RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • L’article d’opinió

  Ja sabeu que en aquest curs sobretot treballarem l’article d’opinió.

  Us en poso un de mostra d’uns 175 paraules.

  Fabra tenia raó
  Homes (i dones) de poca fe! Carlos Fabra tenia raó! El president de la Diputació de Castelló havia adduït a les autoritats fiscals que en vuit anys li havia tocat la loteria quatre vegades. I aquest era l’origen de la seva riquesa i les seves alegries. Les llengües esmolades –sempre envejoses– proclamaven que no s’ho creien i que Fabra feia servir aquest recurs tan insòlit per blanquejar uns diners negríssims d’encara més negra procedència. Culminant aquesta línia de maldat, militants del Bloc Nacionalista Valencià havien editat unes participacions de la rifa de Reis amb la imatge del president i la llegenda: “La loteria que sempre toca”. Les ulleres negres de Fabra com l’esquena del geperut benefactor. El president de la Diputació de Castelló va demanar al jutjat de guàrdia que hi intervingués i les paperetes van ser tretes judicialment de la circulació. Però al remat resulta que ha tocat. Catorze euros per cada quatre. Carlos Fabra deu estar més pagat que un bisbe. I potser també enfadat, perquè ell no deu haver-ne comprat.
  Vicent Sanchis AVUI 07/01/11

  Servirà de motiu perquè escriviu un article sobre la loteria. Què en penseu? Us sembla bé o trobeu que és una enganyifa?

  Podeu portar-me el vostre article d’opinió (de 180 paraules, a mà o imprès) abans de dimarts 18 de gener.

  Aquest exercici serà experimental, és a dir que no puntuarà. Jo us el corregiré i hi marcaré les coses que em sembli que poden penalitzar-se o que es poden millorar.

  Endavant, doncs!

1 comentari

 1. Josefina Domènech

  11 gen. 11
  22:53 #

  UN COSTUM CADA COP MÉS OBLIGAT

  La loteria és un joc que cada vegada té més concursants. Jo encara no ho acabo d’entendre, d’un temps cap aquí hi ha més crisi, llavors… com pot ser que cada cop es venguin més dècims? Alguns diuen que quan hi ha més crisi la gent més gasta en loteria, amb la il.lusió que toqui i poder així sortir de la mala situació econòmica, en canvi, altres, que potser n’hi ha tanta com diuen ja que, si no n’hi hagués, la gent no malgastaria aquests diners en un paper que és poc probable que toqui, mentre que vint euros donen per molt, ben administrats.
  No sé quina part creure’m. El que està clar, és que cada cop hi ha més loteria en venda en empreses, bars, particulars, i això sembla que t’involucri, a més entre família i amics intercanvies participacions i això fa que n’acabis comprant molta més que fa uns anys, ho dic per experiència.
  Tanmateix, tot és una enganyifa, ja que tan sols a uns quants els arriba l’alegria, encara que més val alguna cosa que res.

  Ja l’he corregit, espero que ara estigui bé. Si el vols penjar en el bloc no hi tinc inconvenient.
  Gràcies.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • dolors sans: m’agrada molt els dictats en línea aixì faig recuperacions i m’adono de les meves faltes
 • Josep Fusté Boronat: El corrector automàtic de Word, no admet safaretjos; només safareigs o safarejos
 • núria: a menorca
 • Joan: Sí, a més d’aquest ús, podem fer-lo servir com a adjectiu emfàtic: “Ho he fet jo mateix”....
 • Miau Lin: crassies per astò, mol xulo i val mol la pena grassies 🙂

Núvol d'etiquetes

Adminigma dubte exercicis Humor