Avaluar per aprendre
Fa pocs dies vaig assistir al Congrés Europeu Avaluar per Aprendre, organitzat pel Departament d’Ensenyament, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Comissió Europea i l’Student Assessment to Improve Learning. En el congrés s’hi van presentar aportacions sobre el marc teòric de l’avaluació de l’aprenentatge i també experiències pràctiques . Destaco 20 punts que es van tractar en les diferents conferències i que van quedar recollits en el hashtag #avaluarxaprendre de Twitter. També us recomano fer una ullada a la pàgina del congrés, hi trobareu totes les conferències, presentacions i resums i els pòsters.
1- Un docent té competència pedagògica si sap organitzar una bona bastida cognitiva per als seus alumnes mentre la necessiten.
2- La docència ha de ser dialògica, la retroalimentació per tenir sentit ha de ser immediata.
3- Cal prendre consciència de la importància que té l’avaluació i de com condiciona l’ensenyament.
4- Cal relacionar avaluació i aprenentatge: amb diàleg, aprenentatge actiu i col.laboratiu.
5- L’aprenentatge ha de ser un projecte comú entre professor i alumne.
6- Cal definir uns criteris d’avaluació que possibilitin identificar on s’és i què falta per aprendre.
7- S’ha de relacionar l’avaluació amb la comprovació de l’assoliment d’objectius.
8- L’avaluació és una responsabilitat col·lectiva i compartida. Dóna sentit a l’esforç de l’alumnat.
9- L’avaluació formadora té com a finalitat que l’alumnat aprengui a prendre decisions per regular-se. Cal que l’alumnat anticipi i planifiqui com resoldre les tasques.
10- Utilitzar llenguatge positiu en l’avaluació, els alumnes reaccionen bé si interpreten que poden millorar.
11- Cal fer participar els alumnes en discussions sobre els seus aprenentatges. La reflexió en l’alumnat necessita temps i pràctica.
12- Els alumnes han de saber què han après i què els falta aprendre
13- Cal diversificar les eines d’avaluació: La rúbrica i el portafoli són bones eines d’avaluació.
14- L’e-portafoli de l’alumne o carpeta d’aprenentatge, un instrument d’avaluació centrat en l’aprenent.
15- L’ànima del portafoli és la reflexió. Desenvolupa el pensament crític, la creativitat, augmenta les habilitats emocionals i socials, i fomenta la cooperació.
16- L’avaluació ha de ser autèntica, versemblant, ha de guardar fidelitat amb les condicions extraacadèmiques. Ha de ser realista, rellevant, constructivista i socialitzadora.
17- Els alumnes han de resoldre problemes (tasques) per exercitar les competències.
18- És important la retroalimentació: primer presentar objectius, després valorar a quina distància estem dels objectius i finalment delimitar què hem d’aprendre.
19- S’ha d’estimular l’autoavaluació i la coavaluació. És important aconseguir que els alumnes siguin bons autoavaluadors. Els professors també han de ser bons autoavaluadors.
20- Avaluar & Ensenyar és el mateix procés. Una activitat d’avaluació és una activitat d’aprenentatge, una activitat d’avaluació és bona si es pot fer servir com a activitat d’aprenentatge.
Per acabar, m’agradaria recomanar la conferència de la Neus Sanmartí i la seva presentació: Avaluació per aprendre a Catalunya: d’on venin, on som i cap a on anem.
2 comentaris
Formar el millor equip « la rebotiga
23 juny 11
3:12 pm #
[…] de l’avaluació, però d’altres encara no s’hi han pronunciat. Repassant el bloc sobre avalaució vaig fer una ullada a la presentació de la Neus Sanmartí al Congrés europeu Avaluar per […]
Sessió 18/07/2011 « ens-eramprunyà
19 jul. 11
3:28 pm #
[…] que feu una ullada a la presentació de Neus Sanmartí (enllaçada més amunt) i a l’entrada de Carme Bové sobre el congrés. Què en penseu? AKPC_IDS += […]