• «Namasté» des d’«1/4 de català»

  Amb motiu del Dia Internacional de LLengua Materna (21 de febrere) , al programa 452 hem tingut la visita de Dinesh Giri, alumne de nivell Bàsic 1, que ens ha presentat la seva llengua materna, el nepalès i ens ha fet cinc cèntims de la seva experiència amb la nostra llengua que només fa tres mesos que ha començat a aprendre.

  2014-02-26-1788 2014-02-26-1792 2014-02-26-1791 2014-02-26-1790“Namasté” és la salutació habitual en nepalès, llengua indoiraniana pròpia i oficial del Nepal (30 milions d’habitants que la parlen com a llengua comuna, encara que, segons les zones del país, també tinguin variants dialectals i d’altres llengües).

  El nepalès també es parla i és oficial a Bhutan i a la regió Índia de Sikkim i a una part de Nyanmar (on no és oficial), amb un total d’uns cinc milions de parlants en aquestes zones. L’alfabet devangari és el que s’empra per a l’escriptura i el seu nom significa (“de la ciutat dels déus”).

  Dinesh ha explicat algunes de les característiques del seu país i de la seva cultura: del 14 pics muntanyosos de més de 8.000 m d’alçada, 8 són al seu país. Un país ma bnomés un 18% de superfície plana, a uns 400-600 m d’altitud sobre el nivell del mar; la resta és muntanya i d’aquesta, un 18% és “altíssima” muntanya.

  La població es concentra a les planes, ja que a les zones muntanyoses, la falta de comunicacions i serveis fa la vida quasi impossible. Nepal també és el país de naixement de Buda i, lògicament, d’origen del budisme.

  El nostre convidat va venir a viure a Tarragona fa dos perquè hi coneix gent (entre els quals Òscar Cadiach, que actualment prepara una expedició al Nepal per atacar els dos últims vuit mils) i que s’ha posat a aprendre català perquè “és lògic i natural aprendre la llengua que la gent parla al lloc on vius”.

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Un quart de català

Des de l'any 2000, el magazín sobre l'actualitat de la llengua a Tarragona Ràdio


Les seccions d’aquest bloc


Segueix «1/4 de català» al Twitter


Enllaços


Arxius


Vist i no vist