• Versos, poemes, poesia

  Escrit per el 10 de maig del 2013 a les 12:53 a: Any Espriu, General, Intermedi 1, Intermedi 2, Intermedi 3, Vilanova

  Persistim en les audicions poètiques a l’aula. Hem escoltat 15 poemes d’Estellés o d’Espriu des de començament de curs, al mes de febrer. I ara, abans de saber-ne l’autor, ja intuïm de qui són els versos que escoltem cada dia, perquè ens hem acostumat al seu llenguatge, als seus temes predilectes, al seu to i a la seva sonoritat.

  Les darreres lectures que ens han ofert els companys han estat Oració al senyor Sant Jordi, Assaig de càntic en el temple i Petita cançó de la teva mort, d’Espriu, i Les acaballes de Catul I, L’amant de tota la vida II i Propietats de la pena, d’Estellés. Els rapsodes que ens les han recitat ens en faran una glossa breu i la resta dels lectors i oients podeu participar també en la tertúlia literària que us proposem que compartiu aquí.

  A Les propietats de la pena s’enalteix la funció social dels poetes. Nosaltres ens adherim a aquesta idea: la idea de la utilitat de la poesia. Perquè ho diuen a tot arreu:

  “La poesia es nodreix del passat, però de vegades endevina el futur.” Adrienne Rich, escriptora nord-americana (1929-2012)

  “En el fons jo crec que la poesia és útil. La poesia no només serveix. És una de les coses que més serveix al món”, Joan Margarit. El temps, 2007.

  Hi ha dissidents al voltant. Ho sabem. Però cada dia n’hi ha menys…

  Endavant la tertúlia, doncs.

4 comentaris

 1. I3vngJosep

  21 maig 13
  10.48 h #

  Com ja vaig dir a la meva exposició a classe, trobo que aquest bon home, entre d’altres obsessions, té la de l’AMOR amb majúscules. Sí que és veritat que el tracta amb molta cura i d’una manera molt subtil, si més no en aquest poema, perquè s’han llegit d’altres que han sigut molt més forts i més directes que el meu.
  Jo particularment prefereixo que es parli d’això més que de desgràcies i morts, trobo que, com a mínim, és més alegre.

 2. I3VNG Inga

  24 maig 13
  19.10 h #

  Bones!

  Crec que apart de trasmetre l’amor lo que vull es deixar impactat al lector amb les seves expressions i ho consigueix fàcilment amb expressions quotidianes i els que no es utilitzen normalment en la poesia.
  Tampoc veig molta alegria en aquests poemes perquè es pot llegir entre línies una mica de tristesa, nostàlgia pel temps passat i no recuperable i súplica de aprofitar al màxim el temps ja que els mateixos no van poder fer-ho.

 3. I3VNG Maricarmen

  29 maig 13
  8.11 h #

  Hola!!!!
  Fa uns dies vaig llegir el meu poema de Salvador Espriu ” Oració al senyor Sant Jordi”.

  Con ja s’ha comentat varies vegades a classes, Salvador Espriu, va neixer a Santa Coloma de Farners el 10 de juloil de 1913 i va morir a Barcelona el 22 de febrer de 1985. Fou un poeta, dramaturg i novel·lista català, considerat un dels renovadors de la prosa catalana de fórmules noucentistes (modernistes).

  El poema tracta la realitat d’una Catalunya reprimida per la guerra civil. Agafa con a referent unes de les tradiccions cultural més important de Catalunya; Sant Jordi. Parla del important que és salvaguardar el màxin referent de l’indentidat cultural catalana, que és la llengua, ja que durant la guerra va ser contant la repressió sobre aquesta i sobre els catalans.

  Espriu compara el cavaller de Sant Jordi amb aquesta lluita dels catalans enfront el franquisme, i a la vegada el drac es converteix en aquesta repressió franquista. Vol fer un cant a al pau entre germans i sobretot fer un crit per la lluita de la seva llengua.

 4. I3 VNG Olga

  29 maig 13
  11.11 h #

  Bon dia!

  M´agrada molt la poesia i en aquest curs de català he conegut una mica la poesia catalana del sigle XX . Hem llegit a classe sobretot poemes de Estellé i Espriu.
  El poema que he llegit m´ha agradat molt, és de Salvador Espriu i es diu: “Petita cançó de la teva mort” poema publicat a la primera part del llibre: “Les hores” 1952. El poema és molt senzill en la seva forma però té molta força emocional ja que és una declaració de afecte al seu amig d´estudis i company Bartolomeu Rosselló mort molt prematurament.
  La experiència de llegir a classe ha sigut molt positiva, ja que primer ens hem hagut de preparar el poema a casa i després llegir-ho en veu alta a classe davant dels notres companys, ens hem hagut de fixar en l´entonació del poema, si el ritme ha estat l´adequat, si hem llegit respectant els signes de puntuació, si hem tingut cura amb la nostra pronunciació i també, hem fet un recorregut de la poesia catalana de la postguerra i de la segona parte del sigle xx.
  Dir que les recitacions dels meus companys m´han agradat molt.

  Una salutació.

  Olga Lorenzo

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova