RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Els grafits al carrer

  L’art pot mostrar-se de moltes maneres i formes diferents; en quadres, estàtues, figures, etc., però també es diu que les pintades a les parets dels carrers formen part d’aquest art.  Es tracta d’incivisme o realment és una forma d’expressar-se i crear un nou art?

  Podem caminar per qualsevol ciutat del món on trobarem alguna pintada a alguna paret, ja sigui només un nom o un dibuix. Els grafitis van començar a les grans ciutats durant els anys 70-80 amb el dibuix d’alguns noms o mots de persones que desafiaven la propietat privada i la reglamentació dels espais públics. Van molt relacionats amb la música Hip Hop.

  Segurament que ens pintessin la paret de casa nostra o del nostre edifici no ens faria gens de gràcia, però veure alguns grafitis en algunes parets pot semblar maco i agradar-nos. Avui dia els grafitis formen part de l’Street art i hi ha molts llocs habilitats perquè la gent pugui fer els seus dibuixos. D’aquesta manera no s’embruten parets on no s’hauria de pintar.

  En aquest art, però, també hi ha una part incívica, ja que hi ha gent que no es preocupa de buscar llocs habilitats o preguntar als ajuntaments on podrien fer els seus grafitis, i pinten allà on els sembla. Aquestes persones, normalment, no són professionals d’aquest art i ho fan per rebel•lia i per anar en contra de les normes, per aquest motiu tots els ajuntaments en les seves ordenances municipals hi tenen establert algun article en el qual s’estableixen les multes per aquestes accions. El preu d’aquestes multes pot variar molt ja que dependrà de cada ajuntament.

  Encara que hi hagi molta gent a qui no agradi els grafitis, ja sigui en llocs habilitats o no, no deixa de ser una forma d’art, una manera d’expressar-se i mostrar sentiments, imatges, etc. Només cal saber que hi ha ajuntaments que demanen a gent professional en el món dels grafitis perquè pintin algunes parets.

  Àlex

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anècdota català contes elemental internacional literatura llegenda llengua microrelat microrrelats multicultural rondalla rondalles tradició