• Fem una recepta de cuina

    sopa galets 2Estem fent de bons amfitrions. Ja hem acollit a casa nostra uns quants cantaires i també hem elaborat un programa de visites per quan arribi la coral. A continuació us proposo escriure una recepta. L’objectiu és elaborar el menú  per al dinar popular que farem les dues colles el dissabte al migdia. De les receptes que haureu escrit, proposarem un primer plat, un segon plat i unes postres.

     

    Per tal de fer la recepta hem de tenir en compte les recomanacions següents:

    1.- La recepta s’ha d’escriure amb diverses perífrasis d’obligació:

    (impersonal) CAL + verb en infinitiu: Cal fregir els alls abans.

    (impersonal) S’HA DE + verb en infinitiu: S’ha de treure la safata del forn…

    S’HAN DE + verb en infinitiu: S’han de pelar les gambes…

    Verb HAVER + DE + verb en infinitiu: Hem de fregir les gambes.

    CAL QUE + present de subjuntiu: Cal que fregim abans els alls.

     2.- S’han d’utilitzar els següents enllaços:

    Primer, en primer lloc, per començar…

    Després, a continuació, tot seguit, en acabat…

    Mentrestant, alhora, simultàniament, mentre feu la salsa, …

    Per acabar, finalment, per últim…

    3.- Hem d’escriure també els ingredients.

  1. Oliver

    18 març 15
    19:16 #

    Aqui teniu la meva recepta de cuina. Es un primer plat bonissim i molt facil i rapid de preparar. A més, está molt be per aquestes dias de fred.

    Brou de coriandre (2 pers.)

    Ingredients:

    1 manat de coriandre
    4 patates
    1 gra d’all
    1 tros de pebrot (verd o vermell)
    ¼ ceba
    Arròs (opcional)
    pebre vermell (dolç)
    Sal
    Oli

    Preparació:

    En primer lloc, hem de bullir l’aigua en una olla amb una mica de sal. A continuació, cal afegir-hi dos dits d’oli (mesurat en un got) i una cullera petita de pebre vermell (recomanem que sigui dolç). Mestrestan, s’han de pelar les patates i es parteixen en dos o tres trossos cadasquna. Desprès hem de pelar i picar tant la ceba com el gra d’all. Cal que rentem la ceba amb aigua freda abans de picar-la per estalviar-nos unes llàgrimes ;-).

    Tot seguit hem de posar el tros de pebrot sense a l’olla. Un cop l’aigua estigui bullint, cal afegir-hi el coriandre. A continuació, cal bullir-ho tot fins que les patates siguin toves. Opcionalment, es pot afegir un grapat d’arròs. Finalment, s’han de treure el pebrot i el coriandre abans de servir.

    Bon profit.

    1. Ester Corts

      26 març 15
      12:11 #

      Hola, Oliver,
      Com podem dir: “una cullera petita”?
      Busca al diccionari: “mentrestan” i “desprès”. Ja ens diràs què et surt:-)
      Molt bé!

      1. Oliver

        06 abr. 15
        16:55 #

        Ester,

        he fet una mica de reçerca i he trobat el següent:
        – “una cullera petita” es diu “una cullereta”
        – Per altre bande, he vist que “mentrestan” estaba mal escrit. Realment, s’escriu “mentrestant” i es un advervi que significa ” durant el temps en què s’esdevé quelcom”.
        -” Desprès” es un altra adverbi que vol dir ” més enllà, seguint una altra cosa en situació, ordre, rang”.

      2. Ester Corts

        28 abr. 15
        11:26 #

        Sí, senyor!
        Una coseta: “Després”: fixa’t que l’accent és al revés de com l’has escrit. Això fa que quan ho pronunciem, la “e” sona diferent, tanquem més la boca. Això es diu “accent tancat”

  2. GEMA MARIA TORRADO

    19 març 15
    16:20 #

    TRUITA DE PATATA I CEBA:
    Ingredients:
    – Patates
    – Ceba
    – Ous
    – Oli d’oliva
    – Sal

    Elaboració:
    * Per començar, hem de pelar les patates i les cebes, i les hem de tallar a quadrets petits.
    * A continuació, s`ha de possar una paella al foc amb molt oli i quan estigui calent, hem de possar les patates dins de la paella i cal remenar sovint.
    * Després de cinc minuts, cal afegir la ceba a la paella. Deixem freigir tot junt.
    * Tot seguit, quan la patata i la ceba estiguin fregides, s`ha de colar per treure l’oli.
    * Hem de batir els ous en un bol i afegim el sofregit.
    * Per acabar, hem de possar una paella al foc amb una mica d’oli i tirem l’ou amb la patata i la ceba dins.
    * Després de tres minuts s`ha de donar la volta a la truita.
    * Altres tres minuts i ja estarà feta.

    1. Ester Corts

      26 març 15
      12:14 #

      Gema,

      Busca al diccionari si et surten els verbs “possar” i “freigir”.
      A veure què trobes! Ja ens ho diràs!
      Molt bé!

  3. Dulce

    22 març 15
    0:39 #

    PASTIS DE POMA

    Aquí está la meva recepta. Es molt fàcil de fer. Podeu menjar aquest postre sense remordiment ja que es molt lleuger.

    Ingredients:

    Una mica de mantega
    1 cullerada de farina
    2 pomes
    1 iogurt natural
    Sucre o un raig de stelvia al gusto
    2 ous
    100 gr de farina de civada
    1 cullerada de melmelada
    1 sobre de llevat

    Elaboració:

    Per començar, hem d’untar un motlle amb mantega i l’empolsinem amb farina.
    Tot seguit, s’han de posar a la batedora dues pomes tallades, la farina, el iogurt, la stevia o sucre, els ous y el llevat.
    Aboquem la barreja al motlle i després afegim-hi les pomes filetejades a sobre.
    Hem de ficar el pastís al forn preescalfat i deixar-lo durant 45 minuts a 180 graus.
    S’ha de cobrir el pastís amb la melmelada i posar-lo uns minuts amb el forn apagat.
    Per acabar, deixar-lo reposar un minim de quatre hores abans de servir.

    Bon profit

    1. Ester Corts

      26 març 15
      12:16 #

      Dulce,

      “aquest postre”?
      “al gusto”?
      “Per acabar, deixar-lo reposar”: Hi falta alguna cosa.
      A veure si trobes els errors. Ja ens ho diràs! Ànims,!

  4. Patricia

    22 març 15
    23:10 #

    Crema Catalana

    Aquest es un postre molt tradicional a Catalunya. Veureu que es molt facil i bonissim!

    Ingredients per a cuatre persones:
    -1l. de llet
    -6 ous grans
    -200 gr. de sucre
    -La pell d’una llimona
    -80 gr. de Maizena

    Per començar, cal posar en una cassola la pell de la llimona i un got de llet. A continuacio s’ha de posar la cassola al foc i quan bulli, retirar-la.
    Tot seguit s’han de separar les clares dels rovells i posar-los en un recipient amb el sucre, la maizena i la llet que s’ha bullit (sense la pell de la llimona). Cal remenar tots aquests ingredients durant un minut.
    A continuacio, cal posar la resta de la llet en la cassola i posar-la al foc. S’ha de remenar fins que bulli. Aleshores, cal retirar del foc.
    Per acabar, s’ha de posar la crema en uns platets, posar-hi sucre per damunt, escalfar el cremador al foc i quan estigui ben calent, cremar la crema.

    Bon profit!!!

    1. Ester Corts

      26 març 15
      12:21 #

      Patricia,
      Et poso algunes paraules perquè les busquis al diccionari, a veure si trobes la forma correcta d’escriure-les 🙂
      “facil”
      “cuatre”
      “continuacio”

      Fixa’t: “les clares cal posar-los…” Hi ha un problema amb el pronom. A veure si ho trobes i ens ho dius!
      Molt bé, crac!

  5. VICTORIA

    23 març 15
    11:07 #

    Jo he fet dissabte per sopar i ha quedat molt bona…

    ALBERGÍNIES FARCIDES DE CARN.

    Ingredients: (per a 4 persones)
    2 albergínies
    300 grams de carn picada de vedella
    300 grams de tomàquets
    4 talls de formatge
    1/2 ceba
    1/2 pebrot groc
    1/2 pebrot verd
    3 grans d’all
    1/2 litre de llet
    2 colleres de farina
    Oli d’oliva, sal, pebre i julivert.

    Elaboració:
    Per començar, hem de rentar les albergínies i tallar-las per la meitat, desprès fem uns talls a la carn sense arribar a tocar la pell. En seguida hem de posar-las en una font, assaonar-las i regar-las amb una mica d’oli. S’ha de rostir a 200º C durant 25 minuts.
    Quan les albergínies estiguin fetes, retirem la carn amb cura i piquem.
    A continuació cal picar la verdura (ceba, 1 gran d’all i els pebrots) i posar a sofregir en una paella amb oli, doncs afegim la carn de vedella amb sal i pebre i cuinem breument. Seguidament afegim la carn de les albergínies amb una mica de julivert picat i barregem bé.
    Ara, per la beixamel, hem de posar una mica d’oli en una cassola, afegim la farina i ofeguem breument. Doncs afegim la llet poc a poc sense deixar de batre fins que espesseixi i s’assaona. Tot seguit, cal omplir les albergínies amb la carn amb verdura i cobrir amb la beixamel. També s’ha de cobrir cadascuna amb un tall de formatge i gratinar al forn.
    Finalment, hem de picar els altres 2 grans d’all, daura’ls en una paella amb oli, afegim els tomàquets i hem de saltar durant 3 minuts. Servim les albergínies acompanyades amb els tomàquets saltejats i adornades amb una branca de julivert.

    1. Ester Corts

      26 març 15
      12:24 #

      Vicky,
      Dius “En seguida”. Quina opció correcta podem trobar?
      Falten uns quants pronoms, a veure si els trobes i ens ho dius!
      Ànims! 🙂

  6. Xabier

    23 març 15
    19:11 #

    Jo proposo una delicatessen fàcil de cuinar:

    Per començar hem de trossejar les verdures en forma de daus i les cebes en rodones gruixudes. Després hem de posar la ceba amb un rajolí d’oli en una paella i quan haigin agafat una mica de color hi afegim els pebrots vermells i els carbassons. Al cap d’una estona hi afegim les albergínies i desprès els tomàquets. Hem de remenar fins que faci pil-pil, alhora hem de salar i afegir un rajolí de vinagre de poma.
    A continuación Hem de deixar coure al menys 30 minuts a foc lent.

    Per acabar hem de salar la tonyina per cada costat i posar-la tombada a la paella sobre les verdures 1 minut per cada costat. Finalment hem de trure la paella del foc i deixar-la coura amb el seu propi calor altres 3 minuts.

    Delicatessen a punt per menjaaaaaaaarrr!!!

    Ingredients
    Filets de tonyina gruixudes
    Ceba
    Carbassons
    Pebrot vermell
    Albergínies
    Tomàquets madurs
    Vinagre de poma
    Sal

    1. Ester Corts

      26 març 15
      12:26 #

      Xabier,
      Busca al diccionari: “al menys” a veure si et surt. Ja ens diràs com s’escriu correctament.
      Busca també el verb “coura”.
      Molt bé!

  7. Alberto

    24 març 15
    6:54 #

    “OLARRUZOPA”: SOPA DE POP (4 persones)
    A continuació os presento una recepta típica del meu poble, no apta per a estómacs febles. L’origen de aquet plat es molt antic, ja que com Zumaia està situat a la costa del mar Cantàbric y la geologia marina és molt propícia, la zona ha estat sempre plena de pops. Un bon dia a algun zumaiarra que estava avorrit, després d’haver pescat uns quants pops, se li va ocórrer deixar-los assecar per fer una sopa potent amb ells, en lloc de cuinar-los directament. D’aquesta manera, és bastant típic veure pops secs penjats a l’exterior de los masos. Aquí va aquesta recepta per als més valents!

    Ingredients:

    – 1 pop sec
    – 1 ceba
    – 1 porro
    – 2 grans d’all
    – 1 pa de “sopako” (pá utilitzat en moltes receptes de sopes al País Basc, significa “per a la sopa”)
    – Brou del pop sec
    – 1 got de vi blanc
    – 1 raig de conyac
    – 1 cullerada de pebre dolç
    – 1/3 cullerada de pebre vermell
    – 1/2 got de tomàquet fregit natural
    – Oli
    – Sal

    • En primer lloc s’han de tallar les verdures y posar-les en una cassola amb oli abundant. Es molt important que quedin ben ofegades, a foc lent, per donar-hi una bona consistència a la sopa.
    • Després hem de treure el pop de l’aigua en què ha estat en remull durant un dia i trossejar-ho en trossos molt petits. Tot seguit s’ha d’afegir el pop a les verdures i es deixarà una hora a foc molt lent. Cal guardar el brou del pop per afegir-ho més endavant.
    • Un cop passat el temps i les verdures i el pop estiguin llistes cal trossejar el pa de sopako i hem d’afegir els trossets a la cassola. El pa s’ha de desfer completament pel que necessitarà mitja hora a foc lent.
    • Finalment, cal afegir també un raig de conyac, un got de vi blanc, el pebre dolç i vermell, el tomàquet fregit i el caldo on ha estat el pop en remull. Si no es vol la sopa molt potent se li pot afegir aigua d’aixeta. Hem de deixar la sopa al foc fins que aquesta espesseixi i agafi una consistència adequada.
    He de dir que jo encara no la he provat, però lo faré properament a les festes del poble. Per terminar cal dir una altra cosa, i espero que no s’assabentin al meu poble, però no hi ha millor manera d’aprofitar un bon pop com quan es cuina a la gallega!

    1. Ester Corts

      26 març 15
      12:30 #

      Alberto,
      Molt bona la introducció i la conclusió final 🙂
      Una coseta: Quan parles del brou dius que “cal afegir-ho”. Hi ha un problema amb el pronom. a veure si pots dir-nos quin pronom és el correcte si substitueix a “el brou”. Vinga, crac!

  8. Ana

    24 març 15
    11:56 #

    Avui us vull fer un plat tradicional català: “Pollastre rostit”

    Recepta fàcil per a 6 persones i preparada en uns 35 minuts.

    – 1 pollastre a quarts
    – 1 tomàquet sencer
    – 1 branca de canyella
    – 1 copa de conyac
    – 1 ceba tallada en juliana
    – 2 grans d’all sencers sense pelar
    – 1 fulla de llorer
    – 1 got d’aigua
    – 1/2 got d’oli verge d’oliva

    En primer lloc, posem una cassola amb tot l’oli i amb el foc molt fort.

    Quan estigui ben calent, afegim el pollastre i el daurem pels dos costats, fins que quedi de color marró però no cremat.

    En aquest punt i sense baixar el foc, posem la ceba i deixem que es cogui fins que agafi un color marró semblarà cremat però està bé.

    Amb la ceba cuita afegim el conyac i deixem que s’evapori l’alcohol (uns segons).

    Llavors ja podem afegir el llorer, els alls sense pelar, el tomàquet sencer, la canyella i l’aigua. Baixem el foc al mínim, tapem la cassola i ho deixem coure uns 20 minuts.

    Jo en el meu cas no li he posat ni llorer ni conyac. Substituir el conyac per vi negre.
    Queda molt bo!

  9. Ester Corts

    24 març 15
    13:41 #

    Hola, Corina. Una coseta, recordeu les instruccions per fer aquesta recepta: Hem de… S’ha de… etc. És a dir, en lloc d’utilitzar “preparem tres plats” direm: “hem de preparar tres plats”. En lloc de dir: “fregirem les llesques” hem de dir: “hem de fregir les llesques”, en lloc de dir: les posarem…” hem de dir: “cal posar-les…”

  10. Ester Corts

    24 març 15
    13:42 #

    Per fer una recepta de cuina podem utilitzar diverses formes verbals. En aquest exercici es tractava de fer servir les “perífrasis d’obligació”, que són les que hi ha a les instruccions. Vinga, ànims! 🙂

  11. Corina

    24 març 15
    16:49 #

    Hola,Ester.Tens raó,vaig despistar-me.La recepta la faré un altre vegada.

  12. Corina

    24 març 15
    17:19 #

    LLESQUES D’OU: Aquesta recepta és típica de Setmana Santa. És fàcil de preparar i es pot fer per esmorzar, menjar com a postres o per berenar.

    INGREDIENTS:
    – Primer cal tenir preparats aquests ingredients: llet, sucre, pell de llimona i taronja, una branqueta de canyella, pa del dia anterior, ou batut, oli i mel. També cal que tinguem preparat un cassó per bullir la llet i una paella per fregir.

    ELABORACIÓ:
    – Per començar s’ha de posar la llet a bullir en un cassó juntament amb el sucre, la pell de llimona i taronja i la canyella. La quantitat de sucre variarà depenent del gust de cadascú.
    – Mentrestant s’han de tallar les llesques de pa. Cal que tinguin aproximadament un dit de gruix.
    – A continuació cal preparar tres plats: un amb la llet bullida, un amb l’ou batut i un altre amb sucre barrejat amb canyella o bé amb mel. Aquest últim serà per a arrebossar les llesquetes un cop fregides.
    – A continuació hem de posar força oli a la paella i escalfar-lo.
    – Després s’han d’agafar les llesques de pa i, en primer lloc, passar-les per la llet i després per l’ou.
    – Tot seguit s’han de fregir les llesques per les dues bandes anant amb compte que no es cremin.
    – Un cop les llesques estiguin ben daurades, cal que es posin sobre paper de cuina o colador per tal que deixin anar l’excés d’oli.
    – Per acabar s’han d’arrebossar les llesques amb sucre i canyella o bé amb mel.

    Bon profit a tothom.

    1. Ester Corts

      26 març 15
      12:31 #

      Corina,
      Ara sí! 🙂
      Ben escrit!

“Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, de què ens serveix?” (Joan Solà)


Per saber-ne més