• Menú de lletres

  Escrit per el 19 de desembre del 2014 a les 11:11 a: General, Lectures, Suficiència 1, Vilanova

  El fred avança intransigent. Ve de gust recloure’s a casa i preparar-se un bon menú de lletres. Últimament llegir sota una manta, a la vora del radiador o del foc encès, ha esdevingut una proposta engrescadora. Aprofitant que el temps ens incita a lliurar-nos a aquesta activitat pausada, us proposo una segona tanda de contes per llegir.

  Es tracta de tres contes molt breus de Francesc Serés del recull “Mossegar la poma” publicat per Quaderns Crema. Per gentilesa de l’editorial, els podem trobar aquí. Si abans de posar-vos-hi en voleu llegir una bona crítica, feu una ullada a l’article Temptacions literàries, de David Madueño.

  Llegir és una font de plaer. Un plaer sovint gratuït, que ens alimenta l’esperit. I si això fos poc, sapigueu que els llibres contenen un tresor. Ho diu la Rosa Novell, una de les actrius més glamuroses de l’escena catalana. Escolteu-la!mossegar-la-poma

  Què us ha semblat aquest tast de lletres? I què heu assaborit més de cada plat?

21 comentaris

 1. VNGS1Victoria

  16 des. 13
  18.34 h #

  Quina cosa!!! Mai se sap què i quant necessitem per ser feliços.
  Llegint “ Mossegar la poma” em va fer refleccionar sobre la felicitat. Quina seria la quantitat justa per sentir-nos feliços? Crec que , aquests contes tracten sobre els éssers que pensen que la felicitat prové del material. O sigui, més en tenim més feliços som.
  Em va costar llegir-los, els vaig llegir tres vegades, però em van agradar. Recomano a tothom a llegir-los.

 2. VNG Teresa

  17 des. 13
  9.59 h #

  Els contes tan breus han de ser intensos perquè ens commoguin o ens facin pensar. Ja veig que, en el teu cas, han estat eficaços!

 3. VNGS1 Eva

  17 des. 13
  15.54 h #

  “Mossegar la poma” són breus contes realistes on Serés narra històries quotidianes del món en un sentit material, moral, econòmic…, suposo que buscant la reflexió final del lector segons el conte.
  Tot i haver llegit les contes tres vegades, personalment no m’ha resultat una lectura ni atractiva ni reveladora; en canvi, sí que m’ha agradat molt como et posiciona en aquestes històries amb una narrativa tan breu.

 4. VNG S1 Josep

  18 des. 13
  19.44 h #

  Crec que aquests tres contes fan cinc céntims sobre totes aquelles coses i situacions que fan, o podrien fer possible la felicitat de les persones: llibertat, amor i coses materials entre d’altres.
  En “La Parella Perfecta” es veu clarament que per aquesta parella, Adam i Eva, el més important és la seva llibertat, encara que vivien en un paradís.
  En “Mentides de veritat” es l’amor que l’Erika i en Gabriel es profesan, el que fa que siguin feliços, encara que és un amor traidor, ja que n’hi ha una tercera persona repercutida, que és la Carol, la dona d’en Gabriel.
  En “Els Gossos”, aquí tothom está feliç amb cosas materials: la casa, el tot terreny, el restaurant, etc.; fins i tot els nens, que només es relacionen amb els seus aparells de música. Encara que sembla que el gos no ho és massa.
  Resumint, que cadascú necessita coses diferents per ser feliç. De vegades es troben i de vegades no. Així és la vida!

 5. VNG Teresa

  19 des. 13
  17.54 h #

  M’encanten les reflexions que us susciten aquests contes!

 6. VNGS1 Nancy

  01 gen. 14
  20.41 h #

  Bon any a tothom!
  Vaig llegir “Mossegar la poma” aquest 1 de gener per començar bé aquest any jaja.Els contes m’han agradat molt perquè són tres históries amb fets quotidians que ens poden resultar molt properes.
  Crec que són contes que parlen de la parella, de l’amor i la vida diaria, aquelles petites coses que fan canviar un dia fosc per un altre ple de llum i viceversa.
  Si sou una mica romàntics i us agrada reflexionar sobre les petites coses de la vida; us agradarà aquesta lectura.

 7. CRISTINA

  08 gen. 14
  15.11 h #

  Tots tres contes, fan pensar una mica en que és la felicitat i si existeix la felicitat complerta , per que en el primer conte fa pensar com seria el món si els nostres primer pares ( si és que vam existir) no haguessin sortir del paradís, però també que la vida és més divertida si tens alguna cosa que fer, qualsevol il•lusió .

  En el segon conte la protagonista sembla que té la relació perfecta sense lligams, però que es basa en un engany i l’últim relat sembla que la protognista que accepta la realitat sense més.

  Recomanaria els tres contes per que cadascú aporta una manera diferent de explicar les relacions.

 8. VNG S1 LUISA CEREZUELA

  08 gen. 14
  20.47 h #

  Bon any a tothom !
  Després de llegir el text ” LA PARELLA PERFECTA”, s’observa un paralel.lisme amb la mancança de valoració que moltes persones donen al nivel de vida i comoditat del què gaudeixen..
  Tot i ser un text referent a la Biblia, després de tants i tants anys, es manté actual a la nostra época.
  motl bé extructurat i amb un vocabulari ampli, a més a més enriquidor.

 9. VNG S1 ROSA

  08 gen. 14
  20.52 h #

  Bona tarda !!!
  Els tres contes m’han resultat esplèndits però el que més m’ha cridat l’atenció ha estat el conte ” els gossos” on ens mostra a través de la seva protagonista una familia que no es pot queixar, que en la seva vida no hi ha cap buit,només aparentment.Totes els contes tenen un espai definit,una situación coneguda que podem trobar identificable en el món real.

 10. VNG S1 LUISA CEREZUELA

  08 gen. 14
  20.57 h #

  En el conte “MENTIDES DE VERITAT”, he trobat una historia molt real. Aquest explica situacions que es repeteixen en moltes ocasions dins les parelles. Segurament hi haurà moltes dones que viuen sense sapiguer que el seu home les enganya. Hi ha unes altres que fingeixen no sospitar res, però que ho saben perfectament.
  Penso que d’aquesta manera, viure improvisant mentides en cada moment de la vida i viure en una ficció, no port donar mai la felicitat.

 11. VNG S1 Carmen Blasco

  09 gen. 14
  0.23 h #

  Hola companys i Teresa. Primer de tot us vull desitja un bon any.
  Aquestes tres histories son diferents; però totes busquen una manera de trobar alguna motivació, encara que, sigui prohibida per trobar una mica d,emoció a la vida, no?

 12. VNG Teresa

  09 gen. 14
  9.11 h #

  Bon dia i bon any a tothom! Ja heu aterrat de nou a la dimensió real. Avui reprenem les classes i veig que us heu tornat a posar les piles.
  M’alegro que us agradin aquests contes. El Serés és un gran retratador de la realitat, en aquest cas de la vida en parella. Fins al vespre!

 13. VNG S1 Andrés

  09 gen. 14
  10.31 h #

  En aquests tres contes veiem diferents maneres de tractar la recerca de la felicitat.
  En el primer,“Mossegar la poma”, trobem que tots busquem la felicitat i immersos en una vida atrafegada, ens sembla que gaudir de temps lliure, és el camí per tal d’aconseguir-la. Però és ben cert que els extrems mai són bons, o al menys això diu la saviesa popular. En aquest conte veiem com disposar de tot el temps lliure, de no haver de realitzar cap esforç per aconseguir les coses, viure dins de la perfecció més absoluta, no és garantia de felicitat.
  Crec que la felicitat no és un estat o un sentiment, que es pugui perllongar en el temps, és més aviat una sèrie d’instants o moments, més o menys llargs, on gaudim d’haver assolit una fita o haver aconseguit un objectiu, gràcies al esforç personal.
  En realitat la perfecció, a més de ser impossible, no és bona, ja que degenera en monotonia i avorriment. Per contra l’aventura, les incerteses i el risc poden arribar a portar-nos a petites dosis de felicitat.
  En el segon conte, “Mentides de veritat”, una parella d’amants han enginyat unes identitats falses, per tal de no ser descoberts. Aquestes falses identitats arriben a ser tant potents i elaborades, que fins i tot ells mateixos, se les arriben a creure i poden viure unes vides inventades. Tot i això, encara que viuen en un univers propi, creat per ells mateixos, no arriben a ser feliços, ja que al cap i la fi no deixen de viure dins d’una ficció.
  Al conte “Els gossos” ens trobem amb una família estàndard, formada pel matrimoni, el fill, la filla i el gos. Són una família, una mica o bastant, fatxendes i snobs. Tenen de tot i no qualsevol cosa, sempre han de tenir el millor del millor.
  Cadascun dels membres de la família viu immers en el seu món, ple de coses materials, en el qual se senten feliços. Però hi ha un dels membres, al qual les coses materials no li important tant, és el gos, que veient la deixadesa per part de tots vers a ell, decideix intentar fugir.
  En definitiva per ser feliços el més important no són les coses materials, o al menys no ho és per tothom, hi ha d’altres que no es poden comprar i que són les que en realitat donen la felicitat.
  Els tres contes m’han agradat, en especial el primer. Tots tenim la definició del que representa per a nosaltres la felicitat, i aquesta no és vàlida per a tothom. M’agrada llegir contes, per varies raons: són curts, no són pesats, són divertits, però sobretot per que no ho expliquen tot i deixen que cadascú trobi un significat diferent. A mi m’agrada poder llegir un conte més d’una vegada i deixar passar el temps per poder reflexionar sobre allò que he llegit.

  1. ttort

   09 gen. 14
   11.50 h #

   Molt bé!

 14. VNG JUANMA

  09 gen. 14
  12.53 h #

  Bon dia a tothom,

  He llegit els contes i la veritat és que en tan poques paraules hi ha gent capaç d’explicar unes histories tan completes i a vegades, això s’agraeix. El consumisme i el fet de tenir de tot a la nostra vida, fa que moltes vegades no ens adonem que la felicitat la podem trobar en les coses petites i més simples del món.

 15. LUISA CEREZUELA

  09 gen. 14
  13.19 h #

  Bon dia!
  Les familes que consideren important viure de les aparences i destacar davant la societat, crec que és lo que vol comunicar el conte “ELS GOSSOS” .El conte es basa en el consumisme per construir el entorn familiar i social, sense tenir en compte altres valors que són més importats..
  Em refereixo a ser més responsable amb les obligacions que nosaltres mateixos escollim i que moltes vegadas no sóm conscients de la feina que es porta a terme.

 16. VNG S1 Jérôme

  14 gen. 14
  17.24 h #

  Hola, i bon any a tothom,

  Doncs d’aquests contes jo destacaria també l’últim, “Els Gossos”. M’ha agradat molt, en particular perquè mostra amb finesa el buit terrible que es pot instalar en la vida de la gent quan es passen la seva existència omplint-la de coses superficials.

  No sé si aixó era la voluntat de l’autor però el títol també m’ha fet pensar en els cínics de l’Antigüetat, que precisament professaven el contrari d’allò que fa aquesta família…

 17. VGN S1 MONTSE

  14 gen. 14
  18.49 h #

  Hola a tots.

  Els tres contes m’han semblat una realitat del que es viu diàriament. Gent que tenen de tot i es infeliç i gent que viu dient mentides per poder sobreviure i així gaudir una mica més de la vida. Des que es llevem estem fem teatre, es tracta doncs de intentar fer la millor obra possible i així estar be amb nosaltres mateixos i si ho aconseguim, fantàstic!!!

 18. VNG Teresa

  14 gen. 14
  19.16 h #

  L’espai del blog dóna molt de si. Parlem de literatura, de la vida i, fins i tot, del sentit de tot plegat. M’encanta que serveixi per fomentar-vos aquesta inclinació!

 19. VNG S1 Inga

  14 gen. 14
  21.31 h #

  Els tres conten parlen de la diferència entre el mon imaginari/ilusions i la realitat. Cadascú intenta aconseguir la perfecció de la manera diferent: presumint de les coses que no té el veí, entrant en una relació que no té futur o directament vivint lla inperfecció.
  La vida no vé amb manual de instruccions per tant cada una de les persones ha de interpretar-la a la seva manera.

  1. VNG Teresa

   15 gen. 14
   9.12 h #

   😉

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova