• Classe 10, 5 de desembre de 2019

  Benvolguts, benvolgudes,

  Per acabar el tema del llenguatge igualitari, hem vist un petit vídeo que ens ha passat la Lucia i hem comentat algunes frases que m’he trobat aquesta setmana mentre corregia.

  A continuació hem tornat a repassar l’article d’opinió, però sobretot per diferenciar-lo de l’article científic o divulgatiu. Ho hem relacionat amb les tasques de la unitat i amb les tasques de la prova final. Hem repassat el material per preparar la prova de la Direcció General de Política Lingüística que us he passat fotocopiat, però que també trobareu en aquest enllaç. És molt recomanable que us el mireu amb deteniment i que us mireu també les mostres que hi ha d’exemple.

  Després hem revisat les normes del guionet i hem corregit les paraules que vaig dictar fa uns dies i hem dedicat una estona als signes de puntuació. Els hem comentat i n’hem fet exercicis. Com ja us he dit moltíssimes vegades, és un tema molt important i una qüestió clau per donar cohesió als vostres textos. Repasseu el dossier que us he penjat a la prestatgeria i que espero que us resolgui tots els dubtes que pugueu tenir. És molt exhaustiu i espero que us sigui molt útil.

  Repassem els deures perquè no sé si els teniu del tot clars:

  • Heu de fer el guió del parlament, que és la tasca intermèdia de la unitat. Recordeu heu de mirar-vos el context de la pàgina 25, els enllaços de la pàgina 26 (activitat 2) i els enunciats de l’activitat 2 i l’activitat 6.  De moment només n’heu de fer el guió i enviar-me’l abans del 10 de desembre. Si alguns de vosaltres voleu fer la tasca a l’aula, només m’ho heu de dir.
  • Com a tasca avaluable d’aquesta unitat, heu de fer un article d’opinió per valorar la integració de les persones immigrades al país d’acollida. De moment, però, només us heu de mirar l’enllaç de la pàgina 32 i, si voleu, aquesta documentació,  aquestes dades i aquest resum i fer una llista amb tres arguments que us serveixin per defensar la vostra tesi. És l’activitat 8 de les pàgines 33 i 34 del dossier. Fer aquesta llista és una activitat optativa, me la podeu enviar per correu abans del 16 de desembre. Si preferiu fer directament l’article, sense aquest pas previ, endavant.
  • Un cop jo us hagi tornat revisats el guió i la llista dels arguments, ja podreu fer l’enregistrament del parlament (tasca intermèdia) i l’article sobre la immigració (tasca final). Tindreu temps fer-ho durant les vacancces de Nadal.

  Com que no em suggeriu cançons, segueixo amb temes i artistes que m’agraden a mi. Us deixo amb “Heura”, una cançó que en Cesk Freixas dedica a la seva filla. Espero poder sentir-la avui en directe.

  Bon cap de setmana llarg!

  Article complet

 • Classe 9, 28 de novembre de 2019

  Som-hi!

  Aquesta setmana hem començat la classe amb l’exposició oral de la Martina. Hem de felicitar-la per fer-la davant de tots nosaltres, malgrat els nervis que ha passat.

  La tasca intermèdia de la unitat és un parlament breu per inaugurar la Trobada d’Estudis “Els paisatges de Paco Candel” en commemoració de l’aniversari de la publicació Els altres catalans. Es tracta de fer el discurs inaugural i exposar la tasca de la Fundació, explicar la finalitat de la Trobada i presentar el conferenciant que obrirà les ponències, Manel Veiga. De moment, heu de preparar el guió de l’exposició. Me l’heu d’enviar abans del 10 de desembre. Un cop jo us el retorni revisat, ja podreu preparar el vostre parlament.

  Després hem parlat del llenguatge igualitari i hem llegit l’acord_sobre l’ús_no_sexista_de la llengua. També us he donat la fitxa de l’Optimot sobre aquest tema i hem fets exercicis.

  Tal com us he promès, us deixo aquest article de Quim Monzó. Em sap greu, però només l’he trobat en castellà. Us deixo també l’enllaç amb una entrevista amb la Carme Junyent. Aquest tema pot donar lloc a molt de debat. Us convido a penjar comentaris o textos relacionats amb aquesta tema a continuació d’aquesta entrada.

  A la prestatgeria del blog hi trobareu una guia molt completa sobre els usos no sexistes en el llenguatge i també un document sobre els signes de puntuació, que treballarem dijous vinent.

  Hem acabat la classe amb l’exposició oral de la Iolanda. També la felicitem perquè ho ha fet molt bé, no?

  Us resumeixo els deures:

  • Carta al director sobre el tema que vulgueu. Repasseu els enllaços del dossier abans de fer-la i reviseu-la amb la rúbrica de les pàgines 39-40 al final. Aquesta activitat no puntuarà però us anirà molt bé com a pràctica per fer després la tasca final de la unitat. Teniu temps per fer-la fins al 4 de desembre. Podeu repassar els possibles temes al resum de la classe anterior.
  • Tasca intermèdia de la unitat. Mireu-vos el context de la pàgina 25, els enllaços de la pàgina 26 (activitat 2) i els enunciats de l’activitat 2 i l’activitat 6.  De moment només n’heu de fer el guió i enviar-me’l abans del 10 de desembre. Si alguns de vosaltres voleu fer la tasca a l’aula, només m’ho heu de dir.
  • Repasseu una mica el manual dels signes de puntuació que teniu a la prestatgeria.

  Tenint en compte a què hem dedicat gairebé tota la classe aquesta setmana i que dilluns passat era el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, us deixo amb una cançó de Clara Peya, “Oceanes”. Espero que us agradi.

  Fins dijous vinent!

   

   

   

   

  Article complet

 • Classe 8, 21 de novembre de 2019

  Benvolguts i benvolgudes,

  Aquesta setmana hem començat amb les exposicions orals de l’Estefania i en Lluís. Els que no ho  heu fet a classe, recordeu que m’ho heu d’enviar per we-transfer abans del 27 de novembre.

  Hem seguit la classe parlant de la riquesa i varietat lèxica i hem comentat els enllaços de la pàgina 30 del dossier. També hem dedicat una estona als comodins i mots crossa i hem fet l’activitat 10 de la pàgina 33 i hem llegit un text de l’Empar Moliner.

  Hem repassat l’article d’opinió amb l’enllaç de l’activitat 9 de la pàgina 33. Mireu-vos-el perquè us donarà molts recursos per fer el text argumentatiu que us he encomanat com a deures i que al final us detallaré.

  Després de la pausa, hem acabat de revisar els exercicis de flexió de gènere i nombre, hem comentat les vostres notícies i ens hem endinsat en el món del guionet i les paraules compostes. Repasseu les normes i corregiu-vos vosaltres mateixos les paraules que heu escrit. Dijous vinent ho acabarem de revisar.

  Ara sí, anem als deures:

  – M’heu d’enviar l’exposició oral per we-transfer abans del 27 de novembre.

  – Heu d’escriure una carta al director /article d’opinió. Us proposo possible temes:

  • Rebatre o respondre l’article d’Antoni Puigverd sobre el futbol
  • Valorar la campanya publicitària de fa uns anys sobre el reciclatge i opinar sobre el reciclatge en general. Us deixo aquí l’enunciat complet i els enllaços que podeu consultar
  • Opinar sobre l’ús de les bicicletes a la ciutat
  • Parlar de la situació política del moment, ho podeu concretar com vulgueu: eleccions, sentència, resposta a la sentència, independència…
  • Argumentar la vostra opinió sobre el consumisme durant les festes de Nadal o la campanya del Black Friday

  Si no us agrada cap d’aquests temes, us podeu centrar en qualsevol qüestió que us motivi a escriure.

   

  Diumenge vinent, a les 5 de la tarda, faré una presentació del programa Voluntariat per la llengua a Llagostera, en el marc del Correllengua i abans d’un concert per celebrar l’Any Pere Calders. Si voleu venir-hi, hi esteu ben convidats, i si algú de vosaltres s’anima a participar en aquest programa, només m’ho heu de fer saber. Us deixo amb una cançó d’Els Amics de les Arts que parla d’una parella lingüística.

  Si voleu, feu-me suggeriments de cançons per a les properes entrades.

  Que tingueu un cap de setmana excel·lent! Fins aviat!

   

   

   

  Article complet

 • Classe 7, 14 de novembre de 2019

  Benvolguts i benvolgudes,

  Aquesta setmana, hem començat la classe amb les exposicions orals de la Marga i l’Adrià. Enhorabona a tots dos per la feina feta!

  Després hem continuat amb la unitat 2 i ens hem centrat en els connectors. Repasseu els enllaços de la pàgina 27 i la pàgina 29 i les remarques sobre conjuncions que hem vist. Per posar-ho en pràctica hem fet els exercicis de les pàgines 28 i 29. Sobre aquest tema recordeu:

  – Hi ha connectors que fem servir sovint que no són acceptats per la normativa.

  – Els connectors han de lligar amb el registre del text (recordeu el vídeo de Polònia que hem vist).

  – Cal usar-los de manera variada sense repetir sempre els mateixos.

  – Hi ha connectors que impliquen més d’una forma: d’una banda/de l’altra…, en primer lloc/en segon lloc…

  – Els connectors i els signes de puntuació són, en gran part, responsables de la cohesió del text.

  – Procureu que no es converteixen en tics, sol passar principalment en el canal oral.

  – Ajuden a comprendre el text, però perquè això es compleixi han d’estar ben situats.

  Després de tot això, hem revisat els exercicis d’accentuació i dièresi que havíeu fet de deures. Aquí us deixo la CLAU per si ho voleu repassar. Ens ha sorgit el dubte de Móra d’Ebre i en aquell moment no he trobat aquesta fitxa de l’Optimot que ho explica. Mireu-vos-la. (Sort de la Martina!)

  Per acabar, hem dedicat una estona a la flexió de gènere i nombre i hem començat a fer-ne exercicis. No hem tingut temps d’acabar els dos últims. Feu-los de deures i dijous vinent els revisarem.

  Us resumeixo els deures:

  • M’heu d’enviar l’exposició oral, que és la tasca final de la unitat 1, entre els dies 20 i 27 de novembre.
  • Heu de repassar els apunts que us vaig donar sobre flexió de gènere i nombre i fer els dos últims exercicis corresponents.

  Us deixo una cançó que tampoc té res a veure amb el dia, però que m’agrada molt: “Inventari” de Pau Alabajos. La coneixeu? S’admeten suggeriments per a la cançó de les properes setmanes!

  Fins dijous vinent!

  Article complet

 • Classe 6, 7 de novembre de 2019

  Benvolguts i benvolgudes,

  Ja hem fet una altra classe!

  Amb els comentaris de l’esquelet de la notícia que havíeu fet i amb el repàs de les rúbriques de les pàgines 20 i 22, donem per acabada la unitat 1. Només us falta redactar la notícia i fer l’exposició oral.

  Aquesta setmana hem començat la unitat 2 i hem començat a parlar del text argumentatiu. Repasseu l’enllaç de la pàgina 25 per saber-ne més coses.

  També hem revisat els exercicis de vocalisme que teníem pendents i hem començat l’accentuació i la dièresi i, per acabar, hem fet un kahoot força fàcil.

  Repassem els deures:

  • Heu d’escriure la notícia de la taula rodona: activitat 7 de la pàgina 13 del dossier. Per fer-ho, cal que us baseu en l’esquelet que n’heu fet. També heu de tenir en compte la rúbrica de la pàgina 20. Aquesta activitat és una de les que puntua. És obligatòria. Procureu fer-la bé. Envieu-me-la quan l’hàgiu revisat des de tots els punts de vista i esteu convençuts que està bé. Teniu temps fins al 13 de novembre.
  • Heu de fer la tasca final de la unitat: l’exposició oral. En teniu l’enunciat a la pàgina 7 i a la pàgina 18 del dossier. Per fer-la heu de tenir en compte el mapa mental i el guió que heu fet prèviament. Mireu-vos també la rúbrica de la pàgina 22. Podeu fer l’exposició a classe (m’ho heu de dir prèviament) o enviar-la enregistrada a través de we-transfer abans del 27 de novembre. Aquest exercici també puntua. La Dolors l’ha fet a classe. Felicitats, Dolors, per la valentia de ser la primera! L’Adrià i la Marga ho faran a classe dijous vinent. Algú més ja ha comentat que també ho faria a classe, quan tingueu clar quin dia ho fareu, digueu-m’ho.
  • Heu de fer els exercicis d’accentuació i dièresi. Dijous vinent els corregirem i els comentarem.

  Us deixo amb una cançó que no té res a veure ni amb el dia ni amb la classe, però que m’agrada molt, perquè sempre és un bon dia per brindar per la vida, no us sembla?

  Fins dijous vinent! Que tingueu un molt bon cap de setmana!

   

   

  Article complet

 • Classe 5, 31 d’octubre de 2019

  Benvolguts, benvolgudes,

  Us resumeixo la classe d’aquesta setmana.

  En primer lloc, vam acabar de comentar la notícia. Ja havíem vist l’estructura i el contingut i ens vam centrar en les qüestions que fan referència a l’estil a l’hora de redactar. Ho trobareu al primer enllaç de la pàgina 11 del dossier. L’últim enllaç d’aquesta pàgina no funcionava. L’adreça correcta és aquesta: http://goo.gl/1AbLUj. Hi podeu donar un cop d’ull, si voleu. També vam mirar-nos els materials per preparar la prova de la Direcció General de Política Lingüística, concretament les pàgines 6-11 d’aquest enllaç. Tot i que és un exercici molt més complet del que estem fent ara, és molt recomanable, entre altres coses, perquè hi ha bons exemples i mals exemples i dona una idea molt clara del que s’ha de fer. Per acabar amb la notícia, vam repassar la rúbrica de la pàgina 20 del dossier.

  En segon lloc, vam seguir parlant de l’exposició oral. Vam veure les màximes de cortesia de la pàgina 17 del dossier.

  Després vam comentar els deures sobre el correu electrònic i els guions de l’exposició oral.

  A continuació vam revisar l’exercici que teníem pendent sobre que i què i vau escriure frases amb que, què, perquè, per què, per a què, per i per a per tancar aquest tema. Les revisaré i us les retornaré dijous vinent.

  Per acabar, vam fer un dictat de paraules i vam repassar les normes sobre a/e i o/u.

  Em deixo alguna cosa?

  Passem als deures:

   

  • Activitat 5 pàgina 11: heu de fer l’esquelet de la notícia, és a dir, heu d’escriure les 6 W (què?, qui?, com?, quan?, on?, per què? i donar-hi la resposta. No ha de ser un text cohesionat. Hi ha d’haver la pregunta i la resposta a continuació. Envieu-m’ho, si us plau, abans del 6 de novembre. Aquest guió us ha de ser útil per fer després la notícia.
  • Quan jo us retorni aquest exercici revisat, heu d’escriure la notícia de la taula rodona: activitat 7 de la pàgina 13 del dossier. Per fer-ho, cal que us baseu en l’esquelet que n’heu fet. També heu de tenir en compte la rúbrica de la pàgina 20. Aquesta activitat és una de les que puntua. És obligatòria. Procureu fer-la bé. Envieu-me-la quan l’hàgiu revisat des de tots els punts de vista i esteu convençuts que està bé. Teniu temps fins al 13 de novembre.
  • Heu de fer la tasca final de la unitat: l’exposició oral. En teniu l’enunciat a la pàgina 7 i a la pàgina 18 del dossier. Per fer-la heu de tenir en compte el mapa mental i el guió que heu fet prèviament. Mireu-vos també la rúbrica de la pàgina 22. Podeu fer l’exposició a classe (m’ho heu de dir prèviament) o enviar-la enregistrada a través de we-transfer abans del 27 de novembre. Aquest exercici també puntua.
  • Acabeu els exercicis d’ortografia i dijous vinent els corregirem.

   

  I com que hem sortit de classe que plovia, us deixo amb “Plou” de Tomeu Penya. Aprofiteu per constatar el trets característics del dialecte balear. Que tingueu molt bon cap de setmana llarg i bona castanyada i fins dijous!

  Article complet

 • Classe 4, 24 d’octubre de 2019

  Benvolguts, benvolgudes,

  Us faig un resum de l’última classe.

  Hem començat comentant els mapes mentals que havíeu fet de deures. N’hi havia per triar i remenar i tots eren molt interessants!

  També hem vist com ha de ser el guió de l’exposició oral. De deures, heu de preparar el guió de la vostra exposició.

  Us deixo l’enllaç amb el text del pregó de la setmana del llibre en català a Palma, que va fer Eva Piquer l’any passat. Hi parla de la lectura i a mi m’ha agradat molt. Potser també us pot ajudar a preparar l’exposició oral.

  Després hem parlat de la notícia. Hem donat un cop d’ull als enllaços que teniu a la pàgina 11 del dossier per comentar, sobretot, el contingut i l’estructura. Després ens hem entretingut una mica més en els titulars, hem vist algunes recomanacions i hem fet aquest exercici de revisió de títols de notícies. L’hem corregit fins a la frase 10. Acabeu l’exercici i el revisarem a la propera classe.

  Després de la pausa, ens hem dedicat a per i per a, un tema força controvertit. Per practicar-ho hem fet l’exercici de la pàgina 14 del dossier i un kahoot. Després hem repassat el que i el què. Espero que ara sí que us hagi quedat clar. Ens ha quedat l’última pàgina per corregir dijous vinent. Acabeu-ho si no ho heu fet a classe.

  Us deixo deures perquè els feu aquesta setmana:

  • Activitat 4 pàgina 10: Guió de la tasca final de la unitat (participació a la taula rodona: “La importància de la lectura en el procés d’aprenentatge”). Teniu el context i la tasca final a la pàgina 7 del dossier. També heu fet el mapa mental per agrupar els continguts i la informació de manera gràfica. Us recomano que us mireu els enllaços de la pàgina 10, dins la mateixa activitat, i que busqueu informació que us pugui ser útil. Si trobeu alguna cosa interessant, si voleu, la podeu compartir en els comentaris d’aquesta entrada. Per descomptat, tingueu present que aquest guió és el que haureu de seguir per fer l’exposició oral, per tant, us ha de ser útil. Envieu-m’ho per correu electrònic, si pot ser, abans del 31 d’octubre.

  I com que arriben les fires i, encara que no hi hagi barraques i concerts a la Copa, molts de nosaltres passarem per la plaça del Vi, us deixo amb aquesta cançó de Sopa de Cabra. Bones fires!

   

  Article complet

 • Classe 3, 17 d’octubre de 2019

  Benvolguts, benvolgudes,

  Aquesta setmana hem continuat parlant de l’exposició oral.

  En primer lloc, hem parlat dels mapes mentals i conceptuals. Hem comentat l’enllaç que us vaig posar al blog la setmana passada i hem repassat l’enllaç que teniu a la pàgina 8 del dossier.

  En segon lloc, hem comentat el vídeo de la pàgina 9 del dossier que havíeu mirat com a deures. Com que el conferenciant que hi sortia era d’una varietat dialectal diferent de la nostra, hem aprofitat per comentar les varietats dialectals i funcionals de la llengua. Teniu material sobre aquest tema a la prestatgeria i als enllaços de la pàgina 9.

  Per acabar la primera part de la classe, hem mirat un vídeo de la Teresa Baró amb consells per a una exposició oral eficient.

  Com a deures:

  • Heu de fer un mapa mental que us serveixi per preparat la tasca final de la unitat (que teniu detallada a la pàgina 7 del dossier). Si ho heu pogut venir a classe, mireu-vos bé l’enllaç que us vaig deixar a l’entrada de la classe anterior i l’enllaç de la pàgina 8.
  • Heu d’escriure un missatge per enviar per correu electrònic a un amic o un company de feina per explicar una mica en què consistirà la vostra intervenció a la taula rodona: per què hi participeu, és a dir, amb quin objectiu; a qui s’adreça, quin serà el vostre públic; què direu, punts principals del contingut; on es farà, localització espacial; quan es farà, localització temporal, i com, o sigui, si utilitzareu mitjans de suport, per exemple. Podeu agafar idees dels enllaços de la pàgina 10. Abans de considerar definitiu el text, no us oblideu de revisar-lo.

  Us agrairé que m’ho envieu tot per correu electrònic a girones@cpnl.cat abans de la propera classe.

  Després de la pausa, hem repassat els usos de perquè, per què i per a què i la diferència entre que i què (activitat 6, pàgina 12 del dossier). Mireu-vos-ho una mica. És important que us quedi ben clar. Teniu a la prestatgeria el material gràfic que us he ensenyat.

  I en una setmana de mobilitzacions com aquesta, us deixo amb Viure de Pau Alabajos. Espero que us agradi.  A mi m’encanta!

  Bona setmana!

  Article complet

 • Classe 2, 10 d’octubre de 2019

  Molt bon dia a tothom!

  Us faig un resum de l’última classe.

  Per començar, vam comentar els casos pràctics que ens quedaven i que havíeu de resoldre amb l’ajuda de l’Optimot. Estic convençuda que aviat sereu uns experts amb l’ús d’aquests recursos.

  Després vam començar la unitat 1, la tasca final de la qual serà una intervenció en una taula rodona, que teniu especificada a la pàgina 7 del dossier. Vam llegir un text de l’Eva Piquer i vam repassar l’enllaç de la pàgina 7 sobre les exposicions orals. També vam veure el  vídeo de la pàgina 16 que resumia força bé el que no ha de ser una presentació oral i el vam comentar tenint en compte la rúbrica de la pàgina 21. També vam repassar 50 consells pràctics per fer exposicions orals eficaces. Teniu el document a la prestatgeria del blog.

  El proper dia parlarem de com fer un bon guió i dels mapes mentals. Us deixo un enllaç sobre això molt interessant, tot i que és en castellà.

  http://cursomapasmentales.igipuzkoa.net/

  De deures, mireu-vos el vídeo de la pàgina 9 i llegiu-vos el document sobre registres i varietats que teniu a la prestatgeria del blog.

  Després d’això, vam repassar l’ús de perquè / per què  / per a què (pàg. 14 del dossier) i vam fer l’exercici de la pàg. 15. Mireu-vos-ho una mica. És important que us quedi ben clar.  En aquest enllaç  hi trobareu més exercicis per practicar aquest tema. Al final vam fer un kahoot que va resultar força divertit.

  Per acabar, vam comentar i revisar algunes frases extretes dels vostres textos.

  Recordeu que si voleu repassar qüestions gramaticals o ortogràfiques podeu fer servir aquests enllaços:

  http://aplicacions.llengua.gencat.cat/itineraris-aprenentatge/index_c.html

  http://aplicacions.llengua.gencat.cat/itineraris-aprenentatge/index_b.html

  Com que hem parlat dels perquès, us deixo amb una cançó de Cesk Freixas: “Em pregunten per què canto”. Teniu clar per què s’escriu per què en aquest cas? Sabríeu explicar-ne el perquè? Espero que us agradi.

   

   

  Bon cap de setmana i bona setmana!

  Article complet

 • Classe 1, 3 d’octubre de 2019

  Què us va semblar la primera classe? Us en faig un petit resum.

  Després de les presentacions obligades, vam comentar la programació: calendari, sistema d’avaluació, enllaços d’interès… La teniu penjada a la prestatgeria del blog.

  Seguidament vam fer un repàs de recursos lingüístics a Internet i ens vam centrar, sobretot, en l’Optimot. Us recomano que feu un cop d’ull a tots els recursos de què vam parlar i que us animeu a fer-los servir. A la prestatgeria del blog hi trobareu la llista amb tots els enllaços. Vam fer un exercici per practicar una mica. Acabeu-lo i dijous vinent ho comentarem.

  Per acabar, vàreu fer un petit exercici d’expressió escrita. Intentaré revisar-los aquesta setmana.

  La primera classe va ser, doncs, un petit tast del copiós àpat que ens està esperant. Se us ha obert la gana?

  De deures:

  • Heu d’acabar de resoldre els casos pràctics amb Optimot.
  • Heu de mirar-vos l’enllaç de la pàgina 7 del dossier.

  A la propera classe començarem la unitat 1 del dossier sobre l’exposició oral.

  Com a última cosa, us dono un article de l’Empar Moliner sobre precisió lèxica i errors freqüents. Espero que us agradi:

  http://www.ara.cat/premium/opinio/Paraules-paraules-cantava-Nuria_0_1230476950.html

  Avui hem començat un viatge que seguirem fins a final de curs. Per això, us deixo amb la cançó Benvinguts al llarg viatge de Txarango. Espero que us agradi.

  Us animeu a penjar comentaris sobre la primera classe?

  Bona cap de setmana a tothom!

  Article complet