Benvinguts al Blog del Voluntariat!

Us animem que participeu al blog amb les vostres aportacions.

 • Dades globals del programa Voluntariat per la llengua de l’any 2016

  El programa Voluntariat per la llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura, gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, va crear 10.018 parelles lingüístiques el 2016, un nombre de parelles equivalent a l’assolit l’any anterior. D’aquestes, el 96% van ser organitzades directament pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i el 3% van ser-ho per entitats no governamentals que col·laboren en el programa. En total, més de 110.000 parelles han estat creades des del naixement del VXL l’any 2003.
  L’any 2016, 5.967 noves persones s’han inscrit al programa, de les quals gairebé el 70% corresponen a aprenents i poc més del 30%, a voluntaris. D’entre les noves persones inscrites, 4.320 eren dones. En total, el programa va generar, al llarg de l’any, almenys 200.360 hores de conversa en català, atès que cada parella es troba almenys una hora a la setmana durant 10 setmanes.
  El programa té una sòlida implantació territorial: 210 localitats de Catalunya han format parelles lingüístiques durant el 2016. El territori amb més presència és la demarcació territorial de Barcelona, on es creen el 73% de les parelles.
  El VXL té una gran dimensió social, com indiquen els 4.307 acords que el Consorci va signar al llarg de 2016 amb entitats i establiments col·laboradors, i les 1.855 activitats complementàries organitzades per afavorir l’ús del català, com ara anar al teatre o al cinema, activitats relacionades amb la lectura, la gastronomia, l’esport etc., que van ser seguides per 70.286 participants.

  Article complet

 • Vols anar a un concert al Palau de la Música?

  La Fundació Privada Orfeó Català-Palau de la Música Catalana  i el CPNL t’ho posen fàcil!

  La Fundació Privada Orfeó Català-Palau de la Música Catalana ofereix als alumnes del CPNL i als partici­pants en el programa Voluntariat per la llengua (VxL), una promoció 2×1 en les entrades d’una selecció deconcerts programats pel Palau de la Música Catalana aquesta tem­porada.

  6 de maig, a les 12 h, Vora la mar, amb els Cors de l’Escola Coral de l’Orfeó Català. 

  Per gaudir d’aquesta promoció 2×1, cal comprar les entrades per Internet o a les taquilles del Palau de la Música Catalana.

  Per internet:

  – Accediu a la pàgina web Programació del Palau de la Música Catalana:
  – Seleccioneu el concert promogut del mes de maig
  – Cliqueu a “Comprar”
  – Introduïu el codi promocional:
  CPNLVxL16-17 i valideu-lo
  – A la pantalla de la promoció, cliqueu a “Compra” al concert promocionat
  – Escolliu la zona de butaques que us interessi
  – Seleccioneu el primer seient
  – A la part dreta de la pantalla que mostra la sala, cliqueu al desplegable que hi ha a l’apartat
  Les teves reserves
  – Escolliu l’opció
  Consorci per a la Normalització Lingüística Promoció Especial
  – Cliqueu a “Actualització”
  – Seleccioneu el segon seient
  – A la part dreta de la pantalla que mostra la sala, cliqueu el desplegable que hi ha a l’apartat Les teves reserves
  – Escolliu l’opció Consorci per a la Normalització Lingüística Promoció Especial
  – Cliqueu a “Actualització”
  – Cliqueu a “Afegir a la cistella”
  – Cliqueu a “Compra ara”
  – Continueu el procés de compra accedint-hi com a usuari o feu el registre com a nou client
  – Introduïu les dades que us demanin i finalitzeu la compra

  A les taquilles:

  També podeu comprar les entrades per als concerts a les taquilles del Palau de la Música Catalana. Per identificar-vos, heu de portar el carnet de l’estudiant o del VxL

  Article complet

 • Visita de les parelles lingüístiques a l’associació Maresmon de Manlleu

  Divendres, 7 d’abril participants del Projecte de foment de la lectura de Manlleu van visitar l’associació Maresmon. Maresmon és una associació manlleuenca sense afany de lucre que treballa des del voluntariat en favor d’una societat més justa i igualitària, afavorint la cohesió social entre persones.

  La sortida estava oberta a tots els participants del programa Voluntariat per la llengua, qui volia venir havia de ser a les 15.15 h davant de la Biblioteca de Manlleu. Es va arribar al local de l’associació, Els Rentants, a les 15.30 h on ens esperaven dues representants de Maresmon, l’Aurora i la Teresa, que ens van donar la benvinguda i ens van explicar els projectes en què treballen: projectes d’acollida, tallers de participació ciutadana i programes de formació laboral, fomentant valors com la tolerància, el compromís o l’ajut desinteressat.

  Ens van parlar també dels dos projectes més importants: Nunua, projecte d’artesania local amb rerefons social. Feltre artesà per a la inserció, i Totdraps, artesania en roba. Segona vida al retall tèxtil i a més formació de dones amb risc d’exclusió.

  Al final de l’explicació ens van oferir unes pastes i ens van obsequiar amb un clauer fet amb feltre.

  Article complet

 • Campanya “A l’abril cada paraula val per mil”

  Aquest mes  d’abril, i ja en fa cinc, comença la campanya “Per l’abril cada paraula val per mil”. Aquest any us proposem que practiqueu embarbussaments, o sigui, paraules o frases que fan de mal pronunciar i que solen proposar-se com a joc.

  De cadascun d’aquests embarbussaments, n’hi ha moltes versions. Us n’oferim una perquè comenceu a practicar.

  Article complet

 • Presentació de parelles lingüístiques a Prats de Lluçanès

  Dilluns d’aquesta setmana es va celebrar l’acte de presentació de les parelles lingüístiques de Prats de Lluçanes al Centre Cultural del poble. Es van presentar set noves parelles, ja que fins ara, a la subcomarca del Lluçanès no n’hi havia cap.  Aquestes parelles han estat possibles gràcies a la col·laboració i l’interès de la Mònica, del Consorci del Lluçanès, entitat amb qui se signarà un acord de col·laboració.

  En la trobada es va fer una breu exposició de les característiques del programa, es va repartir el material i es va procedir a la presentació dels membres de la parella lingüística.

  Article complet

 • El CPNL i La Seca Espai Brossa ofereixen un descompte per anar a veure dos espectacles

  La Seca Espai Brossa ofereix als participants del programa VxL i a l’alum­nat del CPNL un descompte per assistir als espectacles Abans que arri­bi l’Alemany i Protesta (preu de l’entrada amb descompte: 12 €) els diven­dres, dissabtes i diumenges que hi hagi funció.

         Abans que arribi l’Alemany

  Júlia, una dona d’una seixantena d’anys, acaba de ser diagnosticada amb la malaltia d’Alzheimer. La imminència del desenvolupament de la malaltia, així com les reaccions de la seva família , la conduiran, després del terrabastall emocional que suposa una notícia com aquesta, a prendre una sèrie de decisions per tal de viure plenament el temps de consciència que li resti.

  Aquest espectacle es representa a la Sala Joan Brossa de La Seca Espai Brossa (carrer dels Flassaders, 40, Barcelona) del fins al 2 d’abril de 2017, de dimecres a dissabte a les 21 h i diumenges a les 19 h.

       

  Protesta

  Escrita un any després de Carta 77, abans que Havel fos empresonat, el text ens presenta la conversa entre Vanek i Stanek, un antic amic escriptor, que ha assimilat el règim polític totalitari i té una bona posició en el món de la cultura.

  Després d’una bona dosi d’hipocresia, Stanek revela a Vanek l’objectiu real pel qual l’ha convidat: el favor que necessita d’un “dissident de professió” acostumat a comprometre’s. La resposta de Vanek farà que Stanek es trobi atrapat entre el benefici personal i la mala consciència, i hagi de desplegar tota la seva força retòrica.

  Aquest espectacle es representa a la Sala Leopoldo Fregoli de La Seca Espai Brossa (carrer dels Flassaders, 40, Barcelona) fins al 2 d’abril de 2017, de dimecres a dissabte a les 20 h i diumenges a les 18 h.

   

  Article complet

 • Trobada de voluntaris del Projecte de foment de la lectura de Torelló

  Ahir dimecres, dia 22, els voluntaris de l’edició d’enguany del Projecte de foment de la lectura van trobar-se a la cafeteria El Cafè de l’estació, que fa poc que s’ha adherit al Voluntariat per la llengua. Se’ls va presentar el material  i els van explicar les característiques de cada aprenent.

  El Projecte de foment de la lectura de Torelló començarà la setmana vinent i durarà fins a principis de juny. L’objectiu d’aquesta activitat és reforçar la lectura d’aquells alumnes que ho necessitin: millorar la mecànica de la lectura, la comprensió lectora, adquirir l’hàbit de llegir…

  Article complet

 • Avantatges culturals del CPNL

  Vols veure una obra de teatre al TNC? Vols anar-hi en grup?

  El Teatre Nacional de Catalunya i el CPNL t’ho posem fàcil!

  El Consorci per a la Normalització Lingüística i el Teatre Nacional de Catalu­nya han signat un conveni de col·laboració que té com a objectiu el foment culturala través d’activitats adreçades a diversos col·lectius vinculats al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).

  Aquest conveni consolida la voluntat de les dues institucions de treballar conjuntament i en xarxa per fomentar l’ús social del català com a eina de convivència i difondre la llengua, el patrimoni i la cultura catalanes entre tota la població.

  El Teatre Nacional de Catalunya ofereix als alumnes del CPNL i als participants en el programa Voluntariat per la llengua (VxL), diversos avantatges.

  Un descompte del 10% en el preu de l’entrada per veure qualsevol obra que programi el TNC.

  Per gaudir d’aquesta promoció, cal comprar les entrades:

  – a les taquilles del TNC. Plaça de les Arts, 1. Barcelona.

  Horaris:

            De dimecres a divendres, de 17 a 20 h
  Dissabtes, de 15 a 20 h i fins a les 21.30 h (els dies de doble funció)
  Diumenges, de 15 a 18 h

  L’hora abans de l’inici de les representacions, la venda i recollida
  d’entrades és exclusivament per a la funció d’aquell dia.

  – al telèfon 93 306 57 20

  – a les taquilles Tiquet Rambles. Palau de la Virreina. La Rambla, 99.
  Barcelona.

  Horaris:

  De dilluns a diumenge, de 10 a 20.30 h
  (excepte els dies 25 i 26 de desembre, l’1 de gener i l’1 de maig)

  En tots els casos l’alumnat i els participants en el Voluntariat per la llengua han de tenir el carnet acreditatiu vigent i presentar-lo en el moment de comprar o reservar les entrades.

  Un descompte del 15% en el preu de l’entrada per a grups superiors a 10 persones

  Per gaudir d’aquesta promoció, cal gestionar la compra d’entrades a través del Servei de Grups del TNC (grups@tnc.cat)

  L’alumnat i els participants en el Voluntariat per la llengua han de tenir el carnet acreditatiu vigent, fer constar que el tenen en el moment de reservar les entrades i presentar-lo quan les recullin.

   

  Article complet

 • DILLUNS 20 DE MARÇ ES VA PRESENTAR A L’ESCOLA D’ADULTS DE CENTELLES EL PROJECTE DE VOLUNTARIAT LINGÜÍSTIC

  A l’acte hi van assistir alumnes i professors de l’Escola d’Adults que van veure un petit vídeo que explica el projecte i  l’experiència de diverses parelles lingüístiques. Els assistents es van interessar pel projecte com a voluntaris i com a aprenents. Al final de l’acte es van respondre els dubtes. L’acte estava organitzat conjuntament per l’Oficina de Català de Centelles i l’Escola d’Adults.

  Article complet

 • Trobada de voluntaris del Projecte de foment de la lectura 2017 a Manlleu

  Dijous, dia 16 de març, a dos quarts de quatre de la tarda es va celebrar una reunió a la Biblioteca Municipal BBVA amb els voluntaris que aquest any participaran en el Projecte de Foment de la lectura 2017. L’objectiu d’aquest projecte és reforçar la lectura d’aquells alumnes que ho necessitin: millorar-ne la mecànica, millorar la comprensió lectora, adquirir l’hàbit de llegir i fomentar la lectura.

  La trobada va servir per explicar-los el projecte, presentar-los el material i atendre els dubtes i suggeriments de les persones voluntàries.

  Aquest any el Projecte compta amb la participació de 9 voluntàries, 1 voluntari i 30 aprenents i aprenentes. Les trobades començaran la setmana  del 20 de març i tindran una durada de 9 setmanes, fins a principis de juny.

  Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Carme Esteban Marín: La voluntària és de Sant Hipòlit de Voltregà La noia que aprèn es eqüatoriana
 • Antoni: Moltes gràcies per la vostra rectificació. Us ho agreixo!
 • gbaladas: Moltes gràcies per fer-nos arribar el comentari. Disculpeu l’error, ja hem fet les rectificacions que...
 • Antoni: Com a sicilià que sóc i pel voluntariat que estat fent en aquests anys pel català, m’indigna que un...
 • ecarreras: Gràcies Xevi, tots hi sortim guanyant!

Núvol d'etiquetes