• Una llavor que germina

  Escrit per el 08 d'abril del 2013 a les 11:42 a: General, Intermedi 1, Intermedi 2, Intermedi 3, Vilanova

  Durant el mes de març hem celebrat tres efemèrides poètiques: el dia 17 de març, Dia de la poesia catalana a Internet; el dia 21 de març, Dia mundial de la poesia i el dia 27 de març, 20è aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés. El nostre CNL s’ha fet ressò d’aquestes celebracions i, en el cas de Vilanova i la Geltrú, amb l’acte del dia 21 de març, ens hem familiaritzat una mica més amb el llenguatge poètic de les dues figures que estem treballant durant aquest curs: Espriu i Estellés.

  A l’aula del curs I3 continuem amb les nostres recitacions diàries, en què alternen poemes d’un i altre poeta. Ara per ara, ja hem tingut el plaer d’escoltar uns quants rapsodes. Els últims poemes que hem llegit són: Cançó del capvespre i Nosaltres tots, castellers d’Espriu; Quadern per a ningú, d’Estellés. Les properes lectures seran: El meu poble i jo i Oració al senyor Sant Jordi, d’Espriu; Les acaballes de Catul, III d’Estellés.

  En l’entrada anterior hi ha hagut una allau de comentaris d’alumnes de diferents grups d’intermedi del CNL. Si no els heu vist encara, feu-los una ullada i veureu que les lectures poètiques que anem acumulant són com una llavor que germina. I ara que ja hem entrat de ple a la primavera i que tenim la Diada de Sant Jordi a la vista, encara tenim més incentius per gaudir de la sobrietat i de l’emoció que ens ofereixen alguns dels millors poetes del nostre patrimoni literari.

  Per cert, ningú podria expressar millor els beneficis de la poesia que el poeta sitgetà David Jou:

  Quantes hores m’ha robat la poesia,

  que serien avui coneixement!:

  podria ser un expert

  en totes les branques de la física,

  és cert,

  però no per això deixaria de morir

  —i sabria més del món i menys de mi—.

   «Escuma i turbulència», dins L’huracà sobre els mapes (2004)

  I a vosaltres, què us ha robat i què us dóna la poesia?

   

8 comentaris

 1. I3vngJosep

  08 abr. 13
  14.13 h #

  Em va agradar molt la l’actuació del Jose, perqué independentment de la recitació del seu poema, va fer uns comentaris, ¡¡ una crida a la vida !! que em van fer emocionar una mica i sobretot la seva dedicació a la Montse. ¡¡ Jose, company, tu si que saps arribar al cor de la gent !! ¡¡ et felicito !!.
  La resta de poemes, tots han tingut les seves peculiaritats, no vull menysprear el treball del meus companys i menys encara tractan-se de poesia, tots s’han esforçat molt per fer-ho bé, el mateix que intentaré fer jo quand arribi el meu torn, però el treball del Jose ¡¡m’ha arribat!!.

 2. I3vngsonia

  08 abr. 13
  22.00 h #

  El poema de les roses recordades es molt bonic perqué Salvador Espriu
  se’l dedica a la seva mare, amb molta nostalgia, recordant la seva infantesa, Salvador era una persona amant de la literatura .

  Aquest poema és el més adequat per San jordi, Feliç San Jordi a tothon.

 3. I3vngCarsten

  09 abr. 13
  10.09 h #

  Em va tocar recitar el poema XLVI de “La pell de brau”. Aquí Salvador Espriu baixa una mica el to romàntic amb oracions clarament polítiques com: “A vegades és necessari i forçós que un home mori per un poble, però mai no ha de morir tot un poble per un home sol” o “Que Sepharad (Espanya) visqui eternament en l’ordre i en la pau, en el treball, en la difícil i merescuda llibertat.”

  Són frases molt boniques però rellegint-les s’adona que tenen poc de profunditat. No provoquen ni sorprenen. Són afirmacions que qualsevol persona pot firmar i, per això, no aconsegueixen canviar res en el cap del lector. El format de les oracions d’Espriu semblen a les citacions de Mahatma Gandhi que circulen per les xarxes socials de l’Internet. Espriu i Gandhi són contemporanis, però és evident que les frases de Gandhi tenen un contingut molt més demolidor. Què us sembla la següent que, últimament, es veu molt sovint?: “A la Terra hi ha suficient per a satisfer la necessitat de tothom, però no tant com per satisfer l’avarícia d’alguns.” O aquesta: “¿La civilització Occidental? Bé, seria una idea excel•lent.”

 4. I3VNG Olga Lorenzo

  09 abr. 13
  11.12 h #

  Estic d´acord amb els vers del poeta sitgetà que parla sobre els beneficis de la poesia.
  La recitació dels meus companys m´ha agradat molt i també els poemes seleccionats per la nostra mestra del curs, abans no coneixia a Estellés ni a Espriu i ara tinc una mica més de nocions de poesia catalana del sigle XX.

 5. ttort

  10 abr. 13
  9.23 h #

  Podeu descobrir encara més frases memorables d’Espriu en aquest web: http://www.anyespriu.cat/2013-01-07-19-50-59

  Us en recomano algunes: reflexions brillants que no caduquen.

  “Ningú, en voltar una roda, no gosaria precisar-ne el començament ni la fi.”

  “I puc alçar només unes fràgils paraules contra el desdeny dels senyors del poder.”

  “L’home que alguna vegada no somriu és un perfecte imbècil, perquè el somriure és propi dels éssers intel·ligents.”

 6. Antonio Gutiérrez

  15 abr. 13
  20.24 h #

  A veure si em sé explicar. Realment no m’agrada molt el Salvador Espriu, Ccrec que el tema de l’amor a la terra i la ràbia que sent pel sistema polític que li tocà viure és una mica repetitiu en els seus poemes.
  Suposo que és el que sentia i així ho expressava però mi no m’acaba d’arribar.
  No els hi trovo cap mena de musicalitat. M’agrada molt una bona rima, que en aquest cas no hi és. No sé no m’arriva. Ho sento Teresa.

  La poesia ha d’arrivarte al cor, acariciar-te l’ànima i despertar el teu somriure callat, com sentir el tacte d’uns dits freds que et freguen molt poc a poc i una descàrrega et recorre tot el cos.

  1. ttort

   17 abr. 13
   9.08 h #

   No passa res si aquest estil de poesia no t’agrada. Ja en trobarem algun altre que et sembli meravellós! ;))

 7. I3 VNG Juan Manuel

  18 abr. 13
  13.15 h #

  LES ACABALLES DE CATUL III (Manual de Conformitats)

  Hola a tothom,

  Malgrat que no m’agrada gaire la poesia, he de confessar que va ser divertit llegir aquest poema de Vicent Andrés i Estellés i fer una petita investigació del seu sentit.

  La veritat és que la meva primera impressió, i més després d’haver trobat algun altre poema de la mateixa obra, va ser que aquest autor, per dir-ho suaument i amb molt de respecte, necessitava ajuda.

  Però, després de fer una petita investigació de la vida del protagonista, el poeta romà Catul, vaig aconseguir trobar-li el sentit, a aquest poema. I he de reconèixer que em va semblar que l’Estellés descriu d’una manera molt bonica com podrien haver sigut els pensaments del Catul al final de la seva vida, recordant els moments feliços i de passió amb la seva amada Claudia (una dona casada a la que anomenava Lesbia en els seus poemes) abans de que ella trenqués la seva relació.

  Això em va recordar que no sempre les coses són com semblen primerament.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova