• EL TEMPS PASSA I LA JOANA BALLA

  Escrit per el 08 d'octubre del 2015 a les 18:00 a: General, Intermedi 2

  Havíeu sentit mai aquest proverbi popular? El va recollir Joan Amades al Refranyer català comentat i s’empra  -o s’emprava!-  per descriure el pas del temps de forma inadvertida i amb insospitada rapidesa. (1)

  Després de dues setmanes de curs, podem dir que ja hem posat fil a l’agulla. A l’Intermedi 2 estem parlant de festes populars. Llegim textos sobre celebracions diverses. Aprenem vocabulari festiu. I ens entrenem a escriure textos com si… fóssim els organitzadors d’algun sarau!

  Aprofitant l’avinentesa, farem un petit homenatge al nostre folklorista més insigne, Joan Amades, un home enamorat de les tradicions i de les expressions lingüístiques que contenen tota la saviesa de la gent anònima. Precisament enguany, fa 125 anys que va néixer. Aquesta excusa ens servirà per recordar que ens ha llegat una obra magnífica, que retrata els orígens i les manifestacions tradicionals catalanes.

  Llegiu-vos una biografia breu de l’autor aquí.

  I escolteu aquesta descripció dels fets principals de la seva vida i obra.

  (1) Font: Viquidites

  125anys_amades

  Després de descobrir com era i com va viure, què us ha cridat més l’atenció de la seva trajectòria vital? O què li preguntaríeu si el tinguéssiu al davant?

14 comentaris

 1. I2VNG MONTSE

  08 oct. 15
  23.31 h #

  M’ha cridat l’atenció que va ser un autodidacta dedicat a la seva passió recollint informació de totes les maneres possibles, però sobre tot de la cultura popular i la gent anònima amb la que s’escrivia.

  I li preguntaria que el va dur a aquesta dedicació, les ànsies de saber, o les de difondre aquests coneixements.

 2. I2 VGN José

  09 oct. 15
  15.59 h #

  Reconeixement merescut per tants anys de dedicació. Demostra una gran voluntat, per vèncer la manca de possibilitats.
  També atrau el gran amor que sentia per les seves arrels, dedicant la seva vida, però també guanyant la complicitat d’aquells que l’envolten.

 3. I2 VNG Eva

  10 oct. 15
  20.31 h #

  Era un enamorat de les festes populars dels pobles catalans i va inculcà i informar a través dels seus llibres.
  Gràcies a la seva cunyada, que després de la seva mort, continués amb el seu legat.

 4. I2 VNG Tere

  11 oct. 15
  17.15 h #

  Exemple de superacio i admiracio, doncs despres de dir-li, que no podia llegir, ell va seguir endavant, dedicant-se a la seva passió, l´escriptura. Famelic d´informacio pels seus llibres, no va dutba mai, en sol·licita información, i en escoltar histories anonimes, perquè nosasltres ens poguem delita amb els seus llibres

 5. I2 VGN PEPE

  12 oct. 15
  9.00 h #

  El Joan Amades ha sigut un descubriment per mi. No tenía cap idea de la seva existencia i m’ha agradat molt. M´ha cridat l´atenció que encara tenía importants i greus problemes de visió va escriure molt. De fet, la seva producció escrita es considerable i va ser molt reconegut i respectat. No oblideu que en la seva biblioteca personal n´hi ha llibres amb la dedicatoria personal del seu autor (per example, Pompeu Fabra).

 6. I2 VNG SALVA

  12 oct. 15
  13.18 h #

  Joan Amades !!!!! té un reconeixement merescut , va ser un enamorat de les festes , tradiciones, costums i llegendes del carrer .
  I encara que va partir importants problemas de visió , va escriture fins a la seva mort.
  Jo li donaría les gràcies per que hem tingut persones com ell , i que gràcies a la seva passió i dedicació , podem gaudir ara i sempre dels seus llibres.

 7. I2 VNG SUSANA

  13 oct. 15
  13.25 h #

  Joan Amades, a mi en fa sentir que un home que posar tant de temps en estudia i acaronar totes les nostres tradicions, te de ser un home que estima la seva terra i admira el seu poble.
  I suposo que en la seva època no era un home gaire vent vist per admirar les costums, ara li tenim de donar les gracies per tenir tota aquesta recopilació de dades que avui per avui son admirades i posar-les en valor.
  Jo li donaria millers de gracies per tota la seva col·lecció. i el seu llegat.

 8. I2 VNG Imen

  13 oct. 15
  15.23 h #

  Per mi, Joan Amades era un desconegut i ara que tinc una idea de quien es intentaré llegir llibres seus. Mirant la video em va cridar l’atenció la riquesa i la alta qualitat de la seva biblioteca personal. Crec que si el tenia al devant li demanaria qual són els seus llibres preferits.

 9. I2VNG LUPE

  13 oct. 15
  16.13 h #

  Joan Amades va esser unes les persones en més empenta per sapiguer transmetre totes les tradicions populars més importants del poble català.
  Demostra que el no tenir estudis va superar amb l’ajut de la seva cunyada aquesta mancatsa.
  Amb responsabilitat i persistència es pot aconseguir tot allò que et proposis.
  Estimant la Llengua catalana i les tradicions.

 10. I2 VNG PAZ

  13 oct. 15
  16.43 h #

  M’he quedat maravellada amb la biografia del nostre estimat,Joan Amades, perquè de ser una persona de passat humil i haver deixat l’escola als nou anys, es convertís en un referent a casa nostra del folklore popular de forma espectacular.
  D’altra banda és d´agrair el que va fer la seva cunyada, i el bon tractei conservació del seu llegat per part del Departament de Cultura.
  No es mereixia perdre la vista quan era el sentit que més necessitava.

  `

 11. l2VGN Valerie

  13 oct. 15
  17.20 h #

  Desconeixia de la seva existencia i m’ha agradat molt veure que amb les seves mancances i dificultats tires endavant m’encanta la gent que te aquest instint de superació i que es capaç d’engrescar a la gent que l’envolta a seguir-lo en els seus proposits deixant de banda les seves aspiracións personals per deixar a les generacions posteriors tot el seu llegat sobre la cultura catalana.

 12. VNG Teresa

  13 oct. 15
  17.50 h #

  Estic molt contenta que us hagi agradat descobrir la figura i l’obra de Joan Amades. Sense persones com ell, la nostra cultura no hauria arribat tan lluny.

  Teresa

 13. I2 Andreu

  13 oct. 15
  18.43 h #

  El que més m’ha cridat l’atenció ha sigut veure que quant un té una gran passió a la vida no hi ha obstacle (la seva pèrdua constant de visió) que el pugui aturar.
  Li preguntaria quina possibilitat té l’esperanto de ser el idioma universal.

  1. VNG Teresa

   14 oct. 15
   10.28 h #

   Bona pregunta, Andreu!

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova