• Cloenda VxL a Solsona

   

  El dimecres, 5 de juliol, els participants del programa Voluntariat per la Llengua i el Club de lectura fàcil en llengua catalana de Solsona van ser convidats a fer una acció fotogràfica davant l’escultura del drac que s’ha instal·lat en aquesta ciutat per donar-la a conèixer com una “experiència gegant”.

  Tot seguit, els mateixos participants d’aquesta acció van tenir un espai de trobada per fer conversa i per valorar aquestes dues activitats proposades pel Servei Comarcal de Català del Solsonès durant el curs 2016-2017. Distesament, prenent un cafè, van poder relatar la seva experiència en el VxL (a Solsona s’han assignat 6 parelles lingüístiques en l’any en curs) i conèixer també alguns dels seus projectes personals.

  Bon estiu a tots!

  Article complet

 • Cloenda a Camps Elisis i Pràctiques I

  El dia 25 de maig va tenir lloc la cloenda de les tertúlies del VxL a l’escola Camps Elisis i a la de Pràctiques I amb l’entrega d’un diploma a totes les participants.

  Gràcies als voluntaris, Miquel Àngel Navarro i Francesca Tutusaus, les aprenentes han aprés nocions bàsiques de comunicació en català.

  A totes elles moltes gràcies per l’interès i fins l’any vinent!

  Article complet

 • Cloenda de les tertúlies del VxL a l’Escola de Pardinyes

  El dimarts 23 de maig va tenir lloc la cloenda de les tertúlies del VxL a l’Escola de Pardinyes amb l’entrega d’un diploma a totes les participants i amb un berenar típic marroquí.

  Aquestes tertúlies van començar el mes d’octubre passat i, cada dimarts de les 15.45 h fins a les 17 h, una desena d’aprenentes han pogut aprendre de la mà del voluntari Pep Sàbat, nocions bàsiques de comunicació en català.

  A totes elles els agraïm la seva participació i les animem a que continuïn l’any vinent!

  Article complet

 • Sortida de les participants del VxL de l’Escola Joan Maragall

  El passat dissabte 13 de maig les participants del VxL de l’Escola Joan Maragall, junt amb la seva voluntària, Inés Llovera, van poder gaudir d’una ruta amb el bus turístic pel centre històric de la ciutat de Lleida. En acabar van anar a fer un berenar a la zona del riu Segre.

  Article complet

 • Noves parelles lingüístiques al Pont de Suert

  El 10 de maig va tenir lloc a la Sala de Plens del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça l’acte de presentació de les parelles lingüístiques que participen al Voluntariat per la llengua.

  Després d’un parell d’anys sense demanda, en aquesta edició s’han format dues parelles, amb aprenents procedents de Romania i de Galícia. El programa s’ha reprès gràcies a la participació de les alumnes del curs bàsic 3, que estaven molt interessades a trobar algú amb qui poder posar en pràctica tot el que van aprenent a classe.

   

  Article complet

 • Conveni entre el CNL de Lleida i la Fundació Vallpalou

  Avui dimarts 16 de maig a les 12 h ha tingut lloc a la Fundació Vallpalou la signatura del conveni entre el CNL de Lleida i la Fundació Vallpalou. A l’acte hi ha assistit la presidenta del CNL de Lleida, Montserrat Parra; el director de la Fundació, Joan Marí, la presidenta de la Fundació, M. Teresa Vall, i la directora del CNL de Lleida, Paquita Sanvicén.

  El CPNL i la Fundació Vallpalou col·laboraran perquè els participants al programa Voluntariat per la llengua i l’alumnat del CNL de Lleida tinguin l’oportunitat de poder gaudir de les activitats programades per la Fundació i del seu fons artístic.

  Aquest conveni s’ha signat per a dos anys amb la possibilitat de prorrogar-se si les parts signats ho consideren oportú.

  Article complet

 • T’agraden les parelles ben avingudes?

   

  La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) han iniciat una acció de difusió del Voluntariat per la llengua (VXL) amb l’objectiu de promoure aquest programa i donar a conèixer que té una nova modalitat virtual, pensada per a persones que, per la distància geogràfica, no poden coincidir presencialment.

  L’eix central de la campanya és un vídeo amb parelles ben avingudes que convida a inscriure’s al programa.

  Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

  El compromís de les parelles lingüístiques és trobar-se una hora la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar, en català, del que vulguin en un context distès, el dia i l’hora que els vagi bé. Amb la modalitat virtual, ho podran fer des d’un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui.

  Per participar al programa cal ser major d’edat i inscriure’s a http://vxl.cat/participa-hi. Cal indicar l’opció escollida entre la modalitat virtual, la presencial o ambdues.

  Article complet

 • Tret de sortida al programa VxL a la Granja d’Escarp

  Aquest mes de febrer s’ha dut a terme la presentació del programa Voluntariat per la Llengua a la Granja d’Escarp, amb la formació de 7 parelles lingüístiques. Aquesta iniciativa respon a la demanda de les alumnes del curs de català inicial, que va tenir lloc  el trimestre passat,  per continuar trobant espais d’ús del català i  ampliar i perfeccionar els coneixements adquirits. L’anterior edició d’aquest programa a la Granja es va fer l’any 2007, amb la participació  de 4 parelles.

  Article complet

 • Carme Junyent apadrina les parelles lingüístiques de Tàrrega

   

  Una vintena d’aprenents, de dotze nacionalitats diferents, i la majoria alumnes de l’Aula de Llengua de Tàrrega, van conèixer la parella lingüística que els acompanyarà durant les properes setmanes.

  Tot seguit, la professora Junyent va fer una xerrada sobre la diversitat lingüística i l’amenaça de desaparició en què es troben  el 90% de les llengües del món. Va explicar les fases per les quals passen les llengües  abans de desaparèixer i va destacar com a factors més importants les migracions i els prejudicis lingüístics. Segons ella, si som capaços de crear una societat plurilingüe i cohesionada, tenim més possibilitats que el català resisteixi, més que si optem pel bilingüisme o el monolingüisme. També va destacar la importància d’aquestes trobades perquè usar una llengua i transmetre-la són les claus per evitar-ne la desaparició.

  L’acte, que s’emmarca en la celebració del Dia Mundial de les Llengües Maternes, va comptar amb la presència del conseller d’Ensenyament del Consell Comarcal de l’Urgell, Sr. Antoni Farré, i del regidor de Cultura de l’Ajuntament, Sr. Raül Palacios.

   

   

  Article complet

 • Neix el Voluntariat per la llengua virtual!

   

  logo_vxl-virtualEl Voluntariat per la llengua (VxL) posa en marxa la modalitat virtual del programa per tal que les persones que no poden trobar-se de manera presencial amb la seva parella lingüística ho puguin fer a través de videoconferència. D’aquesta manera, els participants podran practicar el català sense estar condicionats pel lloc on visquin o per qualsevol altre motiu.

  Amb la nova modalitat, el programa de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) que gestiona el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) amplia la seva oferta i les vies d’interacció en català entre persones d’arreu del món.

  Per participar-hi com a voluntari (en cas que es vulgui ajudar una altra persona a practicar el català) o com a aprenent (en cas que es necessiti practicar-lo), cal ser major d’edat i inscriure’s a http://vxl.cat/participa-hi. A la fitxa que s’ha d’emplenar hi ha la possibilitat d’escollir la modalitat virtual, la presencial o ambdues.

  Com sempre, el CNL de Lleida s’encarregarà d’assignar una parella lingüística d’acord amb la disponibilitat horària i les preferències del nou inscrit, donarà unes orientacions perquè les trobades virtuals siguin el màxim de satisfactòries, facilitarà materials de suport en línia per promoure les converses i atendrà totes les consultes o suggeriments que es vulguin fer.

  El compromís de la parella lingüística és trobar-se una hora a la setmana durant un mínim de 10 setmanes per parlar en català del que vulguin en un context distès el dia i l’hora que els vagi bé. En el cas de la modalitat virtual, ho podran fer des d’un ordinador o dispositiu mòbil amb el programa de videoconferència que més els convingui.

  Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) que fomenta l’ús de la llengua catalana en les relacions personals tot posant en contacte una persona que parla habitualment català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol fer un pas endavant per parlar-lo amb normalitat.  El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 fins ara hi han participat més de 100.000 parelles.

  Article complet