• Any Fabra – Mes d’octubre

  Fonda d’en Peret
  Article d’Esther Medrano

   

  L’any 1912, Pompeu Fabra va arribar a Badalona amb la seva dona i les filles, perquè va ser cridat per formar part de la Universitat de Barcelona i de l’Institut d’Estudis Catalans.

  Provenia de Bilbao on havia començat a fer de professor. Un cop a Badalona es va allotjar a la Fonda d’en Peret, ubicada a la plaça de la Vila fins que no trobaren una casa.

  Informació que m’ha facilitat l’Arxiu de Badalona:

  La Fonda d’en Peret, on inicia la seva vida a Badalona, actualment no és una fonda. Els baixos són establiments comercials i els pisos són residències privades. Es manté, però, la façana i ara està marcada com el punt 1r de l’itinerari que es pot seguir a la ciutat en motiu de l’Any Fabra.

  I Congrés Internacional de la Llengua Catalana
  Article de Vanesa Medina

  Cal destacar la dimensió que  va adoptar el Congrés, celebrat a Barcelona del 13 al 18 d’octubre de 1906, equiparable als dos conceptes que solen definir la personalitat catalana: el seny i la rauxa i que també són, sens dubte, extrapolables a la figura del seu creador, Antoni M. Alcover.

  El seny es trasllada a les sessions acadèmiques i la rauxa a les activitats culturals i participatives de caràcter festiu.

  Un fragment de la crònica de la inauguració publicada al setmanari Poble Català:

  La mirada de l’espectador s’estenia joiosament per la sala, plena de claror, sobreixenta de públic, caldejada d’entusiasme. Les dames catalanes, les nostres dones hermosíssimes hi estaven representades brillantment. Les localitats eren insuficients per a enquibir la multitud que traspassà la la portalada del teatre Principal.

  Entre la concurrència s’hi veien les més distingides personalitats de la nostra capital i de les comarques catalanes. Els amics se saludaven i s’estrenyien les mans i es deien franques paraules d’alegria. Una remor febrosa ressonava en el local. Allà es rebia la impressió d’un poble renaixent, aplegat per l’amor a la parla nacional, al verb robust de la seva ànima esperançada.”

   

  I Congrés Internacional de la Llengua Catalana
  Article de Rosa Delgado

  L’objectiu principal del Congrés fou orientar els estudis sobre llengua catalana i poder redactar una gramàtica de la llengua. En el Congrés també es va acordar la codificació ortogràfica i l’encàrrec de redactar el diccionari. Gràcies a aquests acords, la llengua s’unificava i els criteris es van poder difondre sense gairebé oposició arreu dels territoris de llengua catalana.

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Curiositats


Cursos


Arxius