Benvolguts i benvolgudes alumnes dels cursos de Ribes,
L’altre dia a classe vam iniciar l’experiència d’intentar millorar la comprensió lectora i la lectura en veu alta utilitzant les pràctiques del programa Llegim en parella. El primer full d’activitat ens demanava de llegir i comprendre el discurs que Pau Casals va fer a les Nacions Unides. Ens vam emocionar llegint-lo i em vau demanar com veure l’original. Aquí el teniu. Mireu el vídeo i prepareu-vos perquè els ulls s’humitegin i es faci un nus a la gola.
Entrega de la Medalla de la Pau de l’ONU a Pau Casals.
En reconeixement a l’actitud de Pau Casals en defensa de la pau, els Drets humans i la identitat dels pobles, el 1971 el secretari general de les Nacions Unides, U thant, li va lliurar la Medalla de la Pau. El discurs que Pau Casals va fer en agraïment a aquesta distinció consta com un dels testimonis més impressionants de la seva dimensió humana (Fundació Pau Casals)
2 comentaris
Isabel RI I3
16 maig 12
17.58 h #
M’ha sorprés el fet de que el cant dels ocells no fos de Pau Casals. Algú sap qui és l’autor? Per mi no significa gaire ja que soc castellana parlant com el meu entorn i la meva familia. El folklore catalá no l’he viscut, però ara com visc a Ribes i els meus fills han nascut aquí, si que m’agrada disfrutar de les festes majors per exemple.
Algunes tradicions catalanes ja las sento com mevas encara que a la meva infantesa no las hagi viscut
Àngels Bros
02 juny 12
13.52 h #
A Isabel pel seu interès i amb tot el meu afecte.
La cant dels ocells és una antiga cançó popular catalana d’autor desconegut de la que hi havia diferents versions.
Una d’elles va ser cantada en versió paròdica el 9 d’octubre de 1705, pels partidaris del reiarxiduc Carles III, en motiu de la seva entrada a Barcelona (Guerra de Successió).
Una altre es la sardana que va compondre Pep Ventura cap el 1870 (Pau Casals va néixer l’any 1876 al Vendrell on segons Josep Carner “la vila fa olor de garrofa i vi vell”).
Pau Casals va popularitzar la versió més coneguda de la cançó, la qual interpretava al començament de tots els seus concerts des del seu exili, l’any 1939..
Està considerada com una Nadala, (diferents ocells: l’àguila, el pardal, el rossinyol, el canari, el mussol, la puput…celebren el naixement de Jesús), i també com una cançó de bressol (pel seu ritme suau i melangiós que invita als infants a dormir).
La cançó ha esdevingut un símbol de pau i llibertat arreu del món (el mateix nom de Pau Casals era el de PAU).
A Catalunya on està considerada un símbol nacional s’interpreta també durant els enterraments per acomiadar els difunts.
Avui en dia gaudeix de nombroses adaptacions per a diferents instruments cantants i ritmes: saxo (Pedro Iturralde), guitarra (Frederic Mompou), cantants lírics com Victòria dels Àngels, cantautors com Lluis Llach, i per grups de rock com Pastorets Roc o Companyia Elèctrica Dharma.
Finalment afegiré que hi ha un àlbum “Tria i remena” que presenta 19 versions diferents de la cançó.
Àngels