• Unitat 2: vaig néixer a…

  Què vas fer ahir? Què vas fer la setmana passada? Què vas fer fa tres mesos? Què vas fer l’estiu passat? Què vas fer l’any 2002?

  Recordeu que quan parlem d’un temps passat acabat i que mai no es tornarà a repetir utilitzem aquest passat:

  Jo vaig, tu vas, ell/a/vostè va, nosaltres vam, vosaltres vau i ells/es/vostès van + infinitiu= vaig cantar, vas estudiar, va treballar, vam escoltar, vau dormir, van prendre.

  Per aquesta unitat us proposo d’escriure una biografia d’un personatge força conegut, sense dir el nom, i deixar que la resta dels companys pensin qui pot ser.

  Vaig néixer, segons alguns, a terres llunyanes i llegendàries de la Capadòcia, però segons la tradició catalana, el meu naixement va ser a prop de Montblanc.

  Cavalcant un cavall blanc i amb una armadura tota daurada i lluent vaig veure una jove princesa que em va dir que havia de marxar ràpidament d’allà perquè hi havia un monstre que se’m menjaria, ella era la persona elegida per ser donada a menjar aquell dia. Li vaig dir que no passaria res perquè jo era allà per salvar-la. Quan la fera va sortir de cop i volta, amb gran horror de la donzella i amb gran alegria meva, amb un bon cop de llança la vaig malferir. La vaig lligar pel coll i li vaig donar a la noia perquè ella mateixa la portés mansa i atemorida. El rei, per agrair-m’ho, va voler casar la seva filla amb mi, però li vaig replicar dient que no la mereixia i que jo només hi havia anat per salvar-los del monstre i vaig desaparèixer misteriosament.

  Molts pobles m’honoren, però a Catalunya, entre els llibres i les roses, tothom em recorda

 1. Hervé VILA

  27 juny 18
  23:06 #

  Vaig néixer a l’any 1907, a la Ciutat de Mèxic. Quan tenia 18 anys, vaig tenir un accident amb autobús i em vaig fracturar la columna vertebral. No vaig poder caminar durant molts anys. Vaig ser considerada com una artista surrealista. Vaig participar a moltes activitats del partit comunista del meu país i vaig passar molt de temps amb Trotski, un amic soviètic revolucionari. El meu marit era un muralista molt conegut, pero era més gran, ja que tenia 21 anys més que jo. Aquest porc va tenir relació sexual amb la meva germana i vam discutir molt. Érem com un elefant i un colom. Vam divorciar després de 10 anys de casament, amb molt sofriment. Vaig escriure molts poemes en aquesta època. L’any següent, em vaig casar una altra vegada amb ell però era molt diferent. Abans de morir, vaig perdre una gamba perquè vaig tenir una infecció de la gangrena. Ara, la meva casa blava ara és un museu molt important en la meva ciutat. Em recordan com la pintora poetessa.

  1. Gabriel

   28 juny 18
   15:45 #

   Tu ets la Frida!

  2. Liliana

   28 juny 18
   22:36 #

   Frida Khalo 🙂

 2. Ana B.

  28 juny 18
  9:24 #

  Vaig néixer a l’any 1960 a Buenos Aires. Quan tenia 9 anys, vaig començar a jugar al futbol i un any després va apareixer al diari Clarín, que va fer una entrevista, molt important. Vaig guanyar el meu primer títol als catorze anys. Vaig jugar en els equips argentins, “Argentinos” i Boca Juniors. En paralel, el técnic de la selecció argentina em va convocar per jugar. Quan tenía 22 anys, vaig jugar al futbol catalá, italiá i vaig ser campió mundial en 1986. Dos anys abans, ens vam casar con la meva dona es diu la Claudia i vam tenir dos filles, la Dalma i la Gianina. Anys després, em vaig separar. Soc el jugador mes famós de la historia del futbol i vaig fer el gol “la má de Déu”.

  1. Hervé

   29 juny 18
   11:25 #

   Ana B es Maradonaaaaa

  2. Hannah

   29 juny 18
   11:53 #

   Tu ets Diego Maradona!

 3. Liliana

  28 juny 18
  23:30 #

  Vaig néixer el 14 de març de 1879 a Alemanya dins una familia jueva. Vaig créixer a Munic i, més tarde a Itàlia pèro em vaig nacionalitzar nord-americà en 1940. Sempre vaig ser llest i molt curioso sobre com funciona el món. Vaig tenir l’oportunitat de conocer a Mileva Marić amb qui em valg casar en 1903. Vam tenir dos fills. Vaig morir en 1955.
  Els anys de la meva vida adulta van ser una mica complicats perquè vaig viure les dos guerres mundials i llur impact politic i social. Pot ser que per aixo em vaig interessar profundament per les relacions entre ciència i societat; sobretot perquè la ciència va ser la meva “feina”. Valg participar en el Projecte Manhattan, perquè vaig pensar que era l’única forma de reduir els governs alemany i japonès.
  Per donar-los mès pistes us dic que entre altres coses: vaig visitar Barcelona en 1923 com a resultat de la invitació del científic català Esteve Terradas i Illa; em van oferir la presidència del meu pais pero la vais rebutjar :-O, diuen que vaig ser (és) el científic més conegut i important del segle XX i posiblemente em recorden molt per la meva Teoria Especial de la Relativitat, el meu premi nobel de 1921 o els meus cabells rebels :-D.

  1. Hannah

   29 juny 18
   11:56 #

   Albert Einstein 🙂

 4. Hannah

  29 juny 18
  12:16 #

  Vaig néixer a l’any 1977 a Colòmbia. Sóc una dona molt baixa, pero els meus cabells són molt llargs. Sóc una famosa cantant de génere Pop-Rock. La majoria dels meus cançons són en anglès o en castellà, pero també tinc unes canços en la llengua catalana, perque la seva parella es català. Ell es un futbalista famos, que juga amb el FC Barcelona. Ells tenen dos fills, Milan i Sasha, que van néixer a l’any 2013 i 2015 respectivament.
  Va cantar la oficial cançò del Mundial de Futbol de Sud-àfrica en 2010.

  1. Hervé

   29 juny 18
   17:19 #

   Ets la Shakira!

  2. Liliana

   29 juny 18
   22:08 #

   Shakira

 5. Piero

  29 juny 18
  19:43 #

  Jo vaig néixer a Estats Units l’any 1955 i vaig ser posat en adopció a una parella de classe mitjana. D’adolescent em vaig interessar en les computadores i vaig assistir a xerrades on vaig conèixer al meu futur soci.
  En 1972 Vaig ingressar a la universitat de Reed College d’Oregon però em vaig sortir pel seu alt cost. Entre 1974 i 1976 vaig iniciar la fabricació d’una computadora juntament amb el meu soci i fonguem “Apple computer company” que va ser un èxit enorme però per alguns problemes vaig haver de renunciar a la meva pròpia empresa.
  En 1989 vaig fundar “Pixar” una empresa que va produir reeixides pel·lícules animades.
  En 1996 vaig tornar a la meva antiga empresa que estava en declivi. A l’any següent vaig recuperar el comandament i vaig posar a la meva empresa en els més alt.
  En el 2004 em van detectar càncer de pàncrees i vaig morir en el 2011.

  1. Liliana

   08 jul. 18
   22:54 #

   Steve Jobs

 6. nikolay todorov

  30 juny 18
  9:44 #

  vaig neixer en catalunya l’any 1850, des de petit vaig tenir un problema reumàtic que li va impedir portar una vida normal per a la seva edat i que l’acompanyà per sempre. Això li va comportar tenir un caràcter retret i reservat. Aquests fets men va permetre de passar moltes hores observant els animals, les plantes i les pedres. Vaig estudiar arquitectura a l’Escola de la Llotja i l’Escola Provincial d’Arquitectura de Barcelona, soc reconegut en tot el mon per les mevas obres d’arquitectura, la mes famosa es la mes visitada en espanya.Qui soc?

 7. Hannah

  01 jul. 18
  12:21 #

  Antoni Gaudí!

 8. Gabriela Gómez

  01 jul. 18
  16:54 #

  Jo vaig néixer a Polònia en 1867. Sóc la més petita entre cinc germans. Des que jo tenia 4 anys, podia llegir molt bé. La meva germana i jo estudiàvem en una escola secreta perquè en aquesta època les dones no podíem estudiar. Nosaltres ens vam mudar a França per això. Vaig guanyar dos premis Nobels pels meus descobriments sobre la radioactivitat. També vaig descobrir dos elements més, el poloni i el radi. Qui sóc?

 9. Rosy Leverman

  01 jul. 18
  21:10 #

  Sòc una estrella, cantant, actriu, productora, dissenyadora, ballarina, sóc mare divorciada, tinc bessons,he néixer a nova york al 24 juliol 1969 però d’origen porto-riqueny.

  1. Liliana

   08 jul. 18
   22:56 #

   Jeniffer López

 10. Icíar Martínez Flórez

  02 jul. 18
  9:04 #

  Vaig néixer a Chicago a l’any 1901. Vaig ser el quart de cinc germans. Quan era petit treballaba i anaba a l’escola. Vaig ser el fundador, amb el meu germà, de la meva companyia. Vaig adquirir renom com a productor de cinema, com innovador en el camp de l’animació i com a dissenyador. Vaig crear alguns dels personatges d’animació més famosos, especialment Mickey Mouse. Durant la meva extensa i reeixida carrera en el cinema d’animació vaig ser premiat amb 26 premis Oscar d’un total de 59 nominacions, i vaig rebre quatre premis honorífics, el que em converteix en la persona que més premis de l’Acadèmia ha guanyat. Vaig morir el 15 de desembre de 1966 a causa d’un càncer de pulmó.

  1. Liliana

   08 jul. 18
   22:57 #

   Walt Disney

 11. Yara Alondra Tellez Lima

  04 jul. 18
  11:28 #

  Chimel, Uspatán, 1959) Activista guatemalenca la lluita pels drets dels indígenes va ser reconeguda amb el premi Nobel de la Pau (1992). Filla de Vicente Menchú i Juana Tum, Rigoberta Menchú va néixer en una nombrosa família camperola de l’ètnia maia-quiché, els ancestres van forjar, entre els segles III i XV, l’esplendorosa civilització dels maies. Als cinc anys va començar a treballar al costat dels seus pares en les grans finques de les poderoses famílies tradicionals del país; posteriorment, en l’adolescència, va treballar durant dos anys a la capital guatemalenca com a empleada de la llar.

  La seva infància i la seva joventut van estar marcades per la pobresa, la discriminació racial i la violenta repressió amb què les classes dominants guatemalenques tractaven de contenir les aspiracions de justícia social de la pagesia. Sota el govern militar de Fernando Romeo Lucas García (1978-1982), diversos membres de la seva família van ser torturats i assassinats pels militars o per la policia paral·lela dels «esquadrons de la mort».

  Un dels seus germans, amb només setze anys, va ser víctima dels terratinents que empraven esquadrons a sou per arrabassar les terres als indígenes; el seu pare, Vicente Menchú, va morir amb un grup de trenta-vuit camperols que es van tancar a l’ambaixada d’Espanya en un acte de protesta, quan la policia va incendiar el local cremant vius als que estaven al seu interior (1980). Pocs mesos després, la seva mare va ser segrestada, torturada i assassinada per grups paramilitars.

  Mentre dos de les seves germanes optaven per unir-se a la guerrilla, Rigoberta Menchú va iniciar una campanya pacífica de denúncia del règim guatemalenc i de la sistemàtica violació dels drets humans que eren objecte els camperols indígenes, sense altra ideologia que el cristianisme de matisos revolucionaris de la «teologia de l’alliberament»; ella mateixa personificava el sofriment del seu poble amb notable dignitat i intel·ligència, afegint-li la dimensió de denunciar la situació de la dona indígena a Hispanoamèrica.

  Per escapar a la repressió es va exiliar a Mèxic, on el 1983 es ​​va publicar la seva autobiografia, titulada Em dic Rigoberta Menchú i així em va néixer la consciència. L’activista va relatar en aquest llibre la seva història personal i la de la seva comunitat indígena a l’antropòloga Elizabeth Burgos; a més d’aspectes reveladors sobre els costums i tradicions practicades pels quichés, l’obra inclou les seves reflexions sobre procés de transculturació a què han estat sotmesos els pobles indígenes, deixant veure entre línies el seu propi procés de presa de consciència.

  Actualment segueix treballant pels seus objectius des de la seva Fundació que té seu a Estats Units per aquest fet ha estat fortament repudiada a Guatemala.

 12. Leonor Balbuena

  10 jul. 18
  13:36 #

  Vaig nèixer en els EU a l’any 1946. Sòc de una família juva, des que vaig veura L’espectacle més gran del món el 1952, als 7 anys, no he parat de fer pel·licules. De petit cobrava entrade per Vera las mevas produccions. Als 11 anys vaig rodar el meu primer curt, The Las Train Wreck (1957), i als 12 amb actors inclosos vaig fer The last Gun (1959) una pel·lícule d’acció i batalletes. Pèro va ser en 1969 que vaig commençar el meu caminho profissional como director de cinema. Va ser en 1982 quan realment em vaig fer conèixer. Jo vaig dirigir una pel·lícula en la qual un extraterrestre una mica lleig, però adorable es va fer ami d’un humà i li va ajudar a tornar a casa seva.

  1. Leonor Balbuena

   10 jul. 18
   13:38 #

   * per veura las ..
   ** meu camí professional

  2. Hannah

   17 jul. 18
   18:42 #

   Steven Spielberg

 13. Daniel Pernia

  16 jul. 18
  22:54 #

  És un DJ internacional que va nèixer el 7 de novembre de 1967 a Paris, França. Va començar la seva carrera musical a discotecas punxant amb discos d´acetat però es va fer famós amb un sencill titulat “The world is mine” i d´aquí en endavant va començar a produir molts altres albums i actualment és un dels DJ més reconeguts al voltant del món. Aquest artista es presenta en festivals internacionales com el Ultra, el Tomorrowland o l’EDM. Tot i el seu llarg recorregut musical segueix creixent com artista i sorprenent al seu públic amb nous albums.

  1. Andrés

   17 jul. 18
   1:48 #

   David Gueta

 14. Andrés

  17 jul. 18
  1:47 #

  És un dels pintors més reconeguts mundialment. Va ser un dels impulsors del postimpressionisme.
  Va néixer el 1853 a Holanda, però gran part de les seves pintures les va fer viatjant per europa, principlament França.
  Existeixen diferents mites sobre la seva personalitat, impulsades per haver-se tallat l’orella esquerra després d’una discussió amb un altre pintor, Gauguin.
  El reconeixement de la seva gran talent va ser després de suïcidar amb un tret al pit en 1890.
  Avui les seves obres es troben en els principals museus i galeries del món. Una de les més famososas és La nit estrellada, que es troba al MoMA de Nova York i és considerada una de les més cares del planeta.
  Lamentablement aquest artista va morir pensant que havia fracassat amb la seva obra.

  1. Hannah

   17 jul. 18
   18:44 #

   Vincent van Gogh

 15. david

  17 jul. 18
  8:18 #

  va viure 350 anys abans christo.
  Va naixer a un continent,viure en un altre i va morir en Terca continent.
  Va ser un rei i un conqueridor,amb caràcter mult violent i va heretar la regna por violència.
  Conqueridor de Persia i la Índia.
  Va fundar una famosa ciutat. Gran aman de las arts.
  El seu nom es esmentat fin a tot en Europa.

 16. Yara Alondra Tellez Lima

  17 jul. 18
  13:10 #

  Aquest personatge a néixer el 21 d’octubre de 1859 a Vilanova i la Geltrú, Barcelona. Realitzo els seus estudis superiors a l’Acadèmia d’Enginyers Militars de Guadalajara (1874).

  Li interessava molt la vida militar i va anar abandonant poc a poc la carrera militar, al començament dels anys 1907 va ser candidat de Solidaritat Catalana.

  Aquest personatge va contribuir a la fundació de Joventuts Catalanistes (1919) vivint molt estretament aquest fet.

  També aquest personatge va ser fundador Esquerra Republicana de Catalunya, convertint-se en símbol de la Catalunya Republicana

  Aquest home va ser President de la Generalitat de Catalunya en els anys 1931 fins al 25 de desembre del 1933.

  En la presidència de la Generalitat li va succeir Lluís Companys en els anys 1933-1934.

  A Barcelona hi ha una plaça que porta el nom d’aquest personatge és rodona i al mig de la plaça hi ha una musa banyant.

  De quin personatge estem parlant?

 17. mary michael

  27 oct. 18
  1:37 #

  Hola sóc Mary Michael, estic aquí a spreed aquesta bona notícia a tot el món en com tenia amor meu marit i tornar. M’estava tornant boig quan el meu amor em va deixar per una altra noia el mes passat, però quan vaig conèixer un amic que em presentes a DrIgbinovia el gran Missatger, narrava el meu problema per DrIgbinovia sobre com el meu marit em va deixar i també com necessitava per aconseguir una feina en una empresa molt gran. Només em va dir que he arribat al lloc correcte eren estaré tenint el meu desig de cor sense cap efecte secundari. Em va dir el que he de fer, després que va ser fet, en els propers dies 2, amor meu em va trucar per telèfon i estava dient trist per a la vida em abans d’ara i també en la setmana que ve un després meu amor em va trucar per ser demanant perdó , Em van cridar per entrevista a la meva empresa desitjat era que havia de treballar com el supervisor. Sóc tan feliç i aclaparat que he de dir això a tot el món com ajudar a Drigbinovia em concedeix el meu desig de cor. Drigbinovia és especialista en tot tipus d’encanteri i màgia. Si necessites qualsevol tipus d’ajuda en contacte amb Drigbinovia a la següent adreça electrònica: doctorigbinovia93@gmail.com

  Gràcies a mi més tard.

 18. yaneiry

  08 abr. 19
  11:07 #

  se anomena descobriment el 12 de octubre del 1492 amb la seva arribada a america.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • stefania: Normalment em llevo a dos quarts de nou, esmorzo un cafè amb galetes i vaig al gimnàs. Després del gimnàs...
 • Daniela Morabito: Hola a tots. Us presento la meva familia. La meva mare es diu Norma, es pintora i te seixenta y sis...
 • Daniela Morabito: Hola, bona tarda! Soc la Daniela, soc de Mexic, però ara visc a Barcelona. En tinc 43 anys y soc...
 • Juan Ramón Bermúdez: Em llevo a las cinc de la matinada. D’hora vaig al gimnás abans de esmorzar. Torno al pis,...
 • Zaida Chirinos: Sóc la Zaida. Cada dia em llevo molt d’hora. Vaig a caminar una mica al voltant de la Rambla...

Núvol d'etiquetes