• «Paraula Viva», setmana 4

  Des d’ara i fins al dia 8 de novembre  ja podeu aportar la vostra participació al concurs en forma de comentari a aquest articlet, clicant a dalt on diu “comentaris”.

  Quina és la teva frase feta o refrany català preferit? Explica perquè, amb tot l’enginy lingüístic que puguis.

  Dinàmica del concurs

 1. Berit Harms

  08 nov. 11
  10:52 #

  Vinc d’Alemanya i fa només quatre anys que parlo català. Una frase feta que he conegut fa molt poc és “amb tots els ets i uts”i m’ha agradat molt. Vaig llegir la frase en un text sobre bilingüisme al llibre El català em sedueix, en el qual diferents persones d’àmbits com ara periodisme, filologia, turisme i psiciologia reflexionen sobre els Tallers per la Llengua per viure millor en català.

  Encara que no coneixia aquesta frase feta havia entès això que volia dir; explicar els avantatges del bilingüisme amb tots els detalls. Fent una petitca recerca sobre la frase he trobat explicacions que diuen que les paraules et i ut són conjugacions llatines. Et vol dir i; i ut es tradueix com ‘atès que, donat que’. Altres maneres possibiles de dir “amb tots el ets i uts” serien “pèls i senyals” (que té una connotació més negativa) o “per peces menudes”.

  Però jo prefereixo “amb tots els ets i uts”, perquè, apart d’això que vol dir, té una fonètica molt bona, vull dir, que sona molt agradable, quasi com una rima. A més, ut, és també la primera nota de l’escala musical; ut re mi fa sol la.

  Per acabar, m’han dit que aquesta frase feta encara és viva, vol que, que la gent la utilitza a vegades. I sinó, jo començo ara fer la servir encara més, “amb tots el et i uts”!

 2. Elga

  08 nov. 11
  12:22 #

  Una frase que sempre m’ha agradat és una de les més conegudes en la nostra llengua: “No diguis blat fins que no sigui al sac i ben lligat, i tot i així, de vegades s’escapa per un forat”.
  És ben cert que no hem de pensar que tindrem una cosa abans d’hora, que no podem confiar-nos sense saber el futur: enlloc no està escrit que cap esdeveniment hagi de succeir d’una manera determinada.
  El que m’agrada especialment, però, és l’afegit final, que sempre ha dit la meva àvia: i és que de vegades, si bé creiem segur que farem alguna cosa, o que es produirà algun fet, sempre hi pot haver un canvi.
  Aquesta frase ens recorda que cal anar amb precaució per la vida (encara que no sempre ho fem), i és per això que m’agrada.

 3. Josepmaria

  09 nov. 11
  20:56 #

  Una frase que amb els temps que corren va com anell al dit, “de mica en mica s’omple la pica¨, no sé si l’omplirem però posarem els peus a terra. Quan no hi havia crisi, semblava que tot eren flors i violes, però
  ara que ha arribat, com costa estalviar! La pela és la pela, i no ens en recordem fins que no tenim la butxaca buida, la banca guanya un altra vegada. Quan tornin els bons temps, que no se’ns oblidi de nou!

Un quart de català

Des de l'any 2000, el magazín sobre l'actualitat de la llengua a Tarragona Ràdio


Les seccions d’aquest bloc


Enllaços


Arxius