• Tanquem la 15a paradeta d’«1/4 de català»

  Amb el programa núm. 465 (18 de juny) s’ha tancat la paradeta hertziana de la quinzena temporada d’1/4 de català. Ha estat una temporada amb canvis significatius al nostre magazín radiofònic.

  La informació d’actualitat s’ha centrat bàsicament en l’activitat del CNL i del CPNL i les entitats afins amb qui treballem conjuntament, després d’un inici de temporada amb la secció temporal «Llengua i ensenyament», dedicada a repassar aquesta qüestió als diversos territoris dels Països Catalans, que va trepitjar alguns ulls de poll. Pel camí també han caigut la secció «Rostim tòpics» i l’habitual inici i tancament del programa amb cançons d’actualitat que, després de l’octubre només han sonat en casos molt puntuals.

  Com a novetats d’aquesta temporada que es tanca, hi ha hagut el concurs «1/4 de píndola de català», prolongació, ara en directe, del que havíem emès, enregistrat, durant l’estiu de 2013. D’aquesta versió setmanal discontínua n’hem fet 20 edicions, amb una resposta d’audiència força desigual: el premi —Esplendor i glòria de la Internacional Papanates, de Quim Monzó— ha tornat cap al CNL molts dies.

  Moltes visites

  BANNERS_AVATARS_WEB-08 L’altra novetat ha estat la recuperació de la secció mensual «Avui, visita» que havíem realitzat a l’onzena temporada. Per aquesta secció han passat els convidats següents: Xavier Brotons, coordinador de Dinamització del CNL de Tarragona (prog. 438, 6/11/13); Juan de Mata Burgos i Joan Ignasi Oriol, parella lingúística, l’aprenent, alumne d’E1 (prog. 439, 13/11/13); M. Jesús Clua, coordinadora d’Ensenyament del CNL de Tarragona (prog. 443, 11/12/14); Marina Massaguer, corresponsal d’1/4 de català a Oxford (prog. 444, 18/12/13]; Lucía Vrigen Morales, alumna d’Intermedi i cantaire de la Coral del CNLT (prog. 446, 15/01/14); Dinesh Giri, alumne nepalès de Bàsic 1, amb motiu del Dia undial de la llengua materna (prog. 452, 26/02/14); Xue Lin Wang, alumna xinesa d’E3, amb motiu del Dia mundial de la poesia (prog. 456, 26/03/14); i Francesc Marco, autor del llibre sobre els 20 anys de la Plataforma per la Llengua, per parlar del llibre i de la història de l'”ONG del català” (prog. 461, 21/05/14); la darrera entrevista, que havia de tenir lloc al darrer programa va esdevenir l’entrevista impossible i no es va fer.

  De Tarragona al món per Skype

  Finalment, la secció mensual «Tu a Oxford i jo a Tarragona Ràdio»,  ens ha dut, per segona temporada consecutiva, les entrevistes en rigorós fals directe amb Marina Massaguer, lectora de català a la Universitat d’Oxford. La nostra enviada especial a l’antiga universitat britànica ens ha continuat explicat els progressos dels seus alumnes de català, la seva visió sobre la nostra llengua i cultura, els seus treballs acadèmics sobre llengua i literatura catalana, congressos de cultura ibèrica en terres britàniques, amb aportació catalana, la difusió del romesco tarragoní per la BBC4, els castells… Algunes aquestes temàtiques van centrar la segona vídeo-xerrada per Skype entre alumnes i parelles lingüistiques de Tarragona i es alumnes de la Marina, que vam realitzar el 10 de març..

  Val a dir que questa iniciativa de les skype-xerrades internacionals ha tingut rèpliques, durant aquest curs, des de l?OC de Calafell, entre alumnes d’aquesta i estudiants de les universitats de Santiago de Xile i de Roma. Complementàriament, des de la DGPL i prenent com a base les nostres,  s’està preparant un projecte per realitzar vídeo-xerrades entre parelles lingüístiques “a distància”.

  BANNERS_AVATARS_WEB-02

  Article complet

 • Els guions de tots els programes

  Aquí trobareu els guions dels programes emesos, agrupats per temporades, en documents PDF que contenen, també, multitud d’enllaços a les fonts dels temes destacats.

  Índex 15a temporada (aquest, l’actualizem cada setmana fins al final de temporada)

  Índex 14a temporada

  Índex 13a temporada

  Índex 12a temporada

  Índex 11a temporada

  Índex 10a temporada

  Índex 9a temporada

  Índex 8a temporada

  533499_472631206116072_1785781426_n

   

   

   

   

  Article complet

 • Quanta música!

  Després de provar-ho a finals de la novena temporada, a partir de la 10a vam instituir el costum d’acabar cada 1/4 de català amb música pop i rock, de màxima actualitat: el disc que acaba de sortir, el grup que ve a tocar a la ciutat o voltants aquella mateixa setmana, música relacionada amb els temes del dia… A partir de l’11a temporada aquest costum musical es va estendre també a l’inici del programa.

  Per saber què ha sonat a 1/4 de català, aquí teniu els corresponents índex de les darreres 3 temporades.

  Index musical temporada 15 (aquest, l’actualizem cada setmana fins al final de temporada)

  Index musical temporada 14

  Index musical temporada 13

  Índex cançons temporada 12

  Índex cançons temporada 11

  Índex cançons temporada 10

   

  Article complet

 • Francesc Marco ens resumeix els 20 anys de Plataforma per la llengua

  La visita d’aquest mes a 1/4 de català l’ha progtagonitzat Francesc Marco, tarragoní membre de l’excutiva de la Plataforma per la llengua i autor del llibre Plataforma per la Llengua. 20 anys defensant el català, que, a més, aquest cap de setmana distribueix el diari ARA. Amb el Francesc hem parlat del llibre i de la història de l’«ONG del català», com els agrada definir-se, anècdotes i moments estel·lars. Aquí podeu trobar-ne el podcast de Tarragona Ràdio

  També hem aprofitat la seva visita per parlar de l’InformeCat 2014, presentat per l’organització fa poques setmanes i que aquí podeu trobar en PDF: InformeCAT-2014-web.

  2014-05-21-2704 2014-05-21-2706 2014-05-21-2705

  Article complet

 • «Són bojos, aquests catalans?», la trilogia d’Alina Moser a «1/4 de català»

  Al programa 460 d’aquest magazín radiofònic hem presentat la segona part de la trilogia de documentals que, amb el títol de «Són bojos, aquests catalans?», els lingüistes Alina Moser i David Balls, dediquen a analitzar l’ús social del català als Països Catalans.  El títol genèric de la sèrie és també el de la primera part, dedicada a Catalunya, estrenat el 2013. El 25 d’abril d’enguany, diada del País Valencià, s’estrenava al Centre Octubre, de València, el segon capítol de la sèrie, «Què ens passa, valencians?», dedicat, òbviament, al País Valencià.

  Ara, des d’aquest blog, us els pengem aquí mateix i també us oferim l’enllaç a quatre articles que el Núvol, el digital de la cultura ha dedicat a la “trilogia Moser-Valls“.

  Article complet

 • Com sona «Tan sols la paraula nua» en xinès?

  Després del Dia mundial de la poesia, ens visita a l’estudi de Tarragona Ràdio  Xuelin Wang, alumna del Servei Local de Català de Tarragona. És una de les lectores que van prendre part al Vermut poètic que es va fer a la Biblioteca pública de Tarragona el 21 de març al migdia.

  2014-03-26-1887  2014-03-26-1889 2014-03-26-18882014-03-26-1890Xuelin ens explica una mica com és el xinès mandarí (ve a ser el xinès estàndard comú per a tots els xinesos), la seva arribada a Tarragona, la trajectòria com a aprenent de català i la seva feina de professora de xinès a dues escoles de Tarragona (com a activitat extraescolar, promoguda per les respectives ampes).

  Per acabar la seva visita, Xuelin Wang ens llegeix el poema de Montserra Abelló «Tan sols la paraula viva» en xinès mandarí, tal com havia fet al Vermut poètic del 21 de març.

  Article complet

 • El pont Tarragona — Oxford continua funcionant en català

  Per segon curs consecutiu, un grup d’alumnes i voluntaris lingüístics del Servei Local de Català de Tarragona han mantingut una vídeo-xerrada amb alumnes de català de la Universitat d’Oxford (Gran Bretanya). La “trobada” multimèdia amb Skype s’ha realitzat el dilluns 10 de març, al migdia, promoguda des la nostra secció «Tu a Oxford i jo a Tarragona Ràdio», amb la qual, mensualment, xerrem amb Marina Massaguer, tarragonina lectora de català la universitat britànica.

  Per la part local hi han participat quatre alumnes del nivell Elemental 2: Pilar León (peruana), M. José Expósito (barcelonina), Martina Sosa (dominicana) i Diana Morejón (cubana), aquesta última amb la seva parella lingüística, Rocío Rodriguez.  Per la part d’Oxford, s’hi han connectat: Patrick Ray (anglès), Phoebe Oliver (anglesa), Louise Esher (francesa), Alberto Marchante (italo-espanyol) i Gisela Robles Aguilar (mexicana).

  Després d’una extensa ronda de presentacions, saltant a banda i banda del canal de la Mànega i per damunt de França, de pantalla a pantalla, la nostra parella lingüística ha explicat als estudiants britànics en què consisteix el voluntariat lingüístic i les seves acivitats durant les seves trobades setmanals.

  Intercanvi de cromos

  El tercer acte ha estat l’intercanvi de cromos i gustos: cada participant tarragonina ha triat una foto d’algun tema tarragoní del seu gust i l’ha explicat als britànics; aquests, ens han mostrat diverses imatges de la la seva universitat i el seu entorn, i han explicat algunes de les seves tradicions i costums universitaris.

  A la vídeo-xerrada s’ha parlat de castells i, per extensió, de les festes de Sant Magí i de Santa Tecla i el seu folklore; de les places dels Sedassos i del Fòrum, amb la façana pintada amb els Nanos a la primera i les restes del Fòrum romà a la segona, de la romanitat de Tarragona i, una cosa porta a l’altra, de la propera edició de Tàrraco Viva.

  L’excusa de les escenes de les pel·lícules de Harry Potter rodades a Oxford ha portat l’intercanvi de preguntes cap les curiositats de la vida universitària dels companys britànics, com el costum obligatori de fer els exàmens oficials amb la tradicional toga i demés vestimenta protocol·lària i com, acabats els exàmens, es bombardegen amb ous, farina i altres empastifamentes aquests uniformes de gala per celebrar que s’ha passat el tràngol.

  Sense adonar-nos-en gaire, va transcórrer una hora de conversa entre deu persones de procedències i amb llengües maternes ben diverses, separats per 1.700 quilòmetres de distància, però units per una llengua comuna, el català, que els permetia un diàleg proper i amistós.

  2014-03-10-1864 2014-03-10-1861 2014-03-10-1858 2014-03-10-1851 2014-03-10-1859 2014-03-10-1847 2014-03-10-1863

  Article complet

 • S’acosta la 2a vídeo-xerrada Tarragona — Oxford

  La 2a vídeo-xerrada Tarragona—Oxford que es promou des d’aquest 1/4 de català tindrà lloc el dilluns 10 de març, Trilogo-Oxford-Quart-VxL-verticalde 12 a 1 del migdia, des del Servei Local de Català de Tarragona i des d’una sala de vídeoconferències de la Universitt d’Oxford (Gran Bretanya).

  Per la part local hi participaran quatre alumnes de nivell Elemental 2, a més de la parella lingüistica d’una d’aquestes, de procedències ben diverses: Cuba, República Dominicana, Perú i Catalunya.

  A l’edició núm. 453 del programa de ràdio (dimecres 5 de març, cliqueu aquí per al podcast), durant la secció mensual en rigorós fals directe «Tu a Oxford i joa a Tarragona Ràdio», vam avançar alguns detalls de com anirà aquesta segona vídeo-xerrada amb els alumnes de català de la tarragonina Marina Massaguer per terres de Harry Potter.

  Article complet

 • «Namasté» des d’«1/4 de català»

  Amb motiu del Dia Internacional de LLengua Materna (21 de febrere) , al programa 452 hem tingut la visita de Dinesh Giri, alumne de nivell Bàsic 1, que ens ha presentat la seva llengua materna, el nepalès i ens ha fet cinc cèntims de la seva experiència amb la nostra llengua que només fa tres mesos que ha començat a aprendre.

  2014-02-26-1788 2014-02-26-1792 2014-02-26-1791 2014-02-26-1790“Namasté” és la salutació habitual en nepalès, llengua indoiraniana pròpia i oficial del Nepal (30 milions d’habitants que la parlen com a llengua comuna, encara que, segons les zones del país, també tinguin variants dialectals i d’altres llengües).

  El nepalès també es parla i és oficial a Bhutan i a la regió Índia de Sikkim i a una part de Nyanmar (on no és oficial), amb un total d’uns cinc milions de parlants en aquestes zones. L’alfabet devangari és el que s’empra per a l’escriptura i el seu nom significa (“de la ciutat dels déus”).

  Dinesh ha explicat algunes de les característiques del seu país i de la seva cultura: del 14 pics muntanyosos de més de 8.000 m d’alçada, 8 són al seu país. Un país ma bnomés un 18% de superfície plana, a uns 400-600 m d’altitud sobre el nivell del mar; la resta és muntanya i d’aquesta, un 18% és “altíssima” muntanya.

  La població es concentra a les planes, ja que a les zones muntanyoses, la falta de comunicacions i serveis fa la vida quasi impossible. Nepal també és el país de naixement de Buda i, lògicament, d’origen del budisme.

  El nostre convidat va venir a viure a Tarragona fa dos perquè hi coneix gent (entre els quals Òscar Cadiach, que actualment prepara una expedició al Nepal per atacar els dos últims vuit mils) i que s’ha posat a aprendre català perquè “és lògic i natural aprendre la llengua que la gent parla al lloc on vius”.

  Article complet

 • Quins són els refranys catalans més usuals?

  Des d’1/4 de català ens afegim al projecte de Víctor Pàmies i el seu equip d’experts en paremiologia per determinar quins són els refranys més usuals de la llengua catalana. Els col·laboradors de l’estudi són: Joan Fontana (paremiòleg coneixedor de la llengua i cultura romaneses i professor a la UB), José Enrique Gargallo (expert en paremiologia romànica, professor a la UB i investigador principal del projecte ParemioRom, “Paremiologia romànica: refranys meteorològics i territori”)  i Xus Ugarte (especialista en traducció paremiològica i professora a la UVic).

  En paraules del mateix Víctor Pàmies: «Volem determinar quins són els refranys més usuals de la llengua catalana, els que hauria de conèixer qualsevol parlant de la llengua, sigui de l’àmbit lingüístic que sigui, tingui l’edat que tingui i sigui nadiu o l’hagi après com a llengua d’acollida.

  Us demanem que empleneu una enquesta, que us adjunto en aquest correu, que us podeu descarregar des del blog o des d’aquesta adreça directEls refranys més usuals de la llengua catalanaa de Dropbox. És una graella d’Excel de 500 refranys, classificats per tema, dels quals ens heu de dir (a la columna A) si els coneixeu o no, si els useu i si en coneixeu cap variant (columna C). També podeu proposar refranys al final de cada bloc temàtic, en el camp “Més”.

  Empleneu també les dades personals que ens permeten tenir un perfil dialectal vostre (a l’encapçalament de l’enquesta) i retorneu-nos l’enquesta a l’adreça de correu refranysmesusuals@gmail.com.

  Dediqueu-hi el temps que cregueu necessari. Teniu de temps fins a Sant Joan (24 de juny).»

  Us podeu descarregar el “qüestionari” d’excel des del seu bloc: http://www.refranysmesusuals.cat/

  Article complet

Un quart de català

Des de l'any 2000, el magazín sobre l'actualitat de la llengua a Tarragona Ràdio


Les seccions d’aquest bloc


Enllaços


Arxius