• Festinerari

  Escrit per el 16 d'octubre del 2012 a les 11:57 a: Festinerari, General, Intermedi 2

  Itinerari per les festes populars d’aquí i del món

  A l’Intermedi 2 hem començat parlant de festes; de la festa major, en concret. Les expressions de cultura popular són un llegat que hem rebut dels que ens han precedit en el territori que habitem, però al mateix temps són una eina fantàstica per construir un espai comú amb totes les persones que ara mateix formem part de la mateixa comunitat.

  Per això, hem pensat d’aprofitar la cultura popular com a fil conductor de les activitats complementàries que farem durant aquest curs. Al llarg dels propers quatre mesos, cadascun de vosaltres ens haurà de fer partícips a la resta del grup d’alguna festa popular que conegueu i estimeu d’una manera especial. En parlarem a l’aula i en deixarem constància en el nostre blog; per compartir també amb els alumnes d’altres cursos les nostres descobertes i les nostres recomanacions.

  Per preparar la vostra exposició oral seguiu les orientacions que us he donat o bé consulteu les recomanacions tan valuoses que podeu trobar al web Argumenta.

  Inspireu-vos per començar en el lipdub que els organitzadors de la festa major de Vilanova i la Geltrú del 2011 van enregistrar amb la col·laboració dels balls populars, els diables, els castellers, el bestiari i tots els elements festius propis d’una de les celebracions més entranyables de la nostra ciutat.

   

  Quin goig que fa tot plegat, no us sembla?

14 comentaris

 1. i2 vng josep

  11 oct. 12
  15.22 h #

  M’ha agradat molt, ¡¡¡és impressionant!!!!., tota la gent vivint la festa.
  M’he emocionat i tot.

 2. Silvia Paredes

  11 oct. 12
  16.39 h #

  Quanta gent!!! No? Quina organització! Al principi intentava reconeixer algú, després els carrers, però quan ha sortit el Toni Albà amb aquests rínxols no més podia pensar en el anunci de Peusek a la televisió.
  La cançó molt pegadissa, de qui és?

  1. Teresa Tort VNG

   11 oct. 12
   16.58 h #

   Espero que el Toni Albà no llegeixi el nostre blog, perquè si veu que el relacionem amb aquest anunci potser no en voldrà fer cap més. 😉

   La cançó és de Filippo Lanidini, un grup de música pop en català format per cinc membres de Canet de Mar. El seu primer senzill va ser “Viu-la” que va ser a més la cançó de la tardor de TV3 del 2008.

 3. I2 VGN MONTSE

  11 oct. 12
  16.54 h #

  Fantàstic, divertit, emocionan i amb molt de color,,, durant uns moments no penses amb cap problema i gaudeixes de la festa.

 4. Teresa Tort VNG

  11 oct. 12
  16.59 h #

  M’alegro que us provoqui tan bones sensacions el lipdub i la festa!

 5. I2 VNG Juan Manuel

  16 oct. 12
  11.22 h #

  Em sembla molt original. A la mateixa vegada mostra els carrers de la part antiga de la ciutat i les diferents activitats que participen a les festes; i als ciutadans, els veritables responsables de l’èxit de les festes.
  Tot sembla molt bé coordinat.
  Felicitacions tant a les persones que hagin tingut aquesta idea com a les que l’han fet realitat.

 6. I2 VNG Carsten

  16 oct. 12
  17.15 h #

  Mira, ja he après que és un “lipdub”. La realització és molt bona i m’ha fet gràcia reconnèixer alguns dels participants. Per cert, no existeix una paraula catalana per aquest tipus de gravacions?

  1. Teresa Tort VNG

   16 oct. 12
   17.38 h #

   No tenim cap paraula catalana per dir “fer el numeret tots junts fent veure que cantem una cançó que, en realitat, no cantem”. Tu tens alguna proposta?

 7. I2 VNG Juanma

  20 oct. 12
  10.29 h #

  Bonissim el copiaré perquè la gent de fora de Catalunya pugui conèixer una mica més i millor aquest poble. A més que aquesta cançó me la posava quan marxava a treballar a les 5 de la matinada i arribava a la feina amb alegria i bon rotllo. Per sort els somnis de vegades es compleixen i no cal deixar mai de somiar (a més és gratis)

  1. Teresa Tort VNG

   22 oct. 12
   9.14 h #

   Ets un ambaixador excel·lent, amb aquest entusiasme teu que s’encomana als que tens al voltant!

 8. I2 VNG Silvia

  29 oct. 12
  11.58 h #

  Fa dues setmanes us vaig parlar de la festa del Dilluns d’Aigües a Salamanca, del origen de la festa i el que es fa avui a la tota la provincia de Salamanca i que no te res a veure amb el que es feia a la ciutat universitaria no més. Es celebra el dilluns següent al Dilluns de Pasqua.

  Al segle XVI el rei Felip II, que era un home molt piatós i cristià, va prohibir les putes a la ciutat de Salamanca durant la Setmana Santa i la Passió. Per això, el Dimecres de Cendres les portaban a l’altra vora del riu. Durant aquest temps es quedaben a carrec del personatge conegut com Pare Putes, un sacerdot.
  Quan terminaba la setmana Santa els estudiants de la Universitat, las estudiatinas, els homes gentils de la ciutat,… les recullien i tornavan a la ciutat creuant el riu en vaixells ornats amb rams de arbres (de on sembla que prové la expressió ramera en castellà) una tarde de festa on es bebia vi i es menjaba el que no es podia menjar a Quaresma.

  Avui el que es fa es sortir al camp, als parcs de la ciutat i al voltant de aquesta a pasar una tarde d’oci i esbargiment amb la familia, els amics,… es pasa la tarde i es berena el Hornazo, una mena de coca o empanada farcida de xoriç, llom, pernil ibéric i ou dur (está molt bo, això si, contundent).

  Sil

  1. ttort

   29 oct. 12
   14.19 h #

   Molt bon resum de la festa del Dilluns d’Aigües de Salamanca. És interessant conèixer l’origen de les festes, però ja anirem veient que els canvis al llarg del temps són una constant a tot arreu.

 9. Nancy I2VNG

  29 oct. 12
  20.39 h #

  M´ha agradat molt el video,créc que la festa major és una experiencia que s´ha de viure como diu la canço “viu-la”.
  Molt divertit veure a tota la gent pels carrers de la ciutat de Vilanova. Durant el video volia trobar alguna cara coneguda i he vist la de Toni Albá de cap i volta, la imatge del rei JOAN CARLES m´ha sorprés jajaja como no!
  He de compartir aquest lipdub,és una obligació sagrada!

 10. ttort

  30 oct. 12
  19.13 h #

  Demà dia 31 d’octubre se celebra la Castanyada. Com que tenim aquest espai que parla de festes, aprofito per recomanar-vos que us llegiu l’entrada del bloc dels nostres companys de Vic sobre aquesta festa:

  http://blogs.cpnl.cat/culturaosona/category/festes-populars/la-castanyada/

  Per cert, sabeu on hi ha una parada de castanyes a Vilanova i la Geltrú?

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova