RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Els grafits al carrer

  El grafit neix al metro de Nova York durant els anys seixanta. Un dels pioners va ser el jove de descendència grega: Dametrius Taki. La signatura “TAKI” ràpidament es va començar a propagar per tota la ciutat i molt aviat arreu dels Estats Units. Aquesta nova tendència artística es va anar estenent per moltes ciutats del món, especialment després del vídeo: Style Wars. Aquest boom del grafit va crear el moviment underground. Actualment les signatures de grafits es coneixem per la paraula: “Tags”. Totes aquestes varen desencadenar una guerra de símbols. Una de les més esteses va ser el xumet, però a casa nostra, concretament a la Garrotxa, solament ens va arribar el penjador. Era la signatura d’un jove gironí. Gran artista i bon amic, que mai no va embrutar cap monument.

  El grafit és un missatge escrit i també una imatge artística, creada amb pintures aerosols. Però una pintada política no és mai un grafit.

  Les competències i les enveges, d’aquest món artístic, han destruït la bellesa que podria tenir una paret amb el seu grafit, un metro, un pont i fins i tot algunes façanes. També la incompetència de falsos artistes, intrusos en aquest món, ens han privat la bellesa d’aquest art. Sovint algun inconscient pensa que pot dominar l’esprai sobre una paret, però això no és possible si prèviament no domina el carbonet.

  Els bons grafits, controlats, individuals i sense pintades alienes, serien un regal per gaudir-ne.  Un record inesborrable és haver vist un vagó de tren acabat de pintar, parat en una via morta, just quan l’artista acabava la seva obra. Però segurament els depredadors mediocres, que sempre se sumen a la festa, no devien trigar gaire a arribar!

   

  Salvador

   

   

   

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anècdota català contes elemental internacional literatura llegenda llengua microrelat microrrelats multicultural rondalla rondalles tradició