RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Les dietes i els models d’estètica femenina

  Sobre el tema de les dietes i el model d’estètica femenina  s’ha escrit, en aquestes últimes dècades, un munt de literatura que reflecteix els canvis que hi ha hagut en el pensament i maneres de fer de la societat.

  Tot i que parlem de societat, normalment a qui van adreçades aquestes dietes en el seu 99% és al públic femení.

  D’entrada, cal preguntar-se el perquè algú o, parlem clar, les dones decideixen fer una dieta. El model estereotipat d’estètica femenina que ens han transmès els mitjans de comunicació, ja sigui per mitjà de la televisió o a les desfilades glamuroses que ens presenten els grans artífexs de la moda, on veiem aquestes serioses i esquelètiques noietes, o també a la premsa rosa, on tot el reguitzell de famosos ben plantats no els sobra ni un gram de greix, fa que aquestes imatges vagin influenciant la ment de moltes dones que volen imitar-los de totes totes, ja que estar prim sol ser sinònim d’èxit social.

  D’altra banda, la immediatesa amb què volem els resultats quan comencem una dieta, fa que en els últims anys s’hagin popularitzat les dietes ràpides per perdre pes. Un bon exemple d’això seria la coneguda dieta Dukan. Aquesta dieta va estar creada pel francès Pierre Dukan fa més de 30 anys, tot i que la popularitat va créixer a partir de l’any 2000. Està catalogada com una dieta cetogènica, molt perillosa per a la salut i no recomanada per l’Associació Espanyola de Dietistes i Nutricionistes. Es considera una dieta amb uns efectes nuls ja que la majoria de les persones que l’han seguida quan deixen de fer-la recuperen el pes en un termini molt curt. Un perill!

  Globalment el que reflecteix tot plegat és que volem els resultats d’una dieta immediats; volem aprimar-nos al mateix ritme que vivim.

  Així doncs, si es vol perdre pes, no estic d’acord amb aquestes dietes ràpides ja que no tenen una continuïtat en el temps i la ingesta massiva de proteïnes provoca en l’organisme un trastorn de conducta alimentària quan deixes de fer-la; és el que s’anomena popularment efecte io-io. I si no es vol perdre pes i volem desempallegar-nos d’aquests models estereotipats d’estètica femenina penso que és més interessant i saludable intentar fer un canvi d’hàbits i incorporar l’exercici físic a la vida diària, això sí, sempre assessorats per un bon professional que ens ajudarà a adaptar-ho a les necessitats de cada persona.

  Carme

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anècdota català contes elemental internacional literatura llegenda llengua microrelat microrrelats multicultural rondalla rondalles tradició