• El paisatge que més m’agrada

  Article complet

 • Any Fabra – Mes de novembre

   

  Quinzena Fabra a Caldes de Montbui del 5 al 18 de novembre
   Quinze dies de cultura que l’Ajuntament i el CPNL ofereixen en honor a Pompeu Fabra pels 150 anys del seu naixement
   Article de Rosa M. Mir

  En aquesta quinzena cultural, del 5 al 18 de novembre, tant l’Ajuntament de Caldes de Montbui con l’Oficina de Català se sumen a l’Any Pompeu Fabra amb uns actes per commemorar els 150 anys del naixement del Mestre i els 100 de la publicació de la seva Gramàtica catalana.

  Del 5 al 18 de novembre. De dimarts a diumenge, d’11.30 a 13.30 h i de 17.00 a 21.00 h. ExposicióPompeu Fabra. Una llengua completa” Al Centre, Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui.

  Conferència dijous 8 de novembre a les 19.00 h a l’espai Can Rius. Sala de les Cuines. A càrrec de Mònica Montserrat, consultora a la OUC  i creadora de la Ruta Pompeu Fabra.

  Representació teatral dijous 15 de novembre a les 19.00 h a l’Espai Can Rius. Sala de les Cuines. “Pompeu Fabra: jugada mestra!” Idea, text i interpretació: Òscar Intente.

  Tots aquest actes commemoratius seran gratuïts per al públic.

   

  Conferència de Mònica Montserrat

   

  Alumnes del curs S1 al final de la conferència en conversa amb Mònica Montserrat i David Paloma, creadors de la Ruta Pompeu Fabra

  Detall de l’exposició

   

  Ôscar Intete a “Pompeu Fabra: Jugada mestra”

  Article complet

 • Any Fabra – Mes d’octubre

  Fonda d’en Peret
  Article d’Esther Medrano

   

  L’any 1912, Pompeu Fabra va arribar a Badalona amb la seva dona i les filles, perquè va ser cridat per formar part de la Universitat de Barcelona i de l’Institut d’Estudis Catalans.

  Provenia de Bilbao on havia començat a fer de professor. Un cop a Badalona es va allotjar a la Fonda d’en Peret, ubicada a la plaça de la Vila fins que no trobaren una casa.

  Informació que m’ha facilitat l’Arxiu de Badalona:

  La Fonda d’en Peret, on inicia la seva vida a Badalona, actualment no és una fonda. Els baixos són establiments comercials i els pisos són residències privades. Es manté, però, la façana i ara està marcada com el punt 1r de l’itinerari que es pot seguir a la ciutat en motiu de l’Any Fabra.

  I Congrés Internacional de la Llengua Catalana
  Article de Vanesa Medina

  Cal destacar la dimensió que  va adoptar el Congrés, celebrat a Barcelona del 13 al 18 d’octubre de 1906, equiparable als dos conceptes que solen definir la personalitat catalana: el seny i la rauxa i que també són, sens dubte, extrapolables a la figura del seu creador, Antoni M. Alcover.

  El seny es trasllada a les sessions acadèmiques i la rauxa a les activitats culturals i participatives de caràcter festiu.

  Un fragment de la crònica de la inauguració publicada al setmanari Poble Català:

  La mirada de l’espectador s’estenia joiosament per la sala, plena de claror, sobreixenta de públic, caldejada d’entusiasme. Les dames catalanes, les nostres dones hermosíssimes hi estaven representades brillantment. Les localitats eren insuficients per a enquibir la multitud que traspassà la la portalada del teatre Principal.

  Entre la concurrència s’hi veien les més distingides personalitats de la nostra capital i de les comarques catalanes. Els amics se saludaven i s’estrenyien les mans i es deien franques paraules d’alegria. Una remor febrosa ressonava en el local. Allà es rebia la impressió d’un poble renaixent, aplegat per l’amor a la parla nacional, al verb robust de la seva ànima esperançada.”

   

  I Congrés Internacional de la Llengua Catalana
  Article de Rosa Delgado

  L’objectiu principal del Congrés fou orientar els estudis sobre llengua catalana i poder redactar una gramàtica de la llengua. En el Congrés també es va acordar la codificació ortogràfica i l’encàrrec de redactar el diccionari. Gràcies a aquests acords, la llengua s’unificava i els criteris es van poder difondre sense gairebé oposició arreu dels territoris de llengua catalana.

  Article complet

 • Any Fabra – Setembre

  Carta als nebots
  Article de Giulia Detela
  1. Un dia Fabra havia d’escriure una carta als seus nebots i mentre escrivia “Queridos sobrinos” es va adonar de l’artificiositat que representava l’ús del castellà escrit quan ells sempre es parlaven en català.

  Aquest fet va ser el detonant de la seva determinació d’escriure una gramàtica catalana. Una de les coses que fan admirar Fabra és la claredat interior i la decisió ferma de trencar aquest costum d’escriure en una llengua diferent de la que es fa servir parlant.

   

  Pompeu Fabra: Detalls i curiositats explicats per la seva filla
  Article de Diana Fernández

  Carola, la seva filla, el descriu com “un home hospitalari i obert, discret i alegre”. Fabra no concebia la persona sense sentit de l’humor. Era aficionat a la música clàssica i a l’art, fumava en pipa i escrivia sempre a mà.

  Fabra era molt llaminer, fins al put de menjar-se tot sol una barra de torró de Xixona. El seu mitjà de transport preferit era el tramvia. No suportava els renecs, deia que “empastifaven l’idioma”.

  La biblioteca de casa seva va ser cremada després del seu exili. Carola recorda que van tenir una minyona comunista i que, sense saber-ho, parlaven de comunisme en la seva presència i que aquest fet els va salvar la vida.

  Fabra i la seva família van residir a Prada de Conflent. La seva filla ho recorda com un lloc on s’ho van passar bé, “no menjàvem, però rèiem”. La situació econòmica no va millorar fins que va rebre l’import d’un premi que el govern francès donava als savis d’Europa.

  Els últims anys de la seva vida va formar part d’un govern català a l’exili, tot i que ell no es va interessar mai gaire ni per les pessetes ni per la política. Carola recorda que abans de la mort del pare li havien fet un homenatge a Prada al qual van assistir intel·lectuals francesos i exiliats republicans. El dia dels seu enterrament sonava Bach de la mà de Pau Casals.

   

  Article complet

 • Any Fabra – Mes d’agost

  Aquest mes us proposem dos enllaços interessants per conèixer quins actes s’han programat en motiu de l’Any Fabra, per conèixer la figura de l’ordenador de la llengua i per jugar una estona.

  Premeu sobre les imatges:

  Any Pompeu Fabra

  Portada Passatemps Fabra. Dificultat 1

  Article complet

 • Any Fabra – Mes de juliol

  La Mancomunitat de Catalunya
  Article de Paquita González

  La Mancomunitat de Catalunya va ser uns institució activa des del 1914 fins al 1925 que agrupava les quatre diputacions catalanes: Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida. Va dur a terme una important tasca de creació d’infraestructures: camins i ports, obres hidràuliques, ferrocarrils, telèfons, beneficència i va fer importants inversions en cultura i educació.

  També va emprendre iniciatives per augmentar els rendiments agrícoles i forestals i va introduir millores tecnològiques i va impulsar els ensenyaments tècnics necessaris per desenvolupar el món agrari i el món industrial. A la nostra vila, la prova de tot això és la construcció de la Torre Marimon.

  Des del punt de vista polític, representa el primer reconeixement per part de l’estat espanyol de la personalitat territorial de Catalunya d’ençà del 1714. Enric Prat de la Riba va ser-ne el primer president, fins  a la seva mort el 1917. El va succeir Josep Puig i Cadafalch que fou destituït després del cop d’estat de Primo de Rivera. L´últim president, els anys 1924 i 1925, va ser Alfons Solà i Argemí, que va ser imposat pel règim colpista fins al desmantellament definitiu de la institució.

   

  Curs Intermedi 3

   

   

  Els Jocs Florals
  Article de Marjorie Reyes

  Els Jocs Florals, també anomenats de la Gaia Ciència, eren un certamen literari instituït a Tolosa l’any 1323. Per desig del rei Joan I, el consistori de la Gaia Ciència es va instaurar a Barcelona fins a les darreries del segle XV.

  L’any 1859 els Jocs Florals van tornar a celebrar-se gràcies a la iniciativa d’Antoni Bofarull i de Víctor Balaguer, amb el lema Patria, Fides, Amor, en al·lusió als tres primers premis ordinaris: la Flor Natural, o premi d’honor, l’Englantina d’or i la Viola de plata. Així, es converteixen en una plataforma imprescindible per als autors de l’època, especialment per als poetes.

  Els Jocs, que també atorgaren premis a narracions i novel·les, van servir per prestigiar la llengua i la literatura catalanes davant de la societat. També van servir per intentar solucionar alguns des greus problemes amb què s’enfrontava la literatura de l’època: la necessitat de fixar una ortografia, d’establir els criteris de la llengua literària, etc. El mallorquí Marià Aguiló es va esforçar perquè aquest certamen servís de plataforma de defensa de la unitat de la llengua.

   

  Enric Prat de la Riba
  Article de Jimena Trujillo

  Va néixer el 29 de novembre de 1870 a Castellterçol i va morir l’1 d’agost de 1917. Va ser un polític i escriptor de pensament catalanista. De fet, es considera un dels pares teòrics del nacionalisme català. Es va llicenciar en Dret i va exercir de periodista i d’assagista. El 1907 va presidir la Diputació de Barcelona i quan es va crear la Mancomunitat de Catalunya, va ser-ne president fins a la seva mort.

  Una de les seves obres cabdals fou La nacionalitat catalana en què defensava la idea d’un estat català dins d’una futura federació espanyola o, fins i tot, ibèrica.

   

  Article complet

 • Any Fabra – Mes de juny

  Una mirada a la llengua i a la història

   

  Aquest mes hem fet servir molt el diccionari.

   

  Les deu paraules més boniques en català
  Article de Ferran Giménez

   

  XIUXIUEJAR – Parlar en veu molt baixa, gairebé imperceptible. Li va xuixiuejar a l’orella paraules dolces.

  AIXOPLUC – Lloc on posar-se o on es posa alguna cosa a cobert de la la intempèrie, d’un perill.

  CALIU – Resta d’un foc quan, acabada la flama, és una barreja de brases incandescents i de cendra. Figuradament, escalfor, companyonia.

  TENDRESA – Qualitat de la persona que mostra afecte i estimació.

  LLIBERTAT – Estat o condició de qui és lliure, de qui no està subjecte a un poder estrany, a una autoritat arbitrària, de qui no està constret per una obligació, una disciplina. Lluitar per la llibertat d’un país. Posar en llibertat un pres.

  MOIXAINA – Gest d’amor i d’afecte que es fa passant la mà per la cara o pel cos. La mare feia moixaines a l’infant.

   

  Les deu paraules més boniques en català
  Article de Melani Guzmán

   

  AMANYAGAR – Fer tornar manyac, especialment amb carícies, afalacs. Tractar amb amor o amb afectuosa simpatia.

  ENRAONAR – Parlar dues persones o més entre elles. Discutir, examinar… en una conversa.

  GINESTA – Arbust de la família de les papilionàcies de tiges verdes, fulles petites, flors grogues i molt oloroses i llegum negre quan és madur.

  ATZAVARA – Planta de la família de les agavàcies, d’una gran talla i fulles carnoses molt grosses, espinoses a les vores. A Catalunya es produeix aloe vulgaris que és l’atzavara pròpia, però que no s’utulitza per extreure’n el sèver.

   

  Tirallonga de monosíl·labs
  Elemental 3

   

  Hem fet servir el diccionari per comprendre tots el monosíl·labs del poema de Pere Quart i al final n’hem fet la nostra pròpia versió:

  Curs Elemental 3

  I tu, què vols?

  Un xic de por

  i un poc de cor.

  I un xic de sol

  i un poc de gel.

   Un poc de veu

  i un poc de mot.

  Vull ser: llum? fosc?

  verd? mar? res? tot?

  Ei, si pot ser.

   

  Article complet

 • Any Pompeu Fabra – Mes de maig

  Una mirada a la llengua i a la història

  Mots, llocs, persones, activitats, institucions… del Calendari Fabra

  La Secció Filològica de l’IEC

  Article de Joan Gregorio

  La Secció Filològica és una de les cinc seccions de l’Institut d’Estudis Catalana (IEC). Fou creada juntament amb la Secció de Ciències l’any 1911 i compleix des d’aleshores la funció d’acadèmia de la llengua catalana que té encomanada l’Institut.

  La composició inicial de la Secció la integraven dos grans lingüistes: Antoni M. Alcover, que fou el primer president, i Pompeu Fabra, que esdevindria el principal descodificador de la llengua catalana. Al seu costat hi figuraven tres escriptors: Àngel Guimerà, Joan Maragall i Josep Carner, que en fou el secretari.

  A la secció li correspon:

  -L’establiment de la normativa lingüística

  -La investigació i l’estudi científic de la llengua

  -El seguiment del procés de normalització en el conjunt de les terres de llengua i cultura catalanes

   

  L’Exposició Universal de 1888

  Article d’Ida Caridi

  Es va celebrar a la ciutat de Barcelona entre el 8 d’abril i el 9 de desembre de 1888 i va rebre un total de 400.000 visitants procedents de tot el món. Va ser la primera de les dues  grans exposicions internacionals que se celebraren a Barcelona, la segona al 1929.

  La inauguració oficial  la va presidir el rei Alfons XIII, que tenia dos anys, i la reina regent, Maria Cristina, la princesa d’Astúries, Maria de las Mercedes, el president del consell de ministres, Práxedes Mateo Sagasta i l’alcalde de Barcelona, Francesc Rius i Taulet.

  El 1888 Barcelona tenia 530.000 habitants i era la segona ciutat més important d’Espanya en el pla polític i la primera a nivell industrial. L’exposició tenia una superfície de 380.000 metres quadrats i l’Arc de Triomf era la porta d’entrada. El recinte s’estenia pel parc de la Ciutadella fins al lloc on avui s’ubica l’Hospital del Mar.

  Es va considerar tot un èxit, tant pel nombre de visitants com pel rendiment econòmic, tot i que va acabar amb un dèficit de sis milions de pessetes, i per la projecció internacional que va donar a la ciutat. Es considera com el primer pas d l’economia catalana cap a l’europeïtzació.

  Aquesta exposició va passar a la història com un model de desenvolupament que posteriorment la ciutat va tornar a aplicar: l’Exposició Internacional de 1929, els Jocs Olímpics de 1992 i, recentment, el Fòrum Universal de les Cultures l’any 2004.

  Article complet

 • Any Pompeu Fabra – Mes d’abril

  Una mirada a la llengua i a la història

  Mots, llocs, persones, activitats, institucions… del Calendari  Fabra

   

   

  A COR QUÈ VOLS
  Article de Diana Fernández

  El pare i mestre de la llengua catalana, Pompeu Fabra, deia que les frases fetes donen caràcter a la llengua. Una cosa és el sentit literal de les paraules i una altra és el sentit figurat amb el qual s’utilitzen al parlar. És conegut que en totes les llengües hi ha expressions, fins i tot paraules, que no tenen traducció en una altra. Pot ser que cada cultura tingui formes convencionals de percebre el món?

  Avui parlarem d’algunes farses fetes. La primera, a cor què vols. Aquesta expressió indica plenitud. A les persones que he preguntat, el primer exemple que m’han posat ha sigut de menjar i després d’hospitalitat. També es diu a cor què desitges, amb completa satisfacció dels desigs i amb tota la comoditat imaginable (Diccionari.cat)

  Altres frases fetes. Tanta roba i tan poc sabó, i tan neta que la volen, tanta feina i tan pocs recursos o tan poques ganes.

  Qui no vulgui pols que no vagi a l’era. L’era està associada a  les cases de pagès amb l’entrada dels animals, al costat de la porta. Vol dir que si no vols una cosa no t’hi exposis.

  Faltar un bull o fer-se l’orni, relacionades amb la bogeria.

  Déu-n’hi-do, que es diu quan el que passa és molt greu.

  De mica en mica s’omple la pica, tal faràs tal trobaràs, al cul del sac trobaràs les engrunes, estàs més brut que el pal del galliner i els catalans de les pedres en fan pans.

   

   

  JOSEP M. DE SAGARRA
  Article d’Esteban Bisignani

  Nascut el 5 de març de 1894 a Barcelona. Va ser poeta, novel·lista, dramaturg, periodista i traductor al català. Fou l’autor d’obres dramàtiques molt populars i membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres. Entre les seves obres de teatre destaquen, entre moltes d’altres: La filla del Carmesí, La corona d’espines, L’Hostal de la Glòria, El cafè de la Marina,  La Rambla de les floristes,  La ferida lluminosa,  La fortuna de Sílvia o Galatea.

  Entre les novel·les, destaca especialment Vida privada. És un clàssic de la literatura catalana, que va ser publicada l’octubre de 1932 on Sagarra fa un retrat tant de les classes socials altes com de les baixes de la Barcelona d’aquell temps, i  que va provocar un escàndol en aquella època pels temes que tractava i perquè es basava, en gran part, en personatges reals que els contemporanis podien reconèixer.

   

  MÉS FRASES FETES
  Article de Daniel González

  Beure’s el seny: perdre fins la raó, fer insensateses.

  Clavar un juli: Donar un cop a la cara.

  Embolicar la troca: Complicar les coses.

  Fer cada de tres déus: Fer cara seriosa o d’irritació.

  No dir ni pruna: No dir res.

  Parlar foradat: Parlar sense mesura.

  Riure per les butxaques: riure molt.

  Saber més que el llibre de les set sivelles: Saber molt.

  Tenir un perdigó a l’ala: Ser una mica boig.

  Veure’s el llautó: Revelar  que hi ha alguna cosa enganyosa.

  Article complet

 • Any Pompeu Fabra – Mes de març

  Una mirada a la llengua i a la història: mots, llocs, persones, activitats, institucions… del Calendari  Fabra

  L’ATENEU BARCELONÈS
  Article de Llúcia Puig

  Es tracta d’una Associació de més de 150 anys que acompanya la socitat i la cultura catalana, amb la voluntat de ser un dels principals centres de debat intel·lectual i per promoure l’activitat col·lectiva com ara conferències, debats, taules rodones, concerts, recitals, etc.

  Una sòlida oferta cultural de la qual en gaudeixen més de 300.000 persones cada any.

  Acull la biblioteca civil privada més important de Catalunya. Està formada per 250.000 documents i 1.800 títols de revistes.

  Acull també l’Escola d’Escriptura, la més important de l’Estat Espanyol en el seu gènere.

  L’Ateneu és sobretot un espai priveilegiat per participar activament, un altaveu plural, lliure i democràtic de la societat civil, al servei de la cultura i del país.

  Està ubicat al carrer de la Canuda, 6 de Barcelona i l’actual president és en Jordi Casassas i Umbert.

   

  L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS (IEC)
  Article de Santiago Molina

  L’IEC és una corporació acadèmica, científica i cultural que té per objecte la recerca científica en tots els elements de la cultura catalana. És l’Acadèmia Catalana de les Ciències i les Humanitats. S’ocupa de totes les disciplines del coneixement i el seu àmbit d’actuació són totes les terres de parla catalana.

  Va ser fundat el 1907 per Enric Prat de la Riba i ha estat un instrument de normalització lingüística, científica i cultual del país amb una vocació internacional, ja que des del 1922 forma part de la Unió Acadèmica Intrnacional.

  Entre els seus projectes històrics més rellevants cal destacar l’expedició històricoarqueològica a la Vall d’Aran i la Ribagorça per recuperar tresors del romànic dels Pirineus i la creació de les Normes Ortogràfiques impulsades per Pompeu Fabra. També, la creació del Servei Meteorològic de Catalunya, del Servei Cartogràfic i de la Biblioteca de Catalunya.

  Durant la dictadura franquista, l’IEC va continuar actuant en la clandestinitat, fins que el 1976 va ser reconegut de nou.

   

  ELS BOMBARDEJOS DE BARCELONA
  Article d’Emili Correcher

  Passaven vuit minuts de les deu de la nit del dimecres 16 d març del l938 quan els primers avions Savois S-81 de l’aviació legionària italiana amb base a Mallorca iniciaven el pitjor atac aeri que ha rebut mai la capital catalana. L’ofensiva aèria llançada per Mussolini ja havia començat just un any abans, el 16 de març de l937. Des d’aquesta data fins al 16 de març de l938 van bombardejar Barcelona en 31 ocasions. L’ONU es va limitar a condemnar els atacs, però no va fer res per evitar que es repetissin.

  Ara fa vuitanta anys d’aquests teribles fets, fins ara ningú ha pagat les seves responsabilitats, execpte els perjudicats. Ni les autoritats de la República Italiana ni l’Estat Espanyol s’han dignat a demanar perdó per aquella matança.

  Actualment les coses no han millorat i continuem veient com, vuitanta anys després, els estats continuen bombardejant civils a l’exIugoslàvia, a Crimea, a Síria, etc. I si convé, els estomaquen i després s’inventen delictes per justificar l’acció. L’ONU continua absent. I la consciència dels ciutadans?

  L’AVENÇ
  Article de Melani Guzmán

  L’Avenç, anteriorment l’Avens, va néixer a la ciutat de Barcelona l’any 1881. Començà com un modest butlletí fundat per Jaume Massó i Torrents. Un any després, el 1882, ja és una revista impresa que compta amb la col·laboració dels millors escriptors del moment, com Àngel Guimerà o Narcís Oller  que provoquen una evolució cap a posicions més de caràcter literari. Amb l’inici de la reforma ortogràfica, la revista adquirí certes actituds agressives, radicals i Fabra hi començà a publicar els seus estudis i propostes ortogràfics i gramaticals. Tenia la seu al carrer de la Portaferrissa, 21 de Barcelona.

  Actualment, L’Avenç SL és una empresa cultural que, des de l977, edita la revista d’història i cultura que recull el nom de l’antiga capçalera. Des de la seva aparició és una revista de divulgació i de reconstrucció crítica del passat. Al l977, en la seva presentació s’hi afirmava: “En l’actual procés cap a la normalització de la cultura catalana, no hi podia faltar la publicació d’una revista d’història, sobretot si tenim en compte que la història ha estat un dels aspectes principals de la nostra cultura i que ha jugat un paper destacat en la nostra consolidació nacional”

  Article complet

Curiositats


Cursos


Arxius