• Escriure per escriure

  Heu escrit el primer text del curs! Alguns dels títols que heu fet servir són:

  Escriure sota mínims

   L’escriptura per a la gent de lletres

  Escriure és angoixant

  Caram! Això promet!

 1. Mercè

  24 febr. 16
  18:30 #

  L’ESCRIPTURA I JO

  Sí, m’agrada escriure. Però no m’entusiasmen gens els escrits administratius. Jo sóc més d’escriptura creativa.

  Gaudia molt quan a l’escola la “profe” ens posava de deures fer una redacció. D’alguna manera l’escriptura suplia la meva comunicació oral amb el món. La meva timidesa feia que limités les meves respostes a monosíl•labs i les meves explicacions semblaven un telegrama parlat. Però quan plasmava els meus pensaments sobre el paper, las paraules sorgien fluidament i s’enllaçaven formant frases ben estructurades i boniques i amb una riquesa de vocabulari fins i tot inhabitual per la meva edat i curs, ja que llegia molt. Malauradament, aquesta facilitat m’havia comportat problemes amb més d’un tutor que es pensava que ho havia plagiat d’algun llibre i acabava posant-me un zero.
  A hores d’ara, l’escriptura creativa segueix sent la meva vàlvula d’escapament. M’encanta que els personatges, dòcils i obedients, facin el que jo vull i que dins la trama passin les coses que jo vull que passin. A la vida real m’haig d’adaptar a las circumstàncies, a la ficció mano jo.

  Podria seguir detallant les sensacions gratificants que em produeix escriure, però només afegiré que durant anys he anat amuntegant: novel•les, contes i escrits curs de tot tipus, que segueixo fent créixer.

  1. Joan

   25 febr. 16
   17:43 #

   Mercè, m’ha agradat molt el teu escrit!

   Es nota que gaudeixes quan escrius. Ja el títol mostra la complicitat que hi ha entre vosaltres…

   En el moment que he llegit “M’encanta que els personatges, dòcils i obedients, facin el que jo vull…” he pensat en una escriptora de contes; i en acabar de llegir-lo sencer al final ho confirmes.

   1. Mercè

    01 març 16
    11:01 #

    Moltes gràcies pel teu comentari, Joan.

 2. Joan

  25 febr. 16
  17:19 #

  L’ESCRIPTURA COM A EINA DE COMUNICACIÓ

  Hi ha moltes maneres d’expressar els nostres pensaments, el que sentim, les nostres idees… Per exemple mitjançant els gestos, les paraules… Però centrem-nos en el tema d’avui: l’escriptura. M’agradaria focalitzar-la com a una de les eines d’interacció que tenim entre les persones.

  Com en tota comunicació intervenen dos personatges claus: Per un costat tindríem un emissor, que en el nostre cas seria la persona que escriu; i a l’altre costat tindríem un receptor, com la persona que ha d’interpretar el que està escrit, és a dir el lector.

  A mi personalment no m’agrada gaire ni escriure ni llegir i no em considero ni un bon emissor ni un bon receptor. Tot i que, si hagués de posicionar-me ho faria en el segon grup, és a dir sóc més lector.

  Deixant de banda les classes d’escrits, crec que hi ha dos factors molt importants que ens condicionen tota bona comunicació. D’una banda, tenim la qualitat dels interlocutors. Sembla obvi que si disposem de més bons emissors i receptors això repercutirà en una millor comunicació. D’altra banda, i no menys important, entenc que ha d’haver-hi un equilibri entre l’escriptor i el lector. Què vull dir amb això, doncs que de res serveix tenir un protagonista superb, si l’altre part no és capaç d’interpretar-lo. Fins i tot podríem arribar a parlar d’absència de comunicació.

  Fent aquest curs de català m’agradaria aconseguir dues fites: la primera, millorar el meu nivell tant d’escriptura com de lectura, perquè em serveixi d’estímul per a poder practicar amb més ganes aquest dos aspectes; el segon objectiu, seria el de trobar l’equilibri satisfactori i suficient entre la professora i els companys de classe, per tal d’obtenir un bon clima de treball i d’entesa entre nosaltres.

 3. Maria Jose

  27 febr. 16
  15:19 #

  LA MEVA RELACIÓ AMB L’ESCRIPTURA

  No m’agrada gens ni mica escriure escriure, m’emprenya haver d’escriure qualsevol tipus de text. Els textos administratius els puc suportar perquè són, generalment, com una plantilla ja estructurada, normalment només s’han d’omplir. Però els textos creatius, com ara un diari, mai he segut capaç de fer-hi tres fases seguides i sentir-me bé fent-les.

  Suposo que és una mica d’inseguretat encara que amb els anys cada vegada em sento més segura. O potser una dificultat per trobar les paraules i lligar-les d’una manera que diguin el que vull explicar. Se’m fa un nus al cervell amb les paraules. O intentar desenvolupar una estructura escrita amb sentit.

  Fins i tot els mails i whatssap em posen nerviosa perquè no em surten les paraules adequades en el moment exacte i penso que a vegades no s’entén el que vull explicar. Potser es una falta de pràctica.

  Per aquests motius, procuro evitar haver d’escriure, em resulta difícil i incòmode. La meva millor relació amb l’escriptura és la lectura, això si que m’agrada i llegeixo tot el que cau a les meves mans m’encanta la informació de tota mena.

 4. Teresa Cots Soriano

  28 febr. 16
  7:05 #

  L’ESCRIPTURA

  La veritat és que no tinc gaire costum d’escriure textos utilitzant el bolígraf i el paper.

  Les noves tecnologies fan que utilitzi sovint el teclat de l’ordinador o bé el del mòbil.

  Acostumo a escriure correus electrònics,missatges de text, el watssap,etc. Em comunico amb
  els meus amics a través de textos curts i alguna vegada de més llargs.

  Una cosa positiva de les classes de català és que tinc l’obligació d’escriure textos més llargs
  que m’ajuden a pensar i a reflexionar. De tant en tant elaborem escrits sobre diversos temes
  que després, un cop corregits,publiquem en el bloc que compartim tots els alumnes.

  Com que m’agrada molt la cuina també tinc el costum d’escriure les receptes dels plats
  que més m’agraden o que he aprés a fer de nou a les classes de cuina. Aquestes receptes
  m’ajuden a no oblidar-me de cap ingredient, a ser metòdica i organitzada a l’hora de cuinar
  a casa meva per tal que obtingui uns bons resultats culinaris. Amb aquesta manera de fer
  vaig més tranquil.la a l’hora de tenir convidats. De fet, sempre queden molt contents. De tant
  en tant passo aquestes receptes al meu ordinador per tal de tenir-les ben endreçades i
  també poder-les compartir amb altres persones.

  Per acabar, també voldria dir que ja m’agradaria a mi saber escriure textos, com ara contes,
  petites narracions, com fan els bons escriptors i novel.listes.

 5. Esteban Rabadán

  28 febr. 16
  10:50 #

  Preferències de textos

  Els tipus de textos que m’agrada escriure són els de caràcter creatiu i informal, em sento més lliure per poder expressar el que penso i el que vull explicar.
  Els escrits administratius els trobo massa freds i formals, amb unes estructures molt definides i marcades, de les quals no te’n pots sortir si vols fer un redactat correcte.
  Dintre dels escrits creatius, m’agraden els textos narratius de ficció. És amb aquests on em trobo més còmode a l’hora d’escriure perquè pots utilitzar un llenguatge més col·loquial i amb paraules més quotidianes .
  Escriure per escriure sempre és més agradable que haver de fer-ho per obligació i amb caràcter oficial. En resum, si hagués de dedicar-me professionalment a escriure, preferiria ser un escriptor de novel·les de ficció abans que un notari, el qual, es passa el dia envoltat de textos administratius i legals.

  Esteban.

 6. Núria

  28 febr. 16
  22:07 #

  ESCRITS CREATIUS

  M´agrada escriure i les narracions creatives més.
  Penso que tenen la màgia de fer-nos volar amb la imaginació a través de la paraula escrita i crec que tenir aquesta facultat literària per escriure és molt gratificant i apassionant.

  Crec que l`escriptura creativa és una important via de comunicació per a les persones i es consolida al llarg de la vida per etapes, com si es tractés d`un cicle biològic. En néixer, marquem el taló en un paper i això significa la nostra identitat, la narració creativa de la nostra història; a la infantesa, quan hem après a escriure el nostre nom amb una frase plena de significat; les famoses narracions dels deures; els escrits a la família per donar raons o simplement per saber d´ells quan la vida i el temps ho demanen; fins i tot quan la nostra existència s´acaba i volem que ens recordin amb unes quantes paraules de comiat en un text creatiu.

  Per tant, penso que l`escriptura creativa desenvolupa els sentits, la fantasia, els sentiments i les passions i ens apropa més a un món més imaginatiu i fantàstic on la vida es descorda a través de les paraules.

 7. Assumpta navarro

  29 febr. 16
  13:37 #

  L’escriptura

  Si hi ha alguna cosa que em desestressa és escriure, això sí, escrits creatius.

  M’agrada molt fer les felicitacions de Nadal. Alguns anys les faig en forma de poema i d’altres en forma de prosa. Depèn com estic anímicament o senzillament perquè en posar-me davant del paper començo a escriure i em surt espontàniament una cosa o l’altra. Deixar córrer la imaginació és tan divertit! Pots fer que tot sigui bonic, emotiu, colpidor… pots transmetre al lector aquestes sensacions i que quan acabi de llegir pensi: ” que bonic!”

  Quan era jove estava molt enamorada d’un noi, i ell no em feia ni cas. Escrivia el que m’hauria agradat dir-li i sempre vaig pensar que un dia li podria comentar. Ara quan ho llegeixo em fa tornar a aquells anys de joventut tan i tan bons que vaig passar. L’escriptura dura per sempre.

  Una vegada, boi i estant ingressada a la Puigvert, vaig viure un cas molt particular i mentre vaig ser allà, vaig començar a escriure i em va sortir un conte que guardo amb molt d’afecte perquè el cas era realment especial.

  Puc afirmar que per mi escriure és mitja vida perquè em permet ser com jo vull ser, sense cap trava, de cap tipus.

 8. PACO GARCÍA

  02 març 16
  14:09 #

  L’ESCRIPTURA PER A LA GENT DE LLETRES

  A la pregunta que em fan, haig de respondre que no, no m’agrada gens ni mica escriure.

  Considero que jo particularment no tinc la facilitat de paraula ni el lèxic adequat per poder.ho fer. Tot i que a causa del curset de català que estem fent, em veig obligat a escriure bastant sovint, més del que voldria, “suant tinta”, per tal de que les idees flueixin i aixi poder desenvolupar més o menys els temes que ens proposen a classe.

  Suposo que aquesta manca d’inquietut literària, em ve donada per la tasca que he fet al llarg de la meva vida laboral. Però si hagues de triar entre alguns tipus de text preferiria el tema administratiu que va més en concordança amb la feina que he dut a terme.

  No obstant, envejo la gent que té aquesta capacitat per escriure, per la imaginació que s’ha de tenir i com d’una simple idea, son capaços d’escriure un llibre, el guió d’una pel.lícula, una novel.la o qualsevol altre tipus de literatura.

  Per tot això considero que l’aptitud o facilitat per escriure va innata amb la persona. Malgrat tot ens hem d’esforçar per poder-ho fer més o menys bé, la voluntat és el que compta.

 9. Àngela

  03 març 16
  17:53 #

  L’ ESCRIPTURA M’ AGRADA MOLT

  Sempre m’ ha agradat escriure perquè per mi es la millor manera d’ estudiar. Aixi m’ adono de si realment he entès el que he llegit, a més a més també puc compartir les meves idees amb altres persones.

  Per exemple, quan tinc l’ oportunitat participo en fòrums de medicina i psicologia perquè s’ hi exposen temes molt interessants de patologies, tècniques, tractaments, des d’ altres vessants.

  En aquets espais paticipan gent de tot el món i això permet interactuar amb altres cultures i facilita la fluïdesa de la interculturalitat social. També quan hi ha situacions complexes per la intervenció d’ alguna patologia d’ un pacient, llavors exposes la dificultat que tens per tirar endavant amb el tractament i seguidament tens el suport i la col.laboració d’ altres professionals disposats en tot moment a ajudar-te.

  En conclusió, ratifico que el bon ús dels fòrums ajudan a adquirir més coneixements, cultura general, conèixer i relacionar-te amb altres persones i una altra cosa favorable és que pots tornar a coincidir amb amics a qui feia temps havia perdut la pista i gràcies a aquets espais ens hem retrobat de nou.

 10. Annabel Mateos

  06 març 16
  20:40 #

  GAUDIR ESCRIVINT EN LA INTIMITAT

  Si m’he de definir sobre si m’agrada escriure he de dir que depèn. Tinc una relació ambivalent amb l’escriptura, diria que sí a l’escriptura personal i no a l’administrativa o per motius de feina.
  D’una banda, per la meva feina he de fer força escrits d’estil administratiu: informes, protocols, projectes, cartes, etc. i encara que amb els anys i la pràctica he anat agafant confiança i seguretat no gaudeixo fent-los i em resulta avorrit.
  D’altra banda, durant la meva vida, en els moments més importants, intensos, de crisi, de creixement, he fet diari personal, no amb assiduïtat ni continuïtat però el poder escriure m’ha ajudat a identificar i expressar sentiments. En moltes ocasions no trobes paraules per compartir el que et passa i com et sents i en posar-te davant d’un paper va sortint tot de forma fluida.
  Això sí, quan ho rellegeixes després d’un temps, et sorprens a tu mateixa del que havies escrit, sents l’evolució personal, el pas del temps, el creixement que et fa mirar les coses de forma diferent.
  Així doncs, podria dir que a la meva vida m’ha ajudat i m’ha agradat escriure per a mi mateixa, en la intimitat, com a diari personal, per expressar emocions. Gràcies diari pel temps compartit!

  Annabel Mateos

 11. Josep Hervás

  06 març 16
  22:57 #

  EL PLAER D’ESCRIURE
  Qui dubta de la màgia de l’escriptura? A qui no li agrada crear una història? Per què m’agrada escriure, contar, publicar o redactar? Per mi és transmetre, és obrir-se, sortir de l’armadura de la vida i descobrir el món dels meus somnis.
  Escric cada dia ja sigui pels meus estudis o simplement per expressar, per obrir un espai on els mots es combinen per crear tot allò que hi ha al meu cap, tot té cavitat en el cercle de les lletres; refranys populars per redactar un conte, una frase que avui assenyala el camí de la meva vida i et porta a fer una reflexió… escriure és escriure, crear a partir del full en blanc i volar amb el on vulguis…
  Després de dies d’escriure, arriba el dia que et preguntes per què? Aleshores trobes la resposta, escric pel plaer d’escriure, sense cap altra pretensió, i en aquest moment t’adones de com gaudeixes pel fet d’omplir el full blanc amb lletres i lletres que només per tu volen dir alguna cosa… diversió.
  A la fi, tothom escriu perquè li apeteix, perquè troba una sortida a la seva vida, perquè li agrada construir un món amb les seves emocions amb el sostre de la seva inspiració.

 12. Eli Santacruz

  07 març 16
  10:09 #

  T’AGRADA ESCRIURE?

  El que més m’agrada d’escriure és poder veure reflectides en paper les meves idees, pensaments o sensacions.

  Escric cada dia, encara que no siguin textos literaris, ja que sento una profunda admiració pels escriptors.

  Acostumo a escriure en post its per organitzar- me a casa, també escric per estudiar, és la millor forma per mi d’assimilar els coneixements.

  El meu malson comença quan haig d’escriure textos, no m’agraden gaire, em costen molt de fer, la qual cosa espero superar aquest curs.

  Començo per passar molt de temps pensant abans d’escriure, després faig un munt d’esborranys, aquí podeu imaginar la típica escena de l’escriptor assegut davant el seu escriptori, al voltant de boles blanques de paper.
  Quan finalment m’agrada el text, el repasso per l’ortografia amb l’ajuda del diccionari i per últim, el passo a un full blanc.

  M’estimo més que el text sigui manuscrit en lloc de fer-lo a l’ordinador.

  Penso que, com tot en la vida, la pràctica i la disciplina m’ajudaran per arribar a perdre la por als escrits creatius.

  Eli Santacruz

 13. Mònica

  07 març 16
  14:59 #

  ESCRIURE SOTA MÍNIMS

  No m’agrada escriure,no sento la necessitat d’escriure, ni m’hi sento còmoda. Posar-me davant un full en blanc o a la pantalla, ja sigui d’un ordinador o del mòbil , per escriure, em genera una predisposició negativa. Ni tinc inventiva, ni paciència.

  Escric a la feïna, escrits administratius. Són escrits, gairebé sempre, repetitius, amb poc espai per a la imaginació.

  No sóc imaginativa, mai he sentit la necessitat de “fer volar” la imaginació ni de traspassar-ho a un paper. Sento que perdo el temps davant un full en blanc, em fan enveja les persones que tenen la capacitat de crear i traspassar les històries que els volten pel cap.

  Els escrits administratius, que són els escrits que utilitzo, són senzills, repetitius, amb un llenguatge fàcil d’apendre. Aquí és on em sento bé, o…. missatges a través del mòbil, però amb llenguatge coherent, noms sencers, complets.

  Finalment, he de reconèixer que no pateixo per no escriure, no m’agrada. Ni imagino, ni tinc necessitat de fer-ho. Mai m’aficionaré a escriure. L’escriptura creativa la deixo per als que saben fer-ne.

  Jo restaré pendent que quan ells escriguin, en faré una bona lectura i els reconeixaré o no, si saben fer un bon text.

  Mònica

 14. Teresa P.

  07 març 16
  22:59 #

  L’escriptura

  Jo mai m’he parat a pensar si m’agrada escriure o no , és que no m’ho havia plantejat ,
  però sí , sí que m’agrada i prefereixo més fer escrits creatius que administratius .

  El que escric , quan ho faig , és alguna historieta que em passa pel cap , coses meves , curiositats d’algun viatge que he fet , o d’alguna cosa que he vist i m’ha cridat l’atenció.

  M’agrada escriure a la tarda , o al capvespre , que és quan acostumo a estar sola i tranquil-la . Quan estic sola i tinc un llapis i paper m’hi puc passar força estona , encara que sigui , per fer quatre apunts , també m’hi poso a les vacances , al càmping amb el silenci de la nit , o alguna tarda que plou i no pots sortir .

  Asseguda a la terrassa , amb el soroll de la pluja , escrivint tranquil-lament , i les hores et passen depressa , gairebé sense que te n’hagis adonat .

  El que em passa és que el que he escrit no ho he deixat llegir mai a ningú , perquè penso que no està ben escrit o ben redactat , és que ho faig només per mi , quan m’ho he repassat ho guardo en un calaix i allà és queda .

  Fins que arribi un dia que torni a llegir i segurament ho tornaré a refer , perquè hi haurà algunes coses que voldré canviar , i potser quan jo ja no hi sigui els meus fills és faran un fart de riure , amb els escrits de la seva mare .

  Teresa

Curiositats


Cursos


Arxius