• Setmana de la melodia portàtil

  Amb la primera tovallola d’agost d’aquest 1/4 de català de platja us convidem al relax contemplatiu i instructiu a través de la lectura, la música i les imatges en moviment, en diferents combinacions.

  Lletra impresa

  •  La col·lecció «El català portàtil», de l’editorial Barcanova presenta, com diu un full publicitari de l’editorial, una sèrie de “titols que tracten aspectes temàtics i completmentaris de la llengua catalana, tot combinant el rigor filològic amb l’amenitat expositiva. A més, la col·lecció té un disseny atractiu i modern, amb un format de butxaca manejable (11 x 15,5 cm)“. I molt bé de preu!, afegim des d’aquesta platja lingüística.  De moment n’hi ha cinc títols:
   • Verbs.cat. Els verbs catalans conjugats
   • Parlem-ne. 33 situacions de català pràctic
   • Mil paraules. Mots i expressions del català col·loquial
   • Dites.cat. Locucions, frases fetes i refranys del català
   • Catanyol.es. El catanyola es curs. Interferències català-castellà (el nostre llibre de capçalera per a 1/4 de píndola de català.

  Lletra digital

  • Si a la tovallola anterior us recomanàvem el documental Són bojos, aquests catalans?!, per fi en línia, ara fem el mateix amb l’entrevista que ublica el digital Núvol amb la protagonista, Alina Moser Dubbel, en què ens diu unes quantes veritats sobre la nostra realitat sociolingüistica: “De fora vingueren que els ulls en obriren”, hi afegim, parafrasejant la famosa dita.
  • L’atles català (de Catalunya) dels renoms familiars i les respectives llars és el que presenta el web CanCal:

   “CanCal és un espai web que té com a protagonista la riquesa social i lingüística del país que s’expressa a través dels mots, motius, sobrenoms o malnoms que identifiquen les persones, les cases, la indústria, les institucions i tota la resta. Cancal és un mapa interactiu fruit de la participació de la gent. S’hi ubiquen i identifiquen els Can i Cal de cases, masies, edificis, comerços, institucions, establiments… per fer-ne una reivindicació com a patrimoni.” (extret del web)

   Des de la nostra tovallola estesa us animem a afegir-vos-hi amb els vostres renoms domèstics i els dels edficis singulars de les vostres poblacions de residència, de procedència, d’ascendència… A Tarragona n’hi ha unes quantes que hi haurien de sortir (Ca l’Agapito, Kal Pobre…), a veure qui les subscriu!

  Lletra cantada

  Els concerts estel·lars per aquest cap de setmana de Tarragona i voltants:

  • Quimi Portet, un dels pilars filosòficomusicals del nostres país i cantant de capçalera de tots els formats d’1/4 de català, amb la cantautora revelació Núria Graham, Premi del públic del Festival Realitats, pràctimanet tancant la programació d’aquesta temporada a l’Espai Jove La Palmera, aquest vespre mateix,a les 10 del vespre, gratis!
  • Aspencat, els valencians que encapçalen la vuitena edició del Mamut Rock, festival de La Canonja, aquest dissabte, amb els grups local Papagayo i A Tok. Els Aspencat es van endur dos Premis Ovidi Montllor el juny passat amb el seu nou disc, “Essència“, que us podeu descarregar gratuïtament des del seu web clicant damunt del títol. Reggae + electrònica “de categoria!”, que diuen els valencians.
  • I perquè somrigueu des de la platja mateix en acabat aquesta tovallola, aquí us inserim el vídeo d’Ingmar Kroonenberg i la seva cançó “La professora de català”.

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Un quart de català

Des de l'any 2000, el magazín sobre l'actualitat de la llengua a Tarragona Ràdio


Les seccions d’aquest bloc


Enllaços


Arxius