• Tanquem la 15a paradeta d’«1/4 de català»

  Amb el programa núm. 465 (18 de juny) s’ha tancat la paradeta hertziana de la quinzena temporada d’1/4 de català. Ha estat una temporada amb canvis significatius al nostre magazín radiofònic.

  La informació d’actualitat s’ha centrat bàsicament en l’activitat del CNL i del CPNL i les entitats afins amb qui treballem conjuntament, després d’un inici de temporada amb la secció temporal «Llengua i ensenyament», dedicada a repassar aquesta qüestió als diversos territoris dels Països Catalans, que va trepitjar alguns ulls de poll. Pel camí també han caigut la secció «Rostim tòpics» i l’habitual inici i tancament del programa amb cançons d’actualitat que, després de l’octubre només han sonat en casos molt puntuals.

  Com a novetats d’aquesta temporada que es tanca, hi ha hagut el concurs «1/4 de píndola de català», prolongació, ara en directe, del que havíem emès, enregistrat, durant l’estiu de 2013. D’aquesta versió setmanal discontínua n’hem fet 20 edicions, amb una resposta d’audiència força desigual: el premi —Esplendor i glòria de la Internacional Papanates, de Quim Monzó— ha tornat cap al CNL molts dies.

  Moltes visites

  BANNERS_AVATARS_WEB-08 L’altra novetat ha estat la recuperació de la secció mensual «Avui, visita» que havíem realitzat a l’onzena temporada. Per aquesta secció han passat els convidats següents: Xavier Brotons, coordinador de Dinamització del CNL de Tarragona (prog. 438, 6/11/13); Juan de Mata Burgos i Joan Ignasi Oriol, parella lingúística, l’aprenent, alumne d’E1 (prog. 439, 13/11/13); M. Jesús Clua, coordinadora d’Ensenyament del CNL de Tarragona (prog. 443, 11/12/14); Marina Massaguer, corresponsal d’1/4 de català a Oxford (prog. 444, 18/12/13]; Lucía Vrigen Morales, alumna d’Intermedi i cantaire de la Coral del CNLT (prog. 446, 15/01/14); Dinesh Giri, alumne nepalès de Bàsic 1, amb motiu del Dia undial de la llengua materna (prog. 452, 26/02/14); Xue Lin Wang, alumna xinesa d’E3, amb motiu del Dia mundial de la poesia (prog. 456, 26/03/14); i Francesc Marco, autor del llibre sobre els 20 anys de la Plataforma per la Llengua, per parlar del llibre i de la història de l'”ONG del català” (prog. 461, 21/05/14); la darrera entrevista, que havia de tenir lloc al darrer programa va esdevenir l’entrevista impossible i no es va fer.

  De Tarragona al món per Skype

  Finalment, la secció mensual «Tu a Oxford i jo a Tarragona Ràdio»,  ens ha dut, per segona temporada consecutiva, les entrevistes en rigorós fals directe amb Marina Massaguer, lectora de català a la Universitat d’Oxford. La nostra enviada especial a l’antiga universitat britànica ens ha continuat explicat els progressos dels seus alumnes de català, la seva visió sobre la nostra llengua i cultura, els seus treballs acadèmics sobre llengua i literatura catalana, congressos de cultura ibèrica en terres britàniques, amb aportació catalana, la difusió del romesco tarragoní per la BBC4, els castells… Algunes aquestes temàtiques van centrar la segona vídeo-xerrada per Skype entre alumnes i parelles lingüistiques de Tarragona i es alumnes de la Marina, que vam realitzar el 10 de març..

  Val a dir que questa iniciativa de les skype-xerrades internacionals ha tingut rèpliques, durant aquest curs, des de l?OC de Calafell, entre alumnes d’aquesta i estudiants de les universitats de Santiago de Xile i de Roma. Complementàriament, des de la DGPL i prenent com a base les nostres,  s’està preparant un projecte per realitzar vídeo-xerrades entre parelles lingüístiques “a distància”.

  BANNERS_AVATARS_WEB-02

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Un quart de català

Des de l'any 2000, el magazín sobre l'actualitat de la llengua a Tarragona Ràdio


Les seccions d’aquest bloc


Enllaços


Arxius