• Any Pompeu Fabra – Mes de maig

  Una mirada a la llengua i a la història

  Mots, llocs, persones, activitats, institucions… del Calendari Fabra

  La Secció Filològica de l’IEC

  Article de Joan Gregorio

  La Secció Filològica és una de les cinc seccions de l’Institut d’Estudis Catalana (IEC). Fou creada juntament amb la Secció de Ciències l’any 1911 i compleix des d’aleshores la funció d’acadèmia de la llengua catalana que té encomanada l’Institut.

  La composició inicial de la Secció la integraven dos grans lingüistes: Antoni M. Alcover, que fou el primer president, i Pompeu Fabra, que esdevindria el principal descodificador de la llengua catalana. Al seu costat hi figuraven tres escriptors: Àngel Guimerà, Joan Maragall i Josep Carner, que en fou el secretari.

  A la secció li correspon:

  -L’establiment de la normativa lingüística

  -La investigació i l’estudi científic de la llengua

  -El seguiment del procés de normalització en el conjunt de les terres de llengua i cultura catalanes

   

  L’Exposició Universal de 1888

  Article d’Ida Caridi

  Es va celebrar a la ciutat de Barcelona entre el 8 d’abril i el 9 de desembre de 1888 i va rebre un total de 400.000 visitants procedents de tot el món. Va ser la primera de les dues  grans exposicions internacionals que se celebraren a Barcelona, la segona al 1929.

  La inauguració oficial  la va presidir el rei Alfons XIII, que tenia dos anys, i la reina regent, Maria Cristina, la princesa d’Astúries, Maria de las Mercedes, el president del consell de ministres, Práxedes Mateo Sagasta i l’alcalde de Barcelona, Francesc Rius i Taulet.

  El 1888 Barcelona tenia 530.000 habitants i era la segona ciutat més important d’Espanya en el pla polític i la primera a nivell industrial. L’exposició tenia una superfície de 380.000 metres quadrats i l’Arc de Triomf era la porta d’entrada. El recinte s’estenia pel parc de la Ciutadella fins al lloc on avui s’ubica l’Hospital del Mar.

  Es va considerar tot un èxit, tant pel nombre de visitants com pel rendiment econòmic, tot i que va acabar amb un dèficit de sis milions de pessetes, i per la projecció internacional que va donar a la ciutat. Es considera com el primer pas d l’economia catalana cap a l’europeïtzació.

  Aquesta exposició va passar a la història com un model de desenvolupament que posteriorment la ciutat va tornar a aplicar: l’Exposició Internacional de 1929, els Jocs Olímpics de 1992 i, recentment, el Fòrum Universal de les Cultures l’any 2004.

 1. Diana

  24 juny 18
  11:39 #

  A una setmana d’acabar l’elemental 3, vull agraïr a la nostra professora, Carme Aymerich, la seva dedicació, les classes amenes… la teva manera de transmetre la llengua i part de la història de Catalunya des de la neutralitat i el cor.
  Ha sigut un plaer compartir amb tu i els meus companys aquests espais i aquest aprenentatge.
  Gràcies!
  Diana

  1. Carme

   25 juny 18
   15:15 #

   Una fantàstica experiència compartida amb tu i els teus companys. Us dono les gràcies per la vostra implicació, per superar els obstacles i per la bona predisposició a participar en totes les activitats: Diana, Giulia, Melani, Ida, Jimena, Vanesa i Santi. I a Estela i Miguel, a les germanes Irene i Verónica i a Noelia i Teresa que durant un temps van formar part d’aquest grup.
   I recordeu les paraules de Fabra. “Cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança”

Curiositats


Cursos


Arxius