• Festinerari 3a part: l’alegria dels pobles

  Escrit per el 07 de gener del 2013 a les 10:55 a: Festinerari, Intermedi 2, Vilanova

  Quin goig que fa quan veus que una riuada de gent porten la rialla pintada a la cara. Passar-s’ho bé col·lecivament a la llum del sol al mig de les places i dels carrers dels pobles, és una vivència que insufla bon rotllo. I ara aquests espais ens calen més que mai. La festa popular té tota la potència de fer-nos bategar com un sol cor, a toc de timbal i de gralla.

  Què ens evoquen, si no, les imatges de la trobada de gegants de Figueres? S’assembla aquesta trobada a la de Cubelles de què ens va parlar la Montserrat a l’aula?

  Tenim pendents encara els resums de les Falles, de la festa del Perdó i dels Castells. Però feu-ne memòria:

  Què us agrada més de les celebracions de què ens han parlat els companys? I si mai heu estat en alguna d’aquestes festes, expliqueu-nos-ho!

23 comentaris

 1. Nancy E2VNG

  03 des. 12
  15.02 h #

  Les festes al carrer són molt curiosas , crèc que totes las festes fetas a catalunya que hem vist fins ara tenen un punt de trobada en comú, i és que la gent participa molt i son obertas a tothom.
  Aquest vídeo m’agradat i em recorda a ball de gegants de vilanova .No conèc moltes més festes pero probablement haurà oportunitat més endavant!!!!!

  fins aviat!

 2. I2VNG Juan Manuel

  04 des. 12
  18.50 h #

  M’ha agradat molt aquest video.
  Quan veus les imatges sembla que sigui fàcil moure i fer girar als gegants; però estic segur que no ho és tant.
  Probablement es necessita una mica de habilitat i molta pràctica per aconseguir moure’ls sense caure.

  Respecte la pregunta que fa la Teresa, mai he estat en cap de aquestes festes que ens han parlat els companys.

  Els Castells és la que més m’ha agradar perqué m’adonat que, a més de molta preparació. Em va sorprendre veure que darrere d’un castell hi ha molta planificació, organització i, fins i tot, especialització.

  Hi ha molt més del que sembla quan ho veus desde fora.

 3. I2 VGN MONTSE

  11 des. 12
  11.46 h #

  Hola…vaig a intentar resumir la festa de la trobada de Gegants de Cubelles.
  Es celebra a finals de Juliol per la festa Major petita commemorant els patrons Sant Abdon i Sant Senen.
  La Festa consisteix en reunir el màxim de colles geganteras amb el seus caps grossos i acompanyament, tot plegat va en funció dels intercanvis que la colla que organitza anat fent al llarg del any a altres poblacions.
  El gegants que tenim son l’Abdon, la Assumpta, el Charlie Rivel i en Ventureta, aquest últim creat aquest any.
  Comença la festa fent un recorregut per diversos carrers del poble, s’arriba al Ajuntament a on hi ha una ballada conjunta i s’obsequia amb un regal, tot seguint es fa el sopar de germanor que consisteix en la coca enramada ( pa, botifarra, ceba i bacon) típica de Cubelles, i com a cloenda tenim la cantada d´habaneres amb el ron cremat.
  Es una festa molt participativa tant per la gent que la ve a gaudir, com per els col•laboradors que la fan possible.
  Per això, us invito a que el any que vingueu i la gaudi-ho

 4. i2 vng josep

  20 des. 12
  20.01 h #

  És molt maco veure a tota la gent al carrer gaudint de la festa, i encara més en aquests moments dificils que estem vivint, per lo tant ¡¡ BENVINGUDAS SIGUIN TOTES LES FESTES !!
  Certament estic d’acord amb el comentari d’en Juan Manuel sobre la dificultat que entranya el control d’aquestes figures per poder moure’s amb una certa agilitat, i tambè el poder aguantar tot el pés, pero ¡¡ES MACO, MOLT MACO !!
  Montse t’agafo la paraula i farè tot el possible per ser pels carrers de Cubelles l’any que ve.

 5. I2 VILANOVA RSS

  09 gen. 13
  16.19 h #

  Els Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú .
  El 17 de Gener de cada any se celebra tant a Vilanova com a moltes altres poblacions, la festa dels Tres Tombs.
  A Vilanova és considerada com la festa petita en honor al ço-patró de la ciutat des del 1363, Sant Antoni Abat. L’altre patró de la ciutat, en aquest cas, patrona, és la Verge de les Neus, el 5 d’Agost.
  El ritu principal que conté la festa consisteix a donar 3 voltes per un recorregut concret amb els carros, carruatges i animals de feina en una direcció especial: el sentit contrari de les agulles del rellotge.
  Per això es diu TRES TOMBS, també es pot dir PASSADES, BENEÏDES o PASSANT.
  Antigament es donaven tres voltes al voltant d’un espai on es feia una gran foguera feta de ramatge verd. Un cop el cristianisme té major presència, els Tres tombs, es fan els voltants de l’Església de Sant Antoni Abat, o en seu defecte, a la imatge del Sant, des d’on es feia la benedicció dels animals domèstiques com ara gats, gossos, ocells.
  Per això també és costum en aquesta festa portar els animals de companya a l’Església per ser beneïts.
  Aquesta festa es celebra també a unes altres poblacions arreu de Catalunya, com ara Barcelona, Igualada, Valls, Montblanc.
  A Barcelona capital, per exemple, es celebra aquesta festivitat al barri de Sant Antoni, però en dos dates diferents, per qué segons el Costumari Català de Joan Amades, el 1432 hi va haver un incident entre dos llogaters i van decidit celebra-ho en dos dies diferents per no provocar confusions.
  A Vilanova i la Geltrú concretament, la jornada lúdica i festiva l’organitza l’Associació del Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú, que té la seva seu a la Masia d’en Frederic, que és un lloc espectacular. Jo us recomano que si teniu ocasió ho visiteu per qué és un indret de la ciutat molt bonic, acollidor, familiar i interessant, on podeu ver en viu i en directe tots els animals i carruatges que després engalanant per la festa i que s’ha de dir que porta molta feina.
  Una setmana abans del dia 17 de Gener ja comença la celebració amb el trasllat de la bandera per ser entregada al banderer escollit.
  L’equip portant de la bandera de l’any pasat i la seva comitiva fan un recorregut per la ciutat fins l’Ajuntament on es fa la lectura del pregó i a continuació s´adresaràn al domicili del portant de la bandera d’enguany, en el cas de l´any 2012, la Plaça de les Casernes.
  A partir d’aquí hi ha tot un seguit d’actes com ara, actuacions dels Bordegassos, el Tomb dels Gegants (cercavila) i el Gran Ball dels Tres Tombs i concerts, exposicions i concursos de tot tipus.
  El dia abans fan el repicament de campanes i el llançament del 12 Morterets d’inici de la festa.
  El dia 17 comença la festa pròpiament dita, cap a les 8 del matí amb un esmorzar d’escalfament.
  A partir de les 10 es fa el toc de Crida d’ofici a l’església i l´arribada de la bandera i anada a l´ofici amb l’equip portant de la bandera d’enguany.
  A les hores comença la concentració de cavalleries, carros i carruatges engalanats i la seva benedicció.
  És dona inici dels Tres Tombs a les 12 del migdia per els carrers de la ciutat.
  La Cavalcada compte amb la participació de cavalls, rucs, mansos i carruatges i carros tant de la ciutat i dels voltants com de diferents indrets de Catalunya i de la reste d’Espanya.
  Després es fa el lliurament de premis i el Dinar del Carreter.
  Els dies següents hi ha uns altres actes també relacionats amb aquesta festa, com és el Gran Concert de Sant Antoni, missa commemorativa, teatre, sarsuela… i com cloenda el 5 de Febrer es fa el Dinar de Germanor. O sigui que la festa dels Tres Tombs del 2012 va començar el 7 de Gener i es va posar fi el 5 de febrer. Quasi res!
  La senya d’identitat de aquesta festa és el tortell de Sant Antoni que és una llaminadura de massapà que conté una figuereta l’interior.
  Durant tots aquests dies es poda’n tastar tant aquest tortell com uns altres productes típics de la terra.
  En resum, la festa del Tres Tombs és una jornada d’exhibició etnogràfica dels traginers de Vilanova i els voltants on podrem gaudir de l’art d’engalanar carruatges i carros de pagès tirats per cavalls, ases i rucs.
  Per finalitzar apuntar que per mi la Cavalcada és la part que més m´agrada per qué em transporta directament a la meva infantesa i a la meva família que viu a 800 km a un poble de León, on jo vaig néixer i on vaig créixer envoltada de cavalls, de carros, de feines al camp i de moltes altres coses que´s representam en aquesta festa i que fa que recordi d’on venen els meus arrels familiars.
  El 17 de gener és molt a prop i si us ve de gust podreu gaudir d’aquesta festa i de l’ambient de poble, de camp i de natura que l’envolta.
  Gràcies, fins demà.

  1. ttort

   10 gen. 13
   10.14 h #

   Aquesta festa és molt bonica perquè ens recorda els vincles antics amb la vida rural, amb els animals i amb una forma de vida sense pressa (a velocitat de carro!) que ara ja hem perdut de vista.

 6. i2 vng josep

  10 gen. 13
  19.20 h #

  Ja la tenim a prop!!!!. Aquest any he de dir que per primera vegada la veuré com un vilanoví més, degut a que estic aturat i tinc tot el temps del món, aixó em permet poder anar pels carrers de Vilanova, altres anys com jo treballava fora de Vilanova no tenia el dia lliure i no podia gaudir d’aquesta festa tan propera al poble.

 7. I2 vng Silvia C

  13 gen. 13
  12.56 h #

  Hola a tots!
  Fa ja algunes setmanes, millor dit, ja fa alguns mesos que a classe vaig parlar de les falles. La festa gran de València. És una festa on tota la ciutat es paralitza, i mai millor dit!
  Durant la setmana fallera tots els carrers estan plens de falles(monuments), de gent, de llums, masclets, de música, de colors…
  Jo vaig explicar com es desenvolupa aquesta setmana concretament al meu poble.
  Les falles comencen el 15 per la nit amb la “nit de la plantà” del monument. És dir, el dia 16 de març les falles han de lluir als carrers, perquè els jurats passin a donar el seu veredicte.
  Aquest mateix dia 16 a les 8:00 del matí es fa la primera despertà, això vol dir que els fallers donem una passejada pel barri amb la xaranga i mascletsper despertar a tot el barri. Una vegada hem despertat a tots els veïns, anem cap al casal a esmorzar i a ballar una mica al compàs de la nostra xaranga. Aquest acte es repetirà cada matí fins al dia de Sant Josep.
  Aquest mateix dia per la tarda anem totes les comissions falleres a la ciutat de Sagunt, ens concentrem al front del ajuntament i allí ens donaran en directe i per uns altaveus els premis de tots els diferents concursos que s’han fet durant el any (llibret, carrossa, rua, disfressa,comparsa, ornamentació de carrers…) . I per suposat, es donen els premis al monuments, a les falles.
  Després totes les falles fem una recorregut visitant totes les falles de Sagunt i així tota la ciutat s’omple de música, colors i masclets. I quan acabem, ens lleven el vestit de fallera, ens posem el “blusó” i anem a sopar al “casal” i després de sopar… ball tota la nit fins les vuit de la matinada que farem la següent despertà.
  Al dia següents es fa un altre recorregut visitant totes les falles, però en el nucli del Port de Sagunt, tal i com es va fer el dia anterior a Sagunt. Per la nit, es mateix, blusó , sopar i ball.
  I així arribem al dia 18 de març, aquest dia és l’únic que no ens posem la roba de valenciana o fallera, aquest dia esta dedicat al concurs de paelles, i cucanyes per petits i grans. Per la nit es fa el sopar per als socis i al final de la nit una altra vegada a la orquestra a ballar.
  Però aquesta nit és una mica especial,al dia següent la despertà començarà a les 8 i a les 10 del matí tindrem que estar preparats, vestís de fallers, les dones amb “mantilla” inclosa. Aixó vol dir, que moltes dones comencen a pentinar-se aquesta mateixa nit, llavors al casal, hi ha dones que es pentinen les unes a les altres, gent ballant, gent recollint, arriben les flors de l’ofrena del dia següent….
  I així, molts cansats però molt contents arribem al dia de Sant Josep, ja ho he comentat, pel matí fem l’ofrena a la mare dels Desamparats. Després anem al recinte de la falla on llançarem una mascletà i després dinarem tots junts.
  Durant la tarda comença a sortir tot el cansament i tota la tristor de que això s’acaba. I de seguida es fan les 10 de la nit, l’hora de cremar la falla infantil, la petita. Molts nens comencen a plorar, i una vegada la falla ja està en flama els nens fan una rodona al voltant i li donen voltes fins que tota la falla es tornat cendra.
  Després de cremar la falla petita, marxem a sopar tots junts per última vegada en aquestes falles. I després intentem treure la part divertida de la “cremà”, i es que comencem a pujar per la falla a fer-nos fotos amb tots els ninots o escenes que més ens agraden fins que arriben els bombers… aquí s’acaba tot.
  Una vegada arriben els bombers, la nostra fallera major, prendrà la traca que arribarà fins la falla. Poc a poc la falla es convertirà en cendra i just en aquest moment, començaran les falles del l’any següent.

  1. i2 vng josep

   24 gen. 13
   17.44 h #

   Silvia, molt interessant el teu comentari sobre Les Falles de València a la mateixa alçada que la exposició verbal. He de dir-te que aquesta festa és una assignatura pendent que en tinc degut a que mai he pogut anar-hi, unes vegades per una cosa i altres vegades per una altra.
   Sempre m’ha fet por el foc, el trobo molt perillós però amics meus que si han anat m’han comentat que el cremat de tots els ninots esta molt controlat, però una cosa és la por i una altra ben diferent és la ¡¡¡ BELLESA!!!!!

 8. I2 VNG Juan Manuel

  15 gen. 13
  12.48 h #

  FESTA DEL BOLLO (1)

  Hola a tothom,
  Intentaré fer un resum de la meva presentació de la Festa de “El Bollo” que se celebra a la localitat asturiana d’Avilés. L’he de fer en un parell de comentaris perquè el blog no em permet fer-ho en un únic escrit.
  Si bé tot comença una setmana abans de la Setmana Santa, amb l’edició de la revista de “El Bollo” i la elecció de la “Xana” i “Xanina” de les festes (que es com s’anomena a Astúries a les reines de les festes) les activitats organitzades es concentren principalment durant el cap de setmana del Diumenge de Pasqua i el Dilluns de Pasqua.
  Aquesta festa data de l’any de 1893 i és una manifestació de convivència i participació popular que celebra l’arribada de la primavera i la fi del dejuni pasqual.
  El seu protagonista és el “Bollo”, que és un bescuit fet amb llard de vaca i sucre que té forma de fulla de trèvol de quatre puntes.
  Aquest “Bollo” és regalat pels padrins o padrines als seus fillols i filloles el Diumenge de Pasqua, corresponent a la palma rebuda el Diumenge de Ramos.
  El Dilluns de Pasqua es festa local a Avilés i s’anomena “Dia del Bollo”. En el següent enllaç podeu veure la noticia que va sortir, fa uns anys, a l’informatiu de Antena 3 TV.

  http://www.antena3.com/videos-online/noticias/sociedad/aviles-celebra-fiesta-bollo_2011042500083.html

  (continuarà…)

 9. I2 VNG Juan Manuel

  15 gen. 13
  12.59 h #

  FESTA DEL BOLLO (2)

  Continuant amb la festa de “El Bollo”, dir-vos que les dues activitats més importants són la Desfilada de Carrosses, “Xarrés” i Carros Engalanats i “La Comida en la Calle” (El Menjar al Carrer).
  La Desfilada es fa el Diumenge de Pasqua al migdia i es repeteix el Dilluns a la tarda, després del Menjar al Carrer. La gent de la vila desfila pels carrers amb carrosses que han dissenyat i construït les diferents associacions veïnals, juntament amb grups folklòrics, capgrossos i gegants. Nens i nenes duent els vestit típic asturià van en les carrosses.
  El Dilluns de Pasqua els veïns surten a dinar als carrers i places de la vila, portant els seus menjars de casa. Així, comparteixin menjar i tertúlia en una manifestació de convivència veïnal.
  Com es diu que “una imatge és millor que mil paraules”, us deixo aquest enllaç a un vídeo de Youtube:

  http://www.youtube.com/watch?v=9BEt47qbAe8

  Si algú s’anima a cuinar un bollo a casa seva, podeu trobar la recepta a la web:

  http://www.recetasmicocina.com

  Cal fer una cerca per “bollo mantecado de Avilés”.

  Bon profit!

  1. i2 vng josep

   24 gen. 13
   17.59 h #

   Juanma, es veu que aquesta festa és important només pel fet de que ha sortit un reportatge a Antena3, per cert un reportatge molt maco i molt explicatiu de les realitats de la festa.
   A mi particularment dels dos esdeveniments principals, la Desfilada de Carrosses, “Xarrés” i Carros Engalanats i “La Comida en la Calle” (El Menjar al Carrer), el que més m’agrada és “El Menjar al Carrer”, sobretot pèrque és quan la gent conversa entre si de una forma tranquil.la i assossegada.

 10. Carmen

  20 gen. 13
  0.41 h #

  FESTA DE SANT JOAN
  També s’anomena la Nit del foc o la nit de les Bruixes i es celebra la nit del 23 al 24 de juny, coincidint amb el solstici d’estiu. En un principi va ser una festa pagana en honor al Sol, però l’església cristiana la va fer coincidir amb el naixement de Sant Joan Baptista.
  Totes les creences i els rituals es basen en el foc, l’aigua i les herbes però el foc és l’element principal de les cerimònies . Alguns afirmen que ja feien rituals amb foc al neolític i altres diuen que té origen Cèltic. Es fan fogueres amb tot tipus de materials i moltes estan coronades per un ninot ple de palla que serveix per a fer crítica social i política, com a Alacant . Hi ha una antiga creença que diu que saltar per sobre d’una foguera aporta protecció contra malalties, bona sort i amor. La fum purifica l’aire. Les cendres ajuden a fer més fèrtil els camps. El foc també manté les criatures fantàstiques allunyades: es creu que aquesta nit es poden veure amb més facilitat i la majoria són malèfics. Al voltant de les fogueres es fan balls rodons.
  Des de 1955, cada any es fa una foguera al cim de la muntanya del Canigó i des d’allá es reparteix pels pobles de Catalunya mitjançant una cadena de relleus.
  Era costum anar al bosc a collir tota mena de plantes perquè deien que tenien més propietat guaridores aquesta nit. Diuen que fregar-se les berrugues, els grans o les cremades amb herba que tingui rosada de la nit de Sant Joan, ajuda a curar-los. – Rentar-se els ulls amb aigua conserva la vista. Pren un bany a la platja conserva la salut, especialment la de la pell.
  Podem trobar festes al voltant del solstici d’estiu al nord d’Europa però també al Marroc i fins i tot a Brasil. Aquesta festivitat té molta importància a la costa del mediterrani i moltes vegades coincideix amb les festes majors. Algunes festes famoses son:
  Isil (Pirineu) en què els joves baixen de les muntanyes amb troncs encesos de foc (falles) fins a la plaça major.
  Menorca: a Festa grossa de Ciutadella, amb desfilades de cavalls espectaculars.
  Les Fogueres d’Alacant: s’assemblen a les falles de València
  La crema deth Aro, en la Vall d’Aran,
  Salt de fogueres a Alguer: saltar la foguera per parelles jurant-se respecte i amistat per sempre.

  Les imatges de la festa:

  https://docs.google.com/file/d/0B5zjceu0SYd4NjBUVUdTVWpRN1E/edit?pli=1

  1. ttort

   21 gen. 13
   10.21 h #

   Quin resum més complet, Carmen. Aquesta festa té uns orígens atàvics i als pobles petits s’ha viscut amb molta intensitat fins no fa gaire temps. De tota manera, ara mateix moltes supersticions estan en hores baixes. I si no fan mal a ningú, les supersticions són com la sal i el pebre dels aliments.

  2. I2 VNG Juan Manuel

   21 gen. 13
   19.21 h #

   Hola Carmen, felicitats per la teva presentació de la nit de Sant Joan. Em va fer recordar la tradició de la meva terra.
   A Astúries es balla la “Danza Prima” fent rotlles al voltant de la foguera. La gent s’agafa pels dits menovells i es movent un parell de passos davant i enrere alhora que van donant voltes i canten la cançó d’aquest ball.
   També, com vas dir, és surt a buscar plantes medicinals i que protegeixin a les persones, les collites i els animals… I es surt al bosc a buscar el trèvol de quatre puntes: qui ho trobi tindrà molta sort tot l’any.
   Com terra celta, hi ha moltes tradicions i llegendes relacionades amb el foc i l’aigua: es una nit màgica on els esperits son més febles.
   Però, em vas fer recordar un any –quan ja vivia a Vilanova- que la meva dona i jo vam cuidar la gosseta d’una amiga i la vam portar al passeig de la platja per a gaudir dels focs d’artifici.
   Aquesta gosseta era sorda, doncs, no li feia res de por els petards que llançava la canalla pels carrers. Però, quan van començar els focs artificials li va cridar molt l’atenció els colors i les formes que feien, així que es va asseure i es va quedar mirant tranquil•lament al cel, gaudint dels focs com una persona més.
   Tota la gent que estava al costat nostre és va quedar “al•lucinant” amb aquest “estrany” comportament. Normalment , als gossos, els sorolls forts dels petards i focs d’artifici els espanta i borden o s’amaguen a sota d’algun lloc.
   Va ser molt divertit veure les cares de sorpresa de la gent.
   Fins demà!

  3. i2 vng josep

   24 gen. 13
   19.07 h #

   Hola Carme, torno a dir el mateix que he comentat sobre la festa de Les Falles, a mi el foc i els petards em fan por, però això no vol dir que no m’agradin les festes en les que el foc és el principal atractíu,si que m’agradan i molt, però prefereixo mirar-les de lluny, sobretot allò relacionat amb el foc. Ara el que si m’agrada i moltíssim és posar-me davant d’una barbacoa i fer costilletes a la brasa, això és lo més a prop que em poso del foc.
   Apart d’això he de dir-te que el teu comentari és molt complert i explicat amb molt detall per lo que he de ¡¡¡¡FELICITAR-TE!!!!

 11. Nancy E2VNG

  21 gen. 13
  22.02 h #

  Resumen de les festes patries del Perú

  Aquestes festes són les celebracions anuals que és van celebrar al Perú després del domini Espanyol.

  Constan oficialment de dos dies:
  El 28 de Juliol , en commemoració a la declaratoria oficial de l´independencia.
  El 29 de Juliol en honor a les forçes armades i a la policia nacional del Perú.
  La festa de l´ independència comença amb el só de veinti-un canonades com preámbul del hissament de la bandera peruana.

  ús de la bandera
  Encara que no sigui obligatori durant tot el mes de Juliol els carrers es vesteixen amb les banderes del país.
  Institucions públiques i privadas , escolas, llocs de oci i altres hissan la bandera.
  El ús de la bandera nacional només és obligatori desde el 27 al 30 de juliol en tots els edificis particulars (entre les 8 del matí y les 6 de la tarda), segon la Ley .
  El president el dia 28 de Juliol ha de fer un missatge a la nació per dir-li al poble peruá , tots els fets bons i dolents que va aconseguir el seu govern fins a aquest dia.

  El 29 de Juliol
  Gran Parada Militar
  En la ceremonia participen les Forçes Armades de la República del Perú i la Policía Nacional del Perú. Al llarg dels avenides, es van instalar llotges amb tendals de color vermell y blanc , en homenatge als colors patrios. Durant la cerimònia desfilen representants de les tres armades i la Policía Nacional, junt amb els invitats.
  Cadascuna de les institucións té el seu respectiu símbol. En aquesta cerimònia es veu part del material bélic del Perú. El personal desplegat és mínim i la seguritat extrema.
  Per altre bande,al llarg de tot el pais , es fan diverses activitats .La població aprofita els dies de vacances per fer turisme intern i uns altres aprofiten per gaudir de les activitats que s´organitzen a tot arreu de la capital.
  Lima s`omple de espectacles com obres de teatre i concerts de música popular e internacional, fires gastronòmiques i fires artesanals etc.
  En aquesta època del any arriban una gran quantitat de turisme extern.La gent de fora aprofita per conéixer la capital com altres llocs del país .La ciutat del Cuzco és la preferida per ser un lloc ple de encant i per tota la historia que la envolta com la famosa ciudatella del MACCHUPICCHU.

  aquest anunci es una campanya a nivell internacional que es va fer possible durant totes aquestes festes i encara continua vigent.
  cliqueu al enllaç

  http://www.youtube.com/watch?v=42AXjcP-B2U

  1. ttort

   22 gen. 13
   10.15 h #

   Realment fa venir ganes de conèixer el país, aquest vídeo que ens has recomanat! És realment tan bonic el paisatge?

   Per al meu gust, però, seria més interessant que els mateixos habitants mostressin el valor de la seva cultura i del seu territori sense intermediaris. 🙂

 12. Sílvia P I2 VNG

  22 gen. 13
  14.52 h #

  Sí que hi ha novetats!!
  M’han agradat molt tots els enllaços.
  El docu sobre Detroit no he acabat de veure’l perque ja coneixia la situació de la ciutat. Si us agrada el cinema i la música (Hip Hop), la pel·lícula 8 milles, retrata força bé la situació social dels joves de la ciutat que no tenen oportunitats laborals.
  Quines ganes d’anar al Perú a coneixer aquestes muntanyes, la selva de Iquitos, i aquesta maravella d’oceà Pacífic; i de tornar a Asturies i a LLeó i a València…
  En fi, per ara em contentaré per veure-lo tot per l’ordinador ;p

 13. Pilica E2 VNG

  22 gen. 13
  20.21 h #

  Resumen de les festes del Pilar

  Les festes del Pilar són les festas patronals de Saragossa i es celebran en honor a la Verge del Pilar. En aquestes festes tenen lloc un bon numero d’esdeveniments festius organitzats per l’Ajuntament al que s’uneixen colectius privats que aprofiten la setmana per organitzar mostres, concursos i altres activitats d’interes popular.
  Entre les celebracions més destacades figuren:
  1-Les celebracions religioses:
  – Solemne missa d’infants
  – Ofrena de Flors (acte principal de les festes)
  – Ofrena de Fruits (aquesta gran desconeguda)
  – Missa pontifical
  – Rosari de Cristall (Impresionat)
  2- Altres celebracions:
  – Pregó de festes (inici de la festa)
  – Comparsa de gegants i cap grossos
  – Concerts per tota la ciutat
  – Teatre (les principals obres del moment )
  – Tot tipus de fires ( de la cer vesa, taurina,de mostres,etc…)
  – Vaquilles ( aquí ja esten tots una mica contents…)
  – Activitats infantils (amb el Gran Circ Mundial)
  – Espectacles pirotècnics
  I Ia gran fi de festa amb un concert a l’aire lliure i el millor espectacle de focs artificials al costat del riu Ebre.
  Fins dijous!

  1. ttort

   23 gen. 13
   9.33 h #

   A les festes populars hi ha una autèntica barreja de les expressions més diverses de la vida de les comunitats: les manifestacions religioses, les ganes de beure i menjar sense gaire control, el gust per escoltar música i ballar… Visca la xerinola!

 14. Nancy E2VNG

  24 gen. 13
  15.22 h #

  Si Teresa el Perú es així de bonic , pero és cert que també es un país de constrastos en molts sentits,és multicultural y multiracial hi ha de tot una mica!
  De totes maneres és un lloc bastant recomenable per conéixer , la gent, la gastronomia i els paisatges estan força bé.

  Afegeix un nou enllanç de cultura musical , aquest ball és la marinera i es originalment del nord del pais encara que es balla a tot a reu!, és un ball tipic “la marinera”.

  http://www.youtube.com/watch?v=2Hjm9IfEuYY

 15. ttort

  24 gen. 13
  18.28 h #

  Això comença a animar-se! Aquest CATàleg ens ofereix breus visites virtuals a llocs i celebracions allunyadíssimes o bastant properes de la nostra aula. Finalment, a part d’aprendre a accentuar, també hem tingut un escenari per mostrar-nos les cultures que estimem. 🙂

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova