• S3 (29 de setembre i 1 d’octubre)

  Benvinguts i benvingudes a l’últim tram del Suficiència. Aquest dies…

   

  1. Hem presentat el curs i hem parlat del sistema d’avaluació.
  2. No hem tingut por d’endinsar-nos en el món de les combinacions binàries de pronoms febles: p. 133 i 134, ex. 1 i 2 (p. 134).
  3. També hem reflexionat al voltant de la B i la V: p. 308 i 309, ex. 1 i 2 (p. 309).
  4. Hem treballat individualment i hem grup per detectar diversos errors en uns textos escrits.
  5. Hem fet un dictat a l’aula.

   

  I per deures…

  1. Escriviu un text argumentatiu, d’un mínim de 100 paraules. Imagineu que en el blog de l’AMPA de l’escola, els familiars debaten sobre els deures (N’hi ha massa? Són útils? Només en caldria a l’estiu? Què passava abans, a la vostra època escolar?) Escriviu-hi un apunt amb les vostres opinions. Podeu consultar les p. 190-193 del llibres per saber més coses sobre els textos argumentatius.
  2. Si no ho teniu ja, escolliu “català” com a llengua del vostre mòbil. No deixareu de veure-hi escrites coses interessants! El pròxim dia en parlarem.

   

  Una última recomanació: aneu a la secció Materials de treball i feu algun dictat en línia a casa. En traureu mol de profit!

  -Ep! I tu, qui ets? -Sóc un pronom feble. -Jo també! Ens combinem binàriament? -I tant! Què prefereixes, apòstrof o guionet?

  -Ep! I tu, qui ets?
  -Sóc un pronom feble.
  -Jo també! Ens combinem binàriament?
  -I tant! Què prefereixes, apòstrof o guionet?

  (photocredit: photomamma 1 via photopin cc)

   

   

   

   

   

   

   

  Article complet

 • S1 matí- 2a sessió (dimecres, 30 de setembre)

  05

  “Qui són els personatges dels retalls de les  fotografies? Ben aviat, ho desvetllarem…”

  Avui, segon dia de classe del curs, hem donat la benvinguda a nous companys de curs i hem aprofitat per repassar algunes qüestions generals del curs.

  Hem recordat  tots els tipus de textos que treballarem al llarg de tot el nivell de Suficiència i, concretament, a Suficiència 1:  el text descriptiu i el text narratiu (vegeu la pàgina 405).

  I també hem repassat el sistema d’avaluació del curs: producció de tres textos escrits, d’una extensió aproximada de 150 paraules, i una expressió oral, a partir de la lectura d’una novel·la. Vegeu el requadre de l’entrada anterior del blog.

  Dilluns ja hi haurà penjada al blog la llista de novel·les, entre les quals en podreu triar una. També podeu tafanejar les novel·les que hi ha a la biblioteca del CNL per si n’hi ha alguna que us fa el pes.

   

  QUÈ HEM FET DE NOU?

  -Avui hem continuat treballant les característiques del  text descriptiu  a partir d’un dictat d’un text descriptiu de persona. El text del dictat ha estat el punt de partida per començar  a  introduir alguns dels continguts ortogràfics i gramaticals del curs: l’accentuació, el concepte d’oració, els verbs copulatius i de pertinença, l’adjectiu, el substantiu, l’ús del punt i de la coma (enumerativa i d’incís).

  -Podeu rellegir el text del dictat clicant aquí i repassar els elements que hem analitzat.

  -Aquí teniu una llista dels continguts gramaticals, d’ortografia i de lèxic que treballarem juntament amb el text descriptiu, i les pàgines del llibre que consultarem.

  – L’oració: pàg. 170 i 171.

  – El punt i la coma: pàg. 20 i 21.

  – L’accentuació: pàg. 294 i 295.

  – L’adjectiu: pàg. 117-119.

           – El substantiu: pàg. 111-114.

  – Verbs copulatius i de pertinença: dins el text descriptiu (pàg. 83).

  -Introducció a les fases del procés de redacció d’un text (pàg. 9-11)  i a les propietats textuals (pàg. 20-21 i 25).

  Activitat oral per parelles de presentació d’un/a company/a de classe, amb la descripció física i del caràcter inclosa.

  -Per acabar la sessió, alguns heu començat a fer la descripció oral d’un fragment d’una fotografia, cadascuna de les quals correspon a un personatge. Ja sabeu quin és el vostre?

   No us oblideu de portar el vostre fragment, ja que desvetllarem els personatges la setmana vinent…

   DEURES

  1._Escriviu el vostre autoretrat (descripció física i del caràcter) com si es tractés d’un perfil per a una xarxa social.  Per tant, també podeu parlar de les vostres aficions. L’heu de penjar en aquesta entrada del blog en forma de comentari (unes 80 paraules). El resultat ha de ser un text atractiu, entenedor, ben estructurat i cohesionat (connectors i puntuació).

  Per inserir el text cliqueu aquest enllaç  i escriviu-lo a baix de tot on diu “Escriu un comentari”.

  2._Analitzeu els recursos dels textos descriptius de les pàg. 84 i 88 (franja rosa), de Mercè Rodoreda i Narcís Oller.

  Bona feina i bon cap de setmana!

  337482342_cb0d1cd141

  “Cada persona és un enigma que es triga tota una vida a desxifrar…”

   

  Article complet

 • Sessions de “Llegir per parlar, llegir per aprendre”


  Atenció!

  Estàs fent el nivell de Suficiència i no tens amb qui parlar en català? El saps parlar, però et falta fluïdesa

  Al CNL de l’Hospitalet posem al teu abast les sessions Llegir per parlar, Llegir per aprendre, perquè puguis parlar en català sense embuts.  

  Quan? Els dies 8 i 29 d’octubre, a les 19 h.

  On? Al CC Sant Josep. 

  T’hi esperem! 

  Cartell profes Llx P

  Article complet

 • S2 matí – 2a sessió (dimecres, 30 de setembre)

  05

  “Per quin parc natural faràs una ruta, un itinerari, una excursió, un recorregut…?”

  QUÈ HEM FET DE NOU?

  1. Hem començat a treballar un dels aspectes d’ortografia del curs: els sons fricatius. La essa sonora: grafia i pronunciació.  Activitat de pronunciació (fotocòpia). Pàg. 315-316 del llibre de text.

  2. Lèxic: la sinonímia (com a element de cohesió del text)Ex. 2, pàg. 248. Presentació d‘altres elements de cohesió del text: els pronoms relatius i els pronoms febles.

  3.  Introducció al text explicatiu: característiques, disposició i recursos lingüístics. L’esquema. Èmfasi en la precisió i la riquesa lèxica (sinònims, lèxic especialitzat, etc.).  Introducció a les oracions subordinades de relatiu (pronoms relatius). Anàlisi del text del dictat del dia anterior (Ruta del Ter). Pàg. 71 i 72 del llibre.

   

  DEURES

  1. Pràctica de la pronunciació de la essa sonora (fotocòpia).

  2. Expressió escrita d’un text explicatiu: explicar una ruta en un espai/parc natural (100 paraules). Subratlleu els sinònims que utilitzeu i feu un breu esquema previ del text, d’acord amb el dibuix de la pàg. 71 del llibre. No es tracta de reescriure la informació que consulteu, sinó de seleccionar les idees de diverses fonts i redactar el text a la vostra manera. Un cop escrit, reviseu-lo (ortografia, puntuació…).  Recordeu que heu d’anotar les eines i els diccionaris que feu servir (pàg. 404 i a la dreta del blog: “Diccionaris i eines de consulta”).

  3. Si no ho heu fet encara, ja sabeu que podeu penjar un enllaç que contingui un bon model de text explicatiu sobre un espai natural en l’anterior entrada del blog (vegeu els enllaços d’altres companys).

  4. Repasseu la vostra explicació sobre l’accentuació. La corregirem el proper dia.

  5. Recordeu que hauríeu de començar a pensar de quin tema parlareu en l’exposició oral de final de curs.

  photo credit: Kaptain Kobold via photopin cc

  A més… us convido a fer una passejada per la secció “Els atrapaerrades”.  A veure si també en caceu alguna i me l’envieu!

   

  Bon cap de setmana i bona excursió!

  SSembla que ha començat a ploure amb majúscules… Benvinguda tardor! photo credit: gufm via photopin cc

  Article complet

 • S2 matí – 1a sessió (dilluns, 28 de setembre)

  05

  POSEM-NOS EN RUTA CAP A UN NOU CURS!

  Després de les vacances d’estiu, avui hem començat el curs de Suficiència 2, un curs intens, però amb aspectes interessants que contribuiran a augmentar, de ben segur, la qualitat dels vostres textos escrits i orals. A partir d’avui, aquest blog d’aula us farà de guia en aquesta ruta que avui  heu iniciat.

  QUÈ HEM FET AVUI?

  Hem comentat els aspectes organitzatius del curs i, a continuació, ens hem centrat en els continguts que treballarem al llarg d’aquest trimestre, sobretot pel que fa la part de producció de textos.

  Sobre el funcionament del curs i el material:

  1. Calendari i assitència mínima per obtenir el certificat d’aprofitament del curs (75 %).
  2. Presentació del llibre del curs i del blog d’aula del nivell de Suficiència. Diversos apartats del blog d’aula.  Pareu atenció a l’apartat de Diccionaris i eines de consulta (a la dreta del blog).
  3. Avaluació: no hi ha prova final.  Es faran 4 avaluacions al llarg del curs, tres activitats d’expressió escrita i una d’expressió oral (exposició d’un tema), cadascuna de les quals val 25 punts.

  Pareu atenció a aquest esquema:

  S2-Avaluació

  Pel que fa al contingut del curs, hem treballat els aspectes següents:

  1. A partir del  supòsit concret de la preparació d’una ruta turística o d’un viatge en un país exòtic, hem vist la tipologia de textos que produireu al llarg del curs: el text explicatiu, el  text instructiu i el text predictiu. En tots dos casos, en buscaríem informació, a més de recomanacions i consells. Segurament, també ens n’informaríem del clima i de la previsió meteorològica.
  2. El text explicatiu. Hem introduït aquest tipus de text i, pel que fa a l’exposició oral de final de curs sobre un tema, heu fet una breu simulació per parelles durant 3 minuts. Hem comentat a grans trets quins aspectes haureu de tenir en compte a l’hora de preparar la vostra exposició oral: diferents fases de producció del text, elaboració d’un esquema (estructura), ús de lèxic especialitzat, ús de recursos visuals o materials, qüestions de llenguatge no verbal, etc.
  3. Hem comentat com treballarem els aspectes gramaticals, ortogràfics i lèxics del curs.
  4. I, finalment, hem fet el dictat d’un text explicatiu que pertany a un fullet informatiu turístic sobre una ruta . El podeu corregir clicant en aquest enllaç. També hi podeu llegir la resta de l’explicació sobre la Ruta del Ter.
  5. Finalment, hem  recordat la importància de fer servir les eines de consulta i els diccionaris a l’hora d’elaborar un text (pàg. 404 del llibre i apartat de la dreta del blog: “Diccionaris i eines de consulta”).

  DEURES

  1. Per al 5 d’octubre: preparar una intervenció oral en grups sobre les regles d’accentuació (en format de text explicatiu).
  2. Per al proper dia: penjar en aquesta entrada del blog en forma de comentari un enllaç d’internet que inclogui un bon text explicatiu sobre una ruta, un paratge, un espai natural…

  Per afegir aquest enllaç, cliqueu aquí i enganxeu-lo on diu “Escriu un comentari”.

       3. Recordeu que teniu dues setmanes per triar el tema de l’exposició oral de final de curs.

  Aquí us deixo  el meu enllaç d’un bon text explicatiu, amb una bona dosi de textos instructius.  Que el gaudiu!

  Bon curs i bona ruta!

  photo credit: Wolfgang Staudt via photopin cc

  “Si caminem sols anirem més ràpid, però si ho fem junts arribarem més lluny” (proverbi xinès)

  Article complet

 • S1 matí-1a sessió (dilluns, 28 de setembre)

  05

  “Com som? Coneguem-nos i descrivim-nos!”

  QUÈ HEM FET AVUI? 

  Avui, 28 de setembre, hem començat el curs de Suficiència 1, de 45 hores, que s’imparteix els dilluns i els dimecres, d’11.45 h a 13.45 h,  al CNL de l’Hospitalet.

  Durant la primera part de la classe, hem comentat aquests aspectes pràctics i de funcionament del curs:

  1. El calendari i l’assitència mínima per obtenir el certificat d’aprofitament del curs (75 %).
  2. Presentació del llibre del curs i del blog d’aula del nivell de Suficiència. Presentació de les diverses parts del blog. Pareu atenció a l’apartat de Diccionaris i eines de consulta (a la dreta del blog).
  3. Avaluació: no hi ha prova final.  Es faran 4 avaluacions al llarg del curs, tres activitats d’expressió escrita i una d’expressió oral (a partir de la lectura d’una novel·la), cadascuna de les quals val 25 punts.

  Tingueu present aquest esquema:

  S1-Avaluació

  Pel que fa al contingut del curs, ens hem centrat en la presentació dels tipus de textos que treballarem en aquest curs: el text descriptiu (de persones, de lloc, d’objectes…) i el text narratiu (la novel·la, el conte, la notícia, l’anècdota, l’acudit…).  Seran l’eix transversal del curs.  Vegeu l’índex del llibre a la pàg. 405. També hem parlat de com treballarem els continguts gramaticals, ortogràfics i de lèxic del curs.

  D’altra banda,  hem fet una introducció dels dos aspectes que caldrà tenir en compte a l’hora de produir textos: les etapes del procés de redacció d’un text i les propietats textuals, fent sobretot èmfasi en la cohesió (els signes de puntuació i els connectors).

  Com a tasca d’inici de curs, heu emplenat un qüestionari sobre informació personal vostra, amb una descripció física i del caràcter inclosa, i l’heu hagut d’intercanviar amb un/a company/a de la classe.

  DEURES

  1. Per al proper dia, heu de fer una expressió escrita en un full, d’un màxim de 100 paraules, amb la presentació de la persona amb qui heu intercanviat el qüestionari. Si no teniu company/a, feu la vostra presentació. Recordeu que hi heu d’anotar les eines i els recursos que utilitzeu per escriure’l (diccionaris, correctors…). Pàg. 404 del llibre i blog (a la dreta).
  2. Lectura en veu alta i anàlisi dels recursos lingüístics dels textos descriptius de les pàg. 84 i 88 (franja rosa), de Mercè Rodoreda i Narcís Oller, respectivament.

  Benvinguts al blog i molt bona feina!

  “La cara no és el mirall de l’ànima, sinó el mapa de la nostra vida”. (Pierre Gonnord, fotògraf)

   

  Article complet

 • Comencem un nou curs!

  Benvinguts i benvingudes al blog del nivell de Suficiència!

   

  Comencem el curs amb molta il·lusió per part del professorat i esperem que també per part de l’alumnat. Ens espera un camí intens però enriquidor que, de ben segur, ens durà a un resultat satisfactori. Tenim per endavant moltes activitats engrescadores, sense oblidar l’objectiu principal del curs: progressar en el coneixement i domini de la llengua catalana.

  Aquest blog ens ajudarà a tots plegats a seguir el dia a dia de les sessions. Serà una eina de trobada entre alumnes i entre aquests i el professorat. En aquest espai hi trobareu:

  1. Què hem fet?

  Resum del que s’ha treballat setmanalment.

  2. Informacions generals

  Informacions de funcionament del curs.

  3. Recomanacions i enllaços

  Diccionaris, eines en línia, activitats addicionals…

  Com que és un blog compartit per diversos professors, cal que busqueu en l’apartat TROBA EL TEU GRUP (a la columna dreta) el que correspongui. Si cliqueu el vostre grup, anireu a les entrades que siguin d’aquest curs.

   

  Bon curs i molt bona feina!

  Article complet

 • Nous cursos de català

  Connecta't al català

  El 28 i 29 de setembre comencen els cursos de català per a adults del CNL de l’Hospitalet de nivell bàsic, elemental, intermedi i suficiència presencials de 45 hores, i els cursos semipresencials de nivell intermedi i suficiència amb la plataforma Parla.cat (www.parla.cat).

  A l’octubre comencen el nivell superior (C2) i diferents cursos complementaris per reforçar l’ortografia i l’expressió oral.

  Pots consultar tota la informació dels cursos aquí.

  També ens pots recomanar als teus amics, familiars i coneguts. Explica’ls els teus motius per aprendre català!

  Dates d’inscripció:

   

  dates inscripció

   

   

   

  T’hi esperem!

  Article complet


1 FOTO NOVA


NOUS CURSOS!

Coneixes algú que vulgui aprendre català?


Si ja estàs fent un curs, la inscripció per al proper trimestre la faràs a l'aula.


SEGUEIX-NOS!


DESCOMPTES AMB EL CARNET D’ALUMNETROBA EL TEU GRUP

Fes clic al grup que et correspongui per veure'n les entrades:

SUFICIÈNCIA 1

SUFICIÈNCIA 2

SUFICIÈNCIA 3


CURSOS I GRUPS


DICCIONARIS I EINES DE CONSULTA


MATERIALS DE TREBALL


Entrades recents


Comentaris recents


Arxius


Comentaris recents


Meta