RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Xatejar per Internet: oportunitat o perill

  Vivim a l’època de les noves tecnologies de la informació i comunicació (NTIC). Ens trobem en un bombardeig constant d’informació i, tot i semblar que disposem de més informació que qualsevol altra generació anterior, som els més desinformats. No sabem destriar-la ni copsar allò més rellevant d’allò més banal. En definitiva, molt sovint no posem en pràctica l’esperit crític que tant ens van ensenyar a l’escola.

  Des de fa més d’una dècada les xarxes socials han envaït el nostre espai personal. Encara que volguéssim evadir-les no podríem escapar d’una societat cada vegada més globalitzada i encuriosida per saber què fan les persones del nostre entorn. No podem oblidar-nos del fet que l’ésser humà és per naturalesa un ésser social.

  No tot és negatiu, ni molt menys. Internet és un lloc ple d’oportunitats, és un canal de comunicació i informació que està obert les 24 hores del dia durant els 365 dies l’any i sense ni tan sols bellugar-se de casa. Les xarxes socials més conegudes amb un nombre elevat d’usuaris són, entre altres, Messenger, Facebook, Twitter i Tuenti.

  Els avantatges d’utilitzar aquest nou canal de comunicació són diversos: la seva gratuïtat (per obrir un compte només cal introduir les dades personals, algunes són opcionals), la integració de persones en un grup social, l’oportunitat de la gent més tímida per expressar-se, la tafaneria per saber què fan els altres, la facilitat per posar-se en contacte amb gent amb els mateixos interessos… En definitiva, els usuaris afirmen que aquest nou mitjà de comunicació és divertit.

  Per contra, té una sèrie d’inconvenients. A la xarxa conviuen usuaris de tota mena, adults i menors. Cada vegada l’inici a Internet comença a una edat més prematura. Els menors corren un gran risc a la xarxa perquè són els més vulnerables i, per tant, cal protegir-los.

  La xarxa és un mitjà totalment anònim i aquest fet pot donar poder a una certa tipologia d’individus. És molt fácil faltar al respecte i fer mal a algú. Pot convertir-se, fins i tot, en un mitjà per assetjar algú (ciberassetjament). També té una enorme capacitat d’expansió; recordem que és un canal obert a tota la xarxa i això significa que tothom ho pot veure i, per tant, pot afectar les relacions entre les persones.

  Un altre perill de les xarxes socials és que connectar-se massa sovint pot convertir-se en un fet addictiu. En els últims anys al Japó està creixent un fenomen molt preocupant que ha fet esclatar l’alarma social. Molts joves es tanquen a la seva habitació i passen tot el dia navegant per la xarxa allunyats del món exterior. Només surten per recollir el menjar que les seves mares deixen al costat de la porta de les seves habitacions.

  I, per últim, un altre inconvenient de les xarxes socials és que si se li dedica molt de temps pot afectar el rendiment dels estudis.

  En conclusió, Internet és un lloc d’oportunitats per a qualsevol persona, on es pot aprendre, comunicar-se o jugar, però també hi ha alguns riscos i consells de seguretat que cal conèixer per evitar problemes.

  Un exercici responsable de la ciutadania passa per tenir coneixements del que és permès a la xarxa i el que és una infracció, la pràctica de l’esperit crític mitjançant l’anàlisi i selecció d’informació, tenir consciència de la pròpia identitat digital, saber salvaguardar les dades personals, detectar abusos i saber demanar ajut a les persones adultes o conèixer els sistemes de protecció contra les amenaces dels programaris maliciosos.

  Maria G.

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anècdota català contes elemental internacional literatura llegenda llengua microrelat microrrelats multicultural rondalla rondalles tradició