• «Namasté» des d’«1/4 de català»

  Amb motiu del Dia Internacional de LLengua Materna (21 de febrere) , al programa 452 hem tingut la visita de Dinesh Giri, alumne de nivell Bàsic 1, que ens ha presentat la seva llengua materna, el nepalès i ens ha fet cinc cèntims de la seva experiència amb la nostra llengua que només fa tres mesos que ha començat a aprendre.

  2014-02-26-1788 2014-02-26-1792 2014-02-26-1791 2014-02-26-1790“Namasté” és la salutació habitual en nepalès, llengua indoiraniana pròpia i oficial del Nepal (30 milions d’habitants que la parlen com a llengua comuna, encara que, segons les zones del país, també tinguin variants dialectals i d’altres llengües).

  El nepalès també es parla i és oficial a Bhutan i a la regió Índia de Sikkim i a una part de Nyanmar (on no és oficial), amb un total d’uns cinc milions de parlants en aquestes zones. L’alfabet devangari és el que s’empra per a l’escriptura i el seu nom significa (“de la ciutat dels déus”).

  Dinesh ha explicat algunes de les característiques del seu país i de la seva cultura: del 14 pics muntanyosos de més de 8.000 m d’alçada, 8 són al seu país. Un país ma bnomés un 18% de superfície plana, a uns 400-600 m d’altitud sobre el nivell del mar; la resta és muntanya i d’aquesta, un 18% és “altíssima” muntanya.

  La població es concentra a les planes, ja que a les zones muntanyoses, la falta de comunicacions i serveis fa la vida quasi impossible. Nepal també és el país de naixement de Buda i, lògicament, d’origen del budisme.

  El nostre convidat va venir a viure a Tarragona fa dos perquè hi coneix gent (entre els quals Òscar Cadiach, que actualment prepara una expedició al Nepal per atacar els dos últims vuit mils) i que s’ha posat a aprendre català perquè “és lògic i natural aprendre la llengua que la gent parla al lloc on vius”.

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Un quart de català

Des de l'any 2000, el magazín sobre l'actualitat de la llengua a Tarragona Ràdio


Les seccions d’aquest bloc


Enllaços


Arxius