• Muntaner 750

  Escrit per el 10 de novembre del 2015 a les 12:20 a: Activitats del CNL, Any Muntaner

  Podria ser una adreça, però no ho és. Muntaner 750 és el lema que vol recordar un il·lustre personatge de l’època medieval, que va viure per tot el territori lingüístic català i que va fer una proesa que li ha valgut la posteritat: escriure un llibre magnífic.

  Des d’una tardor de començaments del segle XXI, ens hem proposat parar l’atenció en la vida i obra de Ramon Muntaner. Ho farem a l’aula llegint alguns textos que ens donaran peu a endinsar-nos en els motius pels quals encara ara el recordem. Per cert, si sou usuaris de Twitter i voleu compartir el que més us cridi l’atenció del que anirem descobrint, utilitzeu aquesta etiqueta: #RamonMuntanerCPNL

  També en parlarem aquí al blog, gràcies a l’auca que resumeix els fets més insignes de la seva vida. Ens encantaria que a partir d’aquests versos es despertés el cuquet de l’interès per respondre almenys dues preguntes:

  • De quins cinc grans reis de la Corona d’Aragó ens parla Ramon Muntaner a la seva Crònica, tenint en compte que narra els fets des de l’engendrament de Jaume el Conqueridor (1207) fins a la coronació d’Alfons el Benigne (1328)?
  • A quines poblacions va viure durant els 71 anys de la seva vida?

  (Busqueu les respostes als enllaços!)

  AUCA-MUNTANER_web

  Auca de l’Agrupació Cultural del País Valencià

  Què us sembla, el personatge? Li envegeu algun dels episodis de la seva vida?

35 comentaris

 1. I2VNG MONTSE

  11 nov. 15
  22.19 h #

  Tot un personatge de l’època en Ramón Muntaner, cavaller que per sort va viure fins als 71 anys, la qual cosa li va permetre escriure la crònica d’allò que li va tocar viure.
  No envejo res de la seva vida perquè va ser una època molt convulsa, tot i que plena de viatges no deixaven de ser viatges de guerra; però cal reconèixer que va conèixer personatges il•lustres.

 2. I2VNG ANDREU

  16 nov. 15
  19.17 h #

  La Crònica de Ramon Muntaner va ser escrita entre els anys 1325 i 1328, a la seva casa de l’Horta de València. L’obra abraça el període que va del 1208 fins el 1328 i relata els regnats dels monarques que el cronista va conèixer personalment: Jaume I, Pere el Gran, Alfons el Franc, Jaume II i Alfons el Benigne, així com dels reis coetanis de Mallorca i Sicília.
  L’any 1285, als vint anys, les tropes franceses van destruir i cremar Peralada i la seva casa. A partir d’aquell moment comença una vida que el va portar a viatjar i ocupar diversos càrrecs. Va acompanyar Roger de Llúria en la conquesta de Menorca (1286-1287), va esdevenir ciutadà de Mallorca (1287-1300), va anar a Sicília a defensar Messina (1301) i es va embarcar cap a Orient amb l’expedició de Roger de Flor (1302). Entre 1309 i 1315 va ser governador de l’illa de Djerba, al nord d’Àfrica.
  L’any 1331 es va casar a València i va tenir dos fills i una filla. Més endavant es va retirar a València 

 3. I2 VngPaz

  16 nov. 15
  20.32 h #

  Aquest il.lustre personatge de l’època medieval que va morir als 71anys,va ser militar de la Corona catalano-aragonesa,i va escriure la seva Crònica en primera persona, amb un estil senzill sense molta retòrica,i en tan sols uns tres anys.
  Carregada de dades històriques, la Crònica de Ramon Muntaner és un element imprescindible per analitzar aquest període de la història de la Corona catalano-aragonesa.
  Va viure durant la seva vida a Peralada ,on va néixer,Menorca,Mallorca,Sicília,D’jerba, València,i a Eivissa,on va morir.
  Ens parla de 5 reis en el transcurs de la seva vida,que són:
  Jaume I el Conqueridor 1207
  Pere II 1276
  Alfons II el Franc 1286
  Jaume II el Just 1291
  i Alfons III el Benigne 1328.

 4. I2 VGN José

  16 nov. 15
  20.34 h #

  Ramon Muntaner va ser sense dubte un gran soldat, pot ser obligat per la situació familiar.
  Penso que va ser igual de rellevant, que va ocupar càrrecs on la intel•ligència era més important, i prou seny per escriure la crònica per la posteritat.

 5. I2 VNG Loli

  16 nov. 15
  23.36 h #

  Ramon Muntaner va ser un home que va presenciar a l’edat de sis anys, a l’any 1271, la reunió al feu del seu pare entre Jaume I d’Aragó i el seu gendre Alfons X de Castella i al seva filla Violant d’Aragó.

  Penso que ja de ben petit ja començava a estar envoltat de gent important de l’època.

  Va escriure la seva Crònica, que comprèn des de la concessió de Jaume I El Conqueridor (1207) fins a la coronació d’Alfons IV d’Aragó (1328).

  Com que Ramon Muntaner era soldat, algunes de les parts que descriu a la seva Crònica, les havia viscut i per això estan escrites amb primera persona.

 6. I2 VGN PEPE

  17 nov. 15
  9.16 h #

  El Ramon Montaner ha sigut un descobriment per a mi perque finalment he sabut que és molt mes que un carrer de Barcelona. En una primera ullada de la seva vida m´ha impresionat la seva edat quan va morir, 71 anys, en els segles XIII i XIV! Va tenir una vida molt intensa peró no li envejo excepte per el seu ús del català…
  El cinc reis evocats per el Ramon Montaner van ser Jaume el Conqueridor (1213-1276), Pere II el Gran (1276-1285), Alfons II el Franc o el Liberal (1285-1291), Jaume II el JUst (1285-1327) i Alfons III el Benigne (1327-1336).
  El Ramon Montaner visqué a Peralada (on va naixer), Menorca, Mallorca, Sicília (Messina), l´illa de Djerba al nord d´Àfrica on va ser governador, València (on va fer de jurat), Xirivella (on va prometer-se amb la Valençona) i Eivissa (on va morir).

 7. I2 VNG Loli

  17 nov. 15
  9.57 h #

  Bon dia,
  Quan he llegit la vida de Ramon Muntaner, m’ha semblat que aquest home va saber aprofitar les seva vida, explicant coses que havia viscut durant la seva vida.
  Envejo tota la trajectoria que ha tingut i el aprofitament per poder transmetreu-ho a la seva Cronica.

 8. I2VNG ANDREU

  17 nov. 15
  10.39 h #

  Destacaria de Ramon Muntaner el seu patriotisme a la seva terra natal. Això fa que a la seva crònica hagi una part de novel·la, es a dir inventada, però que no treu que s’acosta a la realitat.
  Un home que va viatjar molt a la vegada que va lluitar a les guerres. Això li va donar una visió que el va ajudar molt a crear la seva crònica que va fer només en tres anys. Una gran constància

 9. I2VGN VALERIE

  17 nov. 15
  11.25 h #

  Bon dia,
  Estic sorpresa de la quantitat de coses que va arribar a fer aquet home en la seva vida,encara que curta: una persona que va estimar el seu país i el va defensar al costat dels seus reis.
  Els reis mencionats per Ramon Muntaner son Jaume I, Alfons II, Jaume II, Pere II i finalment Alfons III.
  Les ciutats on va viure van ser Perelada on va néixer, als 10 anys va anar a París i posteriorment a Valencia, Menorca, Mallorca, Messina a (Sicília), Illa de Ajerba, Perpinyà i finalment on va morir Eivissa.

 10. I2VNG EVA

  17 nov. 15
  12.10 h #

  Ramon Muntaner,un personatge molt patriotiste que va estimar molt la seva terra natal.
  Va escriure la seva crónica en tant sols tres anys i va arribar a coneixer a cinc reis.
  Un Caballer amb una vida carregada de historia.

 11. I2VNG Javier

  17 nov. 15
  12.42 h #

  La vida de Ramon Montaner la coneixem per la seva obra. La seva crònica va ser escrita en primera persona. Li va tocar viure una època molt complexa, fill d’una família aristocratica, va tenir durant tota la seva vida una relació molt directa amb reis i governants del regne. En aquesta època, la corona catalano-aragonesa es va expandir pel mediterrani, conquistant Menorca i arribant a auxiliar el emperador de Bizanci, amb el famós exèrcit d’infanteria lleugera format per mercenaris aragonesos i catalans, anomenats almogàvers.
  Amb una vida molt intensa,va morir als 71 anys, va voler plasmar la seva crònica en la llengua parlada pel poble. Gràcies a ell, coneixem les complexitats polítiques dels últims segles de l’edat mitjana.

 12. I2 VNG ANA

  17 nov. 15
  13.11 h #

  Molt interessant i molt apasionante la vida de Ramon Muntaner, va fer moltes coses, va conèixer a molta gent poderosa i que son personatges històrics.. Va ser un gran home, soldat i cronista ja que gràcias a ell podem conèixer moltes coses de la seva vida en aquest anys en què no s’assembla gens als d’ara. Conèixer a tres grans reis Jaume I, Alfons II, Jaume II, Pere II i Alfons II demostra l’important que també va a ser Ramon Muntaner. Va néixer a Peralada població que després va ser destruïda i va viure a Paris, Valéncia, Menorca, Messina ( Sícilia ) , Illa Ajerba i Perpinyà i que va morir a Eivissa és sincerament increïble. M’hagués agradat conèixer-lo.

 13. I2VNG LUPE

  17 nov. 15
  13.37 h #

  Bon dia,
  M’ha fet pensar en el seu estatus familiar, aprofitant el seu entorn per créixer, formant-se com cronista, polític i militar, senzill i realista.Davant els fets que li van tocar viure,va viatjar molt ocupant diversos càrrecs.
  Entre s.XIII i XIV var esdevenir ciutadà de Mallorca i ciutadà València, lloc on es va casar i van tenir descendència dos fills i una filla.Quant es retirar als anys seixanta pensa en les seves memòries.
  En el període que va del 1208 fins el 1328 relata els regnats dels monarques que var conèixer personalment :
  Pere el Gran, Alfons el Franc, Jaume II , Alfons el Benigne, així com dels reis coetanis de Mallorca i Sicília.

 14. 12 VGN Pilar

  17 nov. 15
  13.51 h #

  Ramon Muntaner va ser un súbdit fidel als seus reis i una persona molt compromesa amb la nació catalana.
  Va escriure la seva crónica en primera persona i en determinats moments es converteix en un més dels protagonistas de la narració.
  Crec que va tenir una vida molt viscuda i emocionant qué segur el va fer sentir-se molt reconegut per els seus reis i els llocs on va viure.
  No li envejo la seva vida malgrat ser molt interessant.

 15. I2VNG PAZ

  17 nov. 15
  15.18 h #

  Quin personatge aquest home!
  Que vida més intensa va portar.
  És molt d’agrair que ens deixés la seva crònica per tenir constància de fets històrics tan rellevants.
  Però no envejo ni el moment tan dolorós que va viure en cremar-se la seva ciutat natal ni el fet de ser soldat.

 16. I2VNG Salva

  17 nov. 15
  18.42 h #

  Ramon Montaner,un gran personatge de l’época medieval. Gran soldat ,lluitador de la guerra , va conèixer molts personatges il-lustres i va escriture alló que li va tocar viure.
  Estimava molt la selva terra natal.
  Els cins reís de la corona d’Aragó : Jaume I el conqueridor, Pere II, Alfons II el Franc, Jaume II el Just, i Alfons III el Benigne.
  Va néixer a Perelada : i viure a Menorca , Mallorca , Sicilia , D’jerba i Valéncia i va morir als 71 anys a Eivissa.

 17. VNG Teresa T.

  19 nov. 15
  15.00 h #

  Ens hem après de memòria les proeses que va veure i viure Ramon Muntaner!

  Quan en parlàvem l’altre dia a l’aula, ens va aparèixer el dubte de quines eren les llengües oficials de la Corona d’Aragó. I, finalment, el Javier va fer diana: llatí, català i aragonès.

  En trobareu més informació aquí: https://ca.wikipedia.org/wiki/Corona_d%27Arag%C3%B3

 18. I2 VNG Tere

  19 nov. 15
  16.36 h #

  Gràcies a persones com el Ramón Montaner, a día d´avui, podem tenir constancia de la historia.
  Va tenir la sort de coneixer als reis, Jaume el Conqueridor, Pere II, el Gran, Alfons II el Franc, Jaume II el Just i Alfons III, el Benigne.
  També va poguer coneixer diferents cultures, gracies a que va viure a difrents llocs com, Peralada, Mallorca,Sicilia,D´ejerba, Valencia i Eivissa

 19. I2 VNG Imen

  19 nov. 15
  19.26 h #

  Hola companys, hola profesora,
  Desafortunadament avui no podria venir a l’aula però us deixo aquí el meu comentari com a gest de presència.
  El personatge del Ramon Muntaner em sembla sincerament molt ordinari ja que avui com al segle XIV els soldats són els escriptors de la història dels homes. Evidentment no li envejo cap episodi de la seva vida ja que en la meva no estic d’acord amb la guerra.
  Fins una altre tothom,
  Imen

 20. I2VNGSusana

  24 nov. 15
  18.21 h #

  La vida de Ramon Muntaner ens transporta a la història d’els nostres avantpassats, i gràcies a ell ara podem llegir les seves cròniques de l’historia cavalleresques.

  Al llarg de la seva vida va poder compartir els seus relats en diferents reis:

  JAUME EL CONQUERIDOR

  PERE II EL GRAN

  ALFONS II EL JUST

  ALFONS III EL BENIGUE

  També va poder recórrer per diferents pobles i cultures això li va donar la riquesa de poder escriure.

  Els pobles varen ser Peralada, Menorca, Mallorca, Sicília, L’illa de Ojerba, Valencià, Xirvellà i Eivissa.

 21. S1 RI Monica

  24 nov. 15
  19.25 h #

  La veritat, es que després d’escoltar i veure la presentació de les cróniques d’aquest personatge, tinc ganes de llegir-les. Llàstima que em tira cap a enrera els 300 capítols!. Existeix la versió de butxaca??

  1. Eugènia

   25 nov. 15
   11.01 h #

   Hi ha una versió reduïda i adaptada al català actual que potser t’interessa: “Ramon Muntaner, L’expedició dels catalans a Orient”, versió de Jordi Llavina Col·lecció Tast de Clàssics, editorial Fundació Carulla. És una part de la crònica, però ja t’ajudarà a fer-te una idea de les aventures d’aquella època.

 22. S1RIRAMONA

  24 nov. 15
  19.26 h #

  Personatge genial i per a mi envejat, ja que va viure molt be i va viatjar per tota la Mediterrania sempre en primera linea, ningú pot cuestionar que estava ben informat.
  No entro en discussió en els fets, seria una altre debat per a mi rebutjat al cent per cent,fets que continuen passat avui dia, sembla que no aprenent.

 23. S1R1Vinyet

  24 nov. 15
  20.53 h #

  Molt interessant i molt didàctica la classe avui. Entre tots hem conegut millor a Ramon Muntaner . La seva obra, Crònica és molt important per entendre tot el que va passar en aquesta època.

 24. S1 RI Carles

  25 nov. 15
  10.52 h #

  Avui en dia, que tant es parla de drets humans, costa d’entendre que les guerres, les invasions, els saquejos i tota mena de sotmetiments aconseguits amb la força de les armes, fossin considerats com accions glorioses i, encara sobta més, que moltes vegades es digués que eren accions fetes en nom de Déu. Realment no hem avançat gaire en aquest sentit.
  El que em sembla realment meritori de Ramon Muntaner és la seva Crònica, la qual ens permet conèixer el tarannà dels poderosos d’aquella època, que no és massa diferent del tarannà dels poderosos actuals.

 25. carme I3

  25 nov. 15
  15.56 h #

  Hen sembla una persona molt interéssant, per l ‘época, ja que va viure fins als 71, que per l ‘época hern molts. Axi í mateix les seves cròniques les escribia en primera persona perquè les vivia.

 26. Carmen D

  25 nov. 15
  16.45 h #

  Ramon Muntaner en senbla un home polifacétic,ja que va ser politic,militar i cronista.També un personatge amb una gran habilitat narrativa ja que relata la históriade la Corona d’Aragoni ambuna dosisd´invenció que supera la realitat

 27. S1 RI Sunsi

  25 nov. 15
  20.53 h #

  Molt interessat la vida de Ramon Muntaner, un home avançat a la seva época.Que va servir a la Corona d’Aragó amb fidelitat. Un cop retirat , va decidir que havia de narrar la seva vida.Les seves quatre cròniques destil·len patriotisme, i fervor monàrquic.

 28. Sandra VLFP

  25 nov. 15
  22.17 h #

  Crec que Ramon Muntaner va ser una persona avançada a la seva època. Va ser “correponsal de guerra”, va escriure en tres anys la Crònica de la seva vida, com a soldat, amb un estil senzill, i en primera persona.
  M’agrada saber de primera mà les dades històriques que són necessàries per entendre la història de la Corona d’Aragó, i així saber més de la història de Catalunya.

 29. virtuts VL I3

  25 nov. 15
  23.20 h #

  Ramon Muntaner, un català nascut a l´època medieval, cronista
  polític i militar. El coneixem per la seva crònica que va ser escri-
  ta en primera persona, gràcies a la seva condició de soldat.
  Carregada de dades històriques, aquest llibre s´ha convertit en
  un element imprescindible per analitzar aquell periode.
  Envejo la seva vida tant prolífica

 30. JUMI

  26 nov. 15
  9.41 h #

  Només amb el fet de viure tants anys en aquella època, ja diu molt, de l’excepcionalitat del personatge. Tot i que exagerava els fets portant-los al seu terreny, acompanyats de l’ Èpica i la Llegenda, el seu llegat escrit és un fidel testimoni de la importancia que ha tingut el poble català a la historia.

 31. SU RI Montse N.

  26 nov. 15
  9.58 h #

  Crec que Ramon Muntaner va ser un cronista únic, perquè d’una part va participar en batalles i de l’altra va escriure en primera persona les seves experiències i memòries d’aquestes batalles.Tot i que ens consta ja desde l’Edat Medieval i més enllà fer les coses d’una altra manera que no sigui amb la violència.
  Aquest home és una joia a la història catalanoaragonesa, per això, està molt bé que aquest any que fa 750 anys del seu naixement es recordi en diferentes actes.

 32. JUMI VL I3

  26 nov. 15
  10.03 h #

  Només el fet de viure tants anys en aquella època, ja diu molt, de l’excepcionalitat del personatge. Tot i que exagerava els fets portant-los al seu terreny, acompanyats de l’ Èpica i la Llegenda, el seu llegat escrit és un fidel testimoni de la importancia que ha tingut el poble català a la historia.

 33. Rosa Maria I3 VP

  26 nov. 15
  10.49 h #

  Molt interessant la vida d en Ramon Muntaner i poder veure i llegir el català d aquella época

 34. I3 Anna M

  27 nov. 15
  13.54 h #

  L’obra de Ramon Muntaner és molt interesant perquè va ser escrita en primera persona mentres l ‘autor relatava la història del seu temps.
  Per això va destacar “La Crónica de Muntaner”, perquè glorificava episodis excepcionals que considerava dignes de ser recordats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova