• Les dones de la Principal. Lluís Llach. Ressenya de Rosalia Ey

    Títol: Les dones de la Principal
    Autor: Lluís Llach
    Editorial: Empúries
    Any de publicació: 2014
    Col•lecció: EMPURIES NARRATIVA
    Pàgines: 400
    ISBN: 978-84-9787-961-3

    Quan l’any 2007 en Lluís Llach va posar fi a la seva carrera com a cantant i se’n va anar al Senegal a crear la seva fundació, tot ens feia pensar que canviava les seves aportacions constants a la cultura per una labor social. Però un projecte que, segons diu, va sorgir de forma casual, ens ha donat com a resultat dues obres de gran valor literari: el 2012 va debutar amb la novel•la “Memòria d’uns ulls pintats” i el 2014 va presentar la seva segona novel•la, “Les dones de la Principal” a la qual fa referència aquesta ressenya.

    La novel•la explica la història de tres generacions de dones d’una família vinatera de la comarca vinícola d’Abadia, que transcorre entre finals del segle XIX i principis del XXI, amb el rerefons de l’assassinat d’un home que era capatàs de la Principal, la casa de la família.
    En una època en què no era habitual que les dones fossin les que estaven al capdavant dels negocis i de les famílies, les dones de la “Principal” es mostren sempre coratjoses, fortes i independents. Han estat capaces de superar la crisi de la fil•loxera i mantenir el negoci fins a convertir-lo en una empresa moderna del segle XXI que s’obre al mercat internacional.
    L’àvia es va enamorar d’un home culte, romàntic, fora de lloc i de temps. No va triar un patriarca menestral que la protegís a canvi de submissió… Segurament el meu avi Narcís pressentia que la seva dona cercava uns espais abstractes de llibertat i , tot i no coincidir en quasi res, procurava donar-li instruments per continuar el seu camí i no tal com la societat imposava.
    En la resolució del crim van apareixent altres personatges secundaris: l’inspector Recader que investiga el crim; el mossèn i altres representants de l’església; en Llorenç, el jove capatàs i fill de la cuinera; i la dida Úrsula, fidel protectora de les dones de la Principal. Tots aquests personatges i els homes i dones de la Principal ens donen una bona perspectiva de l’escenari social de l’època tractant temes com la família, la posició de la dona, el poder de les institucions, la diferència de classes, l’homosexualitat,….
    A mesura que es van passant pàgines, el llibre va enganxant, tant pel descobriment dels personatges com per la intriga sobre el crim misteriós. Tots els secrets són desvetllats al final de la novel•la en una llarga conversa entre l’última dona de la principal i el seu pare, que havia fet un escrit explicant tots els detalls.
    No us la podeu perdre!

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.