• Pregoners de la cultura

  Escrit per el 18 de maig del 2016 a les 14:04 a: General, Intermedi 3, Lectures

  Els aforismes ens fan pensar. N’hem trobat un de molt sucós, que ens explica què és l’art. El va formular Joan Brossa, expert a dir molt en poques paraules.

  “L’art no és una força d’atac, sinó una força d’ocupació”.

  Vivim en contacte directe amb manifestacions culturals diverses (tradicions i festes, gastronomia, música, cinema, arquitectura, literatura…) i  col·lectivament ens hi acabem adaptant. No és gaire estrany que ens agradi el que coneixem, veritat?

  De totes les formes de cultura que tenim a l’abast, però, n’hem de fer poc o molt una tria personal: hi ha tanta oferta en el món de la creació! Per això, tenen molta importància els canals de promoció cultural. Per exemple, cal que arribem a les bones lectures per l’assessorament desinteressat d’aquells que ens poden obrir nous horitzons.

  Manuel Baixauli ens parla d’aquells que fan de pregoners de la cultura en un article titulat “Homenatge als carters“. Llegiu-vos-el i segur que us vindrà al cap algun bon carter amb qui us hagueu topat en algun moment de la vostra vida.

  Carter

  Fotografia de ManuDs

  Ens expliqueu què us va descobrir per tal que tots nosaltres ens en puguem aprofitar? Gràcies per endavant!

15 comentaris

 1. I3VNG Montse

  20 maig 16
  10.11 h #

  No vaig tenir la sort de tindre un carter que em despertés entusiasme per cap matèria en particular. Trobo que és molt valuós mantenir la il•lusió i el compromís per aprendre i si tens la sort de que un mestre t’ acompanyi i t’il•lustri és important aprofitar-ho .
  Tant preuat com el carter és que el receptor del missatge estigui preparat, avesat a enriquir-se amb les oportunitats que se li planten al davant siguin bones o no. Aprendre és caminar per la vida observant, escoltant i no donar mai l’ esquena al coneixement.

 2. I3VNG José

  22 maig 16
  20.01 h #

  Curiosa analogia, la comparació amb els carters. S’ha de tenir professionalitat per no tafanejar sota la coberta, per no agafar el que no és seu o llançar les cartes al contenidor per estalviar-se feina. Més dedicació es necesita per difondre la cultura, també perillós, segons com, “matar al missatger” és més que una frase feta.
  Els carters al igual que els llibres, professors i crítics han d’adaptar-se, si no volen desaparèixer amb les noves tecnologies.
  Desprès de llegir l’article recordo la pel·lícula: “El club dels poetes morts” o també “El somriure de Mona Lisa”, on els professors fan molt més que transmetre la seva estima als llibres i l’art, creen nous missatgers.
  La veritat és més planera, que hi hagi un mínim d’interès amb una societat tecnoaddicta, fa dels professionals uns herois.

 3. I3 VNG Blanca

  22 maig 16
  23.40 h #

  Està bé l’analogia que fa en Manuel Baixauli de “carter” com la persona que porta un missatge. La persona que amb les seves paraules o expressions, del tipus que sigui, ens enriqueix, i ens aporta saviesa, ampliant la nostra mirada. De fet, “carters” hi ha molts al nostre entorn, a vegades estem més receptius i els captem a l’instant, a vegades els missatges queden guardats com llavoretes dins nostra, fins que estem preparats per rebre-ho, germina i floreix, i ens adonem de la vàlua d’aquelles paraules que un dia vam sentir i que no compreníem, i de sobte prenen significat, o estem massa distrets per ni tan sols escoltar, i passant per davant nostre oportunitats que ens ajudarien a obrir els ulls i ampliar la nostra mirada i perspectiva, però estem tan adormits i distrets que els deixem passar…

 4. I3 VNG SALVA

  22 maig 16
  23.46 h #

  Homenatge als carters article commovedor.
  Fomentem la lectura , ens parlan d’aquells que fan de pregoners de la cultura. Siguin carters, lilbres, prensa, professors,crítics ,periodistes…
  Llegir ens pot fer més rics en sentiments i emocions, més savis en experíències , mes cultes en l’art de parlar i d’escriure. Llegir és buscar i trobar complicitats , és entrar en contacte amb personatges que probablement arribarem a estimar i trobarem a faltar quan els hàgim d’abandonar.

 5. I3 VNG Juan Salazar

  23 maig 16
  0.11 h #

  No puc està més d´acord amb el que diu el Manuel Baixauli. I encara més, estic convençut que ningú que es consideri una persona conscient i pensant pot deixar de banda la influència que té sobre el seu entorn. I no només el pròxim, el de la família i els amics, però el de la gent amb la que tenim contacta tots el dies, al carré, al tren, al metro, al treball, a les botigues a las que anem … L´augment d´aquesta consciencia a nivel de cada un de nosaltres sería un factor definitiu i el més sòlid fonament per transitar cap a una millor societat, un millor país, un millor mon.

  1. VNG Teresa T.

   23 maig 16
   8.30 h #

   Estic impressionada pels vostres comentaris. Si hagués de trobar una imatge per expressar aquesta impressió diria que heu espremut la taronja d’aquesta lectura i n’heu extret un suc ben profitós.

   Us mereixeu un premi!

   Teresa

 6. I3VNG ANDREU

  23 maig 16
  12.07 h #

  A l’inici d’aquest curs vam rebre un qüestionari i una de les preguntes era sobre el rol del professor. Jo vaig contestar que tenia una importància parcial però he de reconèixer que si hagués de respondre ara, diria que és molt important.
  Necessitem carters que ens donin il·lusió, alegria, joia, plaer. Ganes d’aprendre una llengua nova o vella. Què més dóna. L’important és ser un alumne permanent de la vida. Sentir curiositat i tenir ganes d’aprendre el que no sabem i millorar el que ja coneixem.
  Per tot això i més, estic molt d’acord amb Manuel Baixauli en fer un homenatge als carters.

 7. I3VNG eva fernandez

  23 maig 16
  18.27 h #

  El Manuel Baixauli defineix al carter com la persona que porta un missatge.Crec que en certa manera tots som carters,tots d’alguna manera portem bones i males noticies.L’ésser humà li cal persones que ens portin il-lusió i motivació. Hem de tenir ganes d’aprendre i millor de la mà d’una “profe” com la nostra.

 8. Manuel Baixauli

  23 maig 16
  20.44 h #

  Benvolgudes, benvolguts, teniu, amb Teresa, una cartera que val molt. Tragueu-ne tot el suc. N’eixireu tots beneficiats, vosaltres i ella.
  Una abraçada.

  1. VNG Teresa T.

   24 maig 16
   8.19 h #

   Quin honor, aquesta visita!

   A les aules s’hi fan intercanvis cada dia, i tant! Compartir l’aprenentatge amb persones adultes té aquest benefici.

   Salut!

   Teresa

 9. I3 VNG Valerie

  24 maig 16
  9.08 h #

  Tinc la sort de tindre a casa un carter VTV que ha sigut el que em va fer coneíxer tots els costums , tradicions , la gastronomia, i tantes altres coses de Catalunya. Com a gran amant de la lectura ha sigut el meu prescriptor o llibreter que m’ha guiat. I finalment he tingut a la meva professora de Català que ha acabat de endinsar-me de ple en els normes ortogràfiques complicadísimes de aquesta llengüa.

 10. I3 VNG Sandra

  24 maig 16
  10.55 h #

  Crec que a la vida, sovint et vas trobant amb grans carters. Sempre al voltant i sempre disposats a aportar saviesa, però no sempre estem receptius per rebre aquest regal. Cal estar amb la ment oberta i disposat a aprendre. Hem de donar les gràcies a tots aquests carters amb qui la sort ens fa topar, ja que sense ells la vida no seria igual de màgica. I pregar per mantenir aquest regal molts anys al nostre voltant. Que no ens faltin mai els grans carters si us plau!

 11. I3 VNG Pilar

  24 maig 16
  16.30 h #

  En Manuel Baixauli, ens diu que els carters utilitzen models de transmissió de la informació. Estem envoltats de carters, rebem constantment cartes que poster no són escrites i de ningú en concret, però sí molts missatges que ens enriqueixen i ens aportant saviesa, cal estar a l’aguait i receptius per recollir tanta informació per fer més fàcil el
  nostre camí de vida.
  Nosaltres els alumnes de I3 tenim molta sort ja que tenim una cartera de luxe: perseverant, exigent i divertida, que ens fa gaudir a les classes i ens inculca unes ganes d’apendre més i més.
  Moltes gracias, cartera, en definitiva ets una crac!

 12. I3VNG Wellington

  24 maig 16
  18.40 h #

  Aquest article m’ha fet recordar una pel·lícula que es diu “El carter i el poeta”. Una història sobre la biografia de Pablo Neruda, poeta i intel·lectual xilè, quan va estar en exili. Com nosaltres podem anar més enllà amb l’art i sentir inspiracions molt transformadores. Gràcies pel petit text!

  WellingtonI3VNG

 13. VNG Teresa T.

  26 maig 16
  10.34 h #

  Em fa gràcia que en els vostres comentaris destaqueu la importància de l’actitud que hem de tenir com a receptors. Cal tenir les orelles ben obertes per captar el que ens passa just pel davant, pel costat o -fins i tot- pel darrere. Així avancem, amb una actitud receptiva!

  Heu fet un bon curs, tots plegats!

  Teresa

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Teresa: Jugar és una de les activitats inútils amb més beneficis associats. Ho dieu tots vosaltres en aquests...
 • C2VNGPILAR: Les cartes són un clàssic i jo també podria estar hores jugant en bona companyia, sobretot les tardes...
 • C2VNGELENA: Jo jugo poc, però m’agraden els jocs de taula, aquests que et pots divertir amb els amics i la...
 • CDVNGMARTAVALLS: A mi, diga’m clàssica però no hi ha res com jugar a cartes. Amb una bona companyia i un bon...
 • marga: Doncs, la veritat és que jugo poc. He de ser sincera, és una llàstima no tenir temps -o no saber buscar-lo-...

Núvol d'etiquetes

anunci Any de la paraula viva any paco candel aprendre llengua aula avaluació Bàsic 1 cançons CNL de l'Alt Penedès i el Garraf concurs contes CPNL cultura cultura popular cursos de català dialectes Dia Mundial de la Poesia 2015 diversitat lingüística emocions Espriu Estellés Fora de l'aula gramàtica Intermedi 1 Intermedi 3 jocs lectura lectures linguofília lleidetà llengua llengua i cultura música nadal paraules parlar Pau Casals poesia pràctiques lingüístiques riquesa Sant Jordi Sant Pere de Ribes-Les Roquetes Sigues viu valencià vilanova