1. dolors

  01 març 17
  18:22 #

  Com arribar a ser un país sostenible
  En aquets moments són 100 milions de persones, entre pagesos i obrers, que treballen en la indústria tèxtil i el cotó cobreix aproximadament el 47% de les necessitats nort-sud de la fabricació en maquiles,empreses de confecció instal-lades en zones sense obligacions fiscals ni laborals.
  Una de les grans aportacions a tota la societat seria reduir efectes devastadors que provoquen els 10 quilos de material tèxtil per persona i any que es llencen.
  Es treballa per reduir al màxim i la manera és donar-los un nou ús,tal com serien les botigues de segona mà, ja existents; també crear tallers de transformació, com pot ser una camisa en una funda de coixí per al sofà, un jersey de llana recobert de buata per a un llit per a la mascota,uns texans en un davantal o una bossa per posar estris en el parell de butxaques…Els teixits de llana poden molt bé servir per fer catifes o vànoues.Tot amb molta
  imaginació i efectivitat, ja que les persones que porten a terme aquests tipus de transformació queden molt satisfetes del resultat.

 2. Milagros

  01 març 17
  19:27 #

  La explotació en el mon del tèxtil

  Fa uns anys,l’empresa per la qual treballo va obrir una planta a Bangladesh.Uns companys i jo vàrem viatjar fins a l’Índia per tal d’ajudar i aportar la nostra experiència en la posada en marxa de l’esmentada fàbrica.
  Nois, vaig tornar esgarrifada! No us podeu imaginar en les condicions que treballa aquella gent. Sobretot els nens i les dones, els fan treballar 70hores setmanals per menys d’un euro al dia.
  Aquesta experiència viscuda em va fer veure les coses des d’un altre punt de vista respecte al tema de la moda i sobretot de les grans marques.
  Totes aquestes marques que vosaltres vestiu perquè són de moda i tenen un preu assequible a les vostres butxaques, totes , totes, tenen presència allà.Exploten homes, dones i canalla.
  Això sí,alguns d’aquets grans caps d’empresa surten a la llista Forbes com a primeres fortunes.
  Jovent, jo el que intento dir-vos és que no cal estrenar tanta roba, que no passa res si no teniu un vestit per cada dia de la setmana. Només reduint en això us feu un favor a vosaltres mateixos i als vostres fills, ja que sou els hereus del planeta,un planeta sobrexplotat i contaminat per moltes coses, però també pels pesticides, blanquejadors i tints que es fan servir per tractar el cotó.
  Feu un ús responsable de la roba i sobretot compreu productes fabricats al nostre pais.
  Jo sempre dic,i sé que no és políticament correcte:
  Si comprem productes fabricats en aquests països, acabarem treballant en les mateixes condicions que ells.

 3. IRMA

  04 març 17
  0:57 #

  UNA LLUITA PEL TEU FUTUR “LA MODA”

  Parlem del nostre planeta: de moda versus compres.
  Si creus que l’exhauriment dels recursos naturals de la nostra Terra sona a ciència-ficció, si creus que l’augment de la contaminació no està a les teves mans, aquí tens algunes propostes i, amb un mínim esforç, formaràs part d’una actitud positiva per a un menor impacte mediambiental.
  Pensa simplement, què passaria si en lloc de compres compulsives apostessis per compres meditades? És ben senzill, generaries menys residus al teu entorn i seria un gran pas endavant. Cadascun de nosaltres llença una mitjana de 7 i 10 kg de roba a l’any, una xifra que hauries de tenir en compte abans de renovar la roba del teu armari i reflexionar sobre les possibles opcions de reduir, reciclar o reutilitzar.
  D’altra banda, tens alternatives viables davant la necessitat d’una nova compra. Avui dia pots optar per: botigues de segona mà, botigues gratis, intercanviar roba amb familiars, companys, amics i coneguts, o bé, si disposes d’un mòbil, pots fer ús d’apps com la ben coneguda Chicfy.
  Diuen que l’aparença expressa la teva personalitat, però, la teva manera de ser és el que realment és únic. Sigues únic i mou-te perquè el teu món futur millori.

  Agrupació per una moda sostenible
  info@modasostenible.cat

 4. josefina

  04 març 17
  19:29 #

  La roba

  Partim de la base que la roba és una necessitat bàsica per a nosaltres, per anar vestits. Però no tenim en compte el que suposa la fabricació de la roba per al nostre medi: comporta un alt consum d´energia i a l´hora de tenyir-la, contamina amb els residus.
  Hem de pensar que hem fet que sigui un consum irresponsable, comprem sense necessitat, sense coneixement, ni pensant si ens fa falta o no. Pareu-vos a pensar! Quanta roba teniu a l´armari que no feu servir i no us poseu? Massa
  no?.
  Com podríem aturar tot això? Jo, us dono unes quantes respostes. Fent-ne un bon ús, comprant si realment ens fa falta, també intercanviant la roba amb els nostres amics o familiars. I la no fem servir,que ja no ens posarem, la podríem porta als contenidors, que hi ha als carrers o a les botigues de segona mà i llavors podríem aprofitar i comprar també, si fa falta.
  Són maneres de renovar l´armari i fer un mínim impacte ambiental al nostre medi.
  Ja sé que no pensem així i hem de canviar molt hàbits. Mediteu una mica, és roba. Continuarem sent iguals com a persones si en tenim més o menys . Això no canvia la nostra identitat.

 5. Carolina

  05 març 17
  18:58 #

  NOVA TEMPORADA

  En els temps que corren, què serà dels sastres i les modistes?
  Abans es compràven vestits fets a mida amb un patró clàssic perquè no passessin de moda i duressin molts anys. El preu era alt, perquè es pagaven bons teixits i llargues hores de feina.

  Avui en dia, aquestes cadenes d’empreses de Moda que fabriquen en altres països, aconsegueixen vendre a preus de ganga. Amb aquestes campanyes de publicitat que ens aborden per tots els mitjans, qui s’està de canviar el fons d’armari cada temporada?

  Tot això fa que aboquem cada any milers de tones de roba als contenidors. Tones de roba de cotó tenyit, ple de contaminants, que acaben a les plantes de deixalles.
  És per això que és necessari un consum responsable, adquirir robes de teixits naturals, per tal que ens durin més d’una temporada.

  I per altra banda, quan es fa neteja d’armari, conscienciar-nos de donar la roba a organitzacions o mercats de segona mà, o simplement, deixar-la als contenidors destinats a aquest fi.

 6. Manuel

  06 març 17
  16:44 #

  AUTÒPSIA A LA MODA

  Les autòpsies es realitzen per determinar quatre cosses específiques:
  1. Hora de la mort.
  2. Causa de la mort.
  3. Danys infligits en el cos (inclosos els danys causats per malalties).
  4. Tipus de mort (suïcidi, assassinat o mort natural).
  Hora de la mort:
  En el mateix moment en què la gent vam fer cas dels publicistes, que ens deien que si no anaves a l’última en qüestió de moda no eres res i que allò que es portava ahir, avui està desfasat.
  Causa de la mort:
  El consumisme del primer món, l’especulació, l’avarícia, la manipulació dels mitjans de comunicació mitjançant la publicitat, tant directa com encoberta, el gregarisme de les masses…
  Danys infligits en el cos:
  • Explotació laboral.
  • Treball infantil.
  • Absència de drets sanitaris.
  • Sobreexplotació dels recursos naturals.
  • Contaminació descontrolada de medi ambient.
  Tipus de mort:
  Suïcidi, però aquest acte no va ocórrer a tot l’organisme (humanitat) al mateix temps, sinó que cada societat va seguir el seu procés.
  Conclusió:
  Sort que no es tracta d’un ésser viu de veritat i que podem fer-li l’autòpsia sense que estigui mort del tot.
  En l’actualitat hi ha pobles que vesteixen com ho han fet sempre, amb productes naturals biodegradables que troben al seu voltant i ells mateixos processen.
  Encara que no cal ser tan dràstic, i seria suficient amb reciclar i no seguir els dictàmens de la moda com si fos una religió.
  Crec que si tots posem de part nostra, sobretot els polítics, pot ser que el problema tingui solució.

 7. Josep Guerra

  17 març 17
  7:46 #

  EL MEDI AMBIENT I LA BUTXACA
  Quan anem al supermercat i agafem una bossa de plàstic, no pensem més enllà. Com i on acabarà aquella bossa? Quant mal pot fer al medi ambient? Una sola bossa, bastant. Aquesta mateixa, juntament amb milions més, poden fer tan de mal com mai haguéssim imaginat.
  El cost de processar i reciclar una tona de bosses de plàstic és d’uns tres mil vuit-cents euros. Aquesta quantitat de bosses, un cop processades i reciclades, serà venuda per poc més de trenta euros.
  Les bosses de plàstic de la compra estan fetes de polietilè, un derivat del petroli. Reduir el consum de bosses de plàstic farà disminuir la dependència del petroli estranger.
  Si fem servir bosses de tela o el cabàs de vímet de tota la vida quan anem a fer la compra es pot estalviar al voltant de sis bosses de plàstic a la setmana. D’aquesta manera, al cap d’un any es poden estalviar unes dues centes vuitanta-vuit bosses. Imagina quantes bosses es poden estalvia durant tota la vida i l’ajut que això representaria per al media ambient i per a la economia.

Curiositats


Cursos


Arxius