• Ens mantindrem fidels

  Escrit per l'01 de març del 2013 a les 10:36 a: Any Espriu, General, Vilafranca, Vilanova

  Comença un quadrimestre nou. Aquesta setmana arrenquen els cursos que farem des d’ara fins a finals de maig o als primers dies de juny i volem dedicar atenció a recuperar la memòria d’un home de lletres que va remoure la consciència del nostre poble en un dels moments més difícils que ens ha tocat viure: la dictadura franquista. Salvador Espriu va néixer el 1913 i enguany se celebra, per tant, el centenari del seu naixement.

  Si ens imaginem un llenç blanc davant nostre, ens agradaria que durant aquests mesos entre tots hi anéssim fent traços, que omplíssim un fons de tons diversos, que hi poséssim puntets de colors, que les línies acabessin mostrant una icona recognoscible de l’autor i de l’obra que ens ha llegat.

  Hi haurà moltes activitats escampades per tot el país per celebrar l’Any Espriu durant el 2013. S’ha creat una pàgina web oficial i en moltes altres se’n parla i se’n fan ressò. Per escalfar-vos els ànims, comencem oferint-vos l’actuació de la Sílvia Pérez Cruz i el Toti Soler en l’acte inaugural de l’Any Espriu al Palau de la Música. La interpretació del poema He mirat aquesta terra és commovedora, no us sembla?

  Podeu llegir-vos atentament la lletra en aquest enllaç. Si voleu babejar una mica més, també podríeu escoltar la versió genial que Raimon va fer d’aquest poema.

  Que difícil de dir quina us sembla millor, veritat? La veu femenina de la Sílvia i la profunda veu del Raimon us evoquen sensacions diferents? Expresseu-vos en un petit apunt, va!

15 comentaris

 1. I3vngJosep

  23 febr. 13
  14.37 h #

  Només m’ha fet falta escoltar una altra vegada la cançó, versió Sílvia Pérez i versió Raimon, per decantar-me per la versió de la Sílvia i el Tito, ja que només començar ja m’ha fet esgarrifar i gairebé plorar, no vull dir amb això que el Raimon no ho hagi fet bé, perquè és un gran artista, tothom ho sap, però he trobat més sentiment en la Sílvia, almenys a mi m’ho ha provocat més la Sílvia que el Raimon.
  No té molta importància, perquè l’important realment és la canço i la forma de cantar però, a la versió del Raimon, he trobat a faltar fotografies de tota la costa de Catalunya, que també forma part “d’aquesta terra”.

 2. I3vngToni

  23 febr. 13
  21.38 h #

  A mi m’ ha agradat molt més la versió de la Sílvia. Les dos versions estan molt bè, però la de la Sílvia em transmet molt més sentiment. Dòna la sensaciò, de que ella mateixa, està vivint els moments que el Salvador Espriu ens mostra al poema i els deixa fluir. Amb la seva veu ens mostra totes aquestes imatges com si las estiguès vivint ella mateixa en aquest moment.

 3. I3vng Carsten

  24 febr. 13
  23.39 h #

  També a mi m’agrada molt més la versió de Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler. Raimon em resulta massa solemne i una mica carregós. Si voleu escoltar una versió més alegre de la Sílvia us recomano la pel•lícula “Blancanieves” que, a més, té unes escenes molt maques de la Geltrú.
  Per cert, la poesia no especifica de quina terra es parla. Pot ser la Canovelles de la infància de Salvador Espriu, la Barcelona de la seva joventut o una zona més ampla com per exemple Catalunya o Espanya. En realitat pot ser molts llocs, excepte – clar està – la meva terra que no té muntanyes i molt pocs sarments; però la majoria de les imatges tan boniques que el poema ofereix són molt universals. A mi m’agrada la interpretació amb la “t” de terra escrita amb majúscula. Dona el poema un caire més ecologista que m’atreu més que no pas el nacionalromanticisme que, segurament, va inspirar Salvador Espriu.

  1. ttort

   25 febr. 13
   9.44 h #

   Si una cosa fa que els poemes tinguin força és que el missatge passa pel sedàs personal de cadascú. Un poema t’agrada si te’l fas teu. És bonica aquesta interpretació del Carsten. El fet que ens faci estremir no vol dir que a tots ens toqui la mateixa tecla.

   De totes maneres, si el nostre curs fos de literatura, donaríem importància també a la intencionalitat amb què va ser escrit el poema. Podria ser que el poeta oferís als seus compatriotes l’enlairament del paisatge propi per remuntar el desànim col•lectiu?

 4. I3VNG Inga

  25 febr. 13
  16.09 h #

  Hola!
  No sóc una fan de poesia però m’ha agradat molt la primera versió de ‘He mirat la terra’.
  La noia té una veu impressionant!
  Em quedo també amb las fotos del segon vídeo, m’han donat un munt d’idees per les excursions d’estiu.
  Seria profitós fer una activitat relacionada amb llocs d’interès de Catalunya oi que si?

 5. I3VNGAlfonsa

  26 febr. 13
  10.03 h #

  A mi m’agradat més la versió del Raimon, la trobo mes adecuada per una poesia , que crec, que hi parla de la terra Catalana. Tot i que me es molt dificil interpretar una poesia.

 6. I3NVG Mari

  26 febr. 13
  19.14 h #

  Hola

  A mi m’agradat més la versio del Raimon.Però crec Silvia te una veu impresionant. I les fotografias del vídeo son impresionant.

 7. I3 VNG Juan Manuel

  26 febr. 13
  19.45 h #

  Hola a tothom.
  Personalment no m’agraden massa els cantautors, amb excepció d’uns pocs, i en Raimon no és un d’ells. Però, m’agradat més la seva versió que la de la Silvia.
  La Silvia sembla tenir més sentiment, però penso que hi és per l’estil que fa servir, flamenc.
  La versió de Raimon em sembla més natural, menys “forçada”. Em va fer recordar més a com Victor Manuel canta la seva “Asturias” que, per a mi, és el millor exemple d’un cantar a una terra.

  http://www.youtube.com/watch?v=-ch3kUKJb7E

  Però, és cla, cadascú sempre escogirà la que parla de la seva terra. 🙂

 8. I3 VNG Joan Ignasi

  26 febr. 13
  19.45 h #

  A mi m’arribat més la versió d’en Raimon, pot ser per l’acompanyament de les fotografies dels paisatges. Això si, com a veu em quedo amb la de la Silvia i el sentiment que posa quan canta.

 9. Nancy I3 VNG

  28 febr. 13
  15.21 h #

  Hola
  A mi personalment m´ha agradat molt més la versió de la Silvia.
  Crèc que ella posa més sentiment al moment d´ interpretar la canço a més a més té una veu increible.
  No havia escoltat mai aquesta canço i la veritat encara que no sigui del meu estil, m´ha sorprès gratament!, sense dubte al escoltar la lletra pensé en la meva terra 🙂
  La recomanaré :)).
  fins aviat!

 10. mª fatima ruizintermini1 vgn

  10 març 13
  16.44 h #

  hola
  A mi m´agrada mes raimon ,transmetre molt mes, de totas maneras es una bona canço, la canti qui la canti.

 11. barbara I1vgn

  11 març 13
  11.23 h #

  Bon dia, m’agradat més la versió d’en Raimon encara que no sigui el meu estil. La seva veu és perfecta per aquet poema.

 12. Mº Carmen C. E2 VG

  11 març 13
  18.23 h #

  Sempre sentim nostàlgia de la nostre terra i aqueta poesia ens fa tornar.
  Les dues estan cantades amb molt sentiment però si he de triar alguna em quedo amb la de Raimon, esta cantada amb molta més nostalgia.
  M´ha trasmés molt més.

 13. Elena Barrera Intermedi 1VNG

  14 març 13
  22.17 h #

  Les dues interpretacions són fantàstiques, però a mi m’agrada més la de la Silvia, m’ha esgarrifat tota. Són dues formes d’interpretar ben diferents, pel que són capaços de provocar diferents sentiments en qui l’escolta.El Raimoin es mes reivindicatiu i lineal musicalment . En canvi el cant flamenc te moltes menes de expressar sentiments i aquesta noia cantant aquet poema est capaç de transmetre
  sensibilitat,tendresa,enyoranza,dolor,rábia,desarrelament,resignació etc… per aixo m’ha agradat mes.

 14. Danny I1

  19 març 13
  10.07 h #

  Yo cree que tant Silvia com Raimon han fet una versió molt bona de la poesía “He mirat aquesta terra” amb el seu sello personal, pero m’ha agradat mes la versió de Raimon. Encara que la noia te una excelente veu suave i molt bonica pero la veu de Raimon es grave i profunda i la trobo mes adecuada per aquesta poesía que junts al video m’han evoquat sensacions de amor i nostàlgia por la meva terra.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova