• Discurs de Pau Casals a l’ONU

  Escrit per el 16 de maig del 2012 a les 11:14 a: Activitats del CNL, General, Pau Casals, Suficiència 2

  Benvolguts i benvolgudes alumnes dels cursos de Ribes,

  L’altre dia a classe vam iniciar l’experiència d’intentar millorar la comprensió lectora i la lectura en veu alta utilitzant les pràctiques del programa Llegim en parella. El primer full d’activitat ens demanava de llegir i comprendre el discurs que Pau Casals va fer a les Nacions Unides. Ens vam emocionar llegint-lo i em vau demanar com veure l’original. Aquí el teniu. Mireu el vídeo i prepareu-vos perquè els ulls s’humitegin i es faci un nus a la gola.

  Entrega de la Medalla de la Pau de l’ONU a Pau Casals.
  En reconeixement a l’actitud de Pau Casals en defensa de la pau, els Drets humans i la identitat dels pobles, el 1971 el secretari general de les Nacions Unides, U thant, li va lliurar la Medalla de la Pau. El discurs que Pau Casals va fer en agraïment a aquesta distinció consta com un dels testimonis més impressionants de la seva dimensió humana (Fundació Pau Casals)

2 comentaris

 1. Isabel RI I3

  16 maig 12
  17.58 h #

  M’ha sorprés el fet de que el cant dels ocells no fos de Pau Casals. Algú sap qui és l’autor? Per mi no significa gaire ja que soc castellana parlant com el meu entorn i la meva familia. El folklore catalá no l’he viscut, però ara com visc a Ribes i els meus fills han nascut aquí, si que m’agrada disfrutar de les festes majors per exemple.
  Algunes tradicions catalanes ja las sento com mevas encara que a la meva infantesa no las hagi viscut

 2. Àngels Bros

  02 juny 12
  13.52 h #

  A Isabel pel seu interès i amb tot el meu afecte.

  La cant dels ocells és una antiga cançó popular catalana d’autor desconegut de la que hi havia diferents versions.

  Una d’elles va ser cantada en versió paròdica el 9 d’octubre de 1705, pels partidaris del reiarxiduc Carles III, en motiu de la seva entrada a Barcelona (Guerra de Successió).

  Una altre es la sardana que va compondre Pep Ventura cap el 1870 (Pau Casals va néixer l’any 1876 al Vendrell on segons Josep Carner “la vila fa olor de garrofa i vi vell”).

  Pau Casals va popularitzar la versió més coneguda de la cançó, la qual interpretava al començament de tots els seus concerts des del seu exili, l’any 1939..

  Està considerada com una Nadala, (diferents ocells: l’àguila, el pardal, el rossinyol, el canari, el mussol, la puput…celebren el naixement de Jesús), i també com una cançó de bressol (pel seu ritme suau i melangiós que invita als infants a dormir).

  La cançó ha esdevingut un símbol de pau i llibertat arreu del món (el mateix nom de Pau Casals era el de PAU).
  A Catalunya on està considerada un símbol nacional s’interpreta també durant els enterraments per acomiadar els difunts.

  Avui en dia gaudeix de nombroses adaptacions per a diferents instruments cantants i ritmes: saxo (Pedro Iturralde), guitarra (Frederic Mompou), cantants lírics com Victòria dels Àngels, cantautors com Lluis Llach, i per grups de rock com Pastorets Roc o Companyia Elèctrica Dharma.
  Finalment afegiré que hi ha un àlbum “Tria i remena” que presenta 19 versions diferents de la cançó.

  Àngels

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova