RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Algunes preguntes sobre la formació del plural

  Preguntes i respostes…

  – Quins són els mots acabats en -e àtona que restitueixen una -n en els derivats? I aquests poden utilitzar el plural -s i -ns? És correcte tant ‘joves’ com ‘jóvens’ doncs? (és la primera particularitat pel que fa al nombre dels substantius a la pàgina 22 del llibre)

   

  Hi ha uns quants mots, pocs, que tenen la possibilitat doble de formar el plural amb -s o –ns. Són aquests: ases o àsens, coves o còvens, freixes o fréixens, homes o hòmens, joves o jóvens, marges o màrgens, orfes o òrfens, raves o ràvens, termes o térmens, verges o vèrgens. Ja veieu que són pocs!

  Per entendre la doble forma d’aquests mots, cal tenir en compte que antigament aquestes paraules feien el plural en –ns: àsens, còvens... Aquest tret, però, ara no és general en tot el domini lingüístic. En el català  central s’ha perdut (es diu: ases, coves, homes…), però en canvi es conserva en alguns dialectes: nord-occidental, valencià, alguerès i eivissenc.

  – Hi ha alguna estratègia per saber si el plural d’una paraula que acaba en ‘s’ s’escriu amb una ‘s’ o dues?

  L’estratègia és la pronúncia (comprovar si pronunciem ‘s’ sorda o ‘s’ sonora). O sigui, d’aquests plurals, n’hi ha que es pronuncien amb essa sonora i no dupliquen la -s final del singular (imprès, impresos), però també n’hi ha que es pronuncien amb essa sorda i dupliquen aquesta -s (interès, interessos). Vegeu més exemples al quadre:

   

  Formació del plural dels mots aguts acabats en -s

  Singular Plural
  So Exemples So Exemples
  [s] arròsingrés

  ros

  tros

  curs

  dispers

  fals

  [s] arrossosingressos

  rossos

  trossos

  cursos

  dispersos

  falsos

  avísbes

  gris

  pagès

  nus

  [z] avisosbesos

  grisos

  pagesos

  nusos

  Extret de la gramàtica de l’Institut d’estudis Catalans

  Per treballar els plurals i fer més pràctica, cliqueu aquí.

   

   

   

   

2 comentaris

 1. MARIONA

  31 maig 12
  19:20 #

  Tinc un dubte sobre fonètica. En la transcripció fonètica, oi que la tònica es marca sempre amb accent tancat? (encara que aquella vocal tònica sigui oberta)

  1. agrabolosa

   01 juny 12
   0:18 #

   Mariona,

   Sí, i tant! Però hi ha dues opcions. En les transcripcions fonètiques, l’accent primari s’indica mitjançant el signe [ˈ] col•locat davant la síl•laba tònica o mitjançant el signe [´] (un accent tancat com tu dius) col•locat damunt la vocal d’aquesta síl•laba. El mot compraràs, per exemple, es pot transcriure com segueix: [kumpɾəˈɾas] o [kumpɾəɾás], d’acord amb la pronúncia dels parlars orientals, i [kompɾaˈɾas] o [kompɾaɾás], d’acord amb la pronúncia dels parlars occidentals.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anècdota català contes elemental internacional literatura llegenda llengua microrelat microrrelats multicultural rondalla rondalles tradició