febles que s’hi utilitzen.
  2. Les abreviacions: les abreviatures urbanes i els símbols més usuals  de les receptes de cuina.
  3. Anàlisi de les formes verbals del text “Què cal fer per tenir un hort urbà a casa”. Pàg. 59-60.
  4. Anàlisi del text “Com es pot fer un avió de paper”. Ex. 1, pàg. 58 i ex, 2, pàg. 65 (substitució de les formes de l’imperatiu per perífrasis d’obligació).
  5. Les receptes de cuina: estructura. Ex. 11, pàg. 160 (canvi de l’imperatiu per la perífrasi d’obligació HAVER + DE + INFINITIU. Anàlisi dels pronoms febles que hi surten: CD determinat i CC de lloc. Ex. 7, pàg. 196: “Arròs amb cigrons”. Anàlisi dels pronoms febles i dels complement substituïts. Canvi de l’imperatiu per la perífrasi d’obligació (haver + de + infinitiu).
  6. Altres formes verbals: ordres negatives: NO + present de subjuntiu (fotocòpia d’un fullet turístic i instuccions de Gas Natural).
  7. Text sobre com redactar un article per a la Viquipèdia (text instructiu). Instruccions breus i clares.

   

  DEURES

  1. Lectura en veu alta del text “Les maneres de taula”, pàg. 61 i 62. Pareu atenció en les estructures verbals.
  2. Ex. 7, pàg. 204: “Croquetes de peix a l’holandesa”. Cal que empleneu els espais buits amb els  pronoms febles corresponents.
  3. Acabeu la redacció del text que us correspon de l’article per a la Viquipèdia. Anoteu-hi les fonts de la manera més exacta possible.

  En aquest enllaç d’Itineraris d’Aprenentatge trobareu més informació (columna de l’esquerra) sobre el text instructiu.

  I ara, que és temps de bolets, podeu cuinar fricandó amb ceps (cliqueu damunt del títol de la recepta).

  Bona setmana i que vagi de gust!

  medium_8671399450

  “El meu plat preferit s’elabora pas a pas… I el teu?”

   

   

  Article complet


1 FOTO NOVA


NOUS CURSOS!

Coneixes algú que vulgui aprendre català?


Si ja estàs fent un curs, la inscripció per al proper trimestre la faràs a l'aula.


SEGUEIX-NOS!


DESCOMPTES AMB EL CARNET D’ALUMNETROBA EL TEU GRUP

Fes clic al grup que et correspongui per veure'n les entrades:

SUFICIÈNCIA 1

SUFICIÈNCIA 2

SUFICIÈNCIA 3


CURSOS I GRUPS


DICCIONARIS I EINES DE CONSULTA


MATERIALS DE TREBALL


Entrades recents


Comentaris recents


Arxius


Comentaris recents


Meta