• Si a l’octubre plou, el rovelló es mou

   

   

   

  I com que sembla que venen dies de pluja, tindrem el cabàs ple de bolets.

  Ara que la tardor es comença a instal·lar a casa nostra us proposo que la setmana que ve porteu a classe algun refrany relacionat amb aquesta època de l’any. Omplirem un cistell amb les vostres frases.

  A banda d’això, treballarem l’article, l’apòstrof i les contraccions. I descobrirem l’apassionant món de les locucions i les frases fetes. 

   

  No deixeu de repassar què hem fet aquesta setmana: la teoria de la descripció de persones i el verb.

   

  Recordeu que dimarts heu de lliurar el primer text que recollim per a la nota de curs. Heu de fer el retrat d’un company de classe (cal descriure’l físicament i psíquica i ha de ser, de ben segur, subjectiu). El text pot ocupar màxim 150 paraules i el podeu presentar a mà o imprès.

   

  Que passeu molt bon cap de setmana!

   

   

   

   

  Article complet

 • Suficiència 2 (setmana del 16 al 22 d’octubre)

  Hola! 

  Aquest cap de setmana haureu d’escriure una recepta de cuina. Ha de ser un plat que conegueu, que prepareu a casa, que recordeu de quan éreu petits… El text ha d’incloure una breu introducció al plat, els ingredients i els passos per elaborar-lo (recordeu que es tracta d’un text instructiu). Ah!, també podeu il·lustrar la recepta amb una foto del plat.

  Si me les envieu per correu electrònic (iguerrero@cpnl.cat) en un document de Word, les podrem compartir amb els companys en aquest blog.

  Potser necessitareu escriure-hi algunes abreviacions. Per això, aquí teniu un enllaç on podreu consultar les abreviacions més habituals. Cliqueu a sobre per veure-les:

  ABREVIACIONS 

  A més, us animo a fer exercicis de reforç de les qüestions treballades a l’aula durant aquests primers dies del curs (verbs, pronoms febles, essa sorda i sonora…). Busqueu el que més us interessi treballar al següent enllaç:

  ITINERARIS

   

  Pronom feble esferificat sobre brou aromatitzat amb essa sonora escabetxada. Bon profit!

  Essa sorda esferificada sobre brou aromatitzat amb essa sonora escabetxada… Mmmmmmm!

  (photocredit: Edsel Little via photopin cc)

   

   

   

   

   

  Article complet

 • És temps de contes!

  Continua la celebració de l’Any Bertrana amb la conferència Tots el contes de Prudenci Bertrana, que tindrà lloc a la biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat (avinguda de Josep Tarradellas i Joan, 44). Apunteu-vos-ho a l’agenda!

  Article complet

 • Al novembre, “Art” al Teatre Joventut

  Article complet

 • EL JOC DEL RETRAT

  Durant les primeres setmanes hem estat treballant a l’aula el text descriptiu. És per això que avui us proposo una activitat relacionada amb la descripció de persones.

  A continuació, us presento 4 fotografies de personatges coneguts. Mireu-vos-les i penseu de quin d’aquests personatges us agradaria fer un retrat.

  Tot seguit, llegiu la teoria La descripció de personatges, reals o ficticis i El retrat, que trobareu a la pàgina 88-89 del llibre de text.

  Després, penseu com seria el vostre retrat (només l’heu de pensar, no l’heu de redactar). Per acabar, cal que porteu (al cap!) les vostres idees a classe.

  Si en teniu ganes, a l’apartat de comentaris d’aquesta entrada, hi podeu escriure quin personatge triareu i el vostre nom.

  Aquí teniu els 4 candidats:

   

   

  Què hem fet

  L’últim dia vam treballar diversos aspectes relacionats amb l’accentuació (els diftongs, els mots diacrítics). Si algú vol ampliar informació sobre aquest tema us recomano que visiteu la pàgina del Servei Lingüístic de la Universitat Oberta de Catalunya 

  https://www.uoc.edu/portal/ca/servei-linguistic/criteris/ortografia/accentuacio/index.html

   

  Que passeu un bon cap de setmana!

   

  Fins dimarts!

   

   

   

  Article complet

 • Taller de Scrabble: hi juguem?

  Article complet

 • Primeres sessions de Suficiència 1

  Benvinguts i benvingudes al blog del nivell de Suficiència 1!

   

  Comencem un nou curs amb moltes ganes d’aprendre i treballar. A l’aula produirem textos escrits i orals i, com ja hem explicat a classe, els dos eixos principals del trimestre seran: el text descriptiu i el text narratiu.

  Aquestes dues primeres setmanes ja hem començat a veure què és això del text descriptiu però també hem treballat altres competències.

  A continuació us deixo un resum sobre què hem fet:

   

  -El text descriptiu (p. 82-84). Hem treballat la teoria i hem fet exercicis. També hem redactat una descripció sobre el nostre racó favorit de Catalunya.

  A la propera entrada del blog hi publicarem el text d’una companya de classe. 

  -El substantiu (gènere i nombre) (p. 111-114)

  -Les propietats textuals (p. 18-19)

  -L’ús dels signes de puntuació (p. 20-21)

   

  Si voleu ampliar informació sobre el text descriptiu podeu fer un cop d’ull al blog de Sufciència 1 del CPNL d’Osona. Hi trobareu textos descriptius que han escrit els alumnes. Us animo a llegir-los, tots estan molt ben escrits:

  http://blogs.cpnl.cat/aula-virtual-osona/category/cursos/nivell-de-suficiencia-cursos/treballem-amb-textos/textos-descriptius/

   

   

  Per acabar, recordeu que la setmana que ve treballarem:

  -L’accentuació (p. 294-298). (Serà una classe important. Parlarem de les normes d’accentuació gràfica i dels accent diacrítics, un aspecte que ha canviat amb la nova edició de la gramàtica de l’IEC).

  -L’adjectiu (gènere i nombre) (p. 117-118) DEURES PER DIMARTS 10: llegir la teoria del llibre

  -Els connectors textuals (p. 25)

   

  RECORDATORI: heu de triar un llibre del llistat de lectures que vam lliurar a classe el primer dia i començar-lo a llegir. La setmana que ve us demanaré quin llibre heu escollit. No ens n’adonarem i ja serà Nadal.

   

  Que passeu un bon cap de setmana!

   

  Article complet

 • Lliçó inaugural del curs 2017-2018 del CNL de l’Hospitalet

  Aquest trimestre, el CNL de l’Hospitalet inaugura el curs amb un acte ben especial: La nova Gramàtica de la Llengua catalana de l’IEC, xerrada a càrrec de Neus Nogué, professora de Filologia Catalana de la UB, que ens convidarà a reflexionar sobre els canvis més importants d’aquesta nova gramàtica. 

  Aquesta lliçó inaugural tindrà lloc el 18 d’octubre, a les 18.30 h, al Centre Cultural Tecla Sala (Av. Josep Tarradellas i Joan, 44).

  Us hi esperem!

   

   

  Article complet

 • Comença el nou curs!

  Benvinguts i benvingudes al blog del nivell de Suficiència 

  Comencem  un nou curs amb molta il·lusió per part del professorat i esperem que també per part de l’alumnat. Ens espera un curs que, de ben segur, ens durà a un resultat satisfactori. Tenim per endavant moltes activitats engrescadores, sense oblidar l’objectiu principal del curs: progressar en el coneixement i domini de la llengua catalana.

  Produirem textos escrits i orals i també podreu participar en activitats que es duguin a terme al CNL (taller “Llegir per parlar, llegir per aprendre”, activitats del programa de Voluntariat per la Llengua, clubs de lectura, teatre, cinema, sortides, etc.).  Tot plegat us permetrà utilitzar la llengua en contextos reals, lúdics i enriquidors amb els recursos lingüístics del nivell del curs.

  Aquest blog ens ajudarà a tots plegats a seguir el dia a dia de les sessions. Serà una eina de trobada entre alumnes i entre aquests i el professorat. En aquest espai hi trobareu:

  1. Què hem fet?

            Resum del que s’ha treballat setmanalment.

  1. Informacions generals

            Informacions de funcionament del curs i activitats del CNL: tallers, sortides, teatre, clubs de lectura…

  1. Recomanacions i enllaços

  Diccionaris, eines en línia,  descomptes amb el carnet d’alumne, l’apartat d’activitats lectores (vegeu a la dreta del blog)…

  Com que és un blog compartit per diversos professors, cal que busqueu en l’apartat TROBA EL TEU GRUP (a la columna dreta) el que correspongui. Si cliqueu el vostre grup, anireu a les entrades que siguin d’aquest curs.

  Bon curs i molt bona feina!

  2319852529_ff74128d5a

  Vinga, som-hi tots plegats amb un nou curs! photo credit: Sjoerd van Oosten ski frontside 540 via photopin (license)

   

   

  Article complet


1 FOTO NOVA


NOUS CURSOS!

Coneixes algú que vulgui aprendre català?


Si ja estàs fent un curs, la inscripció per al proper trimestre la faràs a l'aula.


ACTIVITATS LECTORES

postimage


SEGUEIX-NOS!


DESCOMPTES AMB EL CARNET D’ALUMNE


TROBA EL TEU GRUP

Fes clic al grup que et correspongui per veure'n les entrades:

SUFICIÈNCIA 1

SUFICIÈNCIA 2

SUFICIÈNCIA 3


CURSOS I GRUPS


DICCIONARIS I EINES DE CONSULTA


MATERIALS DE TREBALL


Entrades recents


Comentaris recents


Arxius


Comentaris recents


Meta