• Carles III, rei dels catalans. Un itinerari per al nivell de suficiència

  mapa

  Volem compartir amb tots vosaltres una nova activitat: Carles III, rei dels catalans. Es tracta d’un itinerari que ressegueix algunes de les passes més rellevants de l’arxiduc Carles d’Habsburg, coronat com a Carles III, rei dels catalans.

  El recurregut comença al Pla de Palau. Allà ens fixarem en l’Antic Palau del Virrei o Reial, avui desaparegut, on van residir Carles III i la seva muller durant l’estada a Barcelona. A l’altre costat de la plaça hi ha la Llotja, on es va representar una de les primeres òperes italianes en tot l’estat, Il più bel nome, d’Antonio Caldara, gràcies a la influència dels nous reis. Continua la ruta fins a la basílica de Santa Maria del Mar, escenari del casament entre l’arxiduc Carles i Elisabet Cristina de Brunswik. El següent pas és el Fossar de les Moreres. Allà ens fixarem en el passadís ara inexistent que unia la basílica amb el Palau Reial, i que ens ajudarà a escenificar la marxa del rei de Barcelona per convertir-se en emperador del Sacre Imperi Romanogermànic i, gairebé dos anys més tard, la sortida de la ciutat de la seva esposa. El passeig continua fins al número 20 del carrer Montcada, al Palau Dalmases, casa de residència de Pau Ignasi Dalmases, ambaixador a Londres els darrers mesos del setge, on intentava trobar una ajuda per resoldre el cas dels catalans. L’itinerari acaba a la Capella d’en Marcús, al final del carrer Montcada, tocant al carrer dels Carders, on constatarem la importància de la devoció religiosa, fregant al fanatisme, per apel·lar al miracle de la salvació de la ciutat.

  activitat 025-SS-Itiner – Carles III, rei dels catalans

  Proposem dividir el grup classe en sis grups, un per cadascun dels sis punts d’interès. Cada grup ha de preparar la presentació d’un dels centres d’interès (el Quadre de l’itinerari incorpora enllaços amb informació), i també ha de preparar la lectura associada a cada punt (el professor/a els facilitarà els textos amb antelació). Durant l’itinerari, els grups fan les seves presentacions i lectures. Al final del recorregut es pot fer un canvi d’impressions.

  Per completar l’itinerari també podem preparar un qüestionari a partir de preguntes plantejades per cada grup, segons allò que explicaran. Durant l’itinerari els alumnes completen les preguntes i al final ells mateixos el resolen.

   Com sempre, us recomanem que abans de fer l’activitat contextualitzeu els fets del 1714 per mitjà del resum corresponent al nivell intermedi i suficiència.

   Els fets de 1714 – nivells II+SS+DD

  Com a conclusió de l’activitat es pot proposar que els alumnes enregistrin un vídeo amb les seves exposicions orals. Aquests vídeos els podem compartir mitjançant aquest blog.

  Com sempre, si teniu qualsevol proposta d’activitat per treballar amb els alumnes, no dubteu de compartir-la amb tots nosaltres. Feu-nos arribar les vostres propostes a 1714barcelona@cpnl.cat.

  Bona feina!

   

   

   

   

  Share

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.