• Setmana de mar i muntanya

  Aquest primer 1/4 de català de platja de l’estiu 2012 arriba a l’agost (perquè les vacances del titular han estat al juliol) per alimentar lingüísticament l’oci dels vagarosos. Per imprevistes casualitats geovitals, el presentador d’1/4 de català es va trobar a l’inici del Correllengua 2012 a Ripoll, «bressol de Catalunya», el 30 de juny passat. Aquí us n’aportem el testimoni en foto i vídeo. Paradoxalment, quan el Correllengua que organitza la CAL va passar per Tarragona, 1/4 de català estava a 50 km de la ciutat, així que no s’ha pogut tancar el cercle amb el vídeo i les fotos del seu pas per la ciutat. Tan bé que hauria quedat!

   

  La bona notícia:

  Entre l’arreplec de despropòsits i garrotades que li cauen a la nostra llengua des de tota mena de tribunals i tribunalets, catalans o espanyols, i d’alguns partits polítics espanyols/espanyolistes (per molt que alguns portin la C de Catalunya a les seves sigles), des del 5 de juliol ja podeu tenir el Twitter en català. El dia 6 de juliol, tot i estar de vacances laborals, no vam poder resistir la temptació de treballar una miqueta i catalanitzar el Twitter d’1/4 de català i fer les primera piulada anunciant la bona nova, després de més d’un any funcionant en francès.

  Per als ulls i el cervell:

  Butlletí del Cercle XXI. Recomanem el número especial 1oè aniversari del Cercle XXI que acaba de sortir, però igualment tots els anteriors i també, especialment, la selecció de l’apartat «Articles» del web, de diverses procedències, però amb el doniminador comú de la reflexió al voltant de la llengua catalana i la seva realitat actual.

  «El Cercle XXI és un grup de persones provinents de diversos àmbits professionals que volen contribuir a fer realitat l’objectiu que la llengua catalana esdevingui un idioma d’ús comú plenament normal arreu dels seus territoris històrics.

  Els membres del Cercle són conscients que, contra aquest just i legítim objectiu de recuperació del català, hi ha una forta pressió de la ideologia espanyolista (o francesista), que sovint s’exerceix indirectament. Es tracta d’una ideologia que impregna fortament l’aparell de l’Estat i gran part dels poders mediàtics. Per això els membres del Cercle, entre els quals hi ha diversos professors i especialistes en sociolingüística, es proposen d’incidir amb rigor en l’opinió pública amb les pròpies aportacions i amb les col·laboracions d’altres especialistes.

  El Cercle es va constituir arran d’una afirmació feta per un eurodiputat l’any 2000 en el sentit que la llengua sotmesa a discriminació a Catalunya era la castellana. De primer el formaven una trentena de persones, i després el grup ha anat creixent fins a arribar a més de setanta l’estiu de 2002. Totes aquestes persones assumeixen els punts programàtics del Cercle XXI (inicialment XXI, d’aquí ve el nom del grup) i es proposen de difondre’ls en els seus escrits i actuacions públiques.» [Extret del web: www.cercle21.cat]

  Revista Llengua i ús, núm. 51, amb l’article «A l’autobús, en català».

  La revista tècnica de política lingüística arriba al número 51 amb la qualitat i l’interès dels continguts que la caractaritza (si més no per a la gent que treballem en aquestes coses de la política lingüística aplicada). Però el valor afegit que hi trobem des d’1/4 de català de platja és que per fi apareix (amb un any llarg de retard sobre les previsions inicials) l’article «A l’autobús, en català»: el taller de reforç oral a l’Empresa Municipal de Transports de Tarragona (cliqueu-ne el títol i el tindreu en PDF), d’Enric Garriga (CNLT) i Marina Massaguer (SPLAT). Queda dit: si vols anar ben servit, fes-te tu mateix el llit… perquè si el llit te’l fa un altre malament rai!

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Un quart de català

Des de l'any 2000, el magazín sobre l'actualitat de la llengua a Tarragona Ràdio


Les seccions d’aquest bloc


Enllaços


Arxius