• Club de linguofília II

  Escrit per el 22 de març del 2012 a les 20:05 a: Club de linguofília, General, Intermedi 1, Intermedi 2, Intermedi 3

  Continuem parlant de les nostres paraules preferides

  Durant tres setmanes hem estat participant en aquest club tan engrescador i hem batut un rècord al CATàleg: 47 comentaris!

  Torns de paraula plens d’idees interessants, de sensibilitat lingüística i de generosa creativitat que han mostrat als ulls dels companys dels cursos que som capaços d’inspirar-nos davant d’una paraula que ens agrada. Els mots més comentats de la primera trobada en aquest espai virtual han estat DESENVOLUPAMENT, PAPALLONA, REPTE, OPTIMISME i CRISPETES. Voleu rellegir-los?

  Tornem a obrir una altra sessió del Club de linguofília i us incitem a deixar-hi la vostra petjada per primer cop o a continuar amb les vostres aportacions els que ja heu gosat fer-ho algun cop.

  Per no perdre el fil, comencem parlant de les PESSIGOLLES, que segons el Diccionari català-valencià-balear és “la sensació espasmòdica, acompanyada de convulsió i de rialles, produïda per un contacte superficial i voluble a certes parts del cos, especialment a les plantes dels peus, a les aixelles o a la part anterior del coll”.

  Segons el nostre diccionari dialectal, aquesta paraula té una pila de variants:  pessigoles; pessiguelles; pessiguetes; cosseguelles; cassigoles; cassanogues; cassònigues; cassònies; cossinogues; cosquinogues; cosquelles; coscanelles; cosconelles; cosquerelles; segulletes; cosquilles; cossiguetes; còssigues; cassogues; joques.

  Sabeu com es diuen les pessigolles en altres llengües? En teniu, vosaltres?

   

24 comentaris

 1. S2_VNG_María José

  16 març 12
  10.23 h #

  Per part meva, us proposo ampliar aquest club amb tres paraules: SOMIAR, PEPETA I XARXA. M’agrada la paraula SOMIAR perquè em fa pensar en la llibertat i la inexistència de límits. La paraula PEPETA em fa molta gràcia; per a mi té un significat semblant a floreta, tonteta…, i la trobo molt simpàtica. I la que no m’agrada gens ni mica és la paraula XARXA, que ja fa molts anys que vaig avorrir, però que vaig acceptant a poc a poc.

  1. S2_abertran

   16 març 12
   10.28 h #

   Visca visca, ja tenim una altra entrada al club! Algú més s’hi anima? Va, home, no sigueu pepets! : )

  2. S2_VNG_Isabel Navarro

   18 març 12
   18.32 h #

   Us proposo paraules com ara papallona, rosella i donzella, pel seu so i pel seu significat, que em transporten a un món camperol i tranquil.

 2. Montserrat Badia

  16 març 12
  11.21 h #

  Ep,

  Jo també he sentit allò de “quiscolles” i m’ha semblat trobar-ho també per la xarxa.
  Ah, i més enllà de la sensació física que s’explica a la definició del diccionari, jo aposto pel significat metafòric, ara que ve la primavera, ara que tenim Sant Jordi a tocar, ara que el dia ja s’allarga… Ai, aquell pessigolleig…!

 3. Carnestoltes

  16 març 12
  15.57 h #

  Soc el Rei Carnestoltes (com sap tothom el Rei del Carnaval de Vilanova). El meu regnat efectiu comença el divendres i s’acaba el dimecres següent. Hi ha una cosa, però, que tots els meus secretaris no m’han sabut explicar: per què de la meva arribada en dieu : l’Arrivo ? ( amb v)
  Au vinga, ajudeu-me si us plau!

  Salut i força al canut

  1. Carla

   26 març 12
   13.19 h #

   Carnestoltes!!!

   Si no m’erro, la paraula “Arrivo” en aquest sentit carnevalesc, neix a Venècia, ciutat on aquesta festa de disbauxa també és molt important.
   Com que per Carnaval, tot s’hi val, a Vilanova ens hem volgut permetre aquesta llicència ortogràfica.

   Per cert, ja que hi sóc posada, i l’acabo d’escriure, a mi m’agrada la paraula DISBAUXA, que ve del francès. El seu significat original era “deixar de banda la feina”, cosa que de vegades no està gens malament 🙂

   M’agrada com sona, i m’agrada el significat hedonista que té avui dia!

 4. Anna

  17 març 12
  15.28 h #

  Us agrada tickling? a mi em sembla un mot bonic també…!
  Carnestoltes l’arrivo em sona a italià , pot ser? Vale, ja el ting …procedeix del carnaval venecià… si?

  Salut

 5. S2_VNG_SONIA

  17 març 12
  23.00 h #

  Jo he escollit el sintagma arc de sant Martí, perquè m’agraden els colors que apareixen al cel, és tan bonic. Al diccionari posa que és un meteor lluminós consistent en un arc que presenta, en bandes concèntriques, els colors de l’espectre. En castellà es diu arco iris, en francès arc-en-ciel i en anglès rainbow. La primera vegada que vaig sentir aquest nom tan curiós, vaig pensar: Per què en diuen arc de sant Martí? I vet aquí que he trobat que és el patró de la soldadesca i de la cavalleria medieval, el gloriós sant Martí. Abans d’acabar, també m’agraria comentar que a França hi ha una associació amb aquest nom, que realitza els somnis dels nens malalts; diuen que són els colors dels somnis. Que maco, oi!!!!

 6. S2_VNG_Boni

  18 març 12
  20.45 h #

  En general m’agrada molt la sonoritat del català. He escollit la paraula MADUIXA pequè m’agrada molt, tant el so com la fruita.
  També hi ha un altre mot que m’agrada molt, és SOMNI, perquè sense somnis no es pot viure.

 7. S2_VNG_Maria Antònia Montiu Clos

  18 març 12
  22.49 h #

  A mi m’agrada la paraula CARQUINYOLI. M’agrada el seu so i també el significat. Els carquinyolis són molt bons i, si els suques en vi dolç o en vi ranci, encara més!

 8. S2_VNG_Magda

  19 març 12
  10.20 h #

  M’agrada molt la paraula SINCERITAT, tot i que de vegades la sinceritat faci mal.També m’agrada el mot BONDAT; m’encanta que les bones persones, tot i tenir
  defectes, estiguin amb mi.

  Salut

 9. S2_VNG_Jérôme

  19 març 12
  11.47 h #

  M’agrada molt la paraula ORENETA, per la seva sonoritat.

  Salut

 10. S2_VNG_abertran

  19 març 12
  13.59 h #

  Bé, encara que molts de vosaltres sembla que sigueu del club “Com més curt millor”, estic molt contenta que hàgiu fet una aportació a aquest club. : )

  Mercès!

 11. S2_VNG_Maria José

  19 març 12
  16.49 h #

  Hola a tothom!

  Una de les paraules que més m’agraden, tant pel seu significat com pel seu so, és llegir, però també és una de les paraules que més em costen de pronunciar, tot i que estic segura que en un futur no gaire llunyà ho aconseguiré.

 12. Massimo

  19 març 12
  22.21 h #

  Una paraula que em crida molt l’atenció és “esgarrifós”. Trobo que la seva fonètica trasmet molt bé la sensació que ens dóna quelcom d’horripilant. Em sembla una paraula psicològicament onomatopeica.

 13. S2_VNG_Maribel

  20 març 12
  12.41 h #

  Una paraula que m’agrada molt és pessigolles, sobretot, perquè em fan riure i m’agrada molt que me’n facin.

 14. S2_VNG_Montse

  20 març 12
  19.00 h #

  Hola a tothom!

  Algunes de les paraules que més m’agraden són: papallona, petita, baldufa i rondinaire, potser pel seu so.

 15. Nancy I1 DT VNG

  20 març 12
  22.07 h #

  m´agrada molt la paraula “tastaolletas” em sembla singular per discriure a una persona sense continuitat per fer les coses. Ah! i també la paraula “ratolí” em sembla molt bufona:)).
  salutacions!

 16. Anna

  29 març 12
  11.54 h #

  Hola a tothom,

  Crec que hi ha paraules que en elles mateixes ja duen el significat.
  Us esmentaria ” xiuxiuejar” només dir-la ja sent la paraula suau que fa pessigolles a cau d’orella.

  Salut!

 17. I1 PR Mari Carmen

  03 abr. 12
  14.06 h #

  Hola a tothom.
  La meva paraula es ROSA ,per mi es una de les flor mes boniques que ni han. Me agrada el seu aroma, el seus colors.
  Parlem una mica de la seva historia:
  Ni han unas 100 especies, la majoria son de Àsia i un petit numero de Europa,Nord-amerià i Africà nor-occidental.
  El seu cultiu es molt antic, el primer híbrid es va fer amb espècie europea a la qual pauletinament es va anat incorporant gemes asiàtiques.
  La primera imatge que ni ha de la rosa es troba a la illa de Cnosos,Grècia i correspon al segle XVI a.c. També a la illa de Rhodas, Grècia,existència moneda amb la seva imatge.
  Desde la antiguitat el seu cultiu estava molt difós.Ja com planta ornamental com també per les sevas propietat aromàtiques.
  Entre els siris,egipcis,romans i grec era considerada símbol de bellesa.
  Aquí a Catalunya tenint la nostra historia sobre la rosa.Que es de sobra coneguda: “Sant Jordi lluit amb el dragó que te retinguda a la princesa. Finalment Sant Jordi ven-se i en el lloc on el drac derrama la seva sang nèxia un rosal comb símbol d’amor i amistat”.
  Per això aqui a Catalunya regalem el dia 23 d’Abril una rosa en simbol d’amor i amistat.
  Per curiositat es diu que cada color tenen diferent significat:
  Blau: milacres. Vermells: amor, amistat.
  Rosa: tolerància, secret. Rosa fosc: gratitud.
  Rosa clar: admiració. Blanc: innòcencia, puresa.
  Groc: zelós, vergonya,infidelitat. Taronja: passió.
  Ara quan regalis una rosa pensa que vols dir…
  Aquí acava la meva xerradeta, fins el dimarts.
  Que passeu una bona SETMANA SANTA.

 18. I1 PR MONTSE

  04 abr. 12
  10.29 h #

  Una paraula que m’agrada molt es FLOR,,, el mon es com un gran jardi i nosaltres som les flors amb colors, aromas i tamanys diferents.

  Salutacions i Bona Setmana.

 19. ttort

  06 abr. 12
  18.18 h #

  Després d’una llarga pausa, els alumnes dels grups d’intermedi heu trobat el camí per retornar al nostre club. Estic contenta de veure que, al costat de l’animació dels companys del grup de nivell S2 i altres espontanis, tenim altre cop collita de paraules: tastaolletes, roses i flors.
  Som a l’abril i el cel ens ha regalat pluges generoses. Se us acut algun mot propi dels dies grisos i humits?

 20. E2 VG Idoia

  08 abr. 12
  18.03 h #

  la primera vegada que jo vaig arribar a Vilanova va esser un dia de primavera. El tren va arribar a la nit i des de l’estació vam anar , fent una pasetjada , per la rambla principal. Qué bonca hi estava, em vaig sembler un lloc molt especial. Era la nit i només hi havia la llum del carrer i aleshores vaig veure la meva primera paraule en català: JULIVERT . Tot seguit vaig demanar que volia dir. Per a mi es un mot preciós; sonoro, fresc, divertit…..no se,
  I com parleu de la pluga i de la humidat,. jo per un record de la infantessa, tinc associat el julivert a un espai gris, humit i pluviós.

  Es la meva paraula i encara avui em sembla especial.

 21. E1 VG ANA LOZANO

  09 abr. 12
  12.29 h #

  A mi m’agrada molt la paraula pastanaga.Em fa molta gracia!.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català descripció dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 emocions Espriu Estellés expressió escrita feina Fora de l'aula gramàtica haiku Intermedi 1 Intermedi 3 lectura lectures linguofília llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sau Sigues viu viatges vilanova