RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Descripció d’un objecte

   

  El cendrer

  Molts cendrers semblen tenir una estricta vocació decorativa. És una degeneració que ve de lluny. Jo crec que la culpa la tenen els cendrers de plata, els complicats, treballats i pretensiosos cendrers de luxe, la propietària dels quals aspirava que ningú no els embrutés. Fer servir aquests cendrers immaculats produïa una inevitable sensació de culpabilitat.

  Modernament, els cendrers han adquirit una mida més generosa, més adequada, i el seu disseny s’ha simplificat, i per això els tractem amb més confiança. Els nous materials industrials han afavorit també aquesta contacte cordial. Fins a tal punt s’han trencat els motlles del cendrer tradicional, que avui es fan servir com a cendrers tota mena d’atuells i recipients. Els tímids encara tenen, doncs, més ocasions de dubte: aquest pot… però, qui sap si no és la sucrera?

  De la mateixa manera que hi ha rellotges de sorra, podríem admetre que el cendrer és un rellotge de fum. Cada usuari té, això sí, el seu patró de temps: una hora tres cigarrets, una hora sis cigarrets… Les puntes dels cigarrets queden marcant el temps, són les agulles del rellotge. Jo recordo algun d’aquests cendrers abarrotats, com el que tenia a la seva cambra el pare Castelltort, el meu professor de literatura. Un cop acabat el batxillerat, jo el visitava de tant en tant, i en acomiadar-me el seu cendrer pleníssim era la mesura exacta de la tarda que havíem cremat plegats.

  Els nostres objectes de cada dia de Josep M. Espinàs

  ACTIVITATS

  La setmana passada et vas deixar la jaqueta a l’aula. Redacta un avís per penjar al tauler d’anuncis de l’escola a fi que si algú la troba te la pugui fer arribar.

  La descripció de la jaqueta ha de contenir els aspectes següents:
  • La matèria (pell, llana …)
  • El color
  • Altres elements (botons, coll, butxaques…)
  • Algun detall característic.

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anècdota català contes elemental internacional literatura llegenda llengua microrelat microrrelats multicultural rondalla rondalles tradició